e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

A BYD egy brit hálózat létrehozására készül

Kína legsikeresebb elektromos autókat gyártó márkája, a BYD felfedte, hogy 2025 végéig egy 100 márkakereskedésből álló brit kiskereskedelmi hálózat létrehozását tervezi. A cég már hivatalossá tette a Lookers-szel és az LSH Auto-val kötött franchise-szerződéseit, és már sor került egy tárgyalásra is az Egyesült Királyság és Írország megyei vezetőjével, a Bono Ge-vel. A BYD azt is bejelentette, hogy az Atto 3 korai értékesítését bevezetési ajánlattal kívánja növelni. Az elektromosjármű-márka első 500 vásárlója Shell Recharge kártyát kap, amellyel az első 1000 mérföldön ingyenesen tankolhat a járműbe.

A BYD vállalat részvényárfolyama 11,22%-ot esett ezen a héten. A Wall Street legjobban figyelt piaci szorongásindexe hétvégére megugrott, és az index opciós volumene közel 4 éves csúcsra emelkedett, mivel az SVB Financial  azaz egy olya bank amely a fintechre és a bitcoinra is hagyatkozott, a cég növekvő válsága a részvényekre nehezedett. A következő évtizedben a BYD új haszongépjármű-modellek bevezetését tervezi olyan piacokon, mint Kína, Európa és Japán. Az ügyet ismerő személyek úgy vélik, hogy a vállalat 2025-ig több mint 20 milliárd dolláros költségvetést irányzott elő a haszongépjármű-üzletág számára, és a főbb kiadásokat kutatásra, termékfejlesztésre és a gyártási kapacitás bővítésére tervezi.

 

A Lucid keresleti problémákba ütközött

A társaság a negyedik negyedéves eredményjelentésében közölte, hogy február 21-ig több, mint 28.000 foglalása volt az Air szedánra. Ez meglepő, mivel a vállalat 34.000 foglalást jegyzett novemberben és akkor is kevesebbet szállított le, csaknem 2000 darabbal. A Lucid szóvivője úgy nyilatkozott, hogy 2023-ban mindössze 10.000-14.000 jármű megépítését tervezi, ami jóval kevesebb, mint amennyit a Wall Street-i elemzők vártak. Összességében a szakértők 27.000-nél is több jármű legyártására számítottak, tekintve, hogy újabb gyárak épülnek a márka jóvoltából, a termelés növelése érdekében. 

A Lucid részvényárfolyama ezen a héten 11,97%-ot esett. Vajon mi is járulhatott hozzá az eséshez. Sok összetevő közül az egyik, hogy a Wall Street szinte összes részvényei már második napon is csökkentek a változékony kereskedésben. Amit a banki részvények széleskörű veszteségei húztak lefelé, miután félő volt, hogy a pénteken csődeljárás alá vont, technológiai fókuszú Silicon Valley Bank csődje a szektor szélesebb körében is problémákat okozhat. A Lucid EV-gyártása 2023-ra megduplázódhat, de ez még mindig messze elmarad a piacok elvárásaitól. Úgy tűnik, hogy a Lucidnak nem sikerül új megrendeléseket szereznie a szedánjaira.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

A Medtronic korai nyugdíjazást biztosít

A Medtronic az elmúlt hetekben korkedvezményes nyugdíjba vonulási ösztönzőket ajánlott fel, mivel a világ legnagyobb orvostechnikai eszközöket gyártó cége igyekszik csökkenteni költségeit pénzügyi évének áprilisi vége előtt. Az orvostechnikai eszközöket fejlesztő és gyártó cég keveset beszélt a potenciális létszámleépítésről, viszont a többi céghez hasonlóan több ezer munkahely megszűntetése van kilátásban a szakértők szerint. A Medtronic főként a digitális fejlődés miatt döntött úgy, hogy leépíti munkaállományát, mely jelenleg 95.000 dolgozóból áll, szerte a világon. 

A Medtronic részvényárfolyama ezen a héten 8,02%-ot esett vissza. A Medtronicnál a legutóbbi negyedévben a bevétel és az egy részvényre jutó eredmény egyaránt csalódást okozott. A robotsebészeti piac azonban továbbra is nagy lehetőséget jelent a vállalat számára. A Medtronic következetes osztalékfizető, 45 éve folyamatosan növeli a kifizetéseket.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

A Microsoft részvényeire érdemes odafigyelni

A világ harmadik legnagyobb, 1,89 billió dolláros piaci tőkéjével a Microsoft a technológiai világ egyik meghatározó alakja, és valószínűleg hosszú, jövedelmező jövő előtt áll. 2022-ben részvényei 28,7%-ot estek, mivel a makrogazdasági ellenszél az egész technológiai ágazatot megterhelte. A piac azonban az év eleje óta a fellendülés jeleit mutatja, a Nasdaq Composite index évi 10%-ot, a Microsoft részvényei pedig nagyjából 6%-ot emelkedtek ugyanebben az időszakban. Eközben az infláció hét egymást követő hónapban mérséklődött. A javulás valószínűleg vonzza a befektetőket a technológiai részvények felé, fellendítve az olyan vállalatokat, mint a Microsoft.

A Microsoft részvényárfolyama ezen a héten 2,62%-ot korrigált. A Microsoft részvényei kiváló lehetőséget nyújtanak a szoftveres oldalra történő befektetéshez. A vállalat dominanciája a digitális iparágakban, például az operációs rendszerekben, a termelékenységi szoftverekben, a játékokban és a felhőalapú számítástechnikában 161%-os részvényárfolyam-emelkedést eredményezett az elmúlt öt évben és 801%-os emelkedést az elmúlt évtizedben.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A Nike digitalizációra törekszik

A Nike globális sportruházati óriás több felsővezetői kinevezést is bejelentett, hogy segítse a „Consumer Direct Acceleration” projektjét, egy teljesen új digitális rendszert, amely a hosszú távú növekedést fog biztosítani a cég számára. 

A Nike „B” részvényárfolyama ezen a héten 2,85%-ot korrigált. A Nike közvetlen fogyasztói üzletága tovább szeretne bővülni és növelni a bruttó árrését. A Nike továbbra is a világ egyik legnagyobb ruházati eladója, és képes volt 46,7 milliárd dollár bevétel elérésére 2022-ben, és a divatipar egyik legértékesebb márkájával és vállalatával rendelkezik. A cég 1 millió munkavállalót foglalkoztat, és a digitális fejlődés ellenére sem tervez még mérvadó létszámleépítést.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Siemens Connect Box befutott a piacra

A Siemens Smart Infrastructure elindította a Connect Bokx-ot, egy nyílt és könnyen használható IoT-megoldást, amelyet kis és közepes méretű épületek kezelésére terveztek. A Siemens Xcelerator portfólió legújabb tagja, a Connect Box egy felhasználóbarát megközelítés az épületek teljesítményének nyomon követésére, amely akár 30 százalékkal optimalizálhatja az energiahatékonyságot, és jelentősen javíthatja a beltéri levegő minőségét. A termék kis és közepes méretű épületekre, például iskolákra, kiskereskedelmi üzletekre, lakásokra vagy kis irodákra van optimalizálva. 

A Siemens részvényárfolyama ezen a héten 0,29%-ot emelkedett. A Siemens hárommilliárd eurós szerződést írt alá tehervonatok szállítására és szervizelésére Indiában. A Siemens 1200 elektromos mozdonyt szállít, és 35 évig szervizeli is azokat a megállapodás értelmében, ami a valaha volt legnagyobb megállapodás Indiában. A társaság által tervezett 9000 lóerős, 120 km/óra végsebességű szerelvényeket a Gujarat államban található Indian Railways Factoryban szerelik össze a következő 11 évben, a szállítások pedig 24 hónapon belül kezdődnek.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

Az Nvidia továbbra is erős teljesítményt mutat

Az Nvidia rekordnak számító 7,64 milliárd dolláros negyedik negyedéves bevételt jelentett be tavaly, csaknem 3 milliárd dolláros tiszta profittal. 2023 január végén végződő negyedik negyedévre a bevétel 6,05 milliárd dolláros értéken alakult, ami 21 százalékos csökkenés az előző hasonló időszakhoz képest, és ebből mindössze 1,4 milliárd dollár volt a profit. Ez 53 százalékkal kevesebb, mint a korábbi időszakban. A visszaesés ellenére a riválisokhoz képest az Nvidia továbbra is erősebb eredményt tudott felmutatni. 

Az Nvidia részvényárfolyama a héten 3,87%-ot esett, míg az elmúlt három hónap alatt 35,08%-ot emelkedett. A mesterséges intelligencia és a felhőalapú számítástechnika gyorsuló elterjedése feldobhatja a jövőbeli eredményeket.

Az elmúlt két évtizedben az Nvidia részvényei összesen több mint 24000%-os, azaz 31,6%-os éves szintű hozamot értek el. Ha tehát 20 évvel ezelőtt 1000 dollárt fektetett volna be az Nvidia részvényeibe, ma már több mint 241.000 dollárt érne.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

A Vestas újabb megrendelést kapott

A Vestas bejelentette, hogy megrendelést kapott egy 95 MW-os szélturbina rendszer kialakítására Buenos Aires területén, Argentínában. A projektben 21 db V150-4,5 MW-os szélturbina szerepel majd, amelyeket a dán Vestas szállít és telepít. A befejezést követően a Vestas egy 20 éves Active Output Management szolgáltatási szerződést is biztosít, mely magába foglalja a rendszerek rendszeres karbantartását. Ez a megállapodás optimalizálja az energiatermelést, miközben hosszú távú üzleti biztonságot is nyújt a Vestas számára. 

A Vestas Wind Systems részvényárfolyama ezen a héten 0,18%-ot erősödött. A Vestas folyamatosan keresi azokat a partnereket, akik támogatják az alaptevékenységükre való stratégiai összpontosítást és segítenek a megújuló energiaforrások hosszú távú, hatékony skálázásában.Egyedi részvények:

A Samsung Electronics megkezdi az együttműködést a Sony-val az autóipari chipek terén

Netflix újrainduló növekedése avagy Netflix vs. Walt Disney

Egyedi kötvény:

2,21%-os hozamot kaphat évente dollárban a Procter&Gamble-től

Arany:

Az arany ára 2023-ban minden idők legmagasabb szintjére emelkedhet

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=hIWhVMA8ZKY

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!