e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

Váratlanul lemondott Herbert Diess

A Volkswagen vezérigazgatója szeptember 1-én távozik posztjáról, Oliver Blume, a Volkswagen Porsche teljesítményautó-részlegének vezetője lesz az új vezérigazgató. A világ második legnagyobb autógyártója nem adott kielégítő választ Diess kilépésére, de a Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozó jelentése szerint a Porsche és a Piech család változtatást szorgalmaztak az élen.

A Volkswagen részvényárfolyama ezen a héten 2,22%-ot emelkedett. A márka kínai üzletága a bizonytalanságok ellenére továbbra is jól teljesít, viszont az EV-k Európában rekordméretű lemaradást könyvelhetnek el.A Seeking Alpha elemzői új célárat adtak a Volkswagen-nek 240 eurós részvényenkénti célárfolyammal, ami 85%-os emelkedést jelenthet a jelenlegi szintekhez képest.

 

A Geely új metanol-akkumulátoros járműve

A Geely Holding Group bejelentette, hogy megkezdte a világ első metanol-akkumulátoros hibrid járművének kiszállítását. A 129.800 jüan (19.373 dollár) értékű járművet egy kompakt szedánból alakították ki. A járművet elsőként csak Kínában fogják forgalmazni, viszont a márka szeretne Európában is betörni a technológiával a piacra. A jármű a beszámolók szerint 40 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint az ennek megfelelő benzines modell.

A Geely Automobile Holding részvényárfolyama ezen a héten 4,24%-ot esett. A Geely közölte, hogy júniusban 26%-kal nőttek az eladások az egy évvel korábbihoz képest, az év elejei Covid zárlatok után. A márka továbbra is kiemelkedő a piacon, köszönhetően, hogy olyan globális márkákat is irányít, mint a Volvo és a Polestar, illetve részesedése van a német Daimlerben is.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

A Johnson&Johnson erős negyedévet közölt

A Johnson&Johnson nemrégiben közölte negyedéves eredményeit, amelyek felülmúlják az elemzők becsléseit a gyógyszeripari egység erősségére vonatkozóan. Ez igen pozitív hír, tekintve, hogy a vállalat a dollár erősödése miatt csökkentette egész éves korrigált profit-előrejelzését. A teljes árbevétel mintegy 3%-kal, 24,02 milliárd dollárra nőtt, és az eladások közel fele az Egyesült Államokon kívülről származott. A Refinitiv IBES adatai szerint az elemzők 23,77 milliárd dolláros árbevételre számítottak.

A Johnson&Johnson részvényárfolyama ezen a héten 1,39%-ot emelkedett. Az SVB Securities elemzője, David Risinger alulértékeltté módosította a Johnson&Jonhson besorolását, miközben figyelembe vette a 2023-as EPS 3%-os csökkenését.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

A Meta beperelte a Meta-t

A Facebook még tavaly októberben Metára változtatta a nevét, hogy könnyebben be tudja építeni a metaverzumot portfóliójába. Ekkor viszont felmerült néhány aggály, méghozzá egy sértett fél formájában, aki csak most kerül nyilvánosságra. A META (vagy Meta.is) nevű installációs művészeti cég kedden bejelentette, hogy bepereli a Metát (vagy is a Facebook-ot) védjegysértés miatt, azt állítva, hogy Zuckerberg névváltoztatása megsértette a kisebb cég márkanevét.

A Meta Platforms részvényárfolyama ezen a héten 6,01%-ot esett. A Meta üzletága még mindig erős haszonkulcsokat produkál, még a 2022-es reklámköltések lassulása közepette is. Jó esély van arra, hogy a Meta Platforms a második félévben visszatérhet a pozitív eredménynövekedéshez.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A McCormick növeli termelését

A McCormick, aki az elmúlt években olyan vállalatok tulajdonosa lett, mint például a Flavors of North America, Cholula és a Frank’s RedHot, bejelentette, hogy a vásárlók igényeinek kielégítése érdekében felpörgeti termelését. 2020-ban a cég már átállt a 24 órás termelésre, viszont a beszámolók alapján ez továbbra sem elég a fogyasztói társadalom számára.

A McCormick részvényárfolyama ezen a héten 3,85%-ot emelkedett. A cég több mint 10%-ot esett vissza ebben az évben, ami a hosszú távú befektetők számára potenciálisan megnyitja a részvények vásárlásának lehetőségét. A fűszerek széleskörű beszerzése (kb. 80 ország) és az értékesítési helyszínek (kb. 170 ország) a McCormickot érzékenyebbé teszi az ellátási lánc sokkjaival szemben.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Scotiabank három neves kitüntetést is kapott

A Scotiabank a napokban nyilvánosságra hozta, hogy Kanadában elnyerte a „Kanada legjobb bankja” címet, Amerikában a legfentartóbb bank lett, illetve Chilében is a legjobb befektetési banknak nevezték ki. Ezzel a Scotiabank 50 országban lett elismerve kiemelkedő teljesítménye miatt. A cég 2020 óta jelentős figyelmet fordít a fenntarthatóságra és az ESG részvényekre.

A Bank of Nova Scotia részvényárfolyama ezen a héten 4,85%-ot emelkedett. A Scotiabank digitális platformját az ügyfelek nagymértékben elfogadják és a hatékonyságra való összpontosítása további lendületet adhat az eredménynek. A Scotiabank több, mint 90.000 fős csapatával és mintegy 1,3 trillió dolláros vagyonával a Torontói Tőzsdén és a New York-i Tőzsdén kereskedik.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

A TSMC szerint óvatosan kell bánni a chip piaccal

A Taiwan Semicondutor Manufacturing a napokban bejelentette negyedéves eredményeit, mely a chiphiány ellenére is kiemelkedő 76%-os növekedést ért el profit terén a tavalyi évhez képest. Az eredmény még a philadelphiai félvezető indexet is meglepte, melynek eredménye szintén 1,8%-kal erősödött a bejelentés után. A TSMC viszont kiemelte, hogy a vásárlói igények csökkenése, és a túlzott chipgyártás meggyengítheti a piacot.

A TMSC részvényárfolyama ezen a héten 2,5%-ot emelkedett. A világ legnagyobb szerződéses chipgyártója a Bloomberg számításai szerint 534,1 milliárd Új Tajvani dollár bevételt könyvelhetett el a második negyedévben, szemben az elemzők 519 milliárd NT dollárra vonatkozó átlagos becslésével.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

A John Deere nem engedi, hogy hozzányúljanak járműveihez

A világ egyik legnagyobb mezőgazdasági eszközöket gyártó vállalata a napokban többször is górcső alá került, mivel egyes traktorjai számára nem engedélyezi a sajátkezű beavatkozást a javításnál. Ez azt jelenti, hogy egyetlen szervíz sem nyúlhat a márka járműveihez, kizárólag a hivatalos márkaszervíz.

A Deere&Companye részvényárfolyama ezen a héten 9,9%-ot emelkedett. A Deere 2021-ben rekordnyereséget könyvelhetett el és 2022-re még jobb évet jósol. magának. Az osztalékhozama mindössze 1,5%, de a vállalat a részvény-visszavásárlásokat és az organikus beruházásokat helyezi előtérbe az osztalékkal szemben. A Deere célja, hogy 2026-ra a mezőgazdasági kisgépek 100%-a plug-in legyen, és hogy több, mint 20 elektromos és hibrid termékmodellt készítsen.

 

Egyedi részvények:

 

Aflac Japán bevételei

Az Aflac Inc. a Columbus Ga.-i székhelyű biztosító bevételeinek mintegy 70%-át Japánban termeli. Mivel a jen két évtizedes mélyponton van a dollárral szemben, ez gondot jelenthet, de a vállalat fedezeti programja segít megvédeni, mondta a pénzügyi vezető. A japán fogyasztóknak és kisebb mértékben az amerikai fogyasztóknak egészségbiztosítást értékesítő vállalatnak van egy teljesen saját tulajdonú japán leányvállalata. Az Aflac befektetőinek nagy része, köztük a Vanguard Group, a BlackRock Inc. és a Fidelity Investments pénzügyi cégek, amerikai székhelyűek, ami arra kényszeríti a vállalatot, hogy japán bevételeit dollárra számítsa át. Az Aflac 4,5 milliárd dollárnyi határidős szerződéssel is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy előre meghatározott árfolyamon dollárt váltson jenre. Ezeknek a dollár-jen fedezeti ügyleteknek a költsége az amerikai és a japán kamatlábak közötti különbség miatt emelkedett. Azokat az amerikai vállalati kötvényvásárlások fedezésére használják, amelyeket azonos értékű, jenben denominált eszközökre váltanak át. Az Aflac vállalat az első negyedévben 5,3 milliárd dolláros bevételt jelentett, szemben az egy évvel ezelőtti 5,9 milliárd dollárral. A nettó eredmény szintén csökkent, 1,03 milliárd dollárra a 2021-es első negyedévi 1,29 milliárd dollárhoz képest. A japán és az amerikai valuta közötti átlagos árfolyam, 116,18 jen/dollár az első negyedévben, vagyis 8,9 százalékkal gyengébb volt, mint az előző év azonos időszakában, az elmúlt hetekben tovább emelkedett. A hét vége előtt egy dollárért 138,54 jent adtak.

Az Aflac részvényárfolyama a héten 3,45%-ot emelkedett. Az Aflac Incorporated részvényei nemrég 62 dolláros célárat kaptak a JPMorgan-tól. A JPMorgan elemzője, Jimmy Bhullar pedig 61 dollárról megemelte az Aflac árcélját.

 

Nestlé kiváló eredményei

A Nestlé, a világ legnagyobb élelmiszer- és italgyártó vállalata bejelentette a 2022-es év első félévének pénzügyi eredményeit. A szerves növekedés elérte a 8,1%-ot, 1,7%-os belső reálnövekedés (RIG) és 6,5%-os árképzés mellett. A növekedés széles körű volt a legtöbb földrajzi területen és kategóriában. A szerves növekedés 7,1% volt. Az árképzés 4,9%-ot ért el. A devizaárfolyam 5,7%-kal negatívan befolyásolta az eladásokat. A zóna Európa jelentett árbevétele 2,9%-kal 9,3 milliárd svájci frankra nőtt. Termékkategóriánként a növekedés fő hajtóereje a Purina PetCare volt, amelyet a Gourmet, a Purina ONE és a Purina Pro Plan prémium márkák, köztük az állatgyógyászati termékek hajtottak. A Gourmet Revelations, a nemrégiben bevezetett szuperprémium macskaeledel iránt erős kereslet mutatkozott. A Nestlé Professional értékesítése kétszámjegyű növekedést ért el, az italok eladási számai miatt. Az édesipari termékek egyszámjegyű növekedés közepes mértékű volt, a KITKAT iránti erős keresletnek köszönhetően a legtöbb földrajzi területen.

A Nestlé részvényárfolyama ezen a héten 2,4%-ot emelkedett . A Nestle vállalatnál a kávé üzletága alacsony egyszámjegyű növekedést ért el, amelyet a NESCAFÉ oldódó kávé vezetett. A Starbucks by Nespresso és más Nespresso-kompatibilis kapszulák további piaci részesedésnövekedést értek el a kiskereskedelmi szegmensben.

 

Egyedi kötvények:

 

Hewlett Packard Enterprise kötvénye 2035-ig biztonságot ad

2025-ben a a HP Inc. HPQ és a Hewlett Packard Enterprise Company (HPE) két különálló egységgé vált. A szétválás 2015. november 2-án lépett életbe, amelynek eredményeképpen két vállalat jött létre, nevezetesen a HP, amely a fogyasztói szemléletű számítógép- és nyomtatóüzletágra, valamint a HPE, amely a vállalati szemléletű hardver- és felhőüzletágra összpontosít. Ez után az időszak után a Hewlet Enterprices Company-nak szüksége volt tőkére ezért 2016. 12. 21. napján 748 millió dollár értékben 6,2%-os fix kamatozású dollár kötvénytbocsájtott ki, ami 2035 október közepén jár le. Most ez a kötvény 109,16%-os árfolyamon áll. Ezt a kötvényt 2000 dollár értékben bocsájtották ki és mivel másodlagos piacon is tud vásárolni a bank és minimum 2500 euró (kb. 2550 USD) értékben tud vásárolni a bank, így a minimum vétel 4000 dollár vagy annak megfelelő forint vagy euró. A Partner Banknál több éve nyithatunk akár dolláros számlát is, jelenleg ezzel a vásárlással 5,04%-os hozamot érhet el a befektető dollárban.

 

Arany

Dollár vs. arany szerepe napjainkban

A pénzügyi világban egyébként mind az arany, mind a dollár „biztonságos menedéknek” számít, bár az utóbbi egyértelműen keresettebb volt idén a befektetők körében. Miközben a dollárindex júliusban több mint 20 éve a legmagasabb szintre emelkedett, a sárga nemesfém 16 hónapja a legalacsonyabb értéket érte el, időnként 1700 dollár alatt. Ez a következő okokra vezethető vissza. Az amerikai monetáris politika korai változása mindenekelőtt erősítette a dollárt és cserébe gyengítette az arany árát. Az Amerikai Jegybank például az első félévben már háromszor emelte az irányadó kamatlábakat, összesen 150 bázisponttal, és ezen a héten a legtöbb tőkepiaci szakértő már biztosra veszi az újabb kamatemelést. Ehhez képest az Európai Központi Bank csak a múlt héten váltott az ultra-expozitívról a korlátozó üzemmódra az 50 bázispontos kamatemeléssel. Mivel a tízéves futamidejű amerikai államkötvények lényegesen magasabb, évi 2,88 százalékos hozamot kínálnak, mint német (1,22 százalék), francia (1,8 százalék) vagy akár görög (1,75 százalék) társaik, a dollár az euróhoz viszonyított nagyobb vonzereje miatt meggyőző. Második oka, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja szintén a dollárnak az euróval és az arannyal szembeni teljesítményét növeli. A háború más európai országokra való átterjedésének még mindig megoldatlan veszélye mellett a kemény gazdasági tények is a dollár mellett szólnak. Míg az USA csak az olaj és a gáz árának emelkedésétől szenved, addig az európaiakat, különösen télen hatalmas ellátási problémák fenyegetik. Harmadszor, mivel az arany nem fizet sem kamatot, sem osztalékot, sőt, biztonságos tárolásakor még költségekkel is jár, a sárga nemesfém szenved az e jövedelemről való lemondás megnövekedett alternatívaköltségeitől. Egy dolgot jelenleg nem lehet elvetni, a több mint 40 éve legmagasabb ponton tartó infláció ellenére sem. A „biztonságos menedék” érv jelenleg sokkal vonzóbb a zöldhasú számára, mint a jól bevált inflációs fedezeti eszköz. Hosszú távon azonban a befektetőknek nem szabad megkérdőjelezniük az arany védelmi funkcióját. Például csak 2019-ben és 2020-ban az arany ára következetesen többszörösen felülmúlta mind az amerikai, mind a német inflációs rátát, erős éves teljesítményével (évi 18,9, illetve 24,6 százalék). Az európai aranytulajdonosok pedig egyáltalán nem panaszkodhatnak az arany teljesítményére, elvégre a dollár feltűnő erejének köszönhetően mind 2021 óta euró alapon 2,9, illetve öt százalék feletti értéknövekedést értek el. A héten további tényezők is hozzájárultak az arany árfolyamának emelkedéséhez, mindenekelőtt az USA recessziójáról szóló hírek. Az arany árfolyama ezen a héten 2,4%-ot emelkedett. Az amerikai gazdaság a várakozásokkal ellentétben a második negyedévben zsugorodott. Ez enyhítheti a következő hónapokban az Egyesült Államokban várható további kamatemelések súlyosságát. Várható, hogy a közelgő kamatemelés után a kamatlábak nem emelkednek 25-50 bázispontnál nagyobb mértékben, ami végül azt eredményezné, hogy az arany jó nyereséget adna.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!