Az arany árfolyama az elmúlt hat hét első heti nyereségét érte el, mivel az amerikai kincstárjegyek hozamának csökkenése és a dollár visszaesése a gazdasági kockázatok fennmaradása mellett is erősítette a nem hozamtermelő rézfém biztonságos menedékként való vonzerejét.

A befektetési arany 0,29%-kal unciánként 1.723,34 dollárra emelkedett és több mint 1%-os heti emelkedés felé tartott, miután a hétvége felé gyorsan visszapattant a több mint egyéves mélypontról, 1.680,25 dollárról. A fellendüléshez hozzájárult a 10 éves amerikai kincstárjegyek hozamának csökkenése. Az arany vonzerejét a tengerentúli vevők számára növelte, hogy a dollárindex, amely szintén egy rivális biztonságos menedék, négy hét óta először esett hetente, mivel a kiábrándító amerikai adatok csökkentették a várakozásokat a Federal Reserve július 26-27-i kamatdöntő ülésén várható nagy, 100 bázispontos kamatemeléssel kapcsolatban. Az alacsonyabb dollár, a csökkenő növekedési részvények és a hozamok csökkenése mind segítik az aranyat, mondta Phillip Streible, a chicagói Blue Line Futures vezető piaci stratégája. India devizatartalékai 7,541 milliárd dollárral 572,712 milliárd dollárra csökkentek a július 15-én zárult héten, mivel a Jegybank továbbra is beavatkozott a piacon, hogy megfékezze a rúpia esését. A július 8-án zárult előző héten a tartalékok 8,062 milliárd dollárral 580,252 milliárd dollárra csökkentek, derült ki az Indiai Központi Bank pénteken közzétett adataiból.

Az arany piacán valószínűleg véget ér az öt hetes veszteségsorozat és bár úgy tűnik, hogy a hangulat változik, egyes elemzők szerint a nemesfém jövő héten még mindig kihívást jelentő környezet elé néz. A jövő héten minden szem a Federal Reserve-re szegeződik, mivel a piacok arra számítanak, hogy az Amerikai Jegybank további 75 bázisponttal emeli a kamatlábakat. A Federal Reserve monetáris politikai döntése mellett az elemzők azt is elmondták, hogy figyelni fogják az Európában kibontakozó geopolitikai bizonytalanságot. A héten az is befolyásolta az arany árfolyamát, hogy Olaszország politikai zűrzavarba került, miután Mario Draghi miniszterelnök lemondott a nemzeti egységkormány összeomlását követően, Olaszországban várhatóan ősszel előrehozott választásokat tartanak. Az arany árfolyama 1,05-ot emelkedett ezen a héten. A héten kiderült, hogy a kelet-afrikai Uganda 31 millió tonna aranyércet tartalmazó lelőhelyet fedezett fel, a kitermelhető tiszta arany bruttó 320.000 tonnára becsült értéke meghaladja a 12,8 billió dollárt.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!