E-mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Nio még idén piacra dobja saját telefonját

A Nio a napokban bejelentette, hogy már idén szeptember végén piacra szeretné dobni első saját fejlesztésű mobiltelefonját. A vállalat célja, hogy jobb szoftverrel és jobb csatlakozási lehetőséggel javítsa autói vonzerejét. Az új készülék lehetővé teszi a vezetők számára, hogy okostelefonjuk segítségével távolról nyissák ki az ajtókat, kapcsolják be a légkondicionálást vagy indítsák be a járművet. Természetesen ezen felül még rengeteg további funkció is kerül a készülékbe a Nio állítása szerint. 

A Nio alapítója és vezérigazgatója, William Li kulcsfontosságú mozgatórugója volt a telefonprojektnek, amely állítása szerint nem a mai mobil versenypiacot szeretné felforgatni. Ez sokkal inkább egy innovatív ötlet, csakúgy, mint a vállalat egyedi akkumulátorcserélő állomásai. A bejelentés után a Nio részvényei 6,9%-kal emelkedtek. 

 

Nemsokára piacra kerül a Geely Panda

A Geely Geome sorozatának legújabb elektromos járműve, a Panda Knight hivatalosan is megjelent a közönség előtt a héten. A tisztán elektromos jármű 200 km-es hatótávval rendelkezik, támogatja a gyorstöltést, és szeptember első felében lesz elérhető Kínában. A gyenge teljesítmény miatt a Panda nem tűnik egy Tesla rivális járműnek, viszont az ára bőven felkeltheti az e-autó rajongók figyelmét. A Geely Panda alig 6800 dolláros piaci árral érkezik. 

Az elektromos SUV-t a vállalat a legendás Ford Broncóról mintázta, és céljuk egy kis teljesítményű, de olcsó elektromos autó gyártása volt a piacra. Bár a Geely-Volvo gőzerővel dolgozik a Polestar széria legújabb darabjain, mégis a szakértők szerint egy ilyen olcsó elektromos autó piacra dobása nagyot lendíthet a cégen, főként a kínai piacon. A cég részvényei a héten 0,5%-kal korrigáltak. 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Gilead és a Tentarix partneri kapcsolatba kezdett

A Gilead Sciences három többéves együttműködést kötött a Tentarix Biotherapeutics társasággal az onkológiai és gyulladásos betegségek új terápiáinak felfedezésére és fejlesztésére. A Tentarix Tentacles platformját felhasználva a partnerség célja egy többfunkciós fehérjeterápia kialakítása.  A Gilead és a Tentarix célja, hogy olyan készítményeket tudjanak alkotni, melyek segítségével az orvosok súlyosabb mellékhatások nélkül képesek kezelni a betegeket.

A Tentarix Biotherapeutics elnöke és vezérigazgatója, Paul Grayson kijelentette, hogy a Gileaddel való partneri kapcsolat jelentősen fel fogja gyorsítani a génterápiás kezelések fejlődését, hogy ezzel minőségi ellátást tudjanak biztosítani a betegek számára. A Gilead részvényei a héten 0,47%-ot korrigáltak. 

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple felgyorsítja a környezetvédelmet

Az Apple bejelentette harmadik Impact Accelerator osztályát: mely 12 új környezetvédelmi szolgáltatót tartalmaz a zöld technológia és a tiszta energia élvonalában. Az Apple Impact Accelerator program célja, hogy segítse a vállalkozásokat a növekedésben és környezetvédelmi céljaik elérésében. Lisa Jackson, az Apple környezetvédelemért, politikáért és társadalmi kezdeményezésekért felelős alelnöke szerint a megújuló energiától kezdve az újrahasznosításig, minden lehetőséget kiaknáznak, hogy egy zöldebb jövőt tudjanak teremteni a projekt álltal. 

Az Apple egy 12 hetes programot alakított ki különböző cégvezetők számára, mely során az egyének készségfejlesztési lehetőségeket, személyes mentorálást és hozzáférést kapnak az Apple rendszereihez. A cél, hogy 2030-ra minden vállalkozás – mely részt vett a projektben – karbonsemleges legyen.  Az Apple részvényei a héten 4,83%-ot emelkedtek. 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár 

 

Az Alphabet átlépheti még a 2 billió dolláros értéket?

Bár az Alphabet 2021 végén rövid időre túllépte a 2 billió dolláros küszöböt, azóta sem tért vissza erre a szintre. Ahhoz, hogy az Alphabet jövőre visszatérhessen ehhez az „exkluzív klubhoz”, 18%-os növekedést kell elérnie. Bár ez nem egy magas küszöb, az Alphabetnek le kell küzdenie néhány akadályt, mielőtt eléri és fenntartja a 2 billió dolláros értéket. Az Alphabet ezért most számos befektetői aggály megoldásán dolgozik. A cég bevételének 78%-a hirdetési forrásokból származott a tavalyi évben, viszont ez a szegmens nem növekszik elég gyorsan. 

Ez főként annak köszönhetően, hogy a vállalkozások megszorították hirdetési költségvetésüket. 2023 második negyedévében a bevétel mindössze 7%-kal nőtt az előző évhez képest, a reklámozás 3%-os növekedése pedig lefelé húzta a teljes bevételt. Ez azonban valószínűleg átmeneti és a felhő alapú rendszerek bevétele meghozhatja a várt eredményt. A cég részvényei a héten 2,89%-os emelkedést értek el. 


Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Scotiabank szerkezetátalakításba kezd

A Scotiabank Aris Bogdanerist nevezte ki az újonnan létrehozott csoportvezetői, digitális transzformációs, marketing és elemzési pozícióba szeptember 1-jei hatállyal. A szerepkörben Bogdaneris több, mint 25 éves munkatapasztalatát felhasználva felügyeli a Scotiabank digitális banki üzletágát, valamint irányítja a globális marketinget, az ügyfélbetekintést, az adatokat és elemzéseket, valamint az ingatlanokat. Aris eddig az ING csapatát erősítette.

Scott Thomson, a Scotiabank elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a digitális átalakulás a bank egyik főprioritása lett az elkövetkezendő évekre.  Az új csapat azon fog dolgozni, hogy „felgyorsítsa a növekedést és megszilárdítsa a Scotiabank pozícióját Kanada vezető digitális bankjaként”. A Scotiabank részvényei 48 dolláros árfolyamon zárták a hetet, 4,89%-os emelkedéssel. 

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

A kanadai kormány összetűzésbe került a Metával

A kanadai kormány a héten ismertette az internetes óriáscégeket érintő kötelező törvény szabálytervezetét, mondván, hogy ez a technológiai cégek aggodalmait oldja meg, de a Facebook kitart amellett, hogy ez blokkolja az oldalon közétett híreket és hirdetéseket az országban. Az Online News Act szabálytervezet sokak szerint viszont eloszlatja az Alphabet Google és a Facebook azon aggodalmait, hogy korlátozással szembesülhetnek az ország területén.

A kanadai online hírekről szóló törvény, amely annak a globális trendnek a része, hogy az internetes óriásokat fizessenek a hírekért, júniusban lépett törvénybe, és várhatóan decemberben lép hatályba, miután véglegesítették a szabályokat. A javaslattervezetek várhatóan évi 126,6 millió dollárt ”vonnak be” a Google-től, és mintegy 40 millió dollárt a Facebooktól. A Meta tavalyi bevétele körülbelül 117 milliárd dollár volt. A Meta részvényei a héten 2,86%-os emelkedtek, és 296 dolláron zárták a hetet. 

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A John Deere egy újabb innovatív gépet jelentett be

A John Deere új 1-es sorozatú körbálázói segítenek a gazdálkodóknak abban, hogy optimális nedvességszintet és egyenletes bálatömeget tartsanak fenn minden területen, minden rendsoron és minden egyes bálánál. Az 1-es sorozat innovatív Bale Doc AI technológiával rendelkezik, amely közel valós időben dokumentálja a bála nedvességét és súlyát. Ezek az adatok ezután bekerülhetnek a John Deere Műveleti Központba betakarítás utáni elemzés céljából. 

Az elemzés befejezése után a gazdálkodók megalapozott döntéseket hozhatnak a tápanyag-gazdálkodással kapcsolatban, vagy felhasználhatják az adatokat arra, hogy a lehető legjobb áron szerezzék meg báláikat, vagy csökkentsék a műtrágyaköltségeket ezzel elősegítve a cég környezetvédelmi terveit. A cég részvényei 6,89%-ot emelkedtek a héten.

 


Egyedi részvények:

Marvell Technology: Előre vezet anyagilag is

Baidu részvény: A kínai internet forradalom

Egyedi kötvény:

Continental 22/27 kötvény kontra államkötvény

Arany:

Az arany szerepe a portfólióban hosszútávon

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=aYP4XdmKLZM

Szólj hozzá