e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Elon Musk bejelentette a Tesla jogi osztályának megalakítását

A jogi osztály közvetlenül Musknak fog jelenteni. Elon Musk döntése hosszú távon hasznosnak bizonyulhat,mert mostanában sokan támadják a Tesla-t, és Musk mindenre szeretne felkészülni.

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 13,14%-ot emelkedett. Az autóipar többi részéhez képest a Tesla elég jól megúszta a globális ellátási problémákat, különösen a chiphiány közepette. A Tesla jelentősen tudta növelni a termelést az elmúlt két évben. A Tesla további 100 hektárnyi terület beépítésére nyújtott be kérelmet a németországi üzemétől keletre, ezzel harmadával bővítve a területet, jelentette egy helyi médium a helyi polgármesterre hivatkozva.

 

Az Nvidia rekord bevétele

Az Nvidia rekord bevételről számolt be a 2022. május 1-jével zárult első negyedévben. 8,29 milliárd dollár volt a jelentésben, ami 46%-kal több, mint egy évvel ezelőtt és 8%-kal több, mint az előző negyedévben. Az egy részvényre jutó GAAP szerinti nyereség a negyedévben 0,64 dollár volt, ami 16%-kal alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél és 46%-kal az előző negyedévhez képest. Az egy részvényre jutó, nem GAAP szerinti eredmény 1,36 dollár volt, ami 49%-kal több, mint egy évvel ezelőtt, és 3%-kal több, mint az előző negyedévben. Az Nvidia előrejelzései igen pozitívak az idei évet tekintve.

Az Nvidia részvényárfolyama 12,68%-ot emelkedett a héten. Az Nvidia bejelentette, hogy a közelmúltban tudomására jutott a Tutanota LLC kéretlen „mini-tender” ajánlata, amely 215.000 darab NVIDIA törzsrészvény megvásárlására irányul, ami a forgalomban lévő törzsrészvényeinek jóval kevesebb, mint 1%-át jelenti.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Becton Dickinson részvényeit tartani kell

A Becton Dickinson-t a StockNews.com a „vásárlási” minősítésről „tartás” minősítésre csökkentette az ügyfelek és a befektetők számára kiadott kutatási jelentésben. Számos más elemző is mérlegelte a BDX -t, mint például a Wells Fargo&Company, mely 275,00 dollárról 285,00 dollárra emelte prognózisát.

A Beckton Dickinson részvényárfolyama ezen a héten 1,65%-ot emelkedett. A Becton Dickinson and Company világ egyik vezető orvostechnológiai vállalata a héten bejelentette a SARS-CoV-2 és az influenza A/B molekuláris diagnosztikai kombinált tesztjét.

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

A Meta és a Microsoft közös projektje

A Microsoft és a Meta (Facebook) kiterjeszti a folyamatban lévő AI (mesterséges intelligencia) partnerségüket. A Meta hivatalosan is az Azure-t választja, mint stratégiai felhőszolgáltatót, hogy felgyorsítsa saját AI kutatásait és fejlesztését. A Microsoft tisztviselői további részleteket osztottak meg a MicrosoftMeta partnerség legújabb részleteiről a Microsoft Build 2022 Developers konferencián. A Microsoft és a Meta már akkor megkezdte eme partnerség tervezését, amikor még Facebook néven ismerték a céget 2017-ben.

A Microsoft részvényárfolyama 8,76%-ot, míg a Meta Platforms 0,82%-ot emelkedett ezen a héten. A Microsoft Office és Windows üzletága növekszik, de nem tart lépést az Azure felhőüzletággal. Két héttel ezelőtt a Microsoft közölte a dolgozókkal, hogy emelni fogja a javadalmazásuk egy részét.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Starbucks megválik az Evolution Fresh-től

A Starbucks megállapodást kötött az Evolution Fresh prémium márkájának eladásáról a Bolthouse Farms-nak, aki az észak-amerikai kiskereskedők legnagyobb sárgarépa beszállítójának számít. A Starbucks körülbelül 30 millió dollárért vásárolta meg az Evolution Fresh -t még évekkel ezelőtt, és saját hálózatot hozott létre a termékek értékesítésére. Az üzletág sajnos 2017-ben bezárta kapuit.

A Starbucks részvényárfolyama ezen a héten 4,52%-ot emelkedett. A Starbucks vállalat virágzása nagyban köszönhető a Starbucks hihetetlenül sikeres hűségprogramjának. Az üzletág a legutóbbi negyedévet közel 26,7 millió aktív jutalomtaggal zárta az Egyesült Államokban, ami 17%-kal több, mint egy évvel ezelőtt.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Coca-Cola kupakja

A kupakok újrahasznosításának problémáját próbálja megoldani a Coca-Cola. A korábban lecsavarható kupakot egy leszedhetetlen kupak váltotta a héten a szigetországban, így az ital elfogyasztása után mind a palack, mind a kupak egy helyre kerül. A Coca-Cola 2024 elejére több termékét is így szeretné forgalmazni, egyelőre azonban csak Nagy Britanniában. A környezetvédők azonban nincsenek elragadtatva, mivel szerintük nem a hatékony újrahasznosításra, hanem teljes modellváltásra, az újratölthető palackok népszerűsítésére lenne szükség.

