e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Indul a Volkswagen ID.4 Amerikában

Miközben a Volkswagen az elektromos mikrobusz projekt újraindításán van, az ID.4 SUV szállítási ideje is hamarosan eljön. A cél az, hogy kihasználja a tömegpiaci potenciált a benzines modellekkel szemben, mint például a Toyota RAV4 vagy a Honda CR-V. A Volkswagen az Amerikai Egyesült Államokban a Plug és a Charge verziójú modellt is szeretnék megjelentetni, valamint a 135 kW-os gyorstöltési lehetőséggel ellátott változatot is.

A Volkswagen részvényárfolyam ezen a héten 2,86%-ot emelkedett. Az autógyártó célja, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegessé váljon azáltal, hogy termékösszetételét elektromos járművekre állítja át. A Goldman Sachs szerint most érdemes beszállni a Volkswagen részvényekbe. A Volkswagen vállalat azt is tervezi, hogy beszáll az akkumulátorcellák gyártásába, az akkumulátorok újrahasznosításába és az elektromos autók töltőállomásainak építésébe.

 

A Tesla automatizált vezető-asszisztens funkciója

A beállítás szorosabban követi a többi autót, gyakrabban vált sávot, nem hagyja el az előzési sávot és megállást hajt végre. A motorbiztonsági szakértő szerint néha biztonságosabb lehet, ha egy automatizált rendszer határozottabb beállítása besegít, mintha csak emberi sofőrre bízzuk az utazást. A három vezetési profil beállítása került be a Tesla októberi frissítésébe ezek a laza, az átlagos és az asszertív. Az utolsó profil frissítést azonban más problémák miatt gyorsan visszavonták, de a vezetési profilok funkcióit mostanra újra visszaállították.

A Tesla részvényárfolyama a héten 2,21%-ot emelkedett. A Tesla Mozambik felé fordul az elektromos autók akkumulátorainak egyik kulcsfontosságú összetevője miatt, ami elemzők szerint az első olyan üzlet, amelynek célja, hogy csökkentse a grafit Kínától való függőségét.

 

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Microsoft leállította az X-Box One gyártását

A Microsoft az Xbox X/S sorozatra összpontosított 2021 folyamán. A Microsoft leállította az összes Xbox One konzol gyártását. A szoftveróriás eredetileg az Xbox One X és a digitális Xbox One S gyártását szüntette meg az Xbox Series X megjelenése előtt, majd 2020 végén csendben leállította az Xbox One S gyártását, így a kiskereskedők a maradék készleteket is eladhatták. A Microsoft megerősítésére éppen akkor került sor, amikor a Bloomberg jelentése szerint a Sony 2021 végén tervezte befejezni a PS4 gyártását, de a vállalat 2022-ben már körülbelül egymillió PS4-konzolt fog gyártani. A Sony megerősítette, hogy a PS4 gyártása továbbra is folyamatban van, a Microsoft és a Sony küzd a legújabb Xbox Series X és PS5 konzolok iránti kereslet kielégítéséért.

A Microsoft részvényárfolyama ezen a héten 1,65%-ot korrigált. Az amerikai technológiai szektor közelmúltbeli rallyja a hét közepén megállt. A Microsoft „páratlan telepített bázisának” eddig mindössze 35%-a állt át a felhőre. Ráadásul mivel a távmunka várhatóan még az elkövetkező években is nagy szerepet fog játszani, a Wedbush elemzője, Daniel Ives úgy véli, hogy ez a trend nagyon előnyös lehet majd a vállalat számára. A Wall-Streeti elemzők előrejelzése szerint 2022 végére a felhőalapú vállalati munkaterhelések aránya a jelenlegi 43%-ról 55%-ra emelkedhet.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Fresenius és a Carrie

A Fresenius Medical Care, a veseelégtelenségben szenvedő egyének számára nyújtott termékek és szolgáltatások világelső szolgáltatója a héten bejelentette a Carrie, egy egyedi fejlesztésű mobilalkalmazás bevezetését, amely összekapcsolja, tájékoztatja és támogatja a Fresenius Kidney Care ápolóit és klinikai csapatait az ázsiai és csendes-óceáni térségben. A szervezetet, mint az ápolók egyik legnagyobb munkaadóját a dialízis klinikák kiterjedt hálózatában, arra ösztönözte, hogy olyan digitális platformot fejlesszen ki, amely az ápolókat az egészségügyi ellátás középpontjában állva támogatja.

A Fresenius SE részvényárfolyama ezen a héten 5,02%-ot emelkedett. A Fresenius SE 12 hónapon belül 15,4 milliárd eurónyi, ezen túl pedig 27,5 milliárd eurónyi esedékes kötelezettséggel rendelkezik. Ez a hiány súlyos teherként nehezedik magára a 19,8 milliárd eurós vállalatra. Pozitívum, hogy a vállalat EBIT-je 7,7-szerese volt a kamatkiadásnak.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Mastercard és az Exela kibővíti kapcsolatát

Az Exela Technologies Inc. a héten bejelentette, hogy kibővítette meglévő kapcsolatát a Mastercard-dal az Európa és Közel Kelet és Afrika régióban, hogy támogassa a Giro fizetések és feldolgozás automatizálását Norvégiában, az Exela XBP platformját használva. Az Exela új, innovatív megoldást fog kifejleszteni és bevezetni, amely intelligens karakterolvasást használ a fizetési dokumentumok tartalomkivonatának automatizálására. A megoldás részeként az Exela a fizetési tranzakciók automatikus aláírás-ellenőrzését is biztosítja. Ezt a megoldást több, mint 11 millió Giro fizetés feldolgozására fogják használni Norvégiában.

A Mastercard részvényárfolyama ezen a héten 0,67%-ot emelkedett. A Mastercard globális fizetési szolgáltató bejelentette, hogy a japán Wakayama prefektúrával ötéves együttműködési megállapodást kötött a digitális fizetések javítása érdekében.

 

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

Az FDA ismét kiemelte a Pfizer oltásának szükségességét

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyezte a PfizerBioNTech emlékeztető oltás alkalmazását 12 és 15 év közötti serdülőknél. Emellett a hivatal hat hónapról öt hónapra csökkentette a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina alapoltása és az emlékeztető oltás között eltelt időt is. Végül az FDA engedélyezte a harmadik adag vakcinát az 5-11 éves, immunhiányos gyermekek számára. Janet Woodcock, az FDA tagja szerint kritikus fontosságú, hogy a nyilvánosság hatékony, életmentő intézkedéseket tegyen, beleértve az emlékeztető oltásokat is, az omicron variáns által kiváltott fertőzések jelenlegi terjedése idején.

A Pfizer részvényárfolyama ezen a héten 1,38%-ot korrigált. A Pfizer részvényeinek árfolyama több évnyi csekély növekedést követően 2021-re egész 60 százalékkal emelkedett, és december közepén 61,25 dolláros csúcsot ért el. 2021-es év után is a Scotia Wealth tanácsadója, Stan Wong úgy látja, hogy 2022-ben a Pfizer gyógyszeripari óriáscég még több felfelé ívelő eredményt fog elérni.

 

Sanofi felvásárlásba kezdett

A Sanofi 1 milliárd dollárt fizet a magántulajdonban lévő Amunix Pharmaceuticals és annak rákellenes immunterápiás technológiájának megvásárlásáért a francia gyógyszeripari vállalat által héten bejelentett üzlet keretében. A 2006-ban alapított, kaliforniai székhelyű Amunix további 225 millió dollárt kaphat a Sanofitól, amennyiben elér bizonyos, meg nem határozott fejlesztési mérföldköveket. A legfejlettebb rákgyógyszer-jelöltje jövőre kezdheti meg a klinikai tesztelést.

A Sanofi részvényárfolyama ezen a héten 2,59%-ot emelkedett. A Sanofi SA francia gyógyszergyártó és az Exscientia Plc brit mesterséges intelligencia cég partnerségre lép az onkológia és immunológia területén akár 15 gyógyszerjelölt kifejlesztése miatt az ügylet akár 5,2 milliárd dolláros befektetéssel is járhat.

 

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

A Salesforce hatalmas áttörésre számít az online kereskedelemben

A Salesforce, a CRM globális vezető vállalata a héten kiadta 2021-es ünnepi vásárlási jelentését, amely több, mint egymilliárd vásárló vásárlási adatait elemzi a Salesforce Customer 360 platformon, valamint a kereskedelem, marketing és szolgáltatási tevékenységeket. Míg a Cyber Week 2021-ben mérsékelt digitális növekedést mutatott, a november eleji és december végi emelkedések segítettek a kiskereskedőknek új eladási rekordokban. A fogyasztók világszerte 1,14 billió dollárt, az Egyesült Államokban pedig 257 milliárd dollárt költöttek el online vásárlásra, szemben a 2020-as 1,1 billió dollárral és 236 milliárd dollárral. A Salesforce szerint ez a trend tovább fog nőni az idei évben, mivel az online vásárlás kényelmessége már mindenkit bevonzott.

A Salesforce.com részvényárfolyama ezen a héten 1,28%-ot emelkedett. UBS szerint a vállalati technológiai kiadásokat a világjárvány húzta előre, ami a Salesforce lassabb növekedéséhez vezet 2022-ben.

 

 

Egyedi részvények

 

Wells Fargo kiváló számai

A Wells Fargo pénteken az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves bevételt és jelentős profitugrást jelentett. A bank részvényei mintegy 4%-kal emelkedtek az eredményhirdetést követően. Nettó nyeresége 5,75 milliárd dollár lett, 86%-os növekedés az egy évvel ezelőtti 3,09 milliárd dollárhoz képest. Az eredményt segítette egy 875 millió dolláros tartalékfeloldás, amelyet a bank a járvány idején tett félre a széles körű hitelezési veszteségek ellen. Az elemzők szerint az eszközök alapján negyedik legnagyobb amerikai bank az egyik legjobb választásnak számít az emelkedő kamatkörnyezetben, mivel kiterjedt lakossági banki hálózata és nagy betétállománya van.

A Wells Fargo részvényárfolyama ezen a héten 6,01%-ot emelkedett. A Wells Fargo bank 2021 negyedik negyedévében 139,7 millió darab, azaz 7,0 milliárd dollár értékű törzsrészvényt vásárolt vissza. A vállalat részvénye tavaly 59%-kal szárnyalta túl a versenytársakat. A Wells Fargo részvényei idén 21%-ot emelkedtek, ami meghaladja a KBW Bank Index 11%-os emelkedését.

 

A Barrick Gold megerősíti partnerségét a Ma’adennel

Szaúd-Arábia ezen a héten rendezte első nagy bányászati konferenciáját, mivel megpróbálja kiaknázni a réz-, arany- és egyéb fémlelőhelyeket, amelyekről úgy véli, hogy 1,3 billió dollárt érnek. Itt eldőlt a Barrick Gold továbbra is együtt dolgozik a Ma’adennel. A Barrick Gold globális bányavállalat célja, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a szaúdi székhelyű Ma’adennel -nyilatkozta Mark Bristow vezérigazgató egy sajtótájékoztatón. A Barrick Gold elsősorban az arany és a réz iránt érdeklődik, minden más fémet, amit a szaúdi királyságban találnak, átadnak a Ma’adennek.

A Barrick Gold részvényárfolyama 3,2%-ot emelkedett. A Barrick Gold közölte, hogy várakozásai szerint a negyedik negyedév lesz az év legerősebb negyedéve. Emellett kiemeli, hogy mérlegének erősségét az 1050 millió dolláros működési cash flow is támogatja.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá