e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

A Tesla nagy bulija

Elon Musk több képet megosztott a Tesla Cyber Rodeójának folyamatban lévő előkészületeiről a texasi Gigafactory-ban, amelyet 2022. április 7-én tartott meg. Elon Musk híres arról, hogy megdolgoztatja az alkalmazottait, és egy ilyen nagy rendezvénnyel szeretne köszönetet nyilvánítani számukra. A Cyber Rodeo a cég eddigi legambiciózusabb elektromos járműgyárának ünnepélyes megnyitója is volt.

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 5,45%-ot korrigált. Új hírként jelent meg, hogy a héten a Mattel kiadta első szén-dioxid-semleges játékait, köztük egy újrahasznosított anyagokból készült Matchbox Tesla modellt. A Tesla részvényei több mint háromszor annyit érnek, mint a Toyota részvényei.

 

A Geely tavalyi eredménye

A Geely Automobile Holdings Ltd, a Geely Auto Group hongkongi tőzsdén jegyzett egysége március végén közzétette 2021-es pénzügyi eredményeit. A 2021. december 31-ig tartó 12 hónapra vonatkozó adatok szerint 16,256 milliárd dollár bevétel keletkezett, 10,3%-os volt a növekedés éves szinten. A részvényeseknek tulajdonítható nyereség 0,77 milliárd dollár lett, 12,4%-os a csökkenés éves szinten. A nettó nyereség 0,696 milliárd dollár lett, 21,9%-os csökkenés alakult ki az előző évhez képest. A bruttó haszonkulcs 17,1%, 1,1%-os növekedés az előző évhez képest.

A Geely Automobile részvényárfolyama ezen a héten 4,02%-ot esett. A Geely Holding két Geely Auto Emgrand metanolos szedánt és a világ első M100-as nehéz teherautóját adta át dán partnereknek hosszú távú kísérlet részeként. A demonstrációs kísérlet támogatja a zöld e-metanol és a zöld mobilitás népszerűsítését Európában, valamint az e-metanol üzemanyag biztonságos bevezetésének előkészítését az EU-ban.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novozymes fényes jövő előtt áll

A világ egyik legnagyobb biotechnológiai vállalata 2021 végére 7%-os organikus növekedésről számolt be és elemzők az idei évre további növekedést várnak. A 2022-es első negyedéves eredmények bejelentése előtt az elemzők figyelmeztették a befektetőket, hogy a Novozymes által dominált Eubiotics piac értéke radikálisan nőni fog a jövőben. A hivatalos bejegyzések szerint 2027-re a szektor elérheti a 7,3 milliárd dolláros értéket. Jelenleg ez a terület 4,3 milliárd dolláron áll.

A Novozymes vállalat részvényárfolyama ezen a héten 1,61%-ot korrigált. A Novozymes a biológiai megoldások terén világelső. A Novozymes A/Sbesorolását a Deutsche Bank Aktiengesellschaft elemzői a befektetők számára kiadott kutatási jelentésükben „tartás” minősítésről „vétel” minősítésre emelték.

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

A LinkedIn szerint az Amazon az egyik legjobb munkahely

Annak ellenére, hogy nem kevés elemző titulálta az amerikai vállalatot inkorrektnek, illetve a dolgozók is többször tűntettek a cég ellen, a LinkedIn a napokban az Amazon-t nevezte az egyik legjobb munkáltatói cégnek. A társaság szerint karrierépítést szempontjából a vállalat az egyik legjobb lehetőség a fiatalok számára. A járványhelyzet alatt tapasztalt intézkedések csak tovább erősítették az Amazon helyét a LinkedIn listáján, ahol most a cég a 11. helyet foglalja el.

Az Amazon részvényárfolyama ezen a héten 5,56%-ot korrigált. Az Amazon drasztikusan megemelte a Prime tagság árát az Egyesült Államokban, a havi díj havi 12,99 dollárról havi 14,99 dollárra emelkedett. Az Amazon az eredeti e-kereskedelmi üzletágán jóval túlmutatóan bővült. Az Amazon Web Services felhőinfrastruktúra-üzletággal, szórakoztatóipari szárnnyal, valamint több hardver-márkával rendelkezik.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Visa Afrikában nyitja meg legújabb központját

A Mastercard után a Visa is bejelentette, hogy a fejlődő országokban szeretné tovább népszerűsíteni tevékenységeit. A napokban a cég bejelentette, hogy Kenyában megalapítja első afrikai telephelyét, ami a 6. lesz a vállalat életében. A tervek szerint a Visa missziója, hogy minőségi és elérhető pénzügyi megoldásokat tudjon kínálni a lakosság számára, illetve innovatív pénzügyi rendszereket a vállalkozásoknak.

A Visa részvényárfolyama 4,14%-ot korrigált ezen a héten. A Visa Inc. a legutóbbi pénzügyi évében elkönyvelt bevételeinek mintegy 4%-át veszítette el az Oroszországból való kivonulás miatt, de a cég globális értékesítési növekedésének köszönhetően a hatás egy éven belül valószínűleg nem lesz érezhető–nyilatkozta ezt a Visa pénzügyi vezetője.

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

Az IBM AI rendszere figyeli a tranzakciókat

Az IBM bejelentette, hogy bevezeti legújabb AI rendszerét, az IBM z16-ot, mely egy innovatív, valós idejű adatfeldolgozó rendszer. A cég felmérése szerint a bank tranzakciók alig 10%-a kerül valódi ellenőrzés alá, így hihetetlenül nehéz kiszűrni a visszaéléseket. A legnagyobb cégek csaknem 70%-a, a Forbes 100 jelentése szerint, használja az IBM rendszerét, mely mostantól az új, felhőalapú AI (mesterséges intelligencia) megoldást fogja használni. Ezzel valós időben ki lehet szűrni a bankkártyás utalásoknál történő csalásokat.

Az IBM részvényárfolyama 1,86%-ot korrigált a héten. Az IBM részvényei elérhetik a 165 dolláros részvényenkénti árfolyamot. Ezek az elemzések a Jefferies és a Credit Suisse részéről érkeztek, míg a Bank of America elemzői 162 dolláros célárat határoztak meg. Az 165 dollárra történő emelkedés viszont 27%-os nyereséget jelentene a jelenlegi szintekhez képest.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

Siker vagy bukás a Windows 11?

A Microsoft igen nagy reményeket vár legújabb operációs rendszeréhez, mely a cég elmondása szerint az eddigi leginnovatívabb platform a piacon. Ennek ellenére a felhőszolgáltatásokon kívül kevés olyan funkció van, mely valóban kiemelné a tömegből a Windows 11-et és ez a számokon is meglátszik. A hivatalos eredmények szerint a felhasználók alig 19%-a tért át az új rendszerre, mely a Microsoft számára kevesebb, mint 0,1%-os piaci részesedést hozott. A cég bejelentette, hogy további fejlesztések érkeznek a rendszerre.

A Microsoft részvényárfolyama ezen a héten 4,02%-ot korrigált. A Microsoft-részvények hosszú távon erős, összetéveszthetetlen emelkedő tendenciát mutatnak. Ezért a technológiai befektetők számára szilárd részvénynek bizonyult, amelyet stabil részvényként tarthatnak portfoliójukban.

 

Smart&Green vagyonkezelt részvénykosár

Az American Water Works egy kiemelkedő cég

Az USA legnagyobb vízellátó és szennyvízkezelő társasága a napokban több elismerést is átvehetett. A Newsweek, mely az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb magazinja, a 2022-es „Legelismertebb vállalatok” listáján kiemelte az AW-t a közösség számára nyújtott tevékenysége miatt. Az American Water Works emellett támogatja az amerikai veterán programot, mely katonák számára biztosít munkahelyet, és ha szükséges ellátást.

Az American Waters Works részvényárfolyama a héten 0,61%-ot emelkedett. A vállalat több mint 6400 elkötelezett szakembert foglalkoztat, akik 24 államban több mint 14 millió embernek nyújt szabályozott és szabályozott jellegű ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást.

 

Egyedi részvények

Starbucks nyereségnövekedést prognosztizál

A Starbucks részvényei most mintegy 30%-kal maradtak el a tavaly nyáron elért történelmi csúcsoktól. A szakszervezeti nyomás már hónapok óta a hírekben van, és bár a menedzsment megismételte a 2022-es bevételi előrejelzését a legutóbbi februári eredményközlésen, rámutatott az infláció és a béremelésekből eredő árrésnyomásra is. A Starbucks már korábban bejelentette az átlagos órabérek 17 dollárra történő emelését, amelyet idén nyáron hajtanak végre. A Starbucks előrejelzése szerint az egy részvényre jutó nyereség 2022 után gyorsulni fog, amint a vállalat túl lesz a magas infláció és a béremelések időszakán. A menedzsment nemrég 10%-12%-os korrigált (nem GAAP) részvényenkénti nyereségnövekedést prognosztizált 2023-ra és 2024-re, ami magasabb növekedést jelentene, mint az idei 8%-10%-os növekedés.

A Starbucks részvényárfolyama ezen a héten 10,9%-ot esett, ami egy vételi pont lehet a Seeking Alpha szerint. Howard Schultz első napja (visszatért a vezérigazgatónak, miután Kevin Johnson vezérigazgató lemondott pozíciójáról) a Starbucks élén azzal a bejelentéssel kezdődött, hogy a kávézólánc felfüggeszti a részvény-visszavásárlást, hogy újra a működésbe fektessen.

 

Henkel partnerségei

A Henkel a Porsche partnere lehet az ABB FIA Formula E világbajnokságban. A Henkel a jól ismert Loctite márkáján keresztül együttműködik a Porsche-val az ABB FIA Formula E világbajnokságban, az egyetlen tisztán elektromos hajtású és a leginkább fenntartható motorsport sorozatban. A Loctite a teljesítmény, az innováció, a megbízhatóság és a fenntarthatóság erős örökségével a TAG Heuer Porsche Formula E Team hivatalos ragasztóanyag-partnere lett, professzionális termékeket és széleskörű műszaki szakértelmet kínálva a Porsche 99X Electric, a vállalat első tisztán elektromos versenyautója számára. Jörg Frey, a Warburg Research munkatársa továbbra is pozitívan értékeli a Henkel részvényt és továbbra is „vétel” minősítést ad.

A Henkel részvényárfolyama ezen a héten 1,85%-ot emelkedett. Henkel AG&Co. KGaA egy német vegyipari és fogyasztási cikkek gyártója, amely olyan márkákról ismert, mint a Persil, Fa, Pritt és Loctite. A vállalat a DAX40 index része. A Henkel elindított egy 150 millió eurós volumenű új Venture Fund II-t is, amely innovatív technológiába és új üzleti modellekbe fektet be induló vállalkozásokba vagy kockázati tőkealapokban való részvételen keresztül.

 

Arany eladások

2022 év első két hónapjában arany esetében a központi banki eladók között volt Kazahsztán, amely a januári 17 tonnás eladást követően februárban további 5 tonnát adott el. Katar 6 tonna aranyat adott el februárban, Mongólia egy tonnát, Németország pedig egy tonnát. A jelentés szerint a vételi oldalon Törökország uralta a piacot, amely februárban 25 tonnával növelte aranytartalékát. A World Gold Council (Az Arany Világtanács az aranyipar piacfejlesztő szervezete) szerint Törökország idén eddig 35 tonnával növelte aranytartalékát, ami a teljes tartalékok 27%-át jelenti. Ugyanakkor India februárban 2,6 tonna aranyat vásárolt, így teljes aranykészlete 758 tonnára emelkedett. Eközben Írország, az egyetlen aktív fejlett piaci vásárló, egy tonna aranyat tett hozzá tartalékaihoz. Bár a központi bankok 2022 első két hónapjában nettó aranyeladók voltak, a WGC elemzői szerint arra számítanak, hogy a központi bankok végül nettó aranyvásárlók lesznek. Számos közgazdász és piaci elemző szerint a központi banki tartalékokra új hangsúlyt fektetnek. Oroszország Ukrajnával folytatott háborúja jelentős geopolitikai bizonytalanságot okozott, ami miatt egyes nemzetek megkérdőjelezik az amerikai dollárnak a világ tartalékvalutájaként betöltött szerepét.

Az arany árfolyama ezen a héten 1,10 %-ot emelkedett. Számos elemző szerint a hosszú távú arany továbbra is vonzó eszköz a központi bankok számára, amelyek diverzifikálni kívánnak az amerikai dollártól. Egyes közgazdászok szerint azonban évtizedekbe fog telni, amíg az amerikai dollár elveszíti domináns státuszát, mivel jelenleg a globális tartalékok mintegy 60%-át teszi ki.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá