e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A BYD új üzemet épít

A kínai BYD bejelentette, egy 290 millió dolláros beruházással épít új üzemet Chile területén. A gyártósor a hírek szerint évente 50 ezer tonna lítium-vas-foszfátot fog előállítani az akkumulátorokban alkalmazott katódok gyártásához, viszont később számítani lehet arra, hogy a BYD teljesen áttér az új, só alapú technológiára. A cég Kínában már a legkeresettebb elektromos autókat gyártja, megelőzve vetélytársait, köztük a Tesla-t is a piacon. A gyártósor leghamarabb 2025-ben indul a tervek szerint, és csaknem 500 új munkahelyet teremt. 

A BYD részvényárfolyama 0,96%-ot korrigált. A kínai BYD elektromosautó-óriás hétfőn bejelentette, hogy egy új technológiai rendszert fejlesztett ki, amely stabilizálja az autók haladását a rögös terepen, éles kanyarokban és még sekély vízben is. A BYD egyik támogatója Warren Buffett Berkshire Hathaway vállalata. A BYD nem tért ki arra, hogy a vállalat új DiSus rendszere mennyibe kerülne, és arra sem, hogy mikor válik széles körben elérhetővé.

 

A Geely a Tesla mintáját követi

A kínai Geely autógyártó azt tervezi, hogy követi a Tesla példáját, és hasonló fröccsöntési gyártási technikát alkalmaz a Zeekr elektromos járművek gyártása során. Az autó egy többcélú elektromos kisteherautó lesz, melyben akár hat személy is elfér. A Geely Zeekr gyártástechnológiai vezetője, Jiang Kehong már megerősítette, hogy a Geely fröccsöntési módszerrel gyártja az alumínium alkatrészeket, amivel a Tesla Model Y alkatrészei is készülnek. A hírek szerint ez költséghatékonyság szempontjából az egyik legjobb megoldás a Geely számára.

A Geely Automobile részvényárfolyama ezen a héten 0,18%-ot korrigált. A Geely Holding 2009-ben vásárolta meg a Volvo Cars-t a Fordtól. A Geely a Volvo Cars részvényeinek 80%-át birtokolja, miután a svéd autógyártó 2021 októberében tőzsdére lépett. A Geely és a Volvo Cars együttműködik a Polestar elektromos járművön, amely Írországban online és a sandyfordi bázisról is elérhető. A csoport számos márkát üzemeltet, köztük a Geely Auto, Lynk&Co, Zeekr, Geometry, Volvo Cars, Polestar, Lotus, London Electric Vehicle Company, Farizon Auto és Cao Cao Mobility márkákat. A Geely Holding elmondása szerint 2022-ben mintegy 2,3 millió járművet értékesített, és világszerte 120 000 embert foglalkoztat.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az UnitedHealth 30 éve erőteljes növekedést produkál

Az UnitedHealth bevétele 15%-kal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, mivel a cég mintegy 2 millió ügyféllel bővítette biztosítási ágát. A társaság egészségügyi ellátást nyújtó Optum részlege a szolgáltatások bővülésével még gyorsabban nőtt, felülmúlva az elemzői elvárásokat. Az UnitedHealth bevétele 30 éve minden évben, átlagosan 18%-kal nőtt. A részvények csaknem 873%-os hozamot teremtettek az elmúlt évtizedben, beleértve az újra befektetett osztalékokat is. Ez négyszerese az S&P 500 indexnek

A UnitedHealth Group részvényárfolyama ezen a héten 1,01%-ot emelkedett. Az első negyedévben a növekedést a vállalaton belüli több ember kiszolgálása és a vállalatnak a szélesebb körű ellátásra irányuló bővülő képességei vezették. A vállalat az egész évre vonatkozó nettó eredménykilátásait részvényenként 23,25-23,75 dollárra, a korrigált nettó eredményt pedig részvényenként 24,50-25,00 dollárra emelte.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

A Microsoft elbukhatja eddigi legnagyobb akvizícióját

A Microsoft az első negyedévben minden várakozást felülmúló számokat közölt, viszont az Activision felvásárlásának legújabb fejleménye megrengette a cég részvényeit. A brit Versenypiaci Hatóság a napokban bejelentette, hogy blokkolja a Microsoft 69 milliárd dolláros tranzakcióját. Indoklásában a hatóság aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az ügylet potenciálisan negatív hatással lehet a kialakulóban lévő felhőalapú játékpiacra, melyet a Microsoft fölényesen dominál. Egyelőre az ítélet nincs kőbe vésve, viszont szakértők szerint a cég felvásárlása akár éveket is csúszhat így. 

A Microsoft részvényárfolyama ezen a héten 1,00%-ot emelkedett. Microsoft vállalat a Surface márkanév alatt PC-s perifériákat fog gyártani, például tollakat, egereket, billentyűzeteket és egyéb termékeket. A Surface márkanévvel ellátott PC-kiegészítők, köztük egér, billentyűzet, tollak, dokkolók és egyéb termékek továbbra is kaphatók lesznek. Amíg a készletek fennmaradnak, a meglévő Microsoft márkájú PC-perifériákat, köztük egereket, billentyűzeteket és kamerákat továbbra is a meglévő piacokon kínáljuk, ugyanazokkal az eladási árakkal.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alphabet részvényvisszavásárlásba kezdett

Az Alphabet a napokban közölte, hogy 70 milliárd dollár értékű részvény visszavásárlásba kezd, melyet jóvá is hagyott az igazgatótanács. Ha a Google ténylegesen a teljes összeget visszavásárlásra költi, az a tavalyi ütem folytatását jelentené. Az Alphabet az előző évben szintén 70 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást jelentett be. A Google törekszik arra, hogy csökkentse a költségeket, melynek részeként jelentős elbocsátásokat kivitelezett „a megváltozott gazdasági valóságra” és a túlfoglalkoztatásra hivatkozva. 

A Google azaz Alphabet „A” részvényárfolyama 1,5%-ot korrigált ezen a héten. Az Alphabet nemrég megjelent vállalati gyorsjelentése képes volt eloszlatni néhány félelmet, miszerint a vállalat lassabb fejlődése a ChatGPT-ben hatással lesz a keresőmotorok dominanciájára. Sundar Pichai vezérigazgató kijelentette, hogy a keresési szegmens jól teljesít a felhő szegmens lendületével együtt.  Ennek köszönhetően az első negyedévben az árbevétel 3%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, 58,06 milliárd dollárra, ami 1%-kal felülmúlta a becsléseket. Az első negyedéves eredmény 10%-kal felülmúlta a becsléseket, részvényenként 1,17 dollárral, annak ellenére, hogy 5%-kal csökkent a 2022-es első negyedévhez képest. Ami még fontosabb, hogy az Alphabet véget vetett annak a négy egymást követő negyedévnek, amikor a vállalat elmaradt az alsó soros várakozásoktól.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Scotiabank és a Moving2Canada partneri kapcsolata

A Scotiabank a napokban bejelentette, hogy partneri kapcsolatba lép a Moving2Canada szervezettel, mely arra törekszik, hogy az új lakosoknak megfelelő életet teremtsen Kanadában. A Moving2Canada digitális platformja alapvető információkkal látja el a leendő polgárokat, hogy segítsen nekik áttérni a kanadai életre. A cég platformját évente 4 millióan látogatják. A Scotiabank elkötelezett amellett, hogy partnere legyen az újonnan érkezőknek, megfelelő megoldásokat és tanácsokat kínálva pénzügyi céljaik elérésében.

A Bank of Nova Scotia részvényárfolyama ezen a héten 0,24%-ot emelkedett. A Scotiabank részvényesei új vezérigazgatót (CEO) szavaztak meg, aki néhány évnyi gyenge piaci hozam után Latin-Amerikára összpontosít. Konkrétan az új vezérigazgató nagyobb erőfeszítéseket kíván tenni Mexikóban. Ez aztán nagyobb növekedést eredményezhet Peruban, Kolumbiában és Chilében. A másik fókuszterület itthon van, konkrétan azonban a bevándorlók piacán belül. Kanada továbbra is évről évre rekordszámú bevándorlót fogad, ez azonban még nagyobb nyomást gyakorol a lakásszektorra. Kanadának szüksége van bevándorlókra, hogy ellensúlyozza a lassú népességnövekedést és feltöltse a munkaerőpiacot. A Scotiabank tehát a közeljövőben is a bevándorlók piacára helyezi a hangsúlyt.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

Nemsokára érkezik a Walt Disney negyedéves jelentése 

A Walt Disney május 10-én jelenti be második negyedéves teljesítményét, melytől igen vegyes eredményeket várnák a szakértők. A legutóbbi negyedév 3,3%-os csökkenést mutatott, és a mostani helyzetek alapján ismét csökkenhet a vállalat részvényeinek értéke. Ez főként annak tudható be, hogy az Amerikai Írószövetség tagjai sztrájkba kezdtek, mivel nem kaptak megfelelő bérezést a Disney sikerfilmjei után. A Walt Disney részvényei az utóbbi időben durva kilengést mutattak az elmúlt két évben, átlagosan 4,2%-os emelkedéssel vagy csökkenéssel. 

A Walt Disney részvényei az elmúlt héten 1,93%-ot estek. A Walt Disney másik üzletága viszont reméli, hogy a bevételeket támogatja majd a tematikus parkok üzletágának további lendülete, amely 2023-ban közel 30%-kal növelte bevételeit.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A Vestas Japánban terjeszkedik tovább

A Vestas bejelentette, hogy rendelést kapott egy 238 MW-os szélerőmű kiépítésére a Hibiki Wind Energy cégtől, Japán területén.  A megrendelés 25 db V174-9,5 MW-os szélturbina szállítását és telepítését, valamint a szélerőműpark hosszú távú menedzsmentjét is magába foglalja. A Hibiki Wind Energy azért választotta a Vestast, mivel világszerte üzemeltet nagy élettartalmú turbinákat, ráadásul törekszenek a lehető legzöldebb módon kivitelezni a projekteket. 

A Vestas Wind Systems részvényárfolyama az elmúlt héten 3,1%-ot emelkedett. A Vestas Wind Systems A/S igazgatótanácsa úgy döntött, hogy folytatja a részvényalapú ösztönző programot valamennyi résztvevő számára, beleértve a vezetőség valamennyi tagját, és új programot indít 2023-ra. A 2023-as program a 2022-es évre vonatkozó korlátozott teljesítményű részvényprogramra vonatkozó feltételeken alapul majd. Összhangban lesz a Vestas 2021. április 8-i éves közgyűlés által jóváhagyott javadalmazási politikájával.


Egyedi részvények:

Referenciaindex: Mit kell tudni róla?

Klímavédelem: Befektetés és tiszta nyereség

Egyedi kötvény:

Fix kamatozású kötvények krízis esetén 1. rész

Arany:

Válságok esetén arany befektetés

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=yC0GnKhAhQA

Szólj hozzá