A Coca-Cola részvényárfolyama ezen a héten 6,07%-ot emelkedett. A Coca-Cola agresszívan kezeli portfólióját. A vállalat 2020-ban bejelentette, hogy felére csökkenti termékpalettáját, 200 termékre csökkentve azt. A rosszul teljesítő márkák elhagyásával a Coca-Cola többet tud befektetni legsikeresebb termékeibe, és kreatívan tudja marketingelni alapkínálatát, a kólát.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

Június 14-ig lehet kedvezményesen regisztrálni a Disney+ szolgáltatásra

Június 14-én startol Magyarországon a Disney+, így újabb lehetőséggel bővül a hazai streaming platformok köre. A Disney+ olyan nagy versenyzőkkel veszi fel a versenyt, mint a Netflix vagy az HBO Max, ehhez pedig rögtön egy induló akcióval próbál feliratkozókat nyerni, ugyanis az induló akció keretében nyolc hónap előfizetésért tizenkét hónapot kap a friss feliratkozó. A Disney+ kínálatában számos népszerű alkotás megtalálható majd, a saját gyártású animációs filmektől a Star Wars és a Marvel sorozatok kínálatán át.

A Walt-Disney részvényárfolyama ezen a héten 6,74%-ot emelkedett. A márka a második negyedévben 470 millió dolláros, azaz részvényenként 26 centes nettó nyereséget ért el, 19,25 milliárd dolláros árbevétel mellett, szemben az egy évvel ezelőtti 16,25 milliárd dollárral. A bevétel 1 milliárd dollárral csökkent, mivel a Disney büntetést fizetett egy partnerrel kötött szerződés felbontásáért, olyan tartalmak miatt, amelyeket a vállalat úgy döntött, hogy inkább saját streaming szolgáltatásán sugároz, ami a bevételkiesést okozta.

 

Smart&green vagyonkezelt részvénykosár

 

A Republic Services a 3BL Media 100-as listáján

A Republic immáron a harmadik egymást követő évben lett listázva a 3BL Media 100 legjobb vállalati polgárának listáján. A 3BL Media elismerte a cég kiemelkedő környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) átláthatóságát és teljesítményét. A társaság összességében az 58. helyen áll, viszont a környezetvédelmi cégek közt mindenkit megelőzve a listán.

A Republic Service részvényárfolyama ezen a héten 5,73%-ot emelkedett. A cég részvénye az elmúlt 12 hónapban 19,92%-ot erősödött, a Wall Street-i elemzők átlagos értékelése pedig továbbra is: „vétel”. A Republic 14 százalékos bevétel növekedést mutatott 2022 első negyedévében, mivel fenntartotta fúziós és felvásárlási tevékenységét. A phoenixi székhelyű hulladékszolgáltató vállalat 352 millió dolláros nettó nyereséget jelentett, amely az árbevétel 11,9 százalékát teszi ki az első negyedévben.

 

Egyedi részvények

 

Inditex egyszámjegyű növekedést vár

Az Inditex 2021-es (2022. január 31-én zárt) eredményei nem feleltek meg a várakozásoknak és a kilátások romlanak. A modell ellenálló képességet mutat, erős cash flow generálással. A 2022-re vonatkozó előrejelzések azonban bonyolódnak. A bevételi oldalt nehezíti az oroszországi és ukrajnai vásárlások felfüggesztése, a Covid-19 kitörése Kínában és a fogyasztók bizalmának és vásárlóerejének romlása Európában és az USA-ban és az energiaárak emelkedése tovább komplikálja a működést. A haszonkulcsok oldaláról pedig a szállítási, energia- és nyersanyagköltségek nyomása megnehezíti az 57,5%-os bruttó haszonkulcscél elérését és az EBIT- haszonkulcs bővülését. A vállalatcsoportnak sikerült úgy felpörgetnie a tevékenységét a járvány előtti szintek fölé, hogy a költségek nem emelkedtek. Ez a csoport szinte teljes optimalizálási stratégiájának sikerét bizonyítja. A Morgan Stanley elemzői úgy gondolják, hogy az Industria de Diseno Textil (hivatalos nevén Industria de Diseno Textil) így az egyik legjobban pozícionált kiskereskedelmi vállalat.

Az Inditex részvényárfolyama ezen a héten 8,53%-ot emelkedett. Az Inditex egész éves árbevétele- az árfolyamhatást figyelmen kívül hagyva 37%-kal, 27,7 milliárd euróra nőtt, mivel a forgalmi korlátozások enyhültek. A 2019-es évhez képest az értékesítés 3%-kal volt magasabb. A hatékonyabb üzletek és a javuló online értékesítés azt jelenti, hogy az éves növekedést 5%-kal kevesebb üzlettel sikerült elérni. A működési nyereség majdnem megháromszorozódott, 4,3 milliárd euróra, mivel az értékesítés növekedése meghaladta a működési költségek 26%-os növekedését. A csoport részvényenként 0,93 eurós osztalékot jelentett be, ami 33%-os növekedést jelent. Emellett 2022-re 0,40 eurós különleges osztalékot javasoltak.

 

Adobe System-re érdemes odafigyelni

Az Abode digitális média, kiadói és reklámszoftvereket gyártó vállalat 2022-ben nehézkesen indult, részvényei 30%-kal estek az elmúlt évhez képest. A vállalatnak erős szekuláris hajtóerői vannak a további növekedéshez, mégis a részvényeket elkapta az egész iparágra kiterjedő eladási hullám. A befektetők számára, akik szeretnének előnyt kovácsolni a szoftverpiaci visszaesésből, az Adobe-ra érdemes odafigyelni. Dan Romanoff, a Morningstar szakértője az Adobe valós értékét részvényenként 615 dollárra véli, ami több mint 50%-os emelkedést jelent az Adobe május 10. napi 393,03 dolláros záró árához képest.

Az Adobe részvényárfolyama a héten 5,71%-ot emelkedett. A Nasdaq 100 részvényei között szereplő cég az elmúlt hónapokban nagyobb veszteséget mutatott a korábbi értékekhez képest. A negatív teljesítmény ellenére a részvény technikailag továbbra is bikaerős. A technikai kép azt mutatja, hogy a jelenlegi 428,22 dolláros árfolyamon érdemes az Adobe Systems-et megvásárolni, hiszen akár a befektetés rövidebb távú befektetési lehetőségének is kedvezhet.

 

 

 

Egyedi kötvények:

 

Boeing 3,87% hozamot ad 2024-ig

A koronavírus válság nem kímélte a légi vállalatok bevételeit, ami több millió dolláros károkhoz vezetett. Azóta viszont a Boeing bevételeinél kezd az élet helyreállni. A Boeing már 1992-ben a befektetőkhöz fordult segítségért a fejlesztései és a konkurencia, azaz AirBus lépései miatt. A Boeingvállalat 1992 óta mintegy 23 milliárd dollárnyi támogatást kapott az amerikai kormánytól. 1992-ben a vállalat által kibocsájtott kötvény dollárban számítva 7,95%-os éves kamat ad. A fix 7,95%-os kamat dollárban kiemelkedő ajánlatnak számít jelenleg a pénzpiacon. 2020-ben még a világ legnagyobb repülőgépgyártói sem lettek immunisak a visszaesésre. A Boeing 12 milliárd dolláros éves vesztesége miatt közel 10 milliárd dollár értékű kötvénykibocsátás révén igyekszik több tőkét bevonni. A gyártó azonban azt mondja, hogy ez a tőke nem a túléléshez szükséges, hanem a meglévő, hamarosan lejáró adósságok törlesztésére fordítják.

 

Arany

 

Az arany ára hamarosan új csúcsokat dönthet.

Az arany árát az infláció mozgatja. Az elkövetkező hónapokban meghaladhatja korábbi történelmi csúcsát. Az arany dollárban mért ára hamarosan új történelmi csúcsot érhet el-véli Ned Naylor-Leyland, a Jupiter Asset Management vagyonkezelő arany- és ezüstpiacának vezetője. Ez annak köszönhető, hogy a befektetők a feltételezhetően válság biztos befektetési formák felé igyekeznek, amelyeket az elmúlt hetekben az ukrajnai háború miatt sokan előnyben részesítettek. Az inflációs aggodalmak, valamint a csak mérsékelten emelkedő kamatlábakra vonatkozó várakozások szintén pozitívan hatottak a nemesfém árfolyamára. Az alapkezelő szerint, ha a tendencia folytatódik, nem kell sokáig várni arra, hogy a korábbi csúcsot is meghaladja az arany árfolyama. Japán jenben kifejezve az arany ára máris új történelmi csúcsot ért el és euróban és font sterlingben kifejezve is új csúcsok közelében van. Most további támogatást nyújtanak a reálkamatlábak, azaz a fix kamatozású befektetések hozama az infláció figyelembevétele után.

Az arany árfolyama ezen a héten 0,57%-ot emelkedett. Az arany ára általában a reálkamattal ellentétes irányban mozog, érvel az alapkezelő. A növekvő infláció pedig valószínűsíti, hogy a reálkamatláb alacsony marad. Indiában meglepő hír látott napvilágot. Pralhad Joshi uniós bányaügyi miniszter 2021 év végén arról tájékoztatta a Lok Sabhát (ottani parlament), hogy Bihar területe rendelkezik a legnagyobb aranytartalékkal Indiában. Kijelentette, hogy Bihar 222,885 millió tonna aranyfémmel rendelkezik, ami az ország teljes aranytartalékának 44 százalékát teszi ki.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!