Csak enyhén emelkedett az arany ára a G7-országok tervezett importtilalma után.

Újabb Oroszország elleni büntetőintézkedésekről körvonalazódott megállapodás a világ hét legjelentősebb ipari országa, bajorországi, elmaui csúcstalálkozóján. Joe Biden amerikai elnök közlése szerint az orosz arany importtilalmáról egyeztettek. Az ukrajnai agressziós háború miatt az Oroszország és a G7-országok közötti aranykereskedelem már most is súlyosan érintett. Piaci megfigyelők a fontos londoni kereskedelmi központban történt fejleményekre mutattak rá.

A londoni aranypiac már márciusban visszavonta az oroszországi beszállítók akkreditációját. Az iparági szövetség, az Arany Világtanács szerint Oroszország az egyik legfontosabb aranytermelő, tavalyi 330 tonnás bányatermelésével. A szén és az olaj elleni szankciók után most az Oroszországból származó nemesfémek behozatalát is betiltják. Alig egy évtizeddel ezelőtt az amerikai bányák több aranyat termeltek, mint Szibéria összes bányája. Eközben azonban az Orosz Föderáció sokkal fontosabb nemesfémtermelő lett, mint az Egyesült Államok.

Az arany árfolyama ezen a héten 0,88%-ot korrigált. Több Wall Street-i szakértő szerint, ahogy a nyersolajszektorban, úgy Oroszország is talál majd más országokat, mint vevőket az aranyra, különösen mivel a nyugati ipari országok amúgy is tömegesen csökkentették a kereskedelmet az agresszor országgal. Ez tehát csak egy szimbolikus értékkel bíró szankció.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá