e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla részvényei és új gyára

A Tesla részvényei a hét elején több, mint 7%-kal emelkedtek és 870,43 dolláron zártak, miután a németországi jelentések azt mutatták, hogy a vállalat közel áll ahhoz, hogy megkapja a jóváhagyást a kereskedelmi termelés megkezdéséhez Berlinen kívüli új gyárában. A Tagesspiegel és a Der Spiegel jelentései szerint a Tesla évente legalább félmillió autót kíván gyártani a „Gigafactory Berlinben”. Ez legalább 12.000 új munkavállalónak jelent majd munkalehetőséget.

A Tesla részvényárfolyama a héten 3,51%-ot emelkedett. Tesla befektetője, Gary Black szerint 2030-ra az elektromos járművek elterjedtsége világszerte 60% lesz. A Tesla részesedése az elektromos autókból 20% lehet. A világ 85 millió darabos könnyűgépjármű-értékesítésével a Tesla az évtized végére évente mintegy 10 millió járművet szállítana Black szerint.

 

A BYD megkapta az USA legnagyobb elektromos teherautó-rendelését

A BYD bejelentette a svéd Einride árufuvarozás-technológiai cég által leadott, USA-ba történő rendelést. A BYD sok szállítást vállal Ázsián kívül is. Összesen 200 Class 8 BYD 8TT akkumulátoros elektromos teherautó kerül bevetésre a következő tizenkét hónap során. Az összes járművet a kaliforniai Lancasterben szerelik össze, ahol a BYD elektromos buszokat is gyárt.

A BYD részvényárfolyama 9,85%-ot esett az orosz-ukrán háború miatt, mivel Ukrajna az autókban használt kábelkötegek egyik legfontosabb gyártója, amelyek segítségével az alkatrészek és az autó kábelezése összekapcsolható. A részben Warren Buffett által támogatott BYD, amely inkább az akkumulátorairól és elektromos buszairól ismert, jelenleg hatalmas globális terjeszkedésbe kezdett és Ausztráliát potenciális támaszpontnak tekinti a növekvő európai növekedés mellett.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Johnson&Johnson innovatív rák ellenes terápiája

Az amerikai vállalat a héten bejelentette, hogy a Legend Biotech segítségével egy új, innovatív rákellenes terápiát fejlesztett ki. Ez egy fontos mérföldkő lehet a rákkutatásban. Az FDA jóváhagyta az USA-ban a terápia tesztelését, miután az sikereket ért el Kínában és Japánban. A vállalat tovább szeretne haladni a terápiás kezelések fejlesztésében, főként a rákkutatás területén.

A Johnson&Johnson részvényárfolyama ezen a héten 2,1%-ot emelkedett. A Johnson&Johnson több mint 450 milliárd dolláros piaci részesedéssel Amerika egyik leggazdagabb vállalata.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Essilor innovatív lencsét készített

Az Essilor elindította Crizal bevonatának és többpáros promóciójának új generációját az Egyesült Királyságban. A Sapphire HR névre keresztelt új, tükröződésmentes bevonat számos tartóssági fejlesztést tartalmaz. A vállalat szerint a Sapphire HR számos teszten esett át a fejlesztés során, beleértve a kopásállósági tesztet és a többszögű reflexiós tesztet is. Az így kapott bevonat 70%-kal karcállóbb és akár 20%-kal hőállóbb, mint elődei. Az Essilor 2022-es take two promóciót indított az összes márkás lencsével, köztük a Stellest, az Eyezen Kids, a Varilux és a Transitions lencsékkel az Egyesült Királyságban.

Az EssliorLuxottica részvényárfolyama ezen a héten 10,48%-ot esett. Dave Gilboa a Warby Parker optikai szemüvegkészítő online cég társalapítója szerint cége gyorsabban növekedhet, mint az iparág többi része, de eltörpül a piacon lévő EssilorLuxottica mellett, amelynek piaci kapitalizációja mintegy 87 milliárd dollár.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

A Meta cenzúrázza az orosz médiát

A Meta hivatalossá tette, hogy korlátozza Oroszország tevékenységeit a platformjain az ukrán-orosz konfliktushelyzet miatt. A bejelentés szerint Oroszországból nem lehet hirdetni a Facebook közösségi oldalon, illetve bevezetik a fact-check funkciót a hiteles információszerzés érdekében. Nem ez az első ilyen eset, mikor a Facebook korlátozta a politikai tevékenységet az országban. A jogtalan cenzúrázás miatt Oroszország csaknem 21 millió eurót követel.

A Meta Platform, vagyis a Facebook árfolyama 4,95%-ot esett ezen a héten az orosz-ukrán válság nyomására. Mark Zuckerberg vezérigazgató hét fő beruházási prioritást vázolt fel, amelyek segíthetnek a növekedés újbóli fellendítésében. A TikTok-hoz hasonló versenytársakkal szembeni fellépés érdekében a Meta Platforms a saját rövid formátumú videóformátumának, a Reels-nek a bevezetésére fog összpontosítani.

 

Best of Dividens vagyonkezelt részvénykosár

 

Átalakulóban az Emerson Electric

Az Emerson megállapodást köt egy magántőke-befektető céggel a 4000 alkalmazottat foglalkoztató leányvállalatának eladásáról. Az eladással, amely a hírek szerint akár 1 milliárd dollárt is érhet, az Emerson leányvállalata független vállalatként fog működni. A gyártóóriás Emerson Electric 8%-os növekedést jelentett a 2021 decemberével zárult negyedévben (2022 első negyedévében), a fő végpiacokon és valamennyi régióban tapasztalt folyamatos erősödésnek köszönhetően. A nettó nyereség megduplázódott, 896 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 445 millió dollárról.

Az Emerson Electric részvényárfolyama ezen a héten 1,34%-os mínuszban zárt. Az Emerson legnagyobb üzletága, az Automation Solutions, amely hardvertermékek (például szelepek, vezérlők, nyomásszabályozók és felügyeleti eszközök) és szoftvertermékek széles portfólióját kínálja, hogy segítse a feldolgozóipari és diszkrét gyártók termelési folyamatainak automatizálását 5%-os éves szintű növekedést jelentett a bázisértékesítésben, amely a negyedévben elérte a 2,8 milliárd dollárt.

 

Best of innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

A Disney visszatartja a filmjeit az oroszoktól

A világ legnagyobb filmstúdiója bejelentette, hogy új filmjei nem lesznek elérhetőek Oroszországban a konfliktushelyzet miatt. A Sony és a Warner Bros. is csatlakozik ehhez a szankcióhoz. Globálisan nézve az Oroszországból érkező bevétel Hollywood számára mindössze 3%-a a teljes profitnak. Az orosz-ukrán konfliktus hatására a Walt Disney bejelentette, hogy támogatni fogják az ukrán menekülteket.

A Walt Disney részvényárfolyama 5,89%-ot esett ezen a héten. A Walt Disney nagyon ambiciózus célokat tűzött ki maga elé a streaming szegmensben. Az amerikai média- és szabadidős cég 2024-re átlagosan 350 millió streaming előfizetőt szeretne elérni.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A First Solar a SoftBank leányvállalatával üzletel

Az SB Energy Global, a SoftBank csoport leányvállalata több évre szóló megrendelést adott le a First Solar fejlett, ultraalacsony szén-dioxid-kibocsátású napelem moduljaira, csaknem 1500 MW értékben. Az SB Energy ezeket a modulokat egy 4 GW-os napelem- és tároló fejlesztési vezetékén fogja telepíteni az Egyesült Államokban. Ez a megrendelés az SB Energy eredeti 1,7 GW-os First Solar moduljainak beszerzését követi öt texasi és kaliforniai közmű-méretű projekthez, amelyek építése 2020-ban kezdődött.

A First Solar részvényárfolyama 1.66%-ot emelkedett ezen a héten. Napokban a First Solar 1,23 dolláros részvényenkénti nyereségről számolt be, ami felülmúlta az 1,06 dolláros becsléseket, bár a 970,3 millió dolláros árbevétel elmaradt a 917,06 millió dolláros becslésektől.

 

Egyedi részvények:

 

Waste Management, mint biztos pont

A Wall Street a Waste Management-től vár pozitívumokat, ahogy közeledik a következő eredmény beszámoló időpontja. A vállalat várhatóan 1,12 dolláros EPS-ről számol be, ami 5,66%-kal magasabb az előző negyedévhez képest. Eközben a Zacks konszenzusos becslése az árbevételre vonatkozóan 4,45 milliárd dolláros nettó árbevételt prognosztizál, ami 8,32%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A teljes évre vonatkozóan a Zacks konszenzusos becsléseink 5,38 dolláros részvényenkénti eredményt és 19,03 milliárd dolláros árbevételt prognosztizálnak, ami 11,16%-os, illetve 6,1%-os pozitív változást jelent az előző évhez képest. A Waste Management észrevette, hogy a fenntarthatóbbá és újrahasznosításra összpontosító vállalattá válás nem csak a nyilvános imázsának, hanem a nyereségességének is jobb.

A Waste Management részvényárfolyama ezen a héten 11,78%-kot emelkedett. A vállalat tőkeköltségei a negyedik negyedévben szintén emelkedtek, 394 millió dollárról 774 millió dollárra ennek a növekedésnek az elsődleges forrása az, hogy a vállalat ezekre a projektekre fordított kiadások korai szakaszában van.

 

American Water Works fejlesztésbe kezd

A California American Water kérelmet nyújtott be a Kaliforniai Közüzemi Bizottsághoz a Madera megyében található Bass Lake Water Company megvásárlására. A California American Water az American Water Works leányvállalata Kaliforniában, ahol több mint 725.000 embernek nyújt víz- és szennyvízszolgáltatást. A cég másik leányvállalata a Pennsylvania American Water projekteket indít Derry Twp. és Steelton városokban. A vállalat közleményében azt írta, hogy közel kétmérföldnyi vízvezetéket cserélnek ki, hogy „javítsák a megbízhatóságot” a fogyasztók számára, csökkentsék a szolgáltatási zavarokat, és növeljék a tűzoltáshoz szükséges vízhozamot.

Az American Water Works részvényárfolyama ezen a héten 9,07%-ot emelkedtek. A New Jersey American Water több mint 2,8 millió dollárt fektet be több mint 2 mérföldnyi elöregedett vízvezeték cseréjébe Northfieldben és Pleasantville-ben a jövő héttől kezdődően.

 

Befektetési arany-fizikai arany

 

Arany jövője

Az arany és nemesfém jó reagált a 2021 utolsó negyedévében zajló piaci helyzetre 1848 dollár/uncia és 1900 usd/uncia között mozgott. A Goldman Sachs1950 dollárra várja 2022 első felében az aranyat, míg a JP. Morgan 2100 USD-re várja unciánként ugyanezt. A Morgan Stanley szerint az arany árfolyama 2023-ban elérheti unciánként a 2350 dollárt is. A befektetők szerint az arany jól viselte az inflációs híreket, hiszen ilyen gyors hozamemelkedés mellett csoda, hogy nem esett össze az árfolyam. Ez némi bizalmat ad a jövőre nézve. Az aranyat részben az inflációs félelmek miatt veszik a befektetők, de a magas nominális kamatok negatív hatással lehetnek, mivel nő a kamatot fizető eszközök hozamelőnye a kamatot nem fizető arannyal szemben. Érdemes azon elgondolkozni, hogy indiai ékszervásárlók tavaly majdnem megduplázták vásárlásaikat és 611 tonnára növelték a World Gold Council adatai szerint. A kínai kontinensen az arany vásárlása 63%-kal 675 tonnára ugrott. Csak az ebben a két országban vásárolt 556 tonna plusz csecsebecse 2021-ben elegendő volt ahhoz, hogy ellensúlyozza a magánbefektetők és a központi bankok 558 tonnás nettó fogyasztásának majdnem teljes csökkenését, amelyet a tőzsdén kereskedett alapok nyolc éve leggyorsabban lezajlott eladása okozott.

Jelenleg az arany árfolyama 1967,8 dollár/ uncia. A háború kitörése óta 6,09%-ot emelkedett, míg a héten 4,06%-ot. Befektetési aranyat már havi 50 euróval vásárolhat, akár 390 eurónyi költség megfizetése után.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá