e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Amazon és a BOTTLE konzorcium közös projektbe kezdett

Az Amazon csatlakozott a DOE (Amerikai Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma) által támogatott projekthez, hogy elősegítse a kémiai újrahasznosítást.

Az Amazon részvényárfolyama ezen a héten 0,54%-ot emelkedett. Az Amazon terve, hogy a jövőben feldarabolja a részvényeit és részvény-visszavásárlási programot indítson. A részvények felosztásáról a részvényesek május 25-én dönthetnek. Tőzsdei szempontból ennek a lépésnek a gyakorlati előnye abban mutatkozna meg, hogy a jelenleg tapasztaltnál nagyobb lesz a részvény likviditása, valamint az alacsonyabb ár miatt a kisbefektetők is könnyebben tudnak majd vásárolni belőle.

 

Az NVIDIA Investor Day néven virtuális eseményt mutat be

Az eseményre az Nvidia ad otthont virtuális GTC konferenciájának keretében március 21-24. között, és közvetlenül az Nvidia alapítója és vezérigazgatója, Jen-Hsun Huang beszéde indítja el a programot. Az érdeklődők élő webközvetítést tekinthetnek meg az Nvidia Investor Day prezentációjáról, amely elérhető az Nvidia weboldalán is.

Az Nvidia részvényárfolyama ezen a héten 3,19%-ot korrigált. Az Nvidia 2020-ban 7 milliárd dollárért megvette az izraeli Mellanox Technologies céget, most pedig egy újabb akvizíciót jelentett be az országban. Ezúttal az Excelero vállalati adattárolási és blokk tárolási megoldásokat kínáló társaságot vásárolja fel.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Amgen új gyára környezettudatos lesz

Az Amgen bejelentette új biogyártó létesítményét, amely Holly Springsben fog megalakulni, és várhatóan 2025-re kezdi meg működését. A létesítmény támogatni fogja a súlyos betegségek, például a rák és a szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek iránti növekvő keresletet. Az új létesítményben gyógyszerek széles skáláját állítják majd elő, új technológiák felhasználásával a hatékonyság és a minőség maximalizálása érdekében. A létesítmény emellett környezettudatos lesz, a vízfelhasználás és a hulladék mennyiségének csökkentésére összpontosítva.

Az Amgen részvényárfolyama ezen a héten 1,74%-ot korrigált. Az Amgen negyedik negyedéves eredményei vegyesek voltak, mivel a becsült nyereséget felülmúlta, míg az árbevétel tekintetében ugyanezt nem érte el. Az Amgen 2021 negyedik negyedévéről 4,36 dolláros részvényenkénti eredményt jelentett, ami meghaladta a Zacks 4,14 dolláros konszenzusos becslését. Az eredmény 26%-kal nőtt az előző évhez képest a magasabb bevételeknek, az alacsonyabb SG&A költségeknek és az alacsonyabb részvényszámnak köszönhetően.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Kié a Krím félsziget az Apple szerint?

A Krím félsziget hovatartozása körül igen nagy volt az egyet nem értés a világban. Ez felvetette azt a kérdést is, hogy a térképszolgáltatások melyik ország területeként mutassák. Volt, aki semleges, volt, aki orosz területként mutatta eddig Az orosz-ukrán konfliktusra reagálva most viszont az Apple ismét ukrán területként jeleníti meg az említett félszigetet. Azonban ez a változtatás csak Oroszországon kívül látszik, az országon belül továbbra is orosz területként lehet látni az Apple térképén.

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 5,17%-ot korrigált ezen a héten. Az Apple a héten tartotta az év első termékbejelentő rendezvényét. Bemutatott több új eszközt, köztük egy új iPhone SE-t, egy felújított iPad Air-t és egy nagy, erős, drága rendszert, a Mac Studio-t.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novartis és a Voyager közös génterápián dolgozik

A Novartis bejelentette, hogy egy 1,5 milliárd dolláros üzlet keretében partneri kapcsolatot köt a Voyager egészségügyi márkával, hogy egy új génterápiás módszert dolgozzanak ki, különböző vírusos betegségek kezelésére. A Voyager első körben 54 millió dollárt kap a Novartis-tól, hogy megkezdje kezelésének tesztelését és a készítmények fejlesztését. Emellett a Voyager teljesítmény alapján is kap kifizetést a Novartis-tól, ha a közösen kifejlesztett termékek sikeresnek bizonyulnak a piacon.

