Sok befektető, aki már egy ideje foglalkozik a sárga nemesfémmel, tudja, hogy az arany, mint pénzügyi befektetés jobb, mint a róla alkotott kép.

Eltekintve attól az előnytől, hogy a fizikai fémbe történő befektetések tőkenyeresége 12 hónapos birtoklás után adómentes, az arany értéke ténylegesen növekszik, még a rendkívül viharos 2022-es év első felében is. Más, nagyon népszerű befektetési formákhoz képest az arany ára az elmúlt hat hónapban pozitívan tudott kiemelkedni. Míg a nagy részvényindexek, mint a DAX 40 vagy az amerikai NASDAQ 100 index, valamint a kamatjövedelmeket is tartalmazó szövetségi kötvények vagy a REIT-ek egyértelműen a mínuszban vannak, az arany euróban kifejezett ára kiemelkedik a féléves hozamával, amely jelenleg 8,85 százalék. A sárga nemesfém hosszú távú hozama az elmúlt két évtizedben átlagosan 9,5 százalékos volt. 2022 első felét is beleértve ez az érték némileg, 9,53 százalékra emelkedhet a jövőben.

A dollár általános erősödése a héten meredeken nyomta le az arany árfolyamát. Legutóbb az augusztusi szállítású arany határidős jegyzése csaknem 2 százalékkal, 1767 dollárra esett. A sárga fém 1.763,15 dolláron új éves mélypontot ért el. Az aranyra nehezedő nyomást az erős amerikai dollár okozta, amely a világban zajló számos válság miatt drasztikusan felértékelődött. Az amerikai dollár biztonságos menedéknek számít a bizonytalan időkben. Az európai energiaválság mellett a globális recessziótól való félelem és a makacsul magas infláció, amely viszont magasabb kamatlábakat eredményez, szintén a dollárba tereli a forrásokat. Az erősebb dollár általában az arany árát terheli, mivel a nemesfém a dollárövezeten kívül drágábbá válik.

A Commerzbank közgazdászai szerint azonban az arany árfolyamesése túlzott mértékű, így a sárga fém várhatóan talpra áll. Svájc az ukrajnai invázió óta először importált aranyat Oroszországból, ami azt mutatja, hogy az iparág álláspontja az ország nemesfémjeivel szemben enyhülhet. A svájci szövetségi vámhivatal adatai szerint májusban több mint három tonna aranyat szállítottak Svájcba Oroszországból.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!