e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Az XPeng járműszállítási volumene

Az XPeng elnök-vezérigazgatója, He Xiaopeng azt mondta, hogy a 200.000 jármű értékesítés nem tűnik nagy dolognak a hatalmas autóiparban, de az XPeng számára ez a bizalmat és várakozást képviselte 200.000 felhasználó részéről, akik úgy döntöttek, hisznek az autógyártó startupban. Májusban az XPeng 10.125 járművet szállított le, ami éves szinten 78%-os növekedést jelent.

Az XPeng részvényárfolyama ezen a héten 25,28%-ot emelkedett. A vállalat 2021-ben összesen 98.155 intelligens elektromos autót szállított le, ami minden más feltörekvő EV-márkát felülmúl Kínában. Az XPeng azt tervezi, hogy 2023-ban két új, az új platformon alapuló modellt dob piacra, amelyek várhatóan megszilárdítják a vállalat vezető szerepét a kínai intelligens elektromos autózás piacán.

 

Az Amphenol Corporation célárfolyama

Az Amphenol Corporation részvényei 83 dolláros célárfolyamot kaptak a Goldman Sachstól, Mark Delaney, a Goldman Sachs elemzője pedig fenntartja a „vásárlás” besorolást a részvényeken. Az Amphenol-nak 2,40 milliárd dollár értékű kötelezettsége van, illetve 5,97 milliárd dollár értékű adóssága. Ezeket a kötelezettségeket ellensúlyozva a cég 1,30 milliárd USD készpénzzel, valamint 2,42 milliárd USD értékű követelésekkel rendelkezik.

Az Amphenol részvényárfolyama 4,09%-ot esett ezen a héten. Az Amphenol Industrial Operations, az összekapcsolási rendszerek globális vezetője, partnerségre lépett a Kaliforniában található Eaxtron USA akkumulátorcsatlakozó gyártóval, hogy Effortless&Arcless UL 1977 DIN-csatlakozóit és kábelszerelvényeit értékesítse, amelyek továbbra is az Eaxtron név alatt lesznek kaphatók. A vállalat részvényeinek árfolyama az elmúlt hónapokban jelentős mozgást mutatott a New Yorki tőzsdén, 77,36 dolláros csúcsra emelkedett és 67,59 dolláros mélypontra esett.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Stryker bejelentette, hogy új kutatási és fejlesztési létesítményt nyitott Indiában

A Stryker Globális Technológiai Központjának (SGTC) elnevezett 150.000 négyzetméteres létesítmény a gurgaoni International Tech Parkban kap helyet, és elősegíti az innováció felgyorsítását Indiában. A Stryker több mint 15 éve hozta létre első kutatási és fejlesztési létesítményét az országban azzal a céllal, hogy támogassa a hazai és más feltörekvő piacokon végzett K+F funkciókat. A Styker részvényárfolyama ezen a héten 5,13%-ot emelkedett. Legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a bennfentesek ésszerű arányban birtokolják a Stryker Corporationt. Kiderült, hogy a bennfentesek jelentős, 9,1 milliárd dolláros részesedéssel rendelkeznek a 82 milliárd dolláros vállalatban. A héten a Stryker a vezető orvos technológiai vállalat részt vett a 6. World Intelligence Congress konferencián Kínában, ahol bemutatta, hogy fejlett digitális egészségügyi megoldásai milyen klinikai, működési és pénzügyi értékeket hoznak az egészségügyi piac számára.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

A Meta Hongkongban tör előre

A Meta Platforms Hongkongban teszteli majd számos metaverzummal kapcsolatos lehetőséget, melyekkel virtuális élményeket hoz a város 7,4 millió lakosa számára. A Meta a héten azt mondta, hogy helyi partnerekkel, például kávézóláncokkal, iskolákkal és művészeti intézményekkel fog együttműködni, hogy „első kézből” nyújtsanak metaverzumélményeket a városban, és feltárják annak lehetséges felhasználását a mindennapi életben.

A Meta Platforms részvényárfolyama ezen a héten emelkedett 3,92%-ot, de így is az elmúlt egy év alatt 49,41%-ot esett. A várakozások olyan alacsonyak, hogy a hirdetési üzletágban bekövetkező bármilyen javulás heves rallyt indíthatna el. A Meta értékelése kezd túl olcsó lenni ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novo Nordisk részvény visszavásárlási programja

A Novo Nordisk 2022. május 3-án részvény-visszavásárlási programot indított az Európai Parlament és a Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletekkel összhangban. Ez a program a 2022. február 2-án kezdődő, 12 hónapos időszak során végrehajtandó, legfeljebb 24 milliárd DKK értékű teljes részvény-visszavásárlási program része. A 2022. május 3-án indított program keretében a Novo Nordisk legfeljebb 4,4 milliárd DKK értékben vásárol B-részvényeket a 2022. május 4-től 2022. augusztus 2-ig tartó időszakban.

A Novo-Nordisk részvényárfolyama 2,97%-ot emelkedett ezen a héten. A Novo-Nordisk South Africa, a globális egészségügyi vállalat leányvállalata, amely közel egy évszázados innovációs és vezető szerepet tölt be a cukorbetegség kezelésében. Idén a Novo Nordisk egyedülálló kultúrájával, erőteljes szakmai fejlődésével, valamint a dolgozók elismerése és megbecsülése iránti elkötelezettségével felülmúlta az elkötelezettségi indexet.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A General Mills és a Foodbank közös erőfeszítése

Folytatódik a General Mills és a Foodbank Australia közötti együttműködési program, immáron a harmadik egymást követő évben. A közös erőfeszítés csaknem 10.000 étkezést biztosít a rászorulók számára. A program a beszállítók nyersanyag-adományaira és a logisztikára támaszkodik, hogy biztosítsa a rászoruló ausztrálok állandó élelmiszerellátását.

A General Mills részvényárfolyama ezen a héten 6,64%-ot emelkedett. A General Mills az elmúlt években optimalizálta portfólióját. A vállalat egy stabil fogyasztói alaptermék üzletág, kissé javuló növekedési kilátásokkal.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

A Proto Labs kivonul Japánból

A Maple Plain székhelyű Proto Labs a múlt hét végén bejelentette, hogy bezárja japán gyártóüzemét. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez május 31-én benyújtott bejelentés szerint a lépés várhatóan 9,5 millió dolláros átalakítási költséggel jár a vállalatnak. A beadványból nem derült ki, hogy a cég miért vonul ki Japánból.

A Proto Labs részvényárfolyama ezen a héten 4,81%-ot emelkedett. Több intézményi befektető is növelte vagy csökkentette a közelmúltban a vállalatban lévő részesedését. A Disciplined Growth Investors Inc. MN a 4. negyedévben 51,6%-kal növelte részesedését a Proto Labs részvényeiben. A Morgan Stanley a 3. negyedévben 32,7%-kal növelte részesedését a Proto Labs részvényeiben.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Ecolab jobb besorolást kapott

Az Ecolab Inc. részvényei 195 dolláros célárat kaptak a Credit Suisse-tól. A Credit Suisse elemzője, John Roberts az Ecolab célárát 180 dollárra emelte. Roberts módosította a besorolást, miközben megjegyezte, hogy a COVID-korlátozások miatti 25%-os visszaesés az előző évhez képest rontotta a keresletet és a bevételeket a vendéglátás piacán. Ahogy a világgazdaság fellendül, az Ecolab-nak számítania kell arra, hogy a volumen és az áringadozás folytatódik.

Az Ecolab részvényárfolyama ezen a héten 7,75%-ot emelkedett. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában gyorsan nő a víz iránti kereslet: radikális intézkedések nélkül a kereslet és a kínálat közötti szakadék a fejlődés jelentős akadályává válik. Ezen térségben a vízhiány soha nem látott méreteket öltött. Ahogy a régió iparágai megoldásokat keresnek, az Ecolabhoz fordulnak-a víz, higiénia és fertőzés megelőzési megoldások és szolgáltatások globális vezetőjéhez.

 

Egyedi részvények

A BASF új akkumulátorgyárat épít

A BASF globális vegyipari óriáscég kereskedelmi célú akkumulátor-újrahasznosító, feketemassza-hasznosító üzemet fog építeni Kelet-Németországban. A nagy mennyiségű lítiumot, nikkelt, kobaltot és mangánt, a katód aktív anyagainak előállításához használt legfontosabb fémeket tartalmazó fekete massza előállítása az akkumulátorok újrahasznosítási folyamatának első lépése. A BASF szerint az új üzem megerősíti a lítium-ion akkumulátorok fő összetevőjének számító katódaktív anyagok gyártását. Éves feldolgozási kapacitása 15.000 tonna elektromos járműakkumulátor és gyártási törmelék lesz. Mintegy 30.000 új termelési munkahelyet teremt és várhatóan 2024 elején indulna meg a gyártás. A fekete massza ezután a BASF akkumulátorok újrahasznosítására szolgáló kereskedelmi hidrometallurgiai finomítójába kerülne, amely körülbelül három év alatt épül meg.

A BASF részvényárfolyama ezen a héten 6,44%-ot esett. A BASF ezzel a beruházással egy kereskedelmi méretű, akkumulátor-újrahasznosító, feketemassza üzembe történő beruházással megteszi a következő lépést a BASF a teljes akkumulátor-újrahasznosítási értéklánc kiépítése felé. Ez az új beruházás a végponttól végpontig tartó újrahasznosítási folyamat optimalizálását és a CO2-lábnyom csökkentését fogja eredményezni.

 

A Yum!Brands 120 dolláras célárat kapott

A Yum!Brands kiadta ötödik éves fenntarthatósági jelentését. A Yum!Brands 2021-es fenntarthatósági jelentése kiemeli a Társaság fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, és áttekintést nyújt a 2021-ben a fenntarthatósági célok felé tett előrehaladásról. A Yum!Brands Inc. részvényei 120 dolláros célárat kaptak a Barclaystól, jelenleg 114 dolláron állnak a cég részvényei. Jeffrey Bernstein, a Barclays elemzője pedig továbbra is „egyenlő súlyú” minősítést ad a részvényekre. A múlt hónapban a Yum!Brands 1Q1-es 1,05 dolláros EPS-ről számolt be, ami 0,02 dollárral alacsonyabb volt az 1,07 dolláros elemzői becslésnél. A negyedéves bevétel pedig 1,55 milliárd dollár volt, szemben az 1,59 milliárd dolláros konszenzusos becsléssel. Elmondható az, hogy közel 100%-ban franchise alapon működő Yum!Brands tulajdonában lévő KFC, Taco Bell és Pizza Hut márkák jelentős nyereségességet eredményeznek. A Pizza Hut hosszú ideje küzdött a gyenge éttermi szintű árrés közepette, bár a Taco Bell és a KFC ezt bőven ellensúlyozta.

A Yum!Brands részvényárfolyama ezen a héten 3,57%-ot emelkedett. Hosszú távon a Yum!Brands továbbra is képes lehet arra, hogy az azonos üzlethelyiségek forgalmának szerény növekedését és a magasabb egységszám növekedését a részvényesek számára évente kétszámjegyű hozamot eredményezzen.

 

Egyedi kötvények

 

3,14% hozamot fizet az Amerikai Államkötvény

2015-ben tíz éves fix 2,125%-os kamattal dolláros kötvényt bocsájtott ki az Amerikai Egyesült Államok. Az Amerikai Jegybank 75 bázispontos döntésétől szinte függetlenül folytatódhat az amerikai 10 éves állampapír hozamának emelkedése, de az elmúlt hónapokban tapasztaltnál lassabb ütemben. A Raiffeisen elemzői szerint hamarosan az amerikai fogyasztók tömege is érezni fogja az állampapírhozamok emelkedésének hatásait, ugyanis számtalan lakáshitel kamatát ehhez igazítják, így ezek átárazódása várható. Az USA államadóssága jelenleg egyharmaddal nagyobb, mint a járvány előtt, míg a világ többi részén alig több mint egyötödével nőtt az államadósság. Az amerikai államadósság 22,3 billió dollárra emelkedik, mivel a hitelfelvétel költségei emelkednek. 2021-ben Amerikai Egyesült Államok kormánya minden egyes állampolgár nevében 3.434 dollárral több kölcsönt vett fel.

A 2,125%-os Amerikai államkötvény 2025. május 15-én jár le és 3,14%-os hozamot fizet dollárban befektetőinek minimum 3000 dollár vagy egymillió forint befektetésre.

 

Arany és a 75 bázispontos kamatemelés

A héten továbbra is a kamatlábakkal kapcsolatos aggodalmak uralták az arany piacát. Jerome Powell legutóbbi meghallgatása hosszú távon nem tudta megnyugtatni a piacokat és az aranyba befektetőket. Több amerikai befektető továbbra is tart a gazdasági lassulástól, amely akár recesszióhoz is vezethet. Ráadásul egyre több jel utal arra, hogy a FED már július végén megkockáztathatja a második 75 bázispontos kamatlépést egymás után. A nemesfém egy unciájáért a befektetőknek jelenleg 1826 dollár körül kell fizetniük, ami 0,23 százalékkal több az előző napihoz képest. Miután az Amerikai Jegybank már a múlt héten, 1994 óta először, 75 bázisponttal merte megemelni a kamatlábakat, a jelek most arra utalnak, hogy a kamatemelési ciklusban folytatódik a tempó. A CME adatai szerint a 2022. július 27-i 0,75 százalékpontos kamatemelés valószínűsége jelenleg több mint 90 százalék. Az Egyesült Államokban várható kamatemelkedés és az ehhez kapcsolódó erős amerikai dollár csökkenti a nemesfém vonzerejét. A dollárövezeten kívüli befektetők számára az arany ára veszíthet fényéből.

Az arany árfolyama ezen a héten 0,6%-ot korrigált 1826 dolláron zárt. Könnyen lehet, hogy az inflációs dinamikára való tekintettel a következő hetekben is folytatódhatnak a kamatlábakkal kapcsolatos aggodalmak. Az arany kereskedőknek és aranyba befektetőknek érdemes szemmel tartaniuk az 1800 és 1900 dollár közötti ársávot. Az árfolyam a közelmúltban elért 1.800 dolláros mélyponton kaphat támogatást. Másrészt minden felfelé irányuló törekvésnek valószínűleg gátat szabnak az inflációs és kamatlábproblémák.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!