e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Volkswagen a vártnál nagyobb profitra számít

A VW csoport több elektromos modelljéből, mint például a Porsche Taycan-ból, 2022-re tervezett eladási számokat már most produkálják. A magas kereslet, valamint a Ford segítsége miatt is, az elektromos autók által termelt profit egyenlő lett a belső égésű modellekével. A Volkswagen a 2015-ös dízelbotrány óta igyekszik minél nagyobb arányban áttérni az elektromos autók piacára, ennek eredménye, hogy Európa legnagyobb értékesítési számait realizálja, valamint az Amerikai Egyesült Államokban a Tesla után a 2. helyen áll.

A Volkswagen részvényárfolyama ezen a héten 7,11%-ot emelkedett. A Volkswagen-csoport 2021-ben bizonyította üzleti modelljének szilárdságát. A vállalat növelte általános rugalmasságát és javította képességeit a korlátozásokkal való megbirkózással.

 

Sikeres február a BYD-nál

A BYD plug-in elektromos autók eladásai továbbra is gyorsan emelkednek, februárban ismét erős számokat produkált a cég, pedig a 2021-es február gyengére sikerült. A kínai gyártónak a múlt hónapban 87.474 plug-in autót sikerült eladnia, ami 764%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. Várható, hogy hamarosan hatszámjegyű eladási hónapokat is elérheti a BYD.

A BYD részvényárfolyama 16,97%-ot emelkedett ezen a héten. A BYD a napokban további 21 elektromos buszt szállított a dán Anchersen buszüzemeltetőnek. A BYD szerint csak a skandináv országokban összesen több mint 600 darab elektromos busz van már forgalomban vagy áll megrendelés alatt.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Johnson&Johnson és a Pfizer oltásai

Körülbelül 17 millió amerikai kapott a Johnson&Johnson Covid vakcinából. A legfrissebb adatok szerint, hogy a vakcina hasonló módon működik, mint aPfizerBioNTech és a Moderna vakcinája.

A Johnson&Johnson részvényárfolyama a héten 3,24%-ot emelkedett. A Johnson&Johnson vezető kijelentették, hogy összefognak a világgal Ukrajna támogatására. A Johson&Johnson 5 millió dollárt adományozna a nemzetközi szervezetek munkájának támogatására, hogy humanitárius segítséget nyújtson a határ menti országokban élő menekülteknek.

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Amazon nettó nulla kibocsátás felé halad

Az Amazon számos új funkciót és frissítést épített be legújabb, seattle-i Fresh élelmiszerboltjába annak érdekében, hogy megszerezze az International Living Future Institute nettó nulla széndioxid-kibocsátási tanúsítványát. Az egyik kiemelkedő frissítés az ingyenes elektromos járművek töltőállomásai a parkolókban. Az üzlet CO2-alapú hűtőközeget használ mesterséges hűtőközeg helyett, ami az Amazon szerint évi 38 tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Emellett a padlója nem hagyományos betonból, hanem acéliparból származó újrahasznosított anyagokból készült.

Az Amazon részvényárfolyama ezen a héten 10,81%-ot emelkedett. Az Amazon a világ egyik leglátogatottabb weboldala, és 41%-os piaci részesedéssel uralja az amerikai e-kereskedelmi iparágat.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A L’Oréal és a Texen sikere

A L’Oréal folytatja környezeti lábnyom csökkentésére irányuló törekvését. Az ikonikus „Blue Beauty” márka történelmi partnereként a Texenmegfelelt a környezetbarát tervezési kihívásnak. A Texen felváltotta a hagyományos anyagokat, kizárólag újrahasznosított anyagokból készültnek a termékei, melyek tovább növelik a márka megjelenését és csökkentik ökológiai lábnyomát. A Texen minden ipari tapasztalatát és know-how-ját a fenntartható anyagok és díszítésük átalakításába fektette, hogy segítse a L’Oréal stratégiai projektjét.

A L’Oreal részvényárfolyama ezen a héten 8,22%-ot emelkedett. A Deutsche Bank megismételte a L’Oreal vételi besorolását. A L’Oréal fenntartható csomagolásért felelős globális igazgatója szerint a szépségápolási csomagolások jövője a fenntarthatóság és a kívánatosság ötvözésére összpontosul majd.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

Az IBM az ázsiai régiókat célozza meg

Az IBM kiberbiztonsági központot hozott létre Indiában, hogy segítse az ázsiai-csendes-óceáni vállalatokat adataik védelmében. Ez az egyik „legcélzottabb” régió a kibertámadásokkal szemben a felmérések alapján. Az IBM Security Command Center segíteni fog a vállalatok számára a szükségletek kielégítésében, hogy felgyorsítsák biztonsági stratégiájukat, és összehangolják üzleti prioritásaikat a biztonság az első helyen álló megközelítéssel.

Az IBM részvényárfolyama ezen a héten 3,87%-ot emelkedett. Az IBM a héten bejelentette, hogy partnerségre lép az SAP-val, hogy az SAP által készített üzleti szoftvercsomagot kínáljon és saját „ajánlatot” vezet be a termék megvalósítására.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba és a Tencent újabb elbocsátásokon gondolkodik

A kínai Weibo közösségi médiaplatform szerint az Alibaba és a Tencent technológiai óriáscégek mintegy 30 százalékos leépítést terveznek a jövőben. A Tencent várhatóan alkalmazottainak 10-30 százalékát, az Alibaba pedig 30 százalékát bocsátja el a hírek alapján. A világjárvány kezdete óta a technológiai óriások sok elbocsátást hajtottak végre, és átcsoportosították feladataikat. Az Alibaba és a Tencent egyaránt a legnagyobb technológiai vállalattá nőtte ki magát Kínában.

Az Alibaba részvényárfolyama a héten 24,9%-ot emelkedett. A Goldman Sachs egyik elemzője szerint az olyan kínai részvényekbe való befektetés, mint az Alibaba, csak kockázattűrő befektetők számára alkalmas. De ha a kínai kormány betartja ígéretét és enyhítenek a szigorításon és támogatják a piacokat, akkor az Alibaba visszatérhet a történelmi növekedési üteméhez, a részvények számára egyértelmű az út lehet a duplázáshoz.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A Cisco átalakítaná az online rendszert

A Cisco bejelentette a Cisco Private 5G piacra lépési stratégiájának részleteit, ezzel elősegítve a termelékenység új hullámát a tömeges IoT-t alkalmazó vállalatok számára. A legtöbb vállalkozás kezdi felismerni a digitalizálás előnyeit. Fizikai műveletek összekapcsolása információs rendszerekkel, analitika, mesterséges intelligencia (AI), automatizálás és gépi tanulás (ML) alkalmazása a termelékenység és a hatékonyság javítása érdekében. A legtöbb vállalkozás még nem tapasztalta meg, hogy a Wi-Fi, az 5G és az IoT együttes ereje mekkora segítséget is nyújthat a vállalkozásoknak.

A Cisco Systems részvényárfolyama ezen a héten 2,34%-ot emelkedett. A Cisco Systems igazgatótanácsa az utolsó negyedévben jóváhagyta a részvény-visszavásárlási program engedélyének 15 milliárd dolláros növelését. Ezen időszak alatt a Cisco 6,4 milliárd dollárt juttatott vissza a részvényeseknek, beleértve az 1,5 milliárd dolláros osztalékfizetést és a 4,8 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást.

 

Egyedi részvények

 

Az Illinois Tool Works Inc. 2022. harmadik negyedévi eredménye

A Jefferies Financial Group részvényelemzői csökkentették az Illinois Tool Works 2022. harmadik negyedévi részvényenkénti (EPS) eredményre vonatkozó becslésüket március 17-én a befektetők számára kiadott kutatási jelentésben. A Jefferies Financial Group elemzője, S. Volkmann most arra számít, hogy az ipari termékeket gyártó vállalat 2,30 dolláros részvényenkénti eredményt fog felmutatni a következő negyedévben, szemben a korábbi 2,35 dolláros becslésükkel. Az ipari termékeket gyártó vállalat 1,95 dolláros részvényenkénti eredményt jelentett a negyedévre vonatkozóan, ami 0,06 dollárral felülmúlta az elemzők 1,89 dolláros konszenzusos becslését. A vállalat bevétele 3,68 milliárd dollár volt a negyedévben, szemben a 3,55 milliárd dolláros elemzői becslésekkel. Az előző év azonos időszakában a cég 2,11 dollár részvényenkénti nyereséget ért el.

Az Illionis Tool Works részvényárfolyama a héten 2,62%-ot emelkedett. Az Illinois Tool Works bevétele a negyedévben 5,9%-kal nőtt éves összehasonlításban. Az Illinois Tool Works folyamatosan javította árréseit és értékesítését. Idén az Illinois Tool Works vállalat szerint várhatóan 24-25%-ra növeli a működési árrését.

 

Berskhire Hathaway a Petroleum tulajdonsa lett

Az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott jelentésből derült ki az, hogy a Berkshire Hathaway, a Warren Buffett amerikai sztárbefektető által vezetett magántőke-befektető cég a múlt héten újabb 27,1 millió Occidental Petroleum-részvényt vásárolt, miután a Berkshire az előző héten 91,2 millió részvényt vásárolt a vállalatból. Múlt pénteken a Berkshire Hathaway összesen mintegy 118,3 millió részvényt birtokolt a vállalatból, amelyek együttes értéke közel 6,9 milliárd dollár volt a SEC-bejelentés szerint. Különösen izgalmas, hogy a Berkshire Hathaway még a múlt héten is vásárolt, annak ellenére, hogy az Occidental Petroleum részvényeinek árfolyama az év eleje óta majdnem megduplázódott. Egy korábbi megállapodás miatt a Berkshire-nek joga van arra, hogy további közel 84 millió Occidental Petroleum részvényt vásároljon. A Berkshire először 2019-ben fektetett 10 milliárd dollárt az Occidentalba, hogy segítsen a vállalatnak megvásárolni a rivális Anadarko Petroleumot.

A Berkshire Hathaway „B” részvényárfolyama ezen a héten 4,84%-ot emelkedett. A Berkshire részvényei idén közel 15%-kal emelkedtek és rekord magasan kereskednek velük. A Berkshire, a vezető energiaipari részvényekkel együtt, profitált az ukrajnai orosz invázió nyomán megugró olajárakból. A nyersolaj ára idén már több mint 35%-kal emelkedett és hordónként 100 dollár felett van.

Arany, mint inflációs fedezeti eszköz

Az arany rövid időre a kulcsfontosságú 1900 dollár/uncia szint alá csúszott közvetlenül az amerikai FED döntése előtt, de a döntést követően erőteljes emelkedésnek indult és a 1940 dollár/uncia szinthez közelített. Az Amerikai Jegybank úgy döntött, hogy a piaci várakozásokkal összhangban 0-0,25%-ról 0,25-0,5%-ra emeli az irányadó kamatlábat, ami az első emelés a világjárvány kezdete óta. A FED monetáris szigorítása negatívan hat az aranyra, mivel a magasabb kamatlábak növelik a fém tartásának alternatív költségeit. Az arany azonban szilárdan tartotta magát azon várakozások közepette, hogy a központi bank fokozatos megközelítést alkalmazhat a növekedés és az infláció közötti egyensúlyozás során. Emellett a növekvő inflációs nyomás és a kínálati sokktól való félelem is növeli az arany, mint inflációs fedezeti eszköz vonzerejét.

Az arany árfolyama ezen a héten 1922 dolláron 3,27% korrekcióval zárt. Miután az év eleje óta 200 dolláros elmozdulást láthattunk, az MKS PAMP frissített előrejelzése szerint az arany elérheti akár az unciánkénti 2300-2500 dolláros szintet. Az arany árfolyamának emelkedéséhez az is hozzájárulhat, hogy az Egyesült Államokban is fennáll a kétszámjegyű infláció veszélye, miután a februári inflációs érték elérte a 7,9%-ot, ami még azelőtt volt, hogy a nyersanyagok árnövekedésének nagy részét Oroszország ukrajnai inváziója kiváltotta volna.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá