Egyedi kötvények

A Procter&Gamble kötvénye biztonságot nyújt a befektetőknek

By január 21, 2020 július 3rd, 2020 No Comments
A Procter&Gamble Co. (rövidítve:P&G) egy amerikai fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális vállalat, amelynek központja Ohio államban, Cincinnatiben található.

A vállalatot 1837-ben alapította a brit származású amerikai William Procter és az ír-amerikai James Gamble. A Procter&Gamble cég jelenleg is világszínvonalon ismert termékeket gyárt és forgalmaz tisztítószerek és a testápolási, illetve higiéniai termékek kategóriáiban. Termékei közt megtalálhatóak az Always, a Braun, Ariel, Duracell, Gillette, Fusion, Head&Shoulders,Oral-B, Old Spices. Ma a P&G több mint 300 márkát forgalmaz 160 országban, közel 5 milliárd fogyasztónak.

1837-ben az új vállalkozást Gamble, mint szappanfőző, sógorával, William Procterrel összefogva indította el. 1887-ben már nevet szerzett a cég, akkor a munkásosztálynak az alapító unokája részvényeket osztott egy esetleges zavargás megállítása miatt.

1890-re a P&G már több mint 30 különféle szappant gyártott.

Az újfajta reklámozás, többek között az országos magazinokban megjelenő egész oldalas, színes reklámok eredményeképpen folyamatosan nőtt a P&G szappanok iránti igény.1924-ben már kérdőívek és adatok után tudatosan adta el termékeit. Azon gondolkodott a cég felső vezetése, hogy megértse a fogyasztói igényeket és kielégíthesse azokat termékeivel, amelyek megkönnyítik az emberek hétköznapjait. 1939-ben csupán öt hónappal a televízió amerikai megjelenése után, a Procter&Gamble már TV reklámban hirdette Ivory nevezetű szappanját, az első televíziós baseballmeccs-közvetítés alatt.

1945-re a cég közel 350 millió dolláros üzletté nőtte ki magát, termékei az Egyesült Államokban és Kanadában is nagy népszerűségnek örvendtek. Az 1950-es években a vállalat egyre erőteljesebben koncentrált a nemzetközi terjeszkedésre: elsőként Mexikóban, majd Japánban és Európában is forgalmazni kezdte termékeit. 1991-ben a Procter&Gamble megnyitotta első irodáit Magyarországon, a korábbi Csehszlovákiában, Lengyelországban valamint Oroszországban. 2000-ben Magyarországot választották Közép-Európa régiós központjának. 2011-ben megalakult a Procter&Gamble Central Europe régió, mely kilenc országot ölel fel, köztük Magyarországot.

A Procter&Gamble cég 1996 februárja óta található meg az amerikai tőzsdén.

Akkor még 15 eurós részvényárfolyamon került a tőzsdére, ma ugyanez már 114,45 euró. Mindeközben a vállalat a S&P100 és az Amerika 500 legnagyobb vállalatait rangsoroló S&P500 közé került. Jelenleg a cég piaci kapitalizációs 285 milliárd euró. A cég magas osztalékot, 0,67 eurót fizet negyedévente befektetőinek. De 2018-ban a vállalatnak szüksége volt tőkére, így 8%-os kamatra kötvényt bocsájtott ki, ami 2024 szeptemberében jár le.

Azóta mivel a vállalat teljesítménye kiváló, így emelkedett az árfolyama, de így is nettó 1,758%-os kamatot fizet lejáratig dollárban.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!