A Novartis részvényárfolyama a héten 2,05%-ot emelkedett. A Novartis a héten megállapodást írt alá a Carisma Therapeutics-szal, a mesterséges makrofág-alapú terápiák úttörő biogyógyszerészével a HER 2 célzott CAR-M sejtterápia gyártásáról, amelyet a kezdeti vizsgálatokban kevésbé agreszív tumorok kezelésére tesztelnek.

 

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Kellogg akár 2.5 millió reggeli étkezést biztosíthat rászoruló gyerekeknek

A Kellogg vállalat a Nemzetközi Gabonanap alkalmából bejelentette, hogy az Egyesült Államokban található üzleteiben is elindítja „Reggelit Mindenkinek” kampányát. Ezzel a kampánnyal az éhező gyermekek problémáját szeretnék támogatni. A kampány során a vállalat együttműködik a No Kid Hungry nemzetközi szervezettel, melynek célja a gyermekéhezés megállítása. A fogyasztók a Kellogg’s gabonapelyhek, élelmiszerek vásárlásával vehetnek részt a kampányban.

A Kellogg részvényárfolyama ezen a héten 7,85%-ot esett a folytatódó orosz-ukrán háború miatt. Most Amerikában minden vásárlás után kapnak a vásárlók egy kupont, amellyel 5 dollár kedvezményre lesznek jogosultak vagy adományozhatnak 5 dollárt a No Kid Hungry számára. A Kellogg legalább 250 ezer dollár értékű adományt biztosít, amely akár 2.5 millió étkezést jelenthet az éhező gyermekek számára.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

A TSMC részvényeseinek száma elérte az 1 milliót

A Taiwan Semiconductor Manufacturing részvényeseinek száma pénteken átlépte az egymilliós határt, mivel a társaság részvényeinek árfolyama a legközelebbi 600 NT$ (21,30 USD) alá esett vissza a tajvani tőzsdén. Külföldi intézményi befektetők 250 millió TSMC-részvényt adtak el az elmúlt 10 egymást követő kereskedési napon február 16-tól kezdődően, amikor a társaság részvényeinek árfolyama 645,00 NT$/részvényen zárt.

A Taiwan Semmiconductor részvényárfolyama ezen a héten 3,47%-ot korrigált. A Japán Kormány azt szeretné, ha a TSMC gyárakat építene Japánban és, hogy a japán elektronikai készülékgyártók és autógyárak számára létfontosságú chipeket szállítson, mivel az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi súrlódások az ellátási láncok megszakításával fenyegetnek, és az alkatrész iránti kereslet növekszik.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A John Deere is megszűnteti szállításait Oroszországba

Mint sok más vállalat, az amerikai agrokultúrális cég is kifejtette aggodalmát az orosz invázió ellen, és bejelentette, hogy felfüggeszti termékeinek kiszállítását az ország területére. A John Deere több külső céggel karöltve dolgozik az ukrán nép segítésén, főként civil szervezeteken keresztül. Emellett a cég Ukrajnában található telephelyein minden dolgozó számára biztosít támogatást.

A John Deere részvényárfolyama ezen a héten 1,17%-ot korrigált. A 2022-es pénzügyi év végére tekintve a John Deere 6,7 és 7,1 milliárd dollár közötti nettó nyereséget hozott, ami szerény növekedést jelent a korábbi előrejelzésekhez képest, a mezőgazdasági és építőipari berendezések iránti szilárd kereslet, a megnövekedett infrastrukturális kiadások és a kedvező terményárak miatt.

