E-mobility vagyonkezelt részvénykosár

A Volkswagen új akkumulátorgyártó részlege

A Volkswagen-csoport akkumulátorgyártó részleget hoz létre Salzgitter gyárában, amely eddig kizárólag belsőégésű motorok gyártásával foglalkozott.  A PowerCo névre keresztelt új részleg irányítja majd a német autógyártó első európai székhelyű akkumulátorgyárát, beleértve a kutatás-fejlesztést, az ellátási lánchoz tartozó feladatokat, valamint a Volkswagen jövőbeli elektromos modelljeihez használt akkumulátorcellák beszerzését és gyártását.

A Volkswagen Group részvényeinek értéke 1,58%-ot emelkedett a héten. A márka továbbra is törekszik, hogy megelőzze a Tesla-t a piacon, hogy a legnagyobb EV gyártóvá váljon. 2025-re a márka kínálatában több új tisztán elektromos jármű is meg fog jelenni.

 

Az NVIDIA csendben árat csökkentett

A GeForce RTX 3090 Ti, mely az Nvidia legjobb grafikus kártyája, érthetően magas áron van forgalmazva a piacon. Annak ellenére, hogy a kártya iránti kereslet kimagasló, a cég az elmúlt napokban csökkentette a termékének árát. Bár egyelőre ez az egyetlen GPU a márkától, melynek piaci ára csaknem 20%-kal csökkent az elmúlt hónapokban. Emellett a szakértők számítanak a további csökkenésekre a többi kártyánál is. Az AMD és az Intel is hasonló kedvezményt kínál kártyáinál.

Az Nvidia részvényei a héten 1,65%-kal emelkedtek. A márkának igen sok külső tényezővel kell megküzdenie, kezdve a Kínában tapasztalható lezárásoktól, egészen a chip-hiányig. Összességében az elemzők továbbra is vételi minősítést adnak az Nvidia részvényeire, részvényenkénti 220 dolláros célértékkel.

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

A Roche új gyógyszert szemelt ki

A Roche 55 millió dollárt ad át a licencjogokért az Ionis Pharmaceuticals számára. Utóbbi márka egy olyan vesebetegség kezelésére szánt gyógyszert kíván kialakítani, amelyet a Roche a 3. fázisú klinikai vizsgálatába kíván bevezetni. A Roche által kiszemelt gyógyszer alkalmas krónikus vesebetegség és veseelégtelenség kezeléséhez. Ez az akvizíció tovább bővíti a márka diverzifikált portfólióját.

A Roche részvényei 2,5%-kal erősödtek a héten. A márka régóta tartó kísérlete arra, hogy bebizonyítsa, hogy egyik terméke hatásosan működik az Alzheimer-kór kezelése során, vereséggel végződött. Az AC Immun-nak nem sikerült javítania a kognitívan nem károsodott egyéneknél.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

Közös partneri kapcsolatban a Netflix és a Microsoft

A világ legnagyobb tech vállalata és a streaming szolgáltatások legnagyobbika a napokban jelentette be, hogy közös erőfeszítések révén egy teljesen új előfizetési rendszert dolgoznak ki a Netflix számára. A tervek szerint a Netflix rendelkezni fog egy olcsóbb előfizetési lehetőséggel, mely viszont reklámokat fog tartalmazni. Az, hogy ez mikor és hogyan is fog megjelenni még kérdéses. A Microsoft ezen felül saját játékaiba is tervezi a reklámok bevezetését.

A Microsoft részvényei 3,36%-ot esett a héten. A márka továbbra is erősen küzd vetélytársa, a Sony ellen a videójáték piacon, viszont egyelőre, a Playstation kereslete jóval meghaladja az Xbox Series-ét. Ennek ellenére a márka Japánban  sikeresen megduplázta konzoljának értékesítését az elmúlt 1 évben.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A Starbucks 16 kávézót zár be

A Starbucks bejelentette, hogy bezárja 16 amerikai üzletét július végéig, biztonsági aggályokra és Los Angeles-i, Seattle-i és más nagyvárosok „bomlasztó magatartására” hivatkozva. A héten közzétett levelében Debbie Stroud és Denise Nelson, a Starbucks amerikai műveletekért felelős vezető alelnökei azt mondták, hogy a vállalat prioritásként kezeli „egy biztonságos, barátságos és kedves hely megteremtését”. A vezetők elmondták, hogy a kávéóriás üzletei nem védettek a mentális egészséggel és a droghasználattal kapcsolatos problémákkal szemben.

A Starbucks részvényei 0,9%-kal emelkedtek a héten. A kávéóriás május elején azt mondta, hogy az eladások nőttek a második pénzügyi negyedévben, a növekvő forgalom és a kiadások közötti egyensúlynak köszönhetően. A nyereség továbbra is emelkedik, annak ellenére, hogy az input-, a munkaerő- és a szállítási költségek megugrottak.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

A Meta leépítésen dolgozik

Mint sok más vállalat, a Facebook-ot alapító Meta is bejelentette, hogy a jövőben változtatni fog üzleti stratégiáján. Ez sajnos magába foglalja, hogy a cég kevesebb alkalmazottat fog foglalkoztatni. A legnagyobb csökkenés a mérnökök területén fog bekövetkezni, ahol a dolgozók csaknem 30%-át kívánja elbocsátani a vállalat. Mark Zuckerberg szerint a Meta jelenleg az egyik legnagyobb krízisét éli át megalakulása óta, viszont eredményei továbbra is pozitívak.

A Meta részvényeinek értéke 1,68%-kal esett a héten. A márka történelmében elsőként fordult elő, hogy a Facebook felületén hirdetők száma radikálisan lecsökkent. Míg a Mark Zuckerberg vezette üzletág jelenleg meglehetősen nagy ellenszélekkel néz szembe, a befektetőknek bízniuk kell abban, hogy a cég hosszú távon szépen fellendül.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Totalenergies új gázlelőhelyet tár fel

A TotalEnergies egy nagyobb gázlelőhely feltárását tervezi a Pápua Új-Guinea part menti Vogel-fok medencéjében. A feltáráshoz a cég már megkötött egy technikai együttműködési megállapodást az ausztráliai Lakes Blue Energy vállalattal. A francia cég ezzel hozzáférhet több billió köbméter földgázhoz.  A Lakes Blue Energy közleménye szerint a TotalEnergies teljes mértékben finanszírozza a kutatási kampányt, a kitermelt gáz csaknem 75%-ért.

A Totalenergies részvényeinek értéke 2,73%-kal esett a héten. A gáz-, LNG- és villamosenergia-kereskedelmi tevékenységek teljesítménye várhatóan továbbra is magas marad, viszont a 2022 első negyedévének eredményeit megismételni már kifejezetten nehéz lesz.

 

Smart & Green vagyonkezelt részvénykosár

Az Air Liquide biometán gyártásába kezd

Mivel a folyamatban lévő energetikai átalakulás arra készteti a vállalatokat, hogy tisztább energiaforrásokat keressenek, az Air Liquide energiaóriás kibővítette alacsony szén-dioxid-kibocsátású megközelítését egy biometán-gyártó létesítménnyel. Az üzem Kínában, Huai’an városában fog megalakulni. Az évi 75 GWh kapacitású erőmű a helyi gazdaságokból bejövő mezőgazdasági és állattenyésztési hulladékot biogázzá alakítja, mely jelentősen környezetbarátabb, mint a hagyományos hulladék égetése.

Az Air Liquide részvényei 0,14%-kal emelkedtek a héten. A márka részvényeire a MarketBeat szakértői Vásárlás minősítést adtak. A vállalat átlagos értékelési pontszáma 2,70, mely 7 vételi értékelésen, 3 tartási értékelésen alapul. Az eladást továbbra sem ajánlják az elemzők. 

 

Egyedi részvények

A Procter & Gamble a SpaceX-el együtt fejleszti termékeit

Jelenleg az olyan környezeti kihívások, mint a vízhiány és az éghajlatváltozás egyre nagyobb aggodalomra adnak okot. A Procter & Gamble, a háztartási termékek egyik legismertebb márkája elkötelezte magát amellett, hogy környezetbarát és fenntartható termékeket készít a fogyasztók számára. Ennek érdekében a P&G az űr felé fordította tekintetét. A SpaceX közelgő 25. Commercial Resupply Services küldetésének részeként a P&G teszteket kezdeményez annak értékelésére, hogy a Tide to Go Pens és a Tide to Go Wipes termékei hogyan működnek az űrben. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) Nemzeti Laboratóriuma által támogatott tanulmány a P&G űralapú kutatásának folytatása, amely már megtette a kezdeti lépéseket a fogyasztók számára készült termékek továbbfejlesztése felé.

A Procter részvényei 0,06%-ot estek a héten. A Procter & Gamble több, mint 130 egymást követő év osztalékfizetéssel és ~65 egymást követő év osztalékemeléssel büszkélkedhet. Az osztalékpárna aránya továbbra is kiemelkedő: 1,8.

 

Az Estée Lauder részvényei kezdenek szép vételnek tűnni

Az Estée Lauder részvényei 34%-ot estek 2022-ben, 245 dollárra, ami rosszabb, mint az S&P 500 index 20%-os esése. A New York-i székhelyű kozmetikai termékek gyártója számára a probléma nem korlátozódik az inflációval kapcsolatos általános aggodalmakra. A részvények ilyen mértékű zuhanásával nem kellene sok jó hír, hogy azok ismételten emelkedni tudjanak. Ez a jó hír Kínából származhat, amely végre kezd újra megnyílni a piac számára. Az amerikaiak szintén kezdenek visszatérni a mindennapi életbe. Ezek a tényezők együttesen segíthetik az Estée Lauder részvényeinek fellendülését az elkövetkező hónapokban.

Az Estée Lauder részvényei a héten 1,34%-kal estek. A Kestra Advisory Services LLC 50,8%-kal csökkentette részesedését a márka részvényeiben az első negyedévben. Az intézményi a negyedév során 5041 részvényt értékesített, melyek értéke 1.327.000 dollár volt a legutóbbi SEC-bejelentéskor.

 

Egyedi kötvények

A Harley-Davidson kötvénykibocsátása és kiemelkedő eredménye

A Harley-Davidson Financial Services a héten teljesített egy 500 millió dolláros ötéves kötvénykibocsátást, amelynek esedékessége 2027. február 14. A bevételt általános vállalati célokra fordítják az elmondások alapján. Megjegyzendő, hogy a cégnek 400 millió dollár 2,55%-os kötvénye van júniusban. Emellett január eleje óta a részvények is csaknem 6%-ot emelkedtek, szemben a szélesebb körű S&P 500-as indexszel, amely továbbra is közel 3%-os mínuszban van. A márka a legtöbb autóipari részvényhez képest is kiemelkedő, melyek jelenleg kétszámjegyű szinttel csökkentek.

A felülteljesítést a Harley a vártnál jobb 2021 negyedik negyedéves eredményei magyarázták, amely szerint a társaság éves szinten 40%-kal, 1,016 milliárd dollárra növelte bevételét, miközben meglepetésszerű nyereséget könyvelhetett el. A cég motorkerékpár-szállítmányai is 29.075-re emelkedtek, ami 38%-os növekedés az egy évvel ezelőttihez képest. A befektetőket az is lenyűgözte, ahogy a vállalat jól kezeli az inflációs nyomást és az ellátási lánc kihívásait. Az elemzők arra számítanak, hogy a Harley 2022-ben több mint 10%-kal, 2023-ban pedig körülbelül 7%-kal fogja növelni bevételeit.

 

Arany helyett USD?

Az arany közel 11 havi mélypontra zuhant a héten, mivel a befektetők ismét az USA-dollár felé fordultak, mint a legkedveltebb menedék, miközben a Federal Reserve agresszívabb monetáris szigorítási intézkedéseire számítottak. Az azonnali arany 1,7%-kal 1706,42 dollárra esett, az amerikai határidős aranyra vonatkozó jegyzések pedig szintén 1,7%-kal, unciánként 1705,50 dollárra estek New Yorkban. Eközben az USA-dollár 20 éves csúcsra ugrott, és előnyben részesített megtakarítási menedékké vált.

Eközben az amerikai inflációs jelentés 40 év óta a legnagyobb éves inflációnövekedést mutatta. A befektetők szerint kevésbé valószínű, hogy a Federal Reserve 100 bázisponttal emeli a kamatlábakat a hónap későbbi ülésén, ami növelné a recesszió esélyét, viszont támogatná az olyan menedékeket, mint az arany.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!