e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

Márciusban a BYD plug-in autóeladások meghaladták a 100.000-et

A BYD jelentése szerint az év 3. hónapjában 104.338 elektromos autóeladást könyveltek el, ami 346%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. A márka emellett már nem gyárt hagyományos járműveket. A BYD plug-in autóeladások 2022 márciusában: a BEV autók 53.664 darabbal (229%-os növekedés éves szinten), a PHEV járművek 50.674 darabbal nőttek (615%-os növekedés éves szinten).

A BYD részvényárfolyama ezen a héten 1,36%-ot emelkedett, így a márciusi hónapban nyereséges lett a cég. A januári és márciusi két áremelés is hozzájárult a nyereség növekedéséhez, amely lényegesen erősebb volt, mint a forgalom növekedése. Utóbbi azonban valószínűleg csak a második negyedévben fejti ki teljes hatását. A BYD szerint az áremelésekre azért is volt szükség, hogy tompítsák a magasabb nyersanyagárak által a nyereségre gyakorolt nyomást.

 

Az Xpeng újabb forráshoz jutott

Az XPeng kínai elektromos autókat gyártó vállalat 7,5 milliárd RMB (1,15 milliárd USD) értékű átfogó hitelkeretet kapott az Agricultural Bank of China-tól, az üzleti műveletek és a kínai terjeszkedés támogatására. Ezek a hitelkonstrukciók tovább diverzifikálják a vállalat finanszírozási csatornáit. A részvények 4,5%-ot emelkedtek a hír hatására, illetve az Xpeng márciusi teljesítése is hozzájárult a sikerhez.

Az Xpeng részvényárfolyama a héten 3,1%-ot emelkedett. Az XPeng, az egyik vezető elektromos járműgyártó, részt vesz a 2022. április 29. – május 1. között megrendezett stockholmi eCar Expo kiállításon, ahol bemutatásra kerül az XPENG X2-t.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

Az Amgen 7,1 milliárd dolláros adója

A hónap elején a cég hiánypótlási értesítést kapott az Internal Revenue Service-től, amely a 2013-tól 2015-ig tartó időszakot foglalja magában. A beszámoló szerint az Amgen adóköteles bevétele az adott időszakban elérte az 5,1 milliárd dolláros értéket. Ezen felül az IRS körülbelül 2 milliárd dolláros büntetést javasol a cég számára. Emellett az IRS a 2010 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan 3,6 milliárd dolláros számlát adott át az Amgen-nek. Az Amgen ennek ellenére is tovább halad a zöldebb termelés elérése felé.

Az Amgen részvényárfolyama a héten 6,85%-ot esett. A visszaesés amiatt volt, hogy az USA GDP-je éves szinten 1,4%-kal csökkent az első negyedévben, míg általában 1,0%-os növekedést vártak. 2022 első negyedévében az Amgen 6%-os bevétel növekedést ért el, 6,2 milliárd dollárt. A növekedés egy része az Amgen saját kínálatából származott, illetve a sikert a vállalat az Eli Lillyvel kötött COVID-19 együttműködésének is tulajdonította, mely hozzájárult az első negyedévi bevétel növekedéshez.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

A Meta jobb eredményeket közölt

A Meta részvényei 18 százalékot emelkedtek a szerdai zárás utáni kereskedésben , miután a vállalat kiemelkedő eredményekről számolt be, még úgy is, hogy a bevételek sok esetben nem érték el a várt eredményt. A felhasználók száma ismét nőtt. A Meta bevétele 27,9 milliárd dollárt ért el, a várt 28,2 milliárd dollárral szemben. Az egy részvényre jutó eredmény 2,72 dollárra emelkedett, szemben a várt 2,56 dollárral.

A Meta Platforms részvényárfolyama 8,89%-ot emelkedett ezen a héten. A Meta teljes alkalmazás családjában (Facebook, Messenger, Instagram és WhatsApp) a havi aktív felhasználók száma az első negyedévben 6%-kal, 3,64 milliárdra nőtt az előző évhez képest.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A McDonald’s teljesítménye tovább nőtt

A McDonald’s a vártnál jobb eredményről és bevételről számolt be, amit az Egyesült Államokban tapasztalható áremelkedések és az erős nemzetközi eladások növekedése idézett elő. A társaság részvényei több, mint 2%-ot emelkedtek a piac előtti kereskedésben. A részvényenkénti eredmény 2,28 dollár lett, a várt 2,17 dollárral szemben, míg a bevétel 5,67 milliárd dollár, a prognosztizált 5,59 milliárd dollárral szemben. A gyorséttermi óriás az első negyedévben 1,1 milliárd dolláros, részvényenként 1,48 dolláros nettó bevételről számolt be.

A McDonald’s részvényárfolyama a héten 0,4%-ot korrigált. A McDonald’s továbbra is folytatja a menüajánlatok megújítását, annak ellenére, hogy a költségek emelkednek. A vállalatcsoport szorosan együttműködik az amerikai franchise partnerekkel a versenyképes ajánlatok ötletelésében.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Gilead teljes megújuláson megy keresztül

A legutóbbi onkológiai erőfeszítéseivel kapcsolatos, többnyire rossz hírek özöne közepette, a Gilead bemutatta, hogyan tervezi, hogy a rák elleni küzdelem egy jelentős szereplőjévé váljon az évtized végére. Ha minden a tervek szerint alakul, az Oncology Deep Dive prezentációja szerint, a Gilead 2030-ra bevételének egyharmadát onkológiai termékekből szerezheti majd. Ehhez jelentős átalakításra lesz szüksége, mivel a vállalat 27 milliárd dolláros árbevételéből kevesebb, mint 2 milliárd dollárt tett ki rákgyógyszerekből 2021-ben.

A Gilead Sciences részvényárfolyama 4,67%-ot korrigált a héten. A Gilead Sciences, amely a Zacks Medical Biomedical and Genetics iparághoz tartozik, 6,59 milliárd dolláros bevételt ért el ebben a negyedévben, 6,46%-kal meghaladva a Zacks konszenzusos becslését. Ez összehasonlítható az egy évvel korábbi 6,42 milliárd dolláros bevétellel.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

A Tencent leállítja streamer szolgáltatását

A Tencent leállítja játékstreamelési szolgáltatását a kínai szabályozók széles körű fellépése miatt, amely jelentősen lelassította az ország legerősebb internetes cégeinek növekedését. A Penguin Esports streaming platform bejelentette, hogy június 7-én megszünteti az összes szolgáltatást, az „üzleti fejlesztési stratégia” változásaira hivatkozva. Mindössze kilenc hónappal ezelőtt a trösztellenes szabályozó hatóságok megakadályozták, hogy a Tencent összevonja a céget más platformokkal az élő közvetítés terén.

A Tencent Holdings részvényárfolyama ezen a héten 11,98%-ot emelkedett. A Tencent Holdings, a kínai technológiai óriás, a brit fintech startupokban való érdekeltségét növeli azzal, hogy részesedést szerez a Previse-ben, az üzleti fizetések gyorsan növekvő szereplőjében.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

Az SAP és a Wipro partnersége

A globális IT-megoldás-szolgáltató, a Wipro bejelentette, hogy felvásárolja a Rizing Intermediate Holdings-t, egy konzultáns globális tanácsadói szolgáltatót az SAP számára. A Rizing már sok éve az SAP egyik kiemelkedő partnere. A Wipro szerint a Rizing 16 országban több, mint 1300 teljes munkaidős alkalmazottat hoz az SAP-hoz.

Az SAP részvényárfolyama ezen a héten 0,01%-os mínusszal zárt. Az SAP felhőalapú bevételeinek növekedése 31%-kal gyorsult ebben a negyedévben, illetve 25%-kal nőttek változatlan devizanemek mellett. A felhőalapú szolgáltatások jelenlegi állománya megközelíti a 10 milliárd eurót, ami 28%-kal nőtt változatlan árfolyamon számolva.

 

Egyedi részvények:

Aflac negyedéves jelentése

Az Aflac Incorporated jelentette első negyedéves eredményeit. A teljes bevétel 5,3 milliárd dollár volt 2022 első negyedévében, szemben a 2021 első negyedévi 5,9 milliárd dollárral. A nettó nyereség 1,0 milliárd dollár, azaz 1,58 dollár volt hígított részvényenként, szemben az egy évvel ezelőtti 1,3 milliárd dollárral, azaz 1,87 dollárral hígított részvényenként. Az összes befektetés és készpénz 2022. március végén 132,6 milliárd dollár volt, szemben a 2021. március 31-i 143,3 milliárd dollárral. Az első negyedévben az Aflac Incorporated 500 millió dollár tőkét vetett be 8,0 millió törzsrészvényének visszavásárlására. A vállalatnak 2022. március végén 47,8 millió darab visszavásárlásra engedélyezett részvénye maradt.

Az Aflac Biztosító részvényárfolyama ezen a héten 9,61%-ot esett. Az Aflac U.S. árbevétele 19,0%-kal, 299 millió dollárra nőtt a negyedévben, ami a járványhelyzet folyamatos javulását és a növekedési kezdeményezésekbe történő befektetéseket tükrözi. Az Aflac igazgatótanácsa a második negyedévre részvényenként 0,40 dolláros osztalékot hirdetett.

 

Lindt&Sprüngli AG vételi minősítése

A Chocoladefabriken Lindt&Sprüngli AG a short érdeklődés jelentős csökkenését tapasztalta március folyamán. A Stifel Nicolaus a Chocoladefabriken Lindt&Sprüngli besorolást „tartásról” „vételre” emelte március 21-én közzétett kutatási jelentésében. Egy brit befektetési elemző eladási minősítéssel, egy tartásra, három pedig vételre értékelte a vállalat részvényeit. A MarketBeat szerint a részvény jelenleg átlagosan „tartás és vétel”minősítést kapott.

A Lindt&Sprüngli AG részvényárfolyama ezen a héten 2,15%-ot esett vissza. A Lindt&Sprüngli vállalat több mint 510 csokoládékávézót és boltot nyitott szerte a világon. Emellett felvásárolta a Russell Stover Candies és a Whitman’s Candies cégeket is. A Chocoladefabriken Lindt&Sprünglirészvényesei az elmúlt évben 23,6%-os teljes részvényesi hozamot kaptak.

 

Egyedi kötvény

Arcelormittal 09/39 éves fix7%-ot fizet dollárban

Az Arcelormittal acélgyártó 2009-ben 7%-os fix kamatozású dollár kötvényt bocsájtott ki, mivel 2008 decemberében az Arcelormittalnak több üzemet kellett bezárnia, köztük a New York-i Lackawannában található Bethlehem Steel üzemet. A kötvénykibocsájtással és a munkavégzései miatt 2009 közepére nettó adóssága 18,8 milliárd dollárra csökkent, ami 13,7 milliárd dollárral kevesebb a gazdasági világválság kezdetéhez képest. Mára elmondható az, hogy az Arcelormittal a világ vezető lett acél- és bányászati vállalatként, amely 60 országban van jelen, és 16 országban van elsődleges acélgyártó létesítménye. Az Arcelormittal 2021-ben 76,6 milliárd dolláros bevételt ért el, nyersacéltermelését 69,1 millió tonnára, vasérctermelését pedig 50,9 millió tonnára emelte.

Az Arcelortmittal 09/39 kötvény jelenleg 5,936%-os fix hozamot ad évi 7% mellett, minden év októberében befektetőinek. Az Arcelormittal hozzájárult a gazdasági és társadalmi értékteremtéshez 2021-ben, beleértve a becsült 68 milliárd dolláros közvetlen gazdasági hozzájárulást, az 5,7 milliárd dolláros teljes adóhozzájárulást és a 10,2 millió dolláros közösségi beruházási kiadást.

Arany árfolyam előrejelzés a Bank of America szerint

Az aranyat sok befektető a valuta leértékelődése elleni végső védelemnek tekinti. A nagy keresletnek megfelelően az arany ára az elmúlt hetekben felülmúlta a széles részvénypiac teljesítményét. Paul Ciana, a Bank of America elemzője az év hátralévő részében közel történelmi csúcsra számít. Míg a részvénypiacok idén eddig csalódást okoztak, a legtöbb nyersanyag ára egy év alatt hatalmasat emelkedett. Különösen azok az árucikkek, amelyekben Oroszországnak az ukrajnai háború előtt nagy piaci részesedése volt, az Oroszország elleni nyugati szankciók nyomán meredeken emelkedett az értéke: a kőolaj, a földgáz, a nikkel, a szén, sőt a búza is. Az arany nem tud lépést tartani ezekkel a gyors áremelkedésekkel, de úgy tűnik, a sárga nemesfém is felfelé ível. A nemesfém profitál a geopolitikai kockázatokból; az év során az arany ára 6,63 százalékkal emelkedett. Az euróval szemben idén már sikerült minden idők legmagasabb árfolyamát elérni, de a dollárban kifejezett arany unciájának (31,1 gramm) rekordára még mindig 2020 augusztusára nyúlik vissza, amikor az arany ára 2089 dollár volt. Ennek oka: a gyengülő euró magasabb euró aranyárat biztosít, mivel az arany ára, mint minden más árucikké, nemzetközi szinten dollárban van meghatározva.

Az arany árfolyama Paul Ciana, a Bank of America befektetési részlegének, a BofA Securitiesnek a technikai elemzője óvatosan pozitív fejleményeket vár. Az idei évre vonatkozó technikai aranyárcélja 2.175 dollár, ami „szerényen magasabb”, mint a korábbi rekord magas 2.089 dollár. Véleménye szerint az arany ára lassan, de folyamatosan egy új magas szint felé fog kúszni. Ciana technikai elemző óva int a túlzott várakozásoktól. A stabil oldalazó tartományt észak felé történő kitörés követheti. Az elemző korántsem áll egyedül ezzel a feltételezéssel; a Goldman Sachs nemrég még 2500 dolláros célárat is bejelentett.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá