e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Az AWS tiszta vizet biztosít Indiában

A globális nonprofit Water.org, az Amazon Web Services (AWS) és egy helyi partner támogatásával megalkotta India egyik legnagyobb szennyvízkezelési programját. Több, mint 250.000 lakos részesül a Water.org és a WaterAid programokban (az AWS-szel együttműködve), melyek célja a vízhez való hozzáférés támogatása és a szennyvíz elvezetése azokban a helyi közösségekben.

Az Amazon részvényárfolyama ezen a héten 7,96%-ot esett. A részvények mínuszban zártak, mivel a befektetők számos információt elemeztek (és közép-rövidtávon eladás mellett döntöttek), köztük a Federal Reserve 0,5%-os kamatemelését és az új havi negatívan alakuló foglalkoztatási adatokat is. Az Amazon részvényeinek árfolyamcsökkenése remek vételi lehetőségnek bizonyulhat a Seeking Alpha elemzői szerint. Az Amazon Web Services 34%-kal nőtt az elmúlt két évben, az első negyedévben pedig 37%-kal éves szinten.

 

A NIO bejelentette 2022. áprilisi szállítási eredményeit

A NIO 5074 járművet szállított le 2022 áprilisában. A leszállítások 4381 darab prémium okos elektromos SUV-ból álltak. A NIO 30.842 darab járművet szállított le 2022-ben, ami éves szinten 13,5%-os növekedés.

A NIO részvényárfolyama ezen a héten 11,06%-ot esett, mivel a FED-nek a kamatemeléssel mérlegelnie kellett, hogy a mérsékeltebb emelések képesek lesznek-e csökkenteni a jelenleg inflációt, amelyre a befektetők eladással reagáltak. A NIO kínai elektromos járműgyártó vállalat azt tervezi, hogy részvényeit Szingapúrban jegyzi, így a városállam lesz a harmadik bázis, ahol kereskedik, miközben a Kína és az Egyesült Államok közötti geopolitikai feszültségek fokozódnak.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

A Fresenius új onkológiai portfóliót jelentett be

A Fresenius bemutatta a Bortezomib for Injection-t, az iparág legátfogóbb onkológiai portfólióját. Az Injection megfizethető kezelési lehetőséget nyújt myeloma multiplexben szenvedő felnőtt betegek számára. A myeloma multiplex az összes új rákos megbetegedések közel 2 százalékát teszi ki az Egyesült Államokban, ez viszont 20 éven belül várhatóan megduplázódik. A cég viszont továbbra is nagy hangsúlyt tesz a vesebetegségek kezelésére.

A Fresenius részvényárfolyama ezen a héten 1,8%-ot emelkedett. A Fresenius SE közölte, hogy a koronavírus világjárvány és az ukrajnai háború okozta ellenszél ellenére támogatja a 2022-re kitűzött növekedési céljait, mivel az első negyedévben nőttek az eladások. A német egészségügyi vállalat árbevétele a negyedévben 5%-kal, 9,72 milliárd euróra nőtt változatlan árfolyamon. A kamatok, adók és különleges tételek előtti eredmény 5%-kal 996 millió euróra csúszott, de a különleges tételek előtti nettó nyereség enyhén 462 millió euróra emelkedett.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

Elon Musk véleménye az App Store-ról

A hivatalos információk szerint az Apple, az App Store-on belül csaknem 30%-os illetéket szed minden fejlesztőtől, akik a felületen publikálják termékeiket. Az Epic Games ezért korábban beperelte a vállalatot, aminek fejében az Apple eltávolította a Fortnite-ot a felületről. Most Elon Muskszólalt felt, méghozzá szintén az Apple ellen. Az igazgató a Twitteren közölte, hogy szerinte az Apple üzleti stratégiája nem korrekt az oldalon, mivel csaknem a 10-szeresét kérik a reális összegnek.

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 0,23%-ot korrigált. 2022 első negyedévében az Apple 97,3 milliárd dolláros bevételt és 25,0 milliárd dolláros, azaz hígított részvényenként 1,52 dolláros nettó negyedéves nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 89,6 milliárd dolláros bevétellel és 23,6 milliárd dolláros, részvényenként 1,40 dolláros nettó negyedéves nyereséggel.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A 3M optimistán áll 2022-hez

A 3M mindenki figyelmét felkeltette, amikor április 26-án közölte kiemelkedő eredményeit. Az eladási kedv viszont folytatódott a 3M részvényeinél. A 3M-et is érintik az ellátási láncban keletkezett zavarok, a vállalat ellátási láncával kapcsolatos problémák valószínűleg kedvezőtlenül befolyásolják a vállalat bevételeit az év hátralévő részében.

