E-mobility vagyonkezelt részvénykosár 

 

Az Alphabet a részvényfelosztást jelentett be

A Google anyacége bejelentette, hogy július 15-én felosztja részvényeit 20 az 1-hez arányban. Ez a felosztás igen népszerű lett a Wall street legnagyobb társaságai között, ilyen például a Tesla és az Amazon. A szakértők szerint az Alphabet dominanciája az interneten és immáron a felhőszektorban, biztosítja a társaság számára a további sikereket a részvényfelosztás után.

Az Alphabet részvényárfolyama ezen a héten 3,61%-ot esett vissza. Az Alphabet még az első negyedévi kihívásokkal teli környezetben is 23%-kal tudta növelni bevételeit az előző évhez képest, miközben 30%-os működési árrést ért el. A szabad cash flow 15,3 milliárd dollár volt, még közel 10 milliárd dollárnyi tőkeköltséggel együtt is.

 

A Volkswagen megelőzheti a Tesla-t?

A német márka már korábban is kijelentette, hogy 2024-re célja, hogy megelőzze Amerika legnagyobb EV gyártóját. A Volkswagen egyelőre se Kínában, se Európában nem volt képes megelőzni a Tesla-t, aki az ázsiai régióban a piac 13%-át birtokolja. Szakértők szerint a Volkswagen-nek további járműveket kell exportálni Kínába, ha szeretné megelőzni az amerikai EV gyártót.

A Tesla részvényárfolyama 6,66%-ot, míg a Volkswagen 6,95%-ot esett. A Volkswagen AG. beleegyezett, hogy legalább 80 millió dollárt fizet a Porsche-vásárlók azon panaszainak rendezésére, amelyek szerint a károsanyag-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási teszteredményeket helytelenül torzították.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Roche alzheimer terméke

A Roche a napokban közzétette első eredményeit a legújabb alzheimer kezelésével, az API-vel kapcsolatban. A hivatalos beszámoló alapján a kezelésben használt termék, a Crenezumab, se nem javította, se nem rontotta a betegségben szenvedők állapotát. Ez hatalmas csapás a svéd gyógyszergyártó számára, mivel előző héten a rák elleni terméke sem tudott elfogadható eredményeket felmutatni.

A Roche részvényárfolyama ezen a héten 5,81%-ot korrigált, mivel a FED 75% bázisponttal, 1,75%-ra emelte irányadó kamatát és emellett Jerome Powell, a FED elnöke világossá tette, hogy júliusban további 75 bázispontos kamatemelés is elképzelhető lehet. Ehhez gyenge ingatlanpiaci adatok társultak, és még a heti munkaerő-piaci adatok is csalódást okoztak, és nem ösztönözték a vásárlást. A Nordic Bioscience, egy növekvő biomarker-vállalat bejelentette, hogy megerősítette a Roche Diagnostics-szal a szövetek lebontásában és felépítésében szerepet játszó saját biomarkerek kifejlesztésére irányuló, folyamatban lévő együttműködését.

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

A Disney+ Magyarországon is elindult

A Walt Disney streaming szolgáltatása június 14-én debütált Magyarországon. A platform olyan vetélytársakkal veszi fel a versenyt a hazai piacon, mint a Netflix vagy az AT&T vállalat HBO Max csatornája, a kínálatát tekintve pedig fontos szereplője lesz a streaming palettának. A Diseny+-on elérhetők a saját gyártású filmek és sorozatok, valamint a Marvel, a Star Wars, Pixar és National Geographic alkotásai.

A Walt Disney részvényárfolyama ezen a héten 5,6%-ot esett. A Walt Disney Company Parkok, Élmények és Termékek részlege már közel egy éve tervezi, hogy 2023-ig Floridába költözteti alkalmazottai nagy részét. Ezt a költözési dátumot most három évvel kitolták. Most a Disney a projekt 2026-os befejezéséig rugalmassági időszakot kínál mindazoknak, akik a Walt Disney Company-nál tervezik folytatni a munkájukat.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Mastercard biometrikus, kártya és mobil eszköz nélküli fizetési programot indít

A Mastercard Biometrikus Pénztárprogram lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy még egyszerűbben, biometrikus adatok segítségével fizethessenek a programban szereplő üzletekben. A program egy új technológiai keretrendszert jelent, tehát az új fizetési móddal elég, ha egy kamerába néz a vásárló. Ezt jelenleg Brazíliában tesztelik, várhatóan a Közel-Keleten és Ázsiában is hasonló projektek indulnak majd.

A Mastercard részvényárfolyama ezen a héten 6,89%-ot esett. A Mastercard és az Ecobank csoport a Mastercard Farm Pass-t, egy díjnyertes, innovatív megoldást fog bevezetni, amely segít összekapcsolni a kisbirtokos gazdákat a pénzügyi és mezőgazdasági ökoszisztémákkal. A Mastercard Farm Pass-t az Ecobank 33 országában fogják bevezetni, ahol az Ecobank banki tevékenységet folytat, segítve kisbirtokos gazdák millióinak.

 

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Emerson zéró emissziós programja

Az Emerson Electric a napokban bejelentette, hogy további intézkedéseket tesz az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentésére. A tervek szerint a márka 2045-re minden szektorában el szeretné érni a nettó 0 kibocsátást, hogy ezzel is hozzájáruljon a Párizsi klímaegyezményben megfogalmazott 1,5 celsius fokos globális csökkentéshez. Az Emerson Electric vállalat 2030-ra már látható eredményt szeretne elérni a környezetvédelemben.

Az Emerson Electric részvényárfolyama 9,48%-ot korrigált ezen a héten. Az Emerson Electric részvényeire a MarketBeat jelentése szerint tizenhárom, a céget jelenleg figyelő brókercég konszenzusos „vétel” ajánlást adott. Ami az osztaléknövekedést illeti, a vállalat jelenlegi 2,06 dolláros évesített osztaléka 2%-kal magasabb, mint tavaly. Az elmúlt ötéves időszakban az Emerson Electric 5 alkalommal emelte osztalékát éves szinten, ami átlagosan 1,45%-os éves növekedést jelent.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

A Zillow legújabb online AI rendszere

A Zillow kihasználva a pandémia okozta legújabb lezárásokat, illetve az infláció okozta ingatlanvásárlási trendet és bejelentett egy teljesen új AI rendszert, mely segítségével kontaktmentesen lehet ingatlanokat bejárni. Az új Zillow surfing 2.0 lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy részletesen szemügyre vegyék az általuk kiválasztott otthont.

A Zillow részvényárfolyama ezen a héten 16,59%-ot zuhant vissza. A Zillow befektetőinek nehéz volt az elmúlt év, a részvények az elmúlt 12 hónapban közel 75%-kal estek. 2021 végén az iBuying üzletágát is bezárta, ami megingatta a befektetők bizalmát. A részvény most 29 dolláros árfolyamon áll, szemben az 1,84 dolláros előrehozott részvényenkénti nyereség becslésekkel, ami azt jelzi, hogy a befektetők minimálisan bíznak abban, hogy az üzletág hogyan fog teljesíteni az elkövetkező időszakban.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A Cisco kilátásai

A Cisco az elmúlt 20 év alatt rohamosan növelte jelenlétét a piacon, ahol több, mint 200 akvizíciót hajtott végre, ezzel újabb sikereket érve el. A cég a napokban bejelentette, hogy a járványhelyzet ellenére alig 5%-os visszaesésre számít a bevétel tekintetében 2022 első negyedévében. A szakértők a cég bevételét 13,3 milliárd dollárra becsülik, ami a rivális márkákhoz képest így is jelentős javulást jelent.

A Cisco System részvényárfolyam ezen a héten 0,01%-ot korrigált. A hálózatépítési piacvezető cég 400 gigás megoldásaival szilárd vonzerőre tett szert. Az orosz-ukrán konfliktus miatt a vállalat leállította működését Oroszországban és Fehéroroszországban, a kínai COVID-zárlatok mellett, amelyek mind kritikus alkatrészhiányt okoztak. A vállalat számos kezdeményezést hajtott végre, többek között áremeléseket az infláció mérséklése miatt. A Cisco részvényeivel 13,6-szoros határidős nyereséggel kereskednek, 3,3%-os osztalékhozam mellett.

 

Egyedi részvények:

 

Mayr-Melnhof várakozása

A Mayr-Melnhof a héten pozitív profitvárakozással lepte meg befektetőit. A vállalat 2022 második negyedévére rendkívül erős, 150-200 millió euró közötti működési eredményt vár, ami 2022 első félévére 260-310 millió euró közötti működési eredményt vetít előre. 2022. második negyedévben feltételezett áremelkedésekkel járó folyamatban lévő üzlet mellett ezeket az erőteljes javulásokat különösen a 2021. augusztus elején megvásárolt MM Kwidzyn és MM Kotkamills karton- és papírgyárak felvásárlása is jellemzi. A Mayr-Melnhof papírgyár 2022-es féléves eredményeit 2022. augusztus 11-én teszik közzé.

A Mayr-Melnhof részvényárfolyama a héten 3,32%-ot emelkedett. A vállalat három év alatt évente 11%-kal tudta növelni az EPS-ét, ami a részvényárfolyamot is feljebb vitte. A cég részvényei hosszabbtávon példaértékű, mivel három év alatt 41%-kal emelkedtek, ami jócskán felülmúlja a 20%-os piaci hozamot (osztalék nélkül).

 

PayPal Holdigs „vételi” minősítést kapott

A PayPal Holdings Inc részvényei 120 dolláros célárat kaptak a Mizuho-tól. Dan Dolev, a Mizuho elemzője pedig továbbra is „vásárlás” minősítést ad a részvényekre. Dolev, a PayPal Venmo alkalmazást használók és az Apple Pay felhasználói körében végzett felmérést követően igazította ki a minősítést vételre, amely szerint a felhasználók nagy kedvet éreznének a Venmóval való fizetésre. San Schulma, a PayPal Holdings vezérigazgatója szerint hosszútávra még mindig a PayPal-ba érdemes fektetni és nem a kryptoba, szerinte egy olyan vállalatba kell pénzt elhelyezni, amelynek majdnem 26 milliárd dolláros 12 hónapos árbevétele és 3,6 milliárd dolláros nettó bevétele van. A PayPal nemrégiben felkerült a Zacks.com legkeresettebb részvények listájára.

A PayPal Holdings részvényárfolyama ezen a héten 8,07%-ot esett. Május végén jelentett a vállalat. Míg a PayPal bevétele és eredménye nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak, az éves és negyedéves nyereségességi előrejelzés jelentősen elmaradt a külső előrejelzésektől. A PayPal inkább az elköteleződés ösztönzésére és a jó minőségű ügyfelek megtartására összpontosít, ami az egy aktív fiókra jutó bevételt növelné.

 

Egyedi kötvények:

 

Xerox kötvénye 2 évre évi 3,98%-os hozamot fizet dollárban.

A Xerox 2014-ben úgy döntött, hogy követelésekkel fedezett, biztosított hitelt vesz fel májusi 313 millió dolláros lejáratú fizetés refinanszírozására, amelyet eredetileg készpénzzel fizetett ki. A Xerox már 2020-ban is azt állította, hogy alapvető adósságállománya továbbra is a befektetési hitel mérőszámokon belül marad. A Fitch azonban úgy látta, hogy a teljes bruttó tőkeáttétel 2020-ban meghaladja a 6-szorosát és megközelíti a 4-szeresét, az alapszintet. A Xeroxmegerősítette a 2022-es teljes pénzügyi évre vonatkozó 7,1 milliárd dolláros bevételi előrejelzését, szemben a 7,03 milliárd dolláros konszenzusos elemzői becslésekkel. A vállalat legalább 400 millió dolláros szabad cash flow-t vár, amelynek 50%-át a részvényesek kapják vissza. A Xerox a héten bejelentette, hogy átnevezi pénzügyi szolgáltatási egységét Fittle-re. A korábbiakhoz hasonlóan a Xerox egységének új neve is az üzleti lehetőségek szélesebb körű sokszínűségét hivatott tükrözni a potenciális növekedésüket hirdető cégek számára. A Xerox vállalat 2014 május 15-én bocsájtotta ki 3,8%-os évi kamatozású kötvényét, amely most 3,98%-ot fizet évente 2022. május 15-ig.

 

Arany:

 

Arany tartalékok szerepe

Az arany árfolyama 4 hetes mélypontra esett a FED döntése előtt, de sikerült a 1800 $/uncia szint felett tartani, mivel a központi bank nem okozott meglepetést. A fellendülés ellenére az arany a hetet közel 2%-os csökkenéssel zárta. A hónap elején közzétett amerikai inflációs adatok azt mutatták, hogy a fogyasztói árak 40 éve a leggyorsabb ütemben emelkedtek. Az árnyomás tartós emelkedése táplálta azokat a várakozásokat, hogy a FED felgyorsíthatja a monetáris szigorítás ütemét. Az arany olyan árucikk, amely nem ad kamatot. Ezért emelkedő kamatlábak idején hajlamos alulteljesíteni. A FED lépése azt mutatja, hogy a központi banknak fontos, hogy az emelkedő árakat kordában tartsa. Miközben a FED monetáris szigorító álláspontja negatívan hat az aranyra, a fémnek jót tett a világgazdasággal kapcsolatos növekvő bizonytalanság és az amerikai dollárral szembeni növekvő kihívások is. Az aranytartalékoklétfontosságú szerepet játszanak, és minden nemzet számára kulcsfontosságú eszközzé váltak, mivel megmentik az országot, amikor pénzügyi válságba kerül. Az aranyat általában egy ország központi bankjai tartják aranytartalékok formájában. Az aranytartalékok hihetetlen stabilitást nyújtanak, mivel nem befolyásolják őket a gazdasági visszaesések vagy politikai eltérések.

Az arany árfolyama ezen a héten 1837,13 dolláron 1,88%-os visszaeséssel zárt. A Gold Hub elemzőház szerint az első helyet az Amerikai Egyesült Államok foglalja el aranytartalék miatt. Az egész világon a legnagyobb aranytartalékkal rendelkezik, 8133 tonna arannyal. A második helyet Németország foglalja el. Németország körülbelül 3359 tonna aranytartalékkal rendelkezik. Olaszország Míg Franciaország világszinten a negyedik helyet foglalja el a legnagyobb aranytartalékkal rendelkező országok között. Körülbelül 2436 tonna aranyat tart, közel 2451, tonna aranytartalékot halmozott fel.

Borítókép forrása: www.xerox.com

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!