e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

Az Alibaba bezárja kutató központját

Az Alibaba bejelentette, hogy bezárja izraeli K+F központját, amely mintegy 50 alkalmazott elbocsátásával párosul. Az Alibaba Israel feltehetően több tucat szakértőt alkalmazott a mesterséges intelligencia, valamint a felhő- és mobilszoftver-fejlesztés területén.

Az Alibaba részvényárfolyama ezen a héten 0,09%-ot korrigált. Az Alibaba részvényei a kínai internetes részvények közelmúltbeli fellendülése ellenére még mindig alacsonyabb áron vásárolhatóak meg. Az öt nagy e-kereskedelmi platform bruttó áru mennyiségét tekintve az Alibaba piaci részesedése 6%-kal csökkent az első negyedévben a negyedik negyedévhez képest.

 

A Softbank is zéró emissziót szeretne

A SoftBank Group a közelmúltban bejelentette, hogy csoportcélként tűzte ki a „szén-dioxid-semlegesség elérését 2030-ig”, a SoftBank csoport üzleti tevékenységeiből származó üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig gyakorlatilag nullára szeretnék csökkenteni.

A Softbank részvényárfolyama ezen a héten 0,59%-ot emelkedett. A SoftBank Group Corp. Vision Fundja 13,7 milliárd jen (101 millió dollár) összegű D sorozatú tőkebevonást vezet a japán startup, a LegalForce Inc. számára, ami a világ legnagyobb technológiai befektetőjének negyedik befektetése hazájában. A SoftBank Group Corp. által támogatott Socar Inc. autómegosztó startup legalább 154,7 milliárd won (119 millió dollár) értékű tőzsdei kibocsátásra jelentkezett, tesztelve a befektetők kedvét az új technológiai részvények iránt egy kedvezőtlen piacon.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

A Johnson&Johnson terve 2025-re

A Johnson&Johnson közzétette 2021-es Health for Humanity jelentését, amely tartalmazza a cég előrehaladását. Ez a program 20 megvalósítandó célt tartalmaz, többek közt cél az emberi egészség megőrzése, a fenntartható fejlődés és a károsanyag-kibocsátás csökkentése minden érintett szektorban.

A Johnson&Johnson részvényárfolyama ezen a héten 0,07%-ot korrigált, miután ebben az évben 13,42%-ot emelkedett. Hosszabb távon nézve a Johnson&Johnson részvények 38%-kal emelkedtek a 2018 végén látott szintekhez képest. Ez néhány versenytársához viszonyítva is kiemelkedő teljesítményt jelent. A Pfizer részvényei 24%-kal, a Merck részvényei pedig 28%-kal emelkedtek. A Johnson&Johnson közelgő kiválása vonzóbb növekedési befektetéssé teheti a vállalatot. Az üzletág több tízmilliárdnyi szabad készpénzt termel, és ezt további növekedési kezdeményezésekre használhatja fel.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

Az Oracle és a Tik-Tok szembe ment a GDPR-ral?

A TikTok bejelentette, hogy megkezdte az amerikai felhasználók adatainak átirányítását az Oracle tulajdonában lévő amerikai szerverekre. A BuzzFeed News viszont így felhívja a figyelmet arra, hogy a TikTok Kínában dolgozó alkalmazottai „ismételten” hozzáfértek az amerikai felhasználók adataihoz. A TikTok bizalmi és biztonsági osztályának egyik tagja állítólag azt állította, hogy „Kínában minden látható”, egy másik alkalmazott pedig azt mondta, hogy a kínai cég „mindenhez hozzáfért”.

Az Oracle részvényárfolyama ezen a héten 1,65%-ot emelkedett. A vállalat jelentős adósságot vett fel a Cerner felvásárlásának finanszírozására. A részvény mindössze 13-szoros határidős nyereséggel kereskedik, 1,8%-os osztalékhozam mellett. Brian White, a Monness Crespi Hardt elemzője fenntartotta vételi besorolását az Oracle-re, de árcélját 126 dollárról 113 dollárra csökkentette. Azt írta, hogy az Oracle jól teljesít egy kíméletlen környezetben.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A Nike az infláció ellenére is meghaladta az előrejelzéseket

A Nike közölte, hogy a tornacipők és sportruházat iránti kereslet nagyrészt kitartott a pénzügyi negyedik negyedévben, annak ellenére, hogy Kínában a Covid-zárlat és az Egyesült Államok fogyasztói környezete is szigorúbb volt. A vállalat szerint azonban továbbra is fennállnak az olyan kihívások, mint a magasabb szállítási költségek és a hosszabb szállítási idő.

A Nike részvényárfolyama ezen a héten 10,39%-ot korrigált. A Nike június 27-én piaczárás után jelentette a negyedik negyedéves és a 2022-es pénzügyi év eredményét, melyből látható,hogy a készletszintek megugrottak, miközben a fogyasztói kiadások lassulnak. A készleten lévő termékek növekedése aggasztónak bizonyulhat, ha a Nikenak le kell áraznia azokat, hogy lekerüljenek a polcokról. A vállalat azonban arra számít, hogy a következő évben felgyorsul az eladások lendülete.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Gilead új HIV elleni készítménye

A Gilead Sciences bejelentette, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához (FDA) újból benyújtja legújabb gyógyszere iránti kérelmet, mely a HIV-1 fertőzés kezelésére irányul. A Gilead készítménye kompatibilis egyéb gyógyszerekkel, melyeket amúgy nem lehetne alkalmazni a HIV betegeknél a kezelések alatt.

A Gilead Sciences részvényárfolyama ezen a héten1,14%-ot korrigált. A Gilead Sciences vezető szerepet tölt be a hepatitis C és a HIV elleni gyógyszerek terén és intenzív kutatásokat folytat az onkológia területén. A cég hírnevet szerzett a Remdesevir nevű ebola elleni gyógyszeréről is, amelyet kísérleti jelleggel alkalmaztak a koronavírusos betegeknél és hatóanyagát fel is használták a vakcina készítésnél. A biofarmáciai vállalat 2,12 dolláros részvényenkénti eredményt jelentett ebben a negyedévben, ami meghaladta a tavalyi év azonos negyedévében elért 2,08 dolláros részvényenkénti eredményt és az elemzői becsléseket. A bevétel 2,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

A JD.com és a Tencent újabb három évig dolgozik együtt

A JD.com bejelentette, hogy megújította stratégiai partnerségét a Tencent-tel, további három éves időtartamra. A Tencent továbbra hozzáférési pontokat kínál a vállalatnak Weixin platformján, illetve folytatni kívánja az együttműködést számos más területen is, beleértve a kommunikációt, a technológiai szolgáltatásokat, a marketinget és a reklámozást.

A JD.com részvényárfolyama ezen a héten 3,03%-ot emelkedett, míg a Tencent 7,05%-ot emelkedett. A JD.com már rendelkezik élelmiszer-kiszállítással az élelmiszerboltok és az e-kereskedelmi áruk esetében, de az igény szerinti ételkiszállítással való bővítés lehetővé tenné a vállalat számára, hogy egy olyan piacra lépjen be, amelyet jelenleg az Alibaba és a Meituan ural.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

A Mizuho Securities növelte részesedését a Visa-ban

A Mizuho Securities az év első negyedévében 430,7%-kal növelte részesedését a Visa Inc.ben. Az alap már 18.707 részvényt birtokolt a hitelkártya-feldolgozó részvényeiből, viszont a legfrissebb hírek szerint további 15.182 részvényt vásárolt a cégben. A Mizuho Securities Visa-ban lévő részesedése 4.149.000 dollár volt a legutóbbi SEC-benyújtáskor, és a papírok értéke a teljes portfólió csaknem 1%-ért felelősek, viszont ez a 11. legnagyobb részesedés a Mizuho portfoliójában.

A Visa részvényárfolyama ezen a héten 3,08%-ot korrigált. A Wall Street továbbá valamivel több, mint 21%-os pénzügyi éves növekedést prognosztizál a Visa vállalatnak, és hosszú távú ötéves előrejelzései 18%-os növekedést mutatnak. Nem csak ez, de a Visa üzletágát potenciálisan erősíthetik az olyan új termékbevezetések, mint például a Visa és a Fundbox kisvállalkozásoknak szóló együttműködése vagy a „Vásárolj most, fizess később” megoldások.

 

Egyedi részvények:

4,52 dolláros osztalékot vár a Deer&Co.

A Deere&Company piacvezető globális mezőgazdasági vállalat, amely évek óta a Wall Street figyelőlistáján van. A részvények közelmúltbeli árfolyam-gyengülése jó belépési szintet kínálhatnak. Az üzleti kontextusa azonban viharos volt az elmúlt időszakban, mivel az élelmiszer- és energiaárak, az infláció általában véve megugrott, a központi bankok pedig gyors ütemben emelik és emelték a kamatlábakat. A Deere&Company az elmúlt három évben évente átlagosan 12,5%-kal emelte osztalékfizetését, és az elmúlt két egymást követő évben évente emelte osztalékát. A Deere&Company kifizetési aránya 17,2%, az osztalékát a nyereség kellőképpen fedezi. A részvénypiaci elemzők arra számítanak, hogy a Deere&Company jövőre részvényenként 26,63 dollárt fog keresni, ami azt jelenti, hogy a vállalat továbbra is képes lesz fedezni a 4,52 dolláros éves osztalékát, 17,0%-os várható jövőbeli kifizetési arány mellett. A vállalat négy szegmensen keresztül működik. Ezen szegmensek a termelő és precíziós mezőgazdaság, mezőgazdasági kisüzemek és gyep, építőipar és erdőgazdálkodás, valamint pénzügyi szolgáltatások. A Deere 2021-es 13,5%-os nettó jövedelemaránya 532 bázispontos emelkedést tükröz a 2018-as 8,2%-hoz képest, ami a kedvezőbb árképzési környezetnek köszönhető. Arra számítanak, hogy a nettó jövedelemarány 2022-ben 14,2%-ra javul, mivel a vállalat a megnövekedett költségeket áthárítja a vásárlókra.

A Deer&Company részvényárfolyama ezen a héten 4,18%-t esett vissza. A Deere bevételei 18%-kal 44,0 milliárd dollárra nőttek 2021-ben, szemben a 2018-as 37,4 milliárd dollárral. A bevétel növekedést az építőipari és mezőgazdasági gépek iránti erős kereslet vezette. A vállalatnak kedvez a mezőgazdasági gépek átlagon felüli életkora az Egyesült Államokban, a keresletet pedig a mezőgazdasági jövedelmek emelkedése is élénkítette.

 

VestasWind Systems Skócia és Portugália partjainál

A Vestas rövid távú kihívásokkal küzd a COVID, Oroszország és az elavult tengeri szélturbinák kezelése terén. A Vestas a legnagyobb turbinagyártó. A Vestas Wind Systems megrendelést kapott 266 MW-os szélenergia biztosítására az USA-ban. Qair, a TotalEnergies és a BW Ideol alkotta konzorcium 30 MW-os megrendelést adott le az Eolmed tengeri szélerőmű parkra. A szerződés három V164-10,0 MW-os szélturbina szállítását, szállítását, telepítési felügyeletét és üzembe helyezését foglalja magában. A turbinák leszállítását és üzembe helyezését 2024 első felére tervezik. Az úszó szélerőművek úttörőjeként a Vestas már több mint egy évtizede telepít turbinákat úszó alapokra. Ezzel a projekttel a Vestas 1995 óta világszerte több mint 7 GW tengeri szélenergiát telepített.

A Vestas Wind Systems részvényárfolyama ezen a héten 5,91%-ot korrigált. A dán Vestas a brazil szélerőművek piacán vezető szerepet tölt be, közel 1400 turbina több mint 5,4 GW szélenergiát termel országszerte. A Vestas az energiaipar globális partnere a fenntartható energia megoldások terén.

 

Egyedi kötvények:

Majdnem 3 évig 8,6%-ot fizet a 2025-ben lejáró Magyar Államkötvény

2014-ben Magyarország Államadóssága 107.950 millió dollár volt, 2013 óta ez 3204 millióval nőtt. Ez az összeg azt jelenti, hogy az adósság 2014-ben elérte Magyarország GDP-jének 76,5%-át, ami 0,7 százalékpontos csökkenést jelent 2013-hoz képest, amikor a GDP 77,2%-a volt. Emiatt Magyarország Államkötvényt volt kénytelen forgalomba helyezni tizenötmilliárd forintnyi értékben 10.000 forintos címletekben. Ez a kötvény jelenleg 2025.06.24-én jár le és 5,5% fix kamatot fizet éves szinten forintban, de mivel 92,63%-os árfolyamon tartózkodik, ez eléri a 8,61%-os árfolyamot is. Az Államkötvénykibocsátásából befolyó összeg a központi költségvetés hiányának részbeni finanszírozására, valamint az államháztartás központi alrendszere adósságának megújítására szolgál. A névérték visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes.

 

Arany:

Az arany ára a hét elején enyhén emelkedett

Csak enyhén emelkedett az arany ára a G7-országok tervezett importtilalma után.  Újabb Oroszország elleni büntetőintézkedésekről körvonalazódott megállapodás a világ hét legjelentősebb ipari országa, bajorországi, elmaui csúcstalálkozóján. Joe Biden amerikai elnök közlése szerint az orosz arany importtilalmáról egyeztettek. Az ukrajnai agressziós háború miatt az Oroszország és a G7-országok közötti aranykereskedelem már most is súlyosan érintett. Piaci megfigyelők a fontos londoni kereskedelmi központban történt fejleményekre mutattak rá, ahol is a londoni aranypiac már márciusban visszavonta az oroszországi beszállítók akkreditációját. Az iparági szövetség, az Arany Világtanács szerint Oroszország az egyik legfontosabb aranytermelő, tavalyi 330 tonnás bányatermelésével. A szén és az olaj elleni szankciók után most az Oroszországból származó nemesfémek behozatalát is betiltják. Alig egy évtizeddel ezelőtt az amerikai bányák több aranyat termeltek, mint Szibéria összes bányája. Eközben azonban az Orosz Föderáció sokkal fontosabb nemesfémtermelő lett, mint az Egyesült Államok.

Az arany árfolyama ezen a héten 0,88%-ot korrigált. Több Wall Street-i szakértő szerint, ahogy a nyersolajszektorban, úgy Oroszország is talál majd más országokat, mint vevőket az aranyra, különösen mivel a nyugati ipari országok amúgy is tömegesen csökkentették a kereskedelmet az agresszor országgal. Ez tehát csak egy szimbolikus értékkel bíró szankció.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!