A 3M Company részvényárfolyama ezen a héten 3,68%-ot emelkedett. A 3M Company 2022 első negyedévének szilárd eredményeiről számolt be. Eredménye 13,73%-kal, árbevétele pedig 1,02%-kal haladta meg a becsléseket. Ez a vállalat kilencedik egymást követő negyedéve, amikor a nyereséget felülmúlta.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Shell eredményét több nagybefektető is megünnepli

A Shell 2008 óta a legmagasabb negyedéves profitjáról számolt be a megugró nyersanyagárak miatt. A siker viszont azt eredményezte, hogy több szakértő hajlik egy olaj- és gáztársaságok számára kiszabott rendkívüli adó kivetésére, hogy segítsék a háztartásokat a növekvő energiaszámlákkal szemben. A Shell 9,1 milliárd dolláros korrigált eredményt könyvelt el a március végéig tartó három hónapra vonatkozóan, összhangban a Refinitiv által megkérdezett elemzők várakozásaival. Ez az előző év azonos időszakához mért 3,2 milliárd dollárhoz, illetve 2021 negyedik negyedévében elért 6,4 milliárd dollárhoz képest hatalmas eredmény.

A Shell részvényárfolyama ezen a héten 7,42%-ot emelkedett. A Shell Oroszországgal kapcsolatos határozott fellépést követően 3,9 milliárd dollár adózás utáni költséget vállalt 2022 első negyedévében az azonosított tételek részeként. A cég osztaléka 4%-kal, részvényenként 0,25 dollárra emelkedett 2022 első negyedévére. A 2022 első félévére meghirdetett 8,5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programból eddig 4 milliárd dollárt teljesítettek.

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba új stratégiába kezd

Az Alibaba Group kínai technológiai cég megpróbálja újracsoportosítani és visszanyerni pénzügyi alapját azáltal, hogy ekereskedelmi erőfeszítéseit a Taobao Deals alkalmazásra összpontosítja, amely a becslések szerint több, mint 930 millió embert ér el. Az Alibaba 2020 márciusában indította el a Taobao Deals alkalmazást, hogy megcélozza az alkuvadászokat, a vásárlók egy szegmensét, amely rohamosan növekszik.

Az Alibaba részvényárfolyama 7,25%-ot esett ezen a héten. Az Alibaba részvényeit Kínában a héten el kezdték eladni, miután a kínai állami média arról számolt be, hogy egy „Ma” vezetéknevű személyt őrizetbe vettek, és ezzel a kínai technológiai részvényeket, amelyek a pekingi támogatás ígéretére való tekintettel várhatóan emelkedni fognak, lefelé taszították. A kínai e-kereskedelmi óriás részvényei a hongkongi nyitáskor 9,4 százalékkal estek a jelentés nyomán. A részvények később elkezdtek emelkedni és a napot csaknem 2 százalékkal alacsonyabban fejezték be, miután a CCTV kínai állami televízió módosította egymondatos közleményét, és jelezte, hogy az illető nem az Alibaba milliárdos alapítója, Jack Ma volt.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

A Vestas újabb szerződést nyert

A dán szélturbinát gyártó Vestas Wind Systems A/S szerződést nyert a Pan American Energy Renovaveis-től, egy 423 MW-os Novo Horizonte szélpark felszerelésére a brazil Bahia államban. A vállalat az Active Output Management 5000 szolgáltatási megállapodás részeként 20 éven keresztül segíti az energiatermelés optimalizálását. A Vestas Wind Sytsems tervei szerint 2024-ben helyezik üzembe a szélerőművet.

A Vestas Wind Systems részvényárfolyama ezen a héten 7,67%-ot esett. A Vestas Wind Systems vállalat közölte, hogy e nehéz körülmények között folytatta az áremeléseket, és a bevételt 27%-kal, 2,5 milliárd euróra tudta növelni az előző évhez képest. A megrendelések beérkezése is erős volt, a vállalat összesített rendelésállománya rekord magas, 48,9 milliárd eurós értéket ért el, ami 9,4%-kal több, mint egy évvel korábban.

A Vestas a 2022-es bevételi előrejelzését 15 milliárd-16,5 milliárd euróról 14,5 milliárd-16,5 milliárd euróra módosította, míg a szolgáltatási bevételek várható növekedése a korábbi mintegy 5%-ról most legalább 10%-ra emelkedett.

 

Egyedi részvények:

A Procter&Gamble eredményvárakozása

A részvénypiaci elemzők arra számítanak, hogy a Procter&Gamble Company 1,25 dolláros részvényenkénti eredményt fog elérni a folyó pénzügyi negyedévben. Hét elemző készített becslést a Procter&Gamble eredményére vonatkozóan. A legalacsonyabb EPS becslés 1,21 dollár, a legmagasabb pedig 1,26 dollár. A Procter&Gamble a tavalyi év azonos negyedévében 1,13 dolláros részvényenkénti eredményt ért el, ami éves szinten 10,6%-os növekedést sugall.

A Procter&Gamble részvényárfolyama ezen a héten 2,83%-ot korrigált. A Proctre&Gamble vállalat 1,33 dolláros részvényenkénti eredményt jelentett a negyedévről, ami 0,04 dollárral meghaladja az 1,29 dolláros konszenzusos becslést. A Procter&Gamble 32,39%-os saját tőke megtérülést és 18,33%-os nettó árrést ért el. A vállalat 19,38 milliárd dolláros bevételt ért el a negyedévben, szemben az elemzői várakozások 18,69 milliárd dolláros értékével. Az előző év azonos negyedévében a cég 1,26 dollár részvényenkénti nyereséget ért el. A Procter&Gamble bevétele 7,0%-kal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest.

 

Hexagon AB osztalékfizetése

A Hexagon AB a következő 3 napban osztalékot fog fizetni. A vállalat közelgő osztalékának mértéke 0,11 euró részvényenként. Az elmúlt évi kifizetések alapján a Hexagon 0,9%-os követő hozamot biztosít a részvények jelenlegi 122,75 svéd koronás árfolyama mellett.

A Hexagon részvényárfolyama ezen a héten 8,53%-ot esett. A svéd Hexagon AB világszerte informatikai megoldásokat kínál térinformatikai és ipari alkalmazásokhoz. A Hexagon Geosystems divíziója olyan digitális megoldások átfogó portfólióját kínálja, amelyek a fizikai világot rögzíti, méri és vizualizálja, lehetővé téve ezáltal az adatvezérelt átalakulást az ipari ökoszisztémákban.

Egyedi kötvények:

Netflix kötvénye 3,89%-hozamot fizet dollárban

A Netflix negyedéves jelentésből kiderül, hogy az orosz felhasználók elvesztését nem tudták ellensúlyozni, így 2019 óta nem látott árfolyamon lehet vásárolni részvényt. Ami a kötvényt illeti, a dollárban számított 5,75% még a Good Yearnél is vonzóbb, és kétség sem férhet ahhoz, hogy a hosszabb távon mind a részvény, mind a kötvény árfolyama emelkedni fog. A Netflix 2014-ben 10 évre 2024-ig. 900 millió dollár és 1,2 milliárd euró (1,34 milliárd dollárnak megfelelő összeg) értékben bocsátott ki új kötvényeket, miután a két deviza között mintegy 6 milliárd dollárnyi befektetői megrendelés érkezett, ami a túljegyzés arányát mintegy háromszorosára emelte. A streaming szolgáltatás eredetileg 2 milliárd dollárnyi adósságot akart eladni általános vállalati célok finanszírozására, amelyek között szerepelhet a tartalomba, a gyártásba és a fejlesztésbe való beruházás, mivel a vállalatra nyomást gyakorolnak a médiaóriások, köztük a Walt Disney Co., az AT&T Inc. és az Apple Inc. is.

 

Arany árfolyam jövője a Credit Suisse szerint

Az arany árfolyama az elmúlt napokban meredeken esett, és a piac most az 1.877 dollárnál lévő kulcsfontosságú támaszt teszteli. A Credit Suisseközgazdászai szerint a XAU/USD-nek e fölött kell tartania magát ahhoz, hogy megmaradjon az enyhe felfelé irányuló tendencia. Az arany az 1,877 dollár alatti áttörés esetén csúcsot zárhat. „Az 1.877 dolláros szintnek tartania kell ahhoz, hogy elkerüljük a sávon belüli csúcsot, és hogy fenntartsuk a felfelé irányuló előfeszítést a szélesebb oldalazó sávban, az első kulcsfontosságú ellenállás a közelmúltbeli 1.998/2.000 dolláros csúcsnál van”-mondták a Credit Suisse elemzői.

Az arany árfolyama 1883,02 dollár/uncián zárta a hetet. Az emelkedő kamatlábak, különösen az Egyesült Államokban, nem jelentenek véget az aranyszámára, de minden bizonnyal azt jelenti, hogy a hátszél, amely a nemesfém árát az elmúlt két évben minden idők legmagasabb szintjére vitte, ellenszélbe fordult. Az ukrajnai háború és az Európa többi részére való átterjedés veszélye biztosítja, hogy az arany iránt a világnak ebben a részében továbbra is egészséges étvágy mutatkozik, köszönhetően annak, hogy az arany hordozható értékmegőrző és biztonságos menedékhely szerepét tölti be. Az idősebb befektetők emlékeznek az 1950-es és 60-as évek hidegháborús történeteire, amelyek szerint az orosz határ közelében élő emberekaranyérméket varrtak a télikabátjuk bélésébe arra az esetre, ha gyors menekülésre lenne szükség.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá