Hírlevelek

41. heti gyorsjelentés- Vegyes európai számokat látunk, de mégis átléptük a bűvös 13000-t

By október 16, 2017 április 10th, 2020 No Comments

Pénteken a lányom iskolájába rohantam, a 10. osztály kapta azt a feladatot, hogy segítsen megszervezni a gólyabált. Süteményeket vittem az iskolába, alig tudtam megállni, hogy ne egyek belőle útközben. Pedig a pizzás csiga izgatta a fantáziámat.

Előtte azonban volt egy tárgyalásom egy meglévő ügyféllel, Mihállyal, aki aggódva hívott fel, hogy mi is történik mostanában a Bombardier vállalatnál. Mihály többször jelentette ki számomra, hogy erős kockázattűréssel rendelkezik, de most rosszul reagált arra, hogy a 6%-os Bombardier kötvénye egy hónap alatt több, mint 4,44%-ot veszített az értékéből. Tájékoztattam, hogy ennél a kötvénynél azért lehetséges ez az árfolyamveszteség, mert a céget, vagyis a kanadai repülőgépgyártót megbüntették, ugyanis azt állítják, hogy túlzott állami támogatások segítségével áron alul értékesítette a C-Series gépeket az egyik legnagyobb amerikai repülőtársaságnak, a Delta Air Lines cégnek. Ettől a vállalattól tavaly 125 db két hajtóműves, közepes hatósugarú C-Series gépre kapott megbízást, amelynek előállítást állítólag amerikai támogatásokból fedezett. Az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium súlyos büntetővámot rótt ki e miatt a cégre. Jelenleg a Bombardier cég vezetője szerint hiába indítanak eljárást és büntetik meg a céget, nincs igazuk, ugyanis a 4,16 milliárd dollár értékű saját tőkét tartalmazó cég ki tudja fizetni a 200%-os vámot. A céget a legnagyobb amerikai rivális, a Boeing panaszának helyt adva büntették meg. A Bombardier elnöke, Fred Cromer magabiztos, szerinte győztesen kerülnek ki a csatából. Az információk miatt Mihály is megnyugodott, illetve mivel a vagyonkezelt számlacsomagján 6,7% plusz található, azt mondta, hogy végül is nem érti, hogy miért aggódott ennyire. Mihálynak anno több életbiztosítása is volt, a hatalmas évi 6-8%-os költségek miatt megvált tőlük. Mihály a beszélgetés végén elmondta, hogy mivel öltönyök forgalmazásával foglalkozik, szeretne befektetni a luxusmárkák részvényébe is. Átnézve a régi konzultációkat és a befektetési politikáját, kiderült, hogy Mihály mindig is szeretett kockáztatni. Több részvény fundamentális elemzése után a Hugo Boss részvénye mellett döntött. A Hugo Boss részvénye egy év alatt 51,02%-ot, míg az elmúlt 3 hónapban 23,09%-ot erősödött. Jelenleg 77,42 eurónál tart a cég papírja, míg egy éve 50,35 euró volt az árfolyama.

Pénteken a tárgyalás és a süti szállítás után, a másnapi találkozóra még fel kellett készülnöm. Elkészítettem Attiláék befektetési politikáját és átolvastam a napi híreket. Az új irodánkban az Andrássy út 100-ban szerettem volna tárgyalni, de ügyfeleim Orosházán tartózkodnak a szülők betegsége miatt. Így én mentem vidékre, az Amadeus kávézóba ültünk be, Klaudiáék a jó idő miatt a teraszon foglaltak helyett, ahol egy-egy kókuszos latte kávét kortyolgattak érkezésemkor. Rendeltem egy mandulás kávét, ők megerősítettek abban, hogy az összegyűjtött ötmillió fontjukat kamat adómentesen Tartós Befektetési Számlán euróban vagy dollárban szeretnék elhelyezni a Partner Banknál. Klaudia és Attila az értékpapírszámla vásárlás előtt egy pár kérdést tett fel az európai gazdaságról.

Pénteken gyenge kezdés után a frankfurti DAX30 indexe 0,07 százalékkal magasabban zárt. Végre átlépte a bűvös 13000 pontos határt a DAX 30 vezető indexe. Az angol FTSE 100 indexe 0,22 százalékot növekedett, míg a Stoxx Europa 600 indexe 0,29 százalék nyereséggel fejezte be a kereskedést. Az euró övezeti Euro Stoxx 50 index 0,34 százalék nyereséggel fejezte be a pénteki kereskedést, heti eredménye pedig néhány pont nyereség. A hét egyik legjobban teljesített papírja Európában a Beiersdorf részvénye volt, egy hét alatt 3,7%-ot emelkedett. A hét vesztese pedig a Deutsche Bank részvénye volt, amely 4,22%-ot gyengült egy hét alatt. A párizsi CAC-40 indexe pedig 0,17 százalékkal zárt alacsonyabban, egy heti teljesítménye pedig mínusz 0,07%. Nem teljesített jól a madridi IBEX-35 indexe sem, 0,17 százalékkal gyengült. A budapesti értékpapírtőzsde a BUX viszont jól tejesített, jelenleg 38894 ponton zárt. Az OTP bank részvénye 1,74% pluszban, 34,5 eurón, azaz 10600 forinton zárt, míg a MOL részvénye kiugróan magasan 11,94% pluszban tudta zárni a pénteket. Az ArcelorMittal részvénye több, mint hét százalékkal tudott erősödni a kedvező kínai import adatok miatt. Az angol Tullow Oil 0,85 százalékot növekedett, míg az OMV több, mint nyolc százalékkal erősödött péntekre. Meglepetésre a Nokia részvénye 2,03%-ot tudott emelkedni. Kiderült, hogy a német Daimler 600 millió dolláros beruházást hajt végre Brazíliában a haszongépjárművek gyártása terén. Megvásárolta pénteken a Lufthansa a 81 db repülőgépet a csődbe ment Air Berlintől. A vásárlásért 210 millió eurót fizet majd ki, de a megállapodás valószínűleg tartalmazza a kötelezettségek és az esetleges kintlévőségek átvállalását is. Nem lepődtek meg azon a híren, hogy mégsem értékesíti a német új kormány a 15%-os Commerzbank részesedését, pedig már több hete be lett lengetve az értékesítési szándék és vevő is lett volna rá.

A héten látott napvilágot, hogy a vártnál erősebb augusztusi ipari adatokat közölt az Eurostat az euró övezet egészére vonatkozóan. Havi alapon 0,3% után, 0,6% helyett 1,4%-kal, éves alapon 3,6% után, 2,6% helyett 3,8%-kal nőtt a kibocsátás volumene. A héten ki jött az IMF globális stabilitási jelentése, amely a banki szektort sújtotta leginkább, a jelentés szerin kilenc nagybank komoly problémákkal fog küzdeni az alacsony profitelvárás, kisebb profitabilitás miatt. Köztük emlegette az Unicredit-et, Citigroup-ot és a francia Societe Generalt, illetve ide sorolta a Deutsche Bankot is. Sok kereskedelmi banknak, de főleg az olasz kereskedelmi bankoknak nem tetszett, hogy az EKB új hitelezés céltartalékolási tervet jelentett be. Az olasz bankoknak van a legtöbb kintlévőség, ezért nekik fájó a javaslat. A végső rendelkezésben szerepel, hogy minden újonnan nem teljesítőnek sorolt hitel után száz százalékos céltartalékot kellene képezni az eurózóna pénzintézeteinek. Hétfőn kezdődött a brexiti kilépés ötödik fordulója. Jelenleg nincs megegyezés két kérdésben. Az egyik az uniós állampolgárok kérdése, a másik pedig az ír-északír határrendezési folyamat. Viszont az Európai Unió csak e kérdések után lesz képes továbblépni. A britek távozása után bennmaradó uniós tagországok vezetői október közepén döntenek arról, hogy szerintük megfelelő ütemben haladnak-e a mostani egyeztetések a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséhez, de Brüsszelben a legtöbben kizártnak tartják, hogy már ekkor tovább tudnak lépni. Az angol font ennek hatására 0,98%-ot gyengült az euróhoz képest.

A héten a magyar forint hatalmas utat járt be, ugyanis a hét elejei 312,64 forintról tudott 308,12 forintra erősödni az euróhoz képest, ami köszönhető annak, hogy a héten több választás is befolyásolta az európai gazdaságot. A múlt heti katalán népszavazást a héten, kedden katalán parlament regionális ülés követte, aminek a következménye a gyengülő euró és az emelkedő spanyol kötvényhozamok és csökkenő lokális részvényindexek lettek. A héten még minden a nemrég megválasztott Angela Merkel új kormányalakításáról és a most vasárnap tartandó ausztriai választásról szólt, ahol az Osztrák Néppárt is lehet a befutó. Ausztriát ugyanis a második világháború óta az Osztrák Szociáldemokrata Pártból (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) álló nagykoalíció irányította.

Attila és Klaudia rendeltek egy–egy koffeinmentes kávét és gesztenyepürét. Mint Klaudia később megjegyezte, ő úgy tartja, hogy nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Majd halkan megjegyezte, hogy egy pár szóban még kíváncsiak Amerikára és Ázsiára is.

Amerikában a héten a Dow Jones 22812 ponton, 0,43% pluszban, míg a Nasdaq 100 indexe 6092,45 ponton zárt. A kispapírokat tömörítő Russell 2000 indexe a héten 1,12%-ot esett. A héten az Apple és a Facebook is csak 1% körül emelkedett. A héten több bank is jelentéseket közölt. Kiváló lett a Citigroup harmadik negyedéves gyorsjelentése, éves árbevétel növekedése meghaladja a 3%-ot, így 48,77%-ot emelkedett a tavalyi évhez képest a részvénye. Ugyancsak jó számokról számolt be egy másik bank, a JP.Morgan. A JP.Morgan Bank teljes bevétele 2,7%-kal nőtt év/év alapon 25,23 milliárd dollárra, kisebb mértékben felülmúlva az elemzői várakozásokat. A JP.Morgan részvényei jelenleg 81,59 eurónál tartanak, egy év alatt 31,94%-ot nőtt a részvények hozama. Kiderült, hogy harmadik negyedéve zsugorodik a kábeltévé előfizetők száma Amerikában, ez látszott az AT&T kábel tv-s cég számain. Az emberek a Netflix vagy a Lulu vállalat tv szolgáltatásai választják. AT&T a cég részvénye ezen a héten 7,49%-ot esett. A héten a dollár az euróhoz képest 0,80%-ot erősödött, 1,182 lett a kurzus. A BlackRock a héten 2,65%-ot erősödött. BlackRock mint a világ egyik legnagyobb alapkezelője, eredményeivel meghaladta a várakozásokat. A kezelt vagyon 17%-kal, 5977 milliárd dollárra nőtt. Viszont nem jó számokat közölt a Wells Fargo, a bank egy részvényre jutó tisztított nyeresége 0,84 dollár lett, a várt 1,02 dollárral és a megelőző évi 1,03 dollárral szemben. A harmadik negyedéves jelentésében jó számokat közölt a Bank of Amerika, az egy részvényre jutó tisztított profit 0,48 dollár lett a várt 0,46 dollárral szemben. A bevételek 1% körüli növekedést mutattak és 21,8 milliárd dollárt tettek ki, miközben a költségek 2,5%-kal estek vissza év/év alapon.

Ezen a héten aktívan kereskedtek Japánban és Kínában is. A tokiói Nikkei 225 indexe a héten 2,24%-ot, míg a hong kongi Hang Seng index csak 0,06%-ot emelkedett. A héten a Hitachi részvénye 5,03%-ot menetelt, míg a banki szektorban lévő Bank of China 1,82%-ot esett.

A döntés közben megszületett és a Tartós Befektetési Számla keretében megvásároltak két mérsékelt kockázatú Raiffesien alapot, megvették a Netflix és az Amazon részvényét, illetve a BGF Euro Corporate Bond A2 alap vásárlása mellett döntöttek.

Attila és Klaudia a megbízás aláírását követően igyekeztek vissza a szülőkhöz, míg én a falánkságomat nem tudtam legyőzni és megettem egy somlói galuskát.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!