e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A NIO júniusban új rekordot állított fel

A NIO-nak rengeteg külső hatással kellet megküzdenie az eddigi hónapok során. Az infláció miatt a márkának árat kellett emelnie, és ezt még tetőzi az alkatrészhiány és a Covid okozta lezárások. A múlt hónapban a NIO viszont képes volt 12.961 autó leszállítására, ami 60%-kal több, mint egy évvel ezelőtt, és minden idők legjobb havi rekordja.

A NIO részvényárfolyama ezen a héten 5,81%-ot emelkedett. A NIO Inc. úttörő és vezető vállalat a prémium kategóriás intelligens elektromos járművek piacán. A NIO folyamatos technológiai áttörései és innovációi révén különbözteti meg magát, mint például az iparágvezető akkumulátorcsere-technológiái, valamint a saját fejlesztésű autonóm vezetési technológiái. NIO 2021 decemberében dobta piacra az ET5-t, egy középkategóriás prémium smart elektromos szedánt. A NIO 2022 júniusában dobta piacra az ES7-et, egy középkategóriás, ötüléses prémium smart elektromos SUV-t.

 

A Tesla két hétig szünetelteti németországi gyárát

A Tesla néhány hónappal azután, hogy megnyitotta németországi gyárát, két hétig szünetelteti a termelést, nem várt problémák miatt. A hivatalos bejegyzések szerint a gyár három állandó problémával küszködik: a vártnál hosszabb gyártási idővel, a szakképzett munkaerő hiányával és minőségbiztosítási problémákkal. A múlt hónapban a gyár hetente 1000 járművet tudott megépíteni, ami csak a tizede annak, amit Elon Musk ígért a befektetők számára.

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 10,34%-ot emelkedett. A Tesla júniusban érte el a legmagasabb havi eladásait Kínában gyártott járművekből a sanghaji üzem 2019-es megnyitása óta, mivel az amerikai autógyártó növelte a termelést. A Tesla júniusban 78.906 db, Kínában gyártott járművet értékesített, ebből 968-at exportra.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Gilead vádemelése

A Gilead Sciences komoly előrelépést szeretne tenni azon floridai klinikák vádemelése terén, amelyek nem megfelelően forgalmazták a Gilead által forgalmazott HIV-megelőzési gyógyszereket. A Gilead azonban most sikert ért el a bírósági ügyek terén, mivel a héten sikeresen megegyezett a Well Care egészségügyi klinikával 33 millió dollárér kártérítés fejében. A Gilead 2020-ban nyújtotta be eredeti keresetét.

A Gilead Sciences részvényárfolyama 0,77%-ot emelkedett a héten. A Gilead Sciences bejelentette, hogy aláírta az elhanyagolt trópusi betegségekről szóló Kigali Nyilatkozatot és ezzel csatlakozott ahhoz a globális közösséghez, amely 2030-ig meg akarja szüntetni a trópusi betegségeket. A Gilead elkötelezte magát amellett, hogy támogatja és befekteti magát olyan globális kezdeményezésekbe, amelyek az egészségügyi méltányossággal foglalkoznak.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

A Fiserv és a Trust Payment kibővítette partneri kapcsolatát

A héten a Nasdaq lista egyik legnagyobb tech vállalata, a Fiserv bejelentette, hogy kibővíti partneri kapcsolatát az angol Trust Payment vállalattal. A legújabb partnerség fellendíti a Trust Payment meglévő szolgáltatási üzletágát, amelyet februárban fogadott el a máltai privát bank, az APS. A két márka törekvésének központjában a bankkártyás online fizetések népszerűsítése áll.

A Fiserv részvényárfolyama ezen a héten 0,52%-ot emelkedett. A Fiserv 2022 első negyedévében erős eredményt ért el, mivel a korrigált árbevétel 3,9 milliárd dollár volt, ami 10%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A vállalat 699 millió dolláros működési eredményt ért el, amely 45%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. Az egy részvényre jutó nyereség 1,40 dollár volt, ami 5 centtel felülmúlta az elemzői várakozásokat.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A McCormick csökkentette előrejelzéseit

Soha nem volt ekkora a kereslet a fűszerek és ízesítők iránt, mind a fogyasztók, mind az étteremláncok körében. A McCormick továbbra is domináns helyzetben van a többi vetélytársával szemben ebben a szektorban, és a jelek szerint ezt az előnyt még sokáig megtartja. A növekedést azonban nehezebb elérni, így a McCormick küzd azért, hogy elég gyorsan emelje az árakat, hogy ellensúlyozza a megugró költségeket. Ezek a tényezők miatt a márka csökkentette 2022-es bevételi kilátásait, még akkor is, ha az előrejelzések szerint továbbra is erőteljes értékesítési növekedés várható.

A McCormick részvényárfolyama ezen a héten 0,73%-ot esett. A McCormick a vártnál magasabb költséginfláció, az ellátási lánc kihívásai és a nem várt, szigorú, COVID-dal kapcsolatos kínai korlátozások miatt elmaradt az értékesítési és eredmény céljaitól a második negyedévben. A fűszergyártó így kénytelen volt csökkenteni pénzügyi kilátásait. A vállalat most 5-7%-os árbevétel-növekedést vár az év során, elsősorban az árképzésnek köszönhetően, valamint 200 bázispontról 150 bázispontra emelkedő bruttó nyereséghányadot és 2-4%-os kiigazított működési eredményt változatlan árfolyamon számolva.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

Az AT&T elhozza Amarillo városába az innovációt

Amarillo városa bejelentett egy 24 millió dolláros projektet az AT&T-vel, amelynek célja a legmodernebb üvegszálas hálózat kiépítése több, mint 22.000 ügyfél számára városszerte. A projektben otthonok, vállalkozások és kormányzati szervek számára biztosítanak hozzáférést az AT&T Fiberhez, mely a cég egyik legkeresettebb rendszere a piacon.

Az AT&T részvényárfolyama ezen a héten 2,39%-ot esett. 2020-tól az AT&T leépítette médiafelvásárlásait, ami abban csúcsosodott ki, hogy a WarnerMedia szórakoztatóipari részleg áprilisban összeolvadt a kábeltelevíziós Discoveryvel, így jött létre a Warner Bros. Discovery. A WarnerMedia bevételeinek eltűnésével az AT&T az éves osztalékát részvényenként 2,08 dollárról 1,11 dollárra csökkentette. A közel 50%-os csökkentés azonban azt jelenti, hogy a vállalat meg tudja őrizni több mint 30 éves osztalékfizetési múltját, miközben a születőben lévő 5G hálózatába fektet be és törleszti az adósságot.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

A Check Point jelentése aggasztó az utazók számára

A Check Point Research jelentése szerint a turisztikai és szabadidős szektor szervezetei elleni támadások globálisan átlagosan 60%-kal nőttek 2021 júniusának első feléhez képest. A cég jelentése szerint a repülőtéri késések és a növekvő költségek ellenére a nemzetközi utazások száma várhatóan 11%-kal nő a járvány előtti szinthez képest. A Check Point továbbra is vezető szerepet tölt be az online biztonság megteremtésében és az új adatok alapján tovább erősítik üzleti céljaikat.

A Check Point részvényárfolyama ezen a héten 2,69%-kal emelkedett. Gil Shwed, a Check Point vezérigazgatója a héten kijelentette, hogy a Check Point a korábbi válságok során soha nem kényszerült elbocsátásokra. A Check Point vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat további felvásárlásokat tervez 4 milliárd dollár értékben.

 

Smart&Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A Thermo Fisher jelentősen növelte dolgozóinak létszámát

A GlobalData Job Analytics adatbázisa szerint az amerikai Thermo Fisher alkalmazotti létszáma 34,9%-kal nőtt 2022 júniusában az előző hónaphoz képest. A vállalat teljes munkaerő kapacitása csaknem 26,51%-kal nőtt egyetlen hónap alatt. Észak-Amerika a munkaerő csaknem 42,05%-át biztosította az új felvételekben, ami 135,19%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest.

A Thermo Fisher Scientific részvényárfolyama ezen a héten 0,99%-ot emelkedett. A Seeking Alpha szerint a Thermo Fisher Scientific alacsony bétája miatt a részvény kevésbé volatilis, mint a szélesebb piac. A Thermo Fisher Scientific ára 7,7%-kal a részvény valódi értéke alatt van, ami azt jelenti, hogy ha ma megvenné a Thermo Fisher Scientific-et, akkor ésszerű árat fizetne érte. A Thermo Fisher tőkemegtérülésének nagy része visszavásárlás formájában történik. A vállalat a legutóbbi negyedévben 2 milliárd dollár értékben vásárolt vissza részvényeket.

 

Egyedi részvények:

 

Procter&Gamble részvénye stabilitást ad

A befektetők erőt remélnek a Procter&Gamble-től a következő eredményközlés közeledtével, amely várhatóan 2022. július 29-én lesz. A vállalat várhatóan 1,24 dolláros EPS-ről számol be, ami 9,73%-kal magasabb az előző negyedévhez képest. Eközben a legfrissebb konszenzusos becslések szerint a Procter&Gamble 19,46 milliárd dolláros bevételt vár, ami 2,73%-kal magasabb az előző negyedévhez képest. Az elemzői értékelés tekintetében a Procter&Gamble jelenleg 23,64-es Forward P/E arányon kereskedik. A Procter&Gamble PEG-aránya jelenleg 3,91. A PEG-arány hasonló a széles körben használt P/E-arányhoz, de ez a mérőszám a vállalat várható nyereségnövekedési ütemét is figyelembe veszi. A szappan- és tisztítószer iparág átlagos PEG-aránya jelenleg 3,82 volt a tegnapi záráskor.

A Procter&Gamble részvényárfolyama ezen a héten 1,54%-ot emelkedett. A Procter&Gamble a héten bejelentette, hogy kibővíti a Widen The Screen programját, hogy még több lehetőséget teremtsen kisebbségi filmkészítők számára, és inkluzív befektetésekkel ösztönözze a rendszerszintű változást a kreatív iparban. A Procter&Gamble több mint 130 egymást követő évben osztalékfizetéssel és 65 egymást követő évben osztalékemeléssel büszkélkedhet.

 

Estee Lauder és a Joe Malone London kölni

Az utazási korlátozások feloldásával az Estée Lauder Companies eladásai is nőttek. A 2022. március 31-én véget ért kilenc hónapban a vállalati eladások 15,3%-kal közel 14,2 milliárd dollárra emelkedtek. A kínai zárlatok ellenére az ázsiai/csendes-óceáni térségben a kínai és koreai forgalomnövekedésnek köszönhetően nőttek az eladások. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában, valamint az amerikai kontinensen kétszámjegyű növekedést értek el. Az eredményeket a Deciem negyedik negyedévi felvásárlása lendítette fel. Az amerikai kontinensen elért árbevétel-növekedés a régió egészében magasabb nettó árbevételt tükrözött, az amerikai kontinensen az értékesítés 25%-kal több mint 3,5 milliárd dollárra emelkedett, amihez hozzájárult az üzletek újranyitása, valamint a Deciem, a MAC és a Clinique iránti kereslet. Az EMEA térségben az értékesítés 18%-kal 6,2 milliárd dollárra emelkedett. A régiónak jót tett a kevesebb utazási korlátozás, valamint a Jo Malone London és a La Mer márkák sikere.

Az Estee Lauder részvényárfolyama ezen a héten 0,76%-ot emelkedett. Az Estee Lauder Company szerint több termékük újbóli bevezetése különösen sikeres volt Ázsiában és a csendes-óceáni térségben. A bőrápolási termékek eladásai minden földrajzi régióban nőttek, az Estée Lauder, a La Mer és a 2019 decemberében felvásárolt Dr. Jart+ vezetésével. E-havi növekedését a Jo Malone London márka erősödése, a Tom Ford Beauty Bitter Peach és Rose Prick Private Blend illatainak sikeres bevezetése, valamint a Le Labo célzottan kiterjesztett fogyasztói elérése eredményezte.

 

Egyedi kötvények:

 

A Goldmann Sachs Group 5,1%-ot fizet évente

2010 augusztus 26-án a Goldman Sachs Csoport 37 millió 617.000 dollár értékben 5,1%-os éves fix kamatozású kötvényt bocsátott ki, mivel a 2008-09-es vállság okozta károkat fékeznie kellett. A kötvény lejárata 2025.08.15-e, ekkor a dolláros kötvény készpénzbe megy át, addig a cég folyamatosan fizeti kamatait. Ehhez a kötvényhez már 3000 dollárnyi forint vagy 3000 dollár bankszámlán levő összeggel most is hozzáférhet a befektető, nyilván figyelni kell az árfolyamra, ami jelenleg 103,83%, de így is 3,72% hozama van minden évben rajta a kötvényesnek. A kötvény 1000 dolláros címletekben bocsátották ki, aminek első kamatkifizetése 2010.09.15-e volt, a következő kamatkifizetés pedig 2022.07.15-én várható. A Goldman Sachs Group kötvénye a WKN A2RUGY vagy az ISIN US38141E5C93 alatt forgalmazható.

 

Arany

Svájc is aranyat importál

Sok befektető, aki már egy ideje foglalkozik a sárga nemesfémmel, tudja, hogy az arany, mint pénzügyi befektetés jobb, mint a róla alkotott kép. Eltekintve attól az előnytől, hogy a fizikai fémbe történő befektetések tőkenyeresége 12 hónapos birtoklás után adómentes, az arany értéke ténylegesen növekszik, még a rendkívül viharos 2022-es év első felében is. Más, nagyon népszerű befektetési formákhoz képest az arany ára az elmúlt hat hónapban pozitívan tudott kiemelkedni. Míg a nagy részvényindexek, mint a DAX 40 vagy az amerikai NASDAQ 100 index, valamint a kamatjövedelmeket is tartalmazó szövetségi kötvények vagy a REIT-ek egyértelműen a mínuszban vannak, az arany euróban kifejezett ára kiemelkedik a féléves hozamával, amely jelenleg 8,85 százalék. A sárga nemesfém hosszú távú hozama az elmúlt két évtizedben átlagosan 9,5 százalékos volt. 2022 első felét is beleértve ez az érték némileg, 9,53 százalékra emelkedhet a jövőben. A dollár általános erősödése a héten meredeken nyomta le az arany árfolyamát. Legutóbb az augusztusi szállítású arany határidős jegyzése csaknem 2 százalékkal, 1767 dollárra esett. A sárga fém 1.763,15 dolláron új éves mélypontot ért el. Az aranyra nehezedő nyomást az erős amerikai dollár okozta, amely a világban zajló számos válság miatt drasztikusan felértékelődött. Az amerikai dollár biztonságos menedéknek számít a bizonytalan időkben. Az európai energiaválság mellett a globális recessziótól való félelem és a makacsul magas infláció, amely viszont magasabb kamatlábakat eredményez, szintén a dollárba tereli a forrásokat. Az erősebb dollár általában az arany árát terheli, mivel a nemesfém a dollárövezeten kívül drágábbá válik. A Commerzbank közgazdászai szerint azonban az arany árfolyamesése túlzott mértékű, így a sárga fém várhatóan talpra áll. Svájc az ukrajnai invázió óta először importált aranyat Oroszországból, ami azt mutatja, hogy az iparág álláspontja az ország nemesfémjeivel szemben enyhülhet. A svájci szövetségi vámhivatal adatai szerint májusban több mint három tonna aranyat szállítottak Svájcba Oroszországból.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!