e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

Fizetőssé válnak a Tesla töltőállomásai

A Tesla hivatalosan is bejelentette, hogy március 9-től fizetni kell a Tesla Supercharger töltőinek a használatáért. A Supercharger töltési díjai töltőhelyenként eltérőek lesznek, viszont a cég mindenhol bevezet egy úgynevezett „üresjárati díjat”. Ennek lényege, hogy az autósok ne foglalják a töltőket, miután járművük teljesen feltöltődött. A díjat minden plusz perc után számolja fel a rendszer a tulajdonosok számára. A Tesla egyedi töltőire hihetetlenül nagy a kereslet, lassan kivétel nélkül megtalálhatóak minden európai országban.

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 0,04%-ot korrigált. A Tesla részvényei a Zacks szerint a következő hat-tizenkét hónapban közel 30%-kal 260 dollárra emelkedhetnek. A részvény 200 dollár alá esett az EV-gyártó befektetői napja után. A Tesla Cybertruckja idén érkezik, és ez adhat támaszt az emelkedéshez.

 

A Rivian tovább terjeszkedik

A Rivian részvényei csaknem 7 milliárd dolláros éves veszteséget produkáltak, ennek ellenére a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég tovább terjeszkedik gyártósoraival.  R.J. Scaringe a héten hivatalosan is bemutatta az Atlantától keletre fekvő hatalmas gyártólétesítményre vonatkozó folyamatban lévő terveket. A cég 7500 dolgozó foglalkoztatását ígérte, egy 5 milliárd dolláros beruházással. A Rivian második gyára Grúzia valaha volt egyik legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjének felelne meg, melyhez egy 1,5 milliárd dolláros adókedvezmény is társulna.

A Rivian részvényárfolyama ezen a héten 2,31%-ot esett. A Rivian Automotive ügyvezető igazgatója azt mondta az alkalmazottaknak, hogy idén 62.000 elektromos jármű gyártása lehetséges, ami a hét elején a befektetőkkel közölt termelési célhoz képest növekedést jelent.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

Az UnitedHealth mindenképp végezni akar legújabb akvizíciójával

Az UnitedHealth hivatalosan is beleegyezett az LHC egészségügyi cég megvásárlásába, részvényenként 170 dollárért. A bejelentés után viszont rengeteg szakértő vélte úgy, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság nagy valószínűséggel blokkolja majd az ügyletet, versenypiaci egyenlőtlenségre hivatkozva. A szabályozó hatóságok további adatokat kértek a cégektől, meghosszabbítva az akvizíció idejét. 

A UnitedHealth Group vállalat részvényárfolyama ezen a héten 1,77%-ot esett. A UnitedHealth Group 

vegyes jövőbeli tervekkel jelent meg. A méretét még nem határozták meg. A bejelentés nem feltétlenül jelenti azt, hogy az értékesítés megkezdődött, vagy a jövőben meg fog történni. A vállalat a bevételt működő tőkére, a forgalomban lévő értékpapírok visszavásárlására, adósság visszafizetésére vagy refinanszírozására, felvásárlások finanszírozására vagy általános vállalati célokra kívánja felhasználni.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

Az Amazon hínárban látja a jövőt

Az Amazon bejelentette, hogy nemsokára büszke tulajdonosa lesz egy 10 hektáros hínárfarmnak az Északi-Tengeren. A hínár több módon is hasznosítható lehet, emellett nagy segítség a szén-dioxid megkötésében, mely az Amazon egyik igen nagy célja a jövő tekintetében. Az akvizíció teljes összege 2,16 millió dollár, mely tartalmaz egy teljes szélturbina farm elhelyezését is hínárfarm területén. Ez az első ilyen kereskedelmi méretű farm a világon.

Az Amazon részvényárfolyama ezen a héten 1,15%-ot emelkedett. Amazon alkalmazottai a Better.com online jelzáloghitelezővel kötött megállapodás értelmében hamarosan a vállalat részvényeit biztosítékként használhatják majd lakásvásárláskor. A Better.com új terméke, a Equity Unlocker lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy részvényeket zálogosíthassanak el az előlegfizetéshez szükséges hitelekhez, ahelyett, hogy a részvényeket kellene eladniuk a készpénzszerzéshez.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A L’Oréal egyenlőségben jeleskedik

A L’Oréal megkapta az Equileap 2023-as nemek közötti egyenlőségi rangsorának első helyét Franciaországban. A Csoport a 11. helyen áll világszerte a 23 ország, 3500 vállalata között. Az Equileap 6 évvel ezelőtti indulása óta a L’Oréalt minden közzétett rangsorban elismerték. A L’Oréal-nál a nemek közötti egyenlőség kéz a kézben jár, mivel a cégnek továbbra is célja, hogy megteremtsen egyvilágot megmozgató „szépséget”. A cég a jövőben rengeteg energiát fog fordítani az egyenlőség mellett a környezethatékonyságra is. 

A L’Oreal részvényárfolyama 2,51%-ot emelkedett ezen a héten. A L’Oreal SA Yves Saint Laurent márkájú kozmetikumok és parfümök értékesítésére vonatkozó engedélyét nem veszélyezteti az Yves Saint Laurent anyavállalatánál, a Keringnél létrehozott új szépségipari részleg-közölte ezt nemrég Nicolas Hieronimus, a L’Oreal vezérigazgatója. A francia kozmetikai nagyvállalat 2008 óta rendelkezik engedéllyel az Yves Saint Laurent szépségápolási termékeinek értékesítésére, amikor 1,5 milliárd eurót (1,61 milliárd dollár) költött a divízió megvásárlására. Az üzlet magában foglalta az Yves Saint Laurent parfümök, valamint a szintén a francia luxuscikk-óriás, a Kering tulajdonában lévő Boucheron parfümök kizárólagos értékesítési engedélyét is. A L’Oreal olyan márkák szépségápolási licenceit is birtokolja, mint a Prada Spa, a Ralph Lauren Corp. és a Giorgio Armani.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Scotiabank javítani szeretné a részvényesek hozamát

A Bank of Nova Scotia a nyereséges és fenntartható növekedés területeire fog összpontosítani annak érdekében, hogy javítsa a részvényesek hozamát a jövőben. A Scotiabank 1,8 milliárd dolláros nettó bevételről számolt be a január 31-ig tartó három hónapban, ami 35 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Kiigazított alapon a Scotiabank részvényenként körülbelül 2,4 milliárd dollárt, azaz 1,85 dollárt keresett, ami elmarad a Bloomberg részvényenkénti 2,02 dolláros várakozásától. A kiigazított nyereség mintegy 14 százalékkal esett vissza a tavalyi eredményhez képest.

A Bank of Nova Scotia részvényárfolyama ezen a héten 2,06%-ot esett vissza. A Bank of Nova Scotia 2023. február 28-án közölte, hogy igazgatótanácsa részvényenként 1,03 dolláros (éves szinten 4,12 dolláros) rendes negyedéves osztalékot hirdetett. Korábban a vállalat részvényenként 1,03 dollárt fizetett. Az osztalékra való jogosultsághoz a részvényeket a 2023. április 3-i ex-dividends dátum előtt kell megvásárolni. A 2023. április 4-én nyilvántartott részvényesek 2023. április 26-án kapják meg a kifizetést.

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

A Roche megköveteli a jogdíjat

A Roche pert indított a Biogen ellen, azt állítva, hogy a cég jogdíjjal tartozik a Roche számára, a Biogen sclerosis multiplex kasszasikere, a Tysabri eladása után. A kaliforniai szövetségi bíróságon a Roche hivatalosan is benyújtotta a szerződésszegés miatti keresetet, és esküdtszéki tárgyalást követelt, mondván, hogy a Biogen 2018 óta nem fizetett jogdíjat. A kereset kérdéseket vet fel más olyan társaságokkal kapcsolatban, amelyek hasonló licencszerződéseket kötöttek a Roche-al, és 2018-ban leállították a jogdíjfizetést.

A svájci Roche vállalat részvényei ezen a héten 1,22%-ot korrigáltak. Keyur Parekh a Goldman Sachs-tól továbbra is pozitív véleményt fogalmaz meg a Roche részvényről és továbbra is vételi minősítést adott a vállalatra. A célár változatlanul 400 svájci frank.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

A Linde részvényei kikerültek a frankfurti tőzsdéről

A Linde plc, a cég holding vállalata, mostantól kizárólag a New York-i tőzsdén lesz jegyezve. A cég részvényei továbbra is megtalálhatók a „LIN” ticker alatt. A Linde az év elején fordult az ír legfelsőbb bírósághoz tőkecsökkentésért, a felosztható tartalékok létrehozása céljából. A cég továbbá a DAX40 indexnek is tagja volt, viszont a frakfurti tőzsdéről való kivonulással hivatalosan is megszűnik a tagság. A vállalatot a Commerzbank váltja a hírek szerint. 

A Linde részvényárfolyama ezen a héten 4,22%-ot emelkedett. A Linde, mint globális ipari gáz- és gépipari vállalat vegyes, de összességében erős negyedik negyedéves eredményekről számolt be. A részvények ezért is tudtak 4%-ot emelkedni, mivel a Wall Street elismerően nyilatkozott arról, hogy stabil a vállalat üzletágainak tartóssága még a nehéz időkben is. A Linde olyan termékeket gyárt, amelyek a gazdaságot mozgatják.

 

Egyedi részvények:

A Nutrien, mint egy lehetőség befektetés növénytermesztésben is

A JPMorgan közel 30 befektetési banki pozíciót szüntet meg az ázsiai és csendes-óceáni térségben

Egyedi kötvény:

Fix hamat Volkswagennel –  avagy eurós kamatok

Arany:

A jegybankok 2023-ban is folytatják az arany felvásárlását, mivel az arany ára tartja az 1800 dolláros szint közepét

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=jqF2hQkvVfI

Szólj hozzá