A magas infláció, az ukrajnai háború és a gyengülő világgazdaság ellenére az arany ára az utóbbi időben kisebb csalódást okozott a befektetőknek.

Egy felmérés azonban azt mutatja, hogy a nemesfém rajongói jelenleg optimistábbak, mint egy évvel ezelőtt. A befektetők számára gyakran „biztonságos menedékként” emlegetett nemesfém ára az ukrajnai háború kitörése után azonnal felszökött és áprilisban elérte az unciánkénti 2050 dollár körüli rekordértéket.

Azóta azonban az árfolyam gyengült, annak ellenére, hogy a pénzügyi piac és a világgazdaság bizonytalanságai nem csökkentek, hanem inkább nőttek. Az arannyal jelenleg 1872,42 dolláron kereskednek unciánként, ami most a rekordszint alatt van. Az, hogy a közeljövőben hogyan alakul az arany ára, valószínűleg nagyban függ a központi bankok magatartásától.

Az arany árfolyama ezen a héten 1,17%-ot emelkedett. A magas inflációs rátákra tekintettel az amerikai FED már hetekkel ezelőtt megkezdte a kamatemelést és további lépéseket helyezett kilátásba. Az Európai Központi Bank (EKB) nagy nyilvánosságot kapó ülésén bejelentette monetáris politikájának irányváltását.

Az euró 50 bázispontos kamatemelése valószínűleg felértékeli az eurót az amerikai dollárral szemben. Ez pozitív hatással lehet a nemzetközi aranyárra. Az arany árfolyamának alakulása szempontjából valószínűleg az lesz a döntő, hogy a központi bankok mennyire emelik a kamatlábakat és sikerül-e kordában tartaniuk az egekbe szökő inflációt. A magasabb kamatszintet általában tehernek tekintik az arany árára nézve, mivel a kamatozó befektetések befektetési alternatívaként vonzóbbá válnak.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Képek forrása: www.unsplash.com

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!