 

Egyedi részvények

 

JP Morgan Casch kiürítési tervei

A JP. Morgan vészhelyzeti kiürítési tervet gyakorol a banki személyzettel. A JP. Morgan azt vizsgálja, hogyan evakuálhatná a személyzetet Hongkongból Szingapúrba egy éjszakai gyakorlat keretében arra az esetre, ha a piacok leállnának-jelentette be a héten Financial Times. A lépésre azt követően kerül sor, hogy a hitelező korábban jelentős változtatásokat hajtott végre a regionális működésében a Hongkongban hozott szigorú koronavírusos intézkedések miatt, amelyek értelmében az érkezést követően két-három hetet kell karanténban tölteni. A bank ezen kívül arra figyel, hogy kivonja munkatársait Oroszországból, mivel felszámolja ottani tevékenységét. A jelentés szerint az intézkedések a munkavállalók elvándorlásához, a működési problémák miatti aggodalmakhoz és Hongkong mint globális pénzügyi központ jövőjével kapcsolatos kérdésekhez vezettek. Az utazási problémák megkerülése érdekében a bank azt is tervezi, hogy bővíti befektetési bankját a szárazföldi Kínában és a legjobb üzletkötők egy részét Sanghajba helyezi át

A JP. Morgan Cash részvényárfolyama ezen a héten 3,37%-ot esett. A JP.Morgan Chase továbbra is figyelemmel kíséri az ukrajnai humanitárius válságot. A humanitárius segítségnyújtási erőfeszítések támogatására összesen 5 millió dollárra növeli kötelezettségvállalását.

 

A Danaher-be válság idején is megéri befektetni

A Danaher vállalat által kibocsátott részvényt jelenleg 19 elemző vizsgálja, az elemzői konszenzus „vásárlás” minősítést mutat. A célár 302 dollár és 400 dollár között mozog, az átlagos célár 342,92 ponton áll, a jelenleg az árfolyama 262,5 dollár, míg a vállalat piaci kapitalizációja 188,152 millió dollár. A Danaher egy alacsony osztalékfizetésű részvény, amely üzleti modelljének, alacsony adósságterhének és hatékony M&A múltjának köszönhetően óriási szabad cash flow növekedési potenciállal rendelkezik. Viszont kiemelhetjük, hogy a Danaher ismét erős negyedéves eredményeket ért el. Az árbevétel 20,5%-kal nőtt a negyedik negyedévben és 32,0%-kal az egész évben. Míg az iparágban sok vállalatnál az infláció és az ellátási lánc zavarai miatt csökken a haszonkulcs, addig a Danaher haszonkulcsa ténylegesen javult.

A Danaher részvényárfolyama 3,2%-ot korrigált ezen a héten. A Danaher az elmúlt néhány évtizedben erősen növekvő vállalat volt (5 éves átlagos 13%-os árbevétel-növekedés) és ez a következő néhány évtizedben is így lehet.

 

Arany helyzete a jelenlegi gazdasági, politikai környezetben

A befektetők az ukrajnai válság elszabadulásával a biztonságos menedékeszközök felé igyekeztek, ami március 8-án az arany árát a 2020 augusztusában elért rekordszintek közelébe emelte, de a rali azóta lelassult. Az arany árfolyamra pár napra konszolidálódik, mivel az Amerikai Jegybank kamatemelésének valószínűsége némi nyomást gyakorolt, miközben a befektetők további javuló fejleményeket várnak Ukrajna körül. Nem árt tudni, hogy az európai bányászoknak magasabb nyersanyagárakkal kell számolni az Oroszország-központú nyersanyagok kínálati zavarai miatt.

Az arany árfolyama ezen a héten 0,98%-ot emelkedett. A palládium a leginkább kitett nyersanyag, mivel Oroszország a teljes globális termelés mintegy 45%-át adja, itt az árak 2021. december közepe óta mintegy 65%-kal emelkedtek. Oroszország a gyémánt, a platina és az arany globális kínálatának több mint 10%-át adja, míg Oroszország és Ukrajna együttesen az EU-27 acélimportjának mintegy 35%-át teszi ki. A reálhozamok további csökkenése (akár a vártnál lazább FED kamatemelése, akár az árupiaci rally miatt beárazott magasabb inflációs határértékek, akár a kettő kombinációja miatt) és a nemesfémek iránti „biztonságos menedék”/inflációs fedezeti kereslet további növekedése a többi árucikk, különösen az energia folyamatos olvadása miatt valószínűleg az arany árát 2.200 dollár/uncia felé repítheti.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá