Kezdhetnénk úgy is cikkünket, hogy a jó, a rossz és a csúf, hiszen, ha euróban van a befektetésünk az nagyon kedvező, míg forintban már kevésbé örülünk a deviza jelenlegi helyzetének. És persze ott van a csúf infláció, mely a háborús idő alatt az egekbe szökött. Sokan mondják, hogy régen mennyivel jobb volt a helyzet, viszont kicsit számoljunk utána a dolgoknak.

Nézzünk meg egy 2012-2023-as periódust:

2012-ben az euró értéke 290-310 forint között mozgott, számoljunk tehát kerek 300 forinttal. 1 millió forint befektetésénél ez azt jelenti, hogy pénzünk megközelítőleg 3333 eurót ér.

Napjainkban (2022.07.05) az Euró jegyzése 400-409 forint között mozog. Tehát ugyanúgy 1 millió forint befektetése már csak 2400-2500 eurót eredményezne.

Ez megközelítőleg 800 eurónyi különbözet, ami mostani árakkal számolva csaknem 320.000-es haszon forintban.

Sokan ilyenkor felkapják a fejüket, hogy mekkora is a különbözet, mennyivel több dolgot lehet így vásárolni, viszont a helyzet az, hogy az infláció miatt közel nem ilyen egyszerű a dolog.

Vegyünk pár alapvető élelmiszert: liszt, olaj és cukor.

Termék2012 (HUF)2023 (HUF)Emelkedés (%)
Liszt15622242,30769231
Olaj51075047,05882353
Cukor25028012
Összesen916125236,68122271

Tehát mindenből 1 darab vásárlása 2012-ben 916 forint, míg most 1252 forint. Ez nagyjából 36-37%-os emelkedés árban. Ha a HUF-EUR kapcsolatát nézzük, az pedig nagyjából 30-33%-os emelkedés. Tehát az infláció szinte „nullázta a profitunkat”.

Miért is jó az infláció?

Az infláció miatt lehetőségünk van árat emelni termékeinknél, vagy akár ingatlanunkat is jobb összegben adhatjuk el. Persze mivel minden egységesen drágul, így a haszon ebből nem biztos, hogy mérvadó.

Az inflációnak inkább a fenntartható fejlődésre van hatása.

Az árak emelkedése és a nyersanyagok rohamos fogyása ráébresztette az ipart, hogy muszáj elrugaszkodnunk a hagyományos módszerektől, és olyan termékek előállítására kell összpontosítanunk, mely a lehető legkevesebb nyersanyagfelhasználással járnak. Ebbe beletartozik az is, hogy olyan termékeket kell készíteni, melyeket szinte teljes mértékben újra lehet hasznosítani. A körforgásos gazdaság megteremtése kritikus misszió lett az ipar életében.

Erre igen jó példa az e-mobilitás!

Az elektromos autóknak igen sok előnye van, de van, amiről igen kevesen beszélnek. A hagyományos járművekkel ellentétben az elektromos autóknál megvan a lehetőségünk a körforgásos gazdaság kialakítására.

Egy hagyományos jármű használata során a felhasznált energiából környezetszennyező gáz lesz, mely sohasem fog újra rendelkezésünkre állni. Egyszerűen csak tovább rontjuk vele bolygónk levegőjét.

Egy hagyományos jármű napja:

Tankolás – használat – környezetszennyezés – tankolás – használat – környezetszennyezés… és így tovább.

Az elhasznált energia sohasem fog megtérülni, nem termelünk út közben energiát, ami később felhasználható.

Az e-mobilitásban azonban van egy lehetőség: a smart grid rendszer. Az elektromos autók működhetnek energiatárolóként, és felhasználhatók, mint egy külső energiaforrás. A jövőben egyes épületek számára ez radikálisan csökkentheti az energiafogyasztást, és most konkrétan a napelemes családi házakra gondolunk. Itt a napelem segítségével a felvett energia tiszta módon juthat vissza a hálózatba, ráadásul költséghatékonyabban.

Egy elektromos autó napja a jövőben:

Töltés – használat – energia visszatöltése a hálózatba – töltés napelemmel – használat… és így tovább.

Az elektromos autók emellett energiát termelnek fékezéskor, amit az akkumulátorba vissza is tudnak tölteni. És akkor még nem említettük, hogy rohamosan nő újrahasznosításuk mértéke, csökken előállításuk költsége és a lítium sokkal nagyobb számban megtalálható a Földön, mint például az olaj.

Összefoglalva

A fogyasztói társadalom most érkezett el ahhoz a ponthoz, hogy dönteni kell. Okosan haladunk tovább egy digitalizált, energiahatékonyabb világba, vagy tovább szennyezzük a környezetet olyan módszerekkel, melyek csak a gazdaság rovására mennek. Az inflációt nem lehet STOP-olni, de meg tudjuk oldani, hogy észre se vegyük egy körforgásos, zöldebb gazdaság megteremtésével.

Szakértők szerint az euró árfolyama az év végére akár a 430 forintot is elérheti, míg az infláció értéke tovább növekedhet a jelenlegi 8,8%-os szintről. Az energia árak csaknem 27%-kal növekedtek az infláció hatására, és mivel még mindig a fosszilis  anyagokra támaszkodunk, így ennek meredek esése igen kétes a szakértők szerint.

A kormányok bér- és árszabályozást alkalmazhatnak az infláció elleni küzdelemben, de ezek a politikák a jelek szerint nem tudják megfelelő mértékben kezelni a helyzetet. A kormányok emellett szűkítő monetáris politikát is folytathatnak, csökkentve a gazdaságon belüli pénzkínálatot.

Sokan felteszik a kérdést ezek után, hogy lehet-e még 360 körül a forint az euróval szemben, vagy, hogy mikor lesz újra 400 alatt a benzin ára. Viszont már több az olyan kérdés, hogy mikor kerül majd 1000 forintba egy kiló kenyér.

Valószínű, hogy a háború végével normalizálódni fog a helyzet, de egyenlőre ennek pontos dátumát senki sem tudja.

Képek és információk forrása:
www.opcioguru.com
www.shrm.org

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!