A világ legnagyobb műtrágyagyártó vállalata, a Nutrien hónapok óta tartó ellátási zavarok, valamint az egekbe szökő nyersanyag- és élelmiszerárak után növelni fogja a termelést.

A Nutrien Ltd. 2025-re 18 millió tonnára növeli a káliumtermelő kapacitást, ami 40 százalékos növekedés 2020-hoz képest-közölte a vállalat csütörtöki közleményében, hivatkozva „a globális energia-, mezőgazdasági és műtrágyapiacok strukturális változásaira.”A bejelentésre akkor kerül sor, amikor a műtrágyaárak az oroszok ukrajnai inváziója után az egekbe szöktek. Oroszország minden fontosabb növényi tápanyagtípus fontos exportőre.

A piaci szereplők aggódtak amiatt, hogy mennyi kínálat jut ki az országból, és hogyan változhatnak meg a globális ellátási láncok az eseményt követően. Az árak némelyike elmaradt a rekordoktól, de még mindig magasak.

Ken Seitz, a Nutrien ideiglenes elnök vezérigazgatója szerint a Nutrien jó helyzetben lesz ahhoz, hogy betöltse az ellátási hiányosságokat. A kanadai vállalat szerint a régióból érkező új kálium-kapacitások késedelme is fennállhat, amelyeknek a következő öt évben az új kínálat 60 százalékát kellett volna biztosítaniuk.

Kanada a világ legnagyobb káliumtermelője, őt követi Oroszország, majd Fehéroroszország. Fehéroroszország a globális kínálat mintegy ötödét adja, de januárban Litvánia az országgal szemben 2021-ben bevezetett amerikai szankciók közepette elvágta a tápanyagok egyik kulcsfontosságú tranzitútvonalát. Ez szűkítette a piacot.

A Nutrien részvényárfolyama 5,66%-ot korrigált. A Nutrien lépése segíthet kiszolgálni a növekvő hiányt, mivel a magas nyersanyagárak arra ösztönzik a gazdákat, hogy műtrágyát vásároljanak, hogy több terményt termeljenek, és az európai konfliktus veszélyezteti az ellátást-mondta Jason Miner, a Bloomberg Intelligence elemzője jegyzetében.

A Nutrien 2021-ben 94 dolláron tartotta a kálium tonnánkénti költségét, ugyanakkor az építési és bérinfláció egyre nagyobb kihívást jelent a bővítési projektek számára a vegyiparban.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Képek forrása: www.unsplash.com

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!