e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla várható árbevételének alakulása

A részvénypiac elemzői arra számítanak, hogy a Tesla 16,44 milliárd dolláros árbevételről számol be a jelenlegi pénzügyi negyedévben. Tavaly ugyanebben a negyedévben a Tesla 10,39 milliárd dolláros árbevételről számolt be, ami éves összevetésben 58,2%-os növekedést jelentett. A Zacks befektetési elemző cég szerint az elemzők arra számítanak, hogy a Tesla teljes éves árbevétele 81,48 milliárd dollárt tesz ki. A következő évben pedig akár 100 milliárd dollár feletti árbevétel is reális lehet.

A Tesla részvényárfolyama ezen e héten 12,74%-ot emelkedett. A berlini Gigafactory már üzemel, növelve ezáltal a bevételt. A Tesla új gyára 5,5 milliárd dollárba került.

 

Az Xpeng árat emel

A kínai elektromos autókat gyártó Xpeng megemeli az autók árát, követve ezzel a Tesla és még néhány e-járműveket gyártó vállalat példáját. Ennek oka nemcsak a riválisok árstratégiája, hanem a nyersanyagárak változása. A Tesla és a BYD is a nikkel árának változása miatt változtatott az árakon, hiszen a nikkel kulcsfontosságú összetevője az akkumulátoroknak. Várhatóan 10.100 és 20.000 yuan (540.000 és 1.070.000 Ft) közötti áremelkedés várható.

Az Xpeng részvényárfolyama ezen a héten 5,98%-ot esett. Az Xpeng közölte, hogy egy új, 200 millió dolláros alapba történő befektetést indított olyan ismert kockázati tőkebefektetőkkel együtt, mint a Sequoia China és a GGV Capital.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Gilead európai helyzete

Az ukrajnai konfliktus miatt elmúlt heteiben a Gilead arra összpontosított, hogy megvédje alkalmazottait a régióban és gondoskodjon arról, hogy a gyógyszereikre támaszkodó emberek megkaphassák azokat. A Gilead régóta jelen van Kelet-Európában és Közép-Ázsiában. A gyógyszerellátáson túl a Gilead több olyan partner- és kedvezményezett szervezetet is támogat a régióban, amelyek elkötelezettek az ellátás társadalmi akadályainak felszámolásában.

A Gilead Sciences részvényárfolyama ezen a héten 0,12%-ot korrigált. A Gilead már több, az Egyesült Államokban engedélyezett HIV-kezeléssel rendelkezik, a Biktarvy a legkelendőbb gyógyszer a kategóriában, 2021-ben 8,62 milliárd dolláros bevétellel.

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple előfizetéses szolgáltatáson gondolkozik

Az Apple az iPhone és más hardvertermékek előfizetéses szolgáltatásán dolgozik, ami a témában jártas emberek szerint az eszköz tulajdonjogát havidíj kifizetéséhez kötné. Az információk szerint ezzel a tulajdonosoknak nem kéne évente megvásárolniuk az új készülékeket, hanem egy „hűségnyilatkozat” keretein belül kihozhatják azokat a boltokból. A szolgáltatás az Apple eddigi legnagyobb kihívása lenne az automatikusan ismétlődő eladások felé, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy először fizessenek elő hardverre, a digitális szolgáltatások helyett.

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 7,24%-ot emelkedett. Az Apple MacBook Air az új információk szerint két méretben is megjelenhet. A Display Supply Chain Consultants legfrissebb negyedéves jelentése szerint a 9to5Mac és az AppleInsider segítségével az Apple dolgozik a laptop 15 hüvelykes változatán, amely a 13 hüvelykes modell mellé kerülne, amely maga is kaphat egy kicsit nagyobb képernyőt.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A 3M munkatársai visszatérhetnek az irodákba

A 3M Company, amely a Covid-19 világjárvány kezdete óta számos irodáját zárva tartotta, mostantól újra megnyitja azokat. Az alkalmazottak közül sokan 2020 eleje óta dolgoznak home office-ban, bár a 3M gyártási műveletei és laboratóriumai a járvány során nagyrészt a megszokott módon működtek. A teljesítmények alapján a 3M minden alkalmazottja számára felajánlja azt lehetőséget, hogy tovább dolgozzon otthonról, ha úgy dönt.

A 3M Company részvényárfolyama ezen a héten 1,64%-ot emelkedett. Az Ethisphere Institute immár kilencedik éve elismerésben részesíti a 3M Companyt az üzleti magatartás és a megfelelés terén tanúsított etika és integritás területén. A 3M egyike annak a világszerte mindössze hét ipari vállalatnak, amelyet idén kitüntettek.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novartis hatalmas áttörése

A Novartis az elmúlt néhány évben folyamatos befektetéseket hajtott végre a radiofarmakonokba, és az egyik ilyen ügylet most sikerrel zárult, mivel az FDA jóváhagyta a Pluvicto-t, a prosztatarák első célzott radiológiai terápiáját. A Pluvicto engedélyezve lett az Egyesült Államokban korábban kezelt, PSMA-pozitív prosztatarákban szenvedő betegek számára, akik korlátozott kezelési lehetőségekkel rendelkezik. A VISION-tanulmány szerint a szokásos ellátás mellett adott Pluvicto 38%-kal csökkentette a halálozás kockázatát a férfiaknál.

A Novartis részvények árfolyama ezen a héten 1,04%-ot emelkedett. A Novartis előrejelzése szerint a Pluvicto elérheti a 2 milliárd dollárt meghaladó csúcsértékesítést. Az Evaluate Vantage nemrégiben 851 millió dollárra becsüli a 2026-ra gyógyszer forgalmát. A Novartis vállalat részvényét az elemzők szinte összehangoltan „vételi” minősítésre javasolják.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba és a szépségápolási termékek

Sok új vállalkozás jött létre a járvány idején, és az Alibaba adatai azt mutatják, hogy több szépségápolási márka jelent meg. A platformon keresztül megrendelt termékek öt legjobb szépségápolási alkategóriája a hajhosszabbítás, a férfi kozmetika, a műszempilla, a bőrápoló, valamint a fodrászszalonok szépségápolási felszerelései. Az Alibaba összes kategóriája között átlagosan 2000 dolláros rendelési értéket jelentettek. A járvány következtében számos szolgáltató vállalkozás terjeszkedett az e-kereskedelem irányába, ami meglátszik a vállalat sikerén.

Az Alibaba részvényárfolyama ezen a héten 4,33%-ot emelkedett. Az Alibaba kínai e-kereskedelmi óriás 25 milliárd dollár értékben tervezi visszavásárolni saját részvényeit. A részvények értékének jelenlegi zuhanása indokolatlan, és nem tükrözi a valós értéket, állítja a vezetőség. Február 28-án az Alibabának mintegy 21,5 milliárd törzsrészvénye volt kibocsátva és forgalomban, így a visszavásárlás az összes jegyzett részvény mintegy 2%-át teszi ki. Toby Xu pénzügyi vezérigazgató-helyettes hangsúlyozza, hogy az Alibaba elegendő likvid eszközökkel rendelkezik tartalékban ahhoz, hogy ezzel anyagilag megbirkózzon.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A Vestas szélenergiája ismét száguld

A dán Vestas Wind Systems 2021-ben ismét az első számú szélturbina szállítója volt, amikor a globális szélerőművek teljesítménye már második éve közelítették meg a 100 GW-ot. A BNEF 2021-es Global Wind Turbine Market Shares jelentésének összefoglalója szerint a szélipar 99,2 GW turbinát telepített szerte a világon 2021-ben, szemben az egy évvel korábbi 98,5 GW-tal. A teljes szélerőmű-kapacitás 83%-át szárazföldön telepítették, de a 16,8 GW új tengeri szélerőmű 161%-os növekedést jelent a 2020-as telepítésekhez képest.

A Vestas Wind Systems részvényárfolyama ezen a héten 8,77%-os korrekcióval zárt. A Vestas Wind Systems globális szélturbina-szolgáltató a Microsoft Azure számítástechnika és az Azure Machine Learning segítségével több energiát termel a szélturbinákból a mesterséges intelligencia által vezérelt hullámkormányzási rendszerek segítségével. A Vestas az energiaipar globális partnere a fenntartható energetikai megoldások terén.

 

Egyedi részvények:

 

A Prudential „nehéz” körülmények között is helytáll

A Jefferies elemző a 2021-es számok után „vételi” szinten hagyta a Prudential besorolását 1800 pennys célárral. A brit biztosító felülmúlta a piaci várakozásokat az új üzletági nyereség tekintetében- nyilatkozta ezt a napokban Philip Kett elemző. A brit Prudential életbiztosító tavaly milliárdos veszteséget szenvedett el amerikai leányvállalata, a Jackson kiválása miatt. A részvényesek számára 2021-re valamivel több mint kétmilliárd dollár veszteséget jelentett az egy évvel korábbi 2,1 milliárdos nyereség után-közölte a vállalat Londonban. A biztosító befejezte az Ázsiára és Afrikára való összpontosítást Mike Wells, a Prudential vezérigazgatója szerint. A Jackson leválasztása és az egymilliárd eurós tőkeemelés után a vállalat erős mérleggel és tőkebázissal szeretne nekivágni a 2022-es évnek. A brit életbiztosító a jövőben, teljes mértékben az ázsiai és afrikai üzletágára kíván koncentrálni. Az amerikai részleg leválasztása előtt, 2019-ben már különvált az európai részlegétől, az M&G-től. Az új üzleteiből származó nyeresége 15 százalékkal nőtt. A különleges hatásoktól megtisztított üzemi eredmény 17 százalékkal 3,2 milliárd dollárra nőtt.

A Prudential részvényárfolyama ezen a héten 5,2%-ot emelkedett. A Prudential részvényesek részvényenként 11,86 amerikai centes második időközi osztalékot kaptak március 24-én. Ezáltal az egész évre vonatkozó osztalék 17,23 euró/részvény lett. A Prudential részvényt közép és hosszútávra ajánlják a Morgan Stanley,a JP. Morgan és a Commerzbank elemzői.

 

Három ok, amiért a PayPal részvénye jó vétel lehet

A Mootley Fool elemző cég szerint a PayPal részvénye még mindig alulértékelt, de ugyanekkor tőkeerős vállalat. A 105,48 eurós részvényárfolyamon látszik, hogy a régi rekordoktól még messze van a vállalat. Ez azt jelenti, hogy az esetleges árengedmény az első ok, amiért érdemes lehet megvenni a részvényt. A jelenlegi részvényárfolyamokon az árfolyam-nyereség arány mindössze 32,6 a P/E mutató. A jelenlegi 133 milliárd dolláros piaci kapitalizáció nem a legmagasabb értékelés egy nemzetközileg aktív pénzforgalmi szolgáltató esetében. A PayPal Holdingsrészvénye erős ökoszisztémára alapszik. A 426 millió felhasználóval rendelkező bázis világszerte rendkívül szilárd. Csak az online kereskedelemben a fizetési szolgáltató a közelmúltban a feldolgozott tranzakciók tekintetében mintegy 20 %-os piaci részesedéssel rendelkezett. Igazán gigantikus, 1,25 billió dollár tranzakciós volument láthatunk a PayPal részvényekben is, amelyek a 2021-es pénzügyi évben cseréltek gazdát. A PayPalrészvények tehát továbbra is egy növekedési lehetőséget igazolnak. A harmadik ok az, hogy a digitális fizetési szolgáltatások piaca ép növekedési piac lett az amerikai csoport számára.

A PayPal Holdings részvényárfolyama 4,22%-ot korrigált. A PayPal vezetése a jelenlegi, 2022-es pénzügyi évben ismét 15% és 17% közötti bevétel növekedésre számít az előző évhez képest. A fizetési volumen várhatóan 21-23%-os növekedést mutat árfolyamszűrten.

 

Arany tartalékkészletek

Az aranytartalékok minden ország fontos eszközei, mivel pénzügyi válság idején megmentik őket. Sokan nem is gondolnák, hogy Oroszország 100-140 milliárd dollárnyi aranytartalékkal rendelkezik, ami az amerikai tisztviselők szerint az orosz központi bank állományának nagyjából 20%-a. Emellett az Orosz Nemzeti Bank február 28-án, nem sokkal az után, hogy több orosz bankot eltávolítottak a SWIFT banki üzenetküldő rendszerből, bejelentette, hogy újraindítja az arany vásárlását a hazai nemesfémpiacon. Hollandia 612,45 tonna arannyal rendelkezik, míg India 743,83 tonnával, addig Japán 845,97 és Svájc 1040 tonnával rendelkezik. Az Egyesült Államok 8133,47 tonna aranytartalékkal az első helyen áll ezen a listán. Németország 3359,09 tonna aranytartalékkal rendelkezik, aminek köszönhetően a második helyet szerezte meg az aranytartalékok tekintetében. Olaszország 2451,84 tonna aranytartalékkal a harmadik helyen áll ezen a listán. Oroszországnak ugyanúgy fontos az aranytartalék, mint a kis befeketedőknek, a Citi elemzőháza szerint minden európai befektetőnek most úgy kellene felkészülni a recesszióra, hogy teljes portfoliójának 20%-át abban kellene tartania,

Az arany árfolyama ezen a héten 1,83%-ot emelkedett. Más országok is az aranyhoz fordultak, vagy megpróbáltak fordulni, amikor szankciókkal szembesültek. Moammar Kadhafi diktátor eladta a líbiai tartalékok egy részét, hogy a felkelés idején fizetni tudja a csapatokat, Farhat Bengdara volt központi banki kormányzó szerint. A török Halkbank ellen 2019-ben benyújtott amerikai vádirat pedig leírta, hogy az ottani iráni pénzeket hogyan alakították át arannyá, exportálták Dubaiba, majd készpénzért adták el.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá