e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla kénytelen volt árat emelni

Elon Musk cége elsőként csökkentette járműveinek árait az infláció okozta emelkedések után. A cég emellett megkapta az amerikai adótámogatást egyes szériáira, ezzel hatalmas előnyt szerezve a piacon. Összességében a cég most 3%-kal emelte meg a járművek árát, melyek így is ár-érték arányban a legjobbak az e-mobilitás kínálatában. Az emelésre azért volt szükség, mivel a cég bevételeiben jelentősen meglátszott a csökkenések mértéke, viszont ennek ellenére is a Tesla továbbra is nyereséges a piacon. 

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 0,47%-ot korrigált ezen a héten. A Tesla 2023 első negyedévéről 2,51 milliárd dolláros nettó eredményt jelentett, ami 24%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az egy részvényre jutó GAAP szerinti eredmény pedig 73 cent volt, ami 23%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk azt is felvetette, hogy a vállalat inkább a nagyobb volument részesítené előnyben a magasabb árréssel szemben, ami némi aggodalmat váltott ki az elemzőkből.

 

A Volkswagen akkumulátorgyárat épít

A német vállalat a dízelbotrány óta már csak az elektromos járművek fejlesztésén dolgozik. A cég követi a Tesla példáját, és igyekszik olcsóbb, nagyobb hatótávú e-autókat piacra dobni Európában, Amerikában és Kína területén is egyaránt. Most a Volkswagen megegyezést kötött a kanadai kormánnyal, egy csaknem 20 milliárd kanadai dolláros projekt miatt. A cég az ország területén építi meg legújabb akkumulátorgyárát, melyek az ID szériák számára biztosítanak majd alkatrészeket. Ez lehet az észak-amerikai ország elektromosautó-ellátási láncába valaha befektetett legnagyobb összeg.

A Volkswagen részvényárfolyama ezen a héten 1,48%-ot emelkedett. A Volkswagen csoport kilátásai a következőképpen alakulhatnak:A kiszállítások várhatóan 9,5 millió járműre emelkednek; az értékesítési bevételek 10 és 15 százalék közötti mértékben növekednek, elsősorban az erős rendelésállománynak köszönhetően; az értékesítés működési megtérülése 7,5 és 8,5 százalék között lesz, a bejelentett nettó cash flow erőteljes növekedése mellett.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Medtronic legújabb terméke megkapta az FDA engedélyét

A Medtronic a közelmúltban megkapta az FDA jóváhagyását MiniMed 780G rendszeréhez, amely egy olyan inzulinpumpa, amely ötpercenként automatikusan beállítja és korrigálja az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek glükózszintjét. A hivatalos megjelenés két évvel azután érkezett, hogy a Medtronic benyújtotta a rendszert az FDA jóváhagyására, és három évvel azután, hogy a vállalat elkezdte forgalmazni a terméket Európában.

A Medtronic részvényárfolyama 6,09% -ot emelkedett ezen a héten. A Wells Fargo elemzője, Larry Biegelsen 100 dollárra emelte a bank részvényre vonatkozó árcélját a korábbi 77 dolláros részvényenkénti célról. Ez az új célár 17%-os emelkedési potenciált jelent a Medtronic múlt pénteki záróárához képest.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

A Meta vegyes eredményeket közölt a negyedévre

A Meta a napokban bejelentette, hogy a március végével záródott három hónapban elért bevétele 28,6 milliárd dollár volt, az egy évvel korábbi 27,9 milliárd dollár után. Az elemzői várakozások átlagában kisebb, 27,6 milliárd dolláros bevétel szerepelt. A társaság adózott eredménye 5,7 milliárd dollárt tett ki a tavalyi első negyedévi 7,4 milliárd dollár után, ami 24 százalékos csökkenést jelent. A részvényarányos nyereség 2,72 dollárról 2,20 dollárra esett. A Meta Platforms azzal számol, hogy a bevétele a második negyedévben 29-32 milliárd dollár lesz.

A Meta Platforms részvényárfolyama Az AI vagyis a mesterséges intelligencia az új divatszóvá vált a Wall Streeten, és a Meta egyértelműen kulcsszereplőnek számít ezen a téren. Még ha a magasabb költségek miatt a tavalyi év során csökkent is a nyereség, a vállalat még mindig bőséges szabad cash flow-t termel a növekedési kezdeményezésekbe való befektetéshez.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A 3M szerkezetátalakításba kezd

A 3M bejelente, hogy világszerte mintegy 6000 állást fog megszűntetni egy második elbocsátási kör keretein belül, még ebben az évben. A cég hivatalos indoka, hogy a fogyasztói elektronikai cikkek iránti kereslet csökkenése közepette vissza akarja szorítani a költségeket. A diverzifikált gyártó közölte, hogy a gyorsan növekvő vállalkozásokra helyezi a hangsúlyt, ideértve az autók villamosítását és a lakásfelújítást, illetve előtérbe helyezi az olyan feltörekvő növekedési területeket, mint a klímatechnológia és a következő generációs fogyasztói elektronika.

A 3M Company részvényárfolyama ezen a héten 1,67%-ot emelkedett. A 3M több vezetői változást is bejelentett, miközben az előző évhez képest csökkenő eredményről és forgalomról számolt be. Az árbevétel 9%-kal 8 milliárd dollárra esett vissza, míg a vállalatnak tulajdonítható nettó nyereség 25%-kal 1 milliárd dollár alá zuhant a negyedévben.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

Visszavonják a Pfizer vakcinák engedélyét

Az FDA a napokban bejelentette, hogy visszavonja a Pfizer és Moderna régebbi vakcinájának sürgősségi felhasználási engedélyét. A hatóság azzal indokolta a döntést, hogy az újabb, Omikron-variánsok ellen is hatásos oltások sokkal hasznosabbak, mint a régebbi vakcinák. A WHO eközben azt közölte, hogy az egészséges gyermekeknek és fiataloknak a továbbiakban már nem feltétlenül van szükségük koronavírus-oltásra. A cég nemrégiben bejelentette, hogy lezárja egyes kutatásait, így kérdéses, hogy a vakcina után merre is fog haladni a vállalat. 

A Pfizer részvényárfolyama ezen a héten 3,28%-ot esett vissza. A Pfizer csütörtökön közölte, hogy stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kínai Sinopharm csoporttal, és azt tervezi, hogy 2025-ig 12 innovatív gyógyszer forgalmazására kér engedélyt Kínában. A Sinopharm elnöke, Liu Yong Liu Yong a sanghaji aláírási eseményen elmondta, hogy az együttműködés a Pfizer új gyógyszereinek a betegekhez való eljuttatásának felgyorsítását foglalja magában, mindez olvasható a Pfizer közleményében.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple megnyerheti az Epic elleni háborút

Az Epic Games még 2020-ban indított pert az Apple ellen, azzal az indokkal, hogy a cég illegálisan akadályozza a piaci versenyt. Az Apple kizárólag az App Store-ból engedi a szoftvereket telepíteni az iPhone-hoz és iPadhez hasonló mobileszközeire, és nem engedélyezi a külsős fizetésfeldolgozó szolgáltatások használatát az appok és játékok fejlesztői számára. Az Epic összesen tíz vádat hozott fel az Apple ellen, ebből a bíróság kilencet nem bizonyíthatónak talált, csak a külső fizetési szolgáltatások használatának tiltását találta versenyellenesnek. 

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 2,82%-ot emelkedett. Különösen figyelemre méltó az a tény, hogy az Apple piaci részesedése Kínában az USA és Kína közötti feszültségek ellenére növekszik. Az elmúlt 12 hónapban a cupertinói vállalat piaci részesedése 3%-kal nőtt. Az Apple befektetői számára jó dolog az Apple vállalat növekvő működési cash flowja. Ez 2022-ben meghaladta a 122 milliárd dollárt. A folyamatos növekedési trend szintén optimizmusra ad okot.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A Mastercard erős negyedévet közölt, de vizsgálat alá került

A Mastercard felülmúlta a negyedéves profitra vonatkozó becsléseket, mivel a fogyasztói kiadások megugrottak a turbulens gazdasággal szemben. Emellett a kártyatársaság nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának vizsgálatát, ami viszont elkeserítette a befektetőket. A szabályozó hatóság azt követelte, hogy a Mastercard olyan dokumentumokat biztosítson, amelyek az egyesült államokbeli betéti programjához kapcsolódnak. A Visa januárban hasonló vizsgálatról számolt be. A Mastercard részvényei 2%-kal emelkedtek a bejelentés után.

A Mastercard részvényárfolyama ezen a héten 1,38%-ot emelkedett. A vállalat a megbízhatóság és az innovatív fizetési megoldások hírneve miatt sok tech-érzékeny befektető első számú választása lett. A Bloomberg Ratings szerint a vállalat részvényei jelenleg “mérsékelt vételi” minősítést kapnak huszonnyolc, a vállalatot figyelő elemzőtől.

A Wall Street konszenzusa egyértelmű, hiszen a huszonnyolc elemző közül húszan “vételi” minősítést adtak a Mastercardnak, míg ketten „tartás” minősítést adtak.Egyedi részvények:

Újra bombahír avagy mibe fektetnek a nagymenők – a Marvell Technology, Inc. profitkilátásai

Túl késő megfontolni a Yum! Brands vásárlását?

Egyedi kötvény:

Fix eurós kamat a kiváló német építőiparban

Arany:

Aranyár: Várható fejlődés 2023-ban

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=74Vz6DgAW5U

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!