e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

A Tesla decemberi eredménye

A Kínai Személygépkocsik Szövetsége (CPCA) adatai szerint a Tesla decemberben 55.796 Kínában gyártott elektromos járművet szállított le, ami öt hónap óta a legalacsonyabb érték. Ez 44%-os csökkenést jelent novemberhez képest és 21%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez főként annak az eredménye, hogy az amerikai autógyártó csökkentette a termelést. A Tesla megpróbálkozott az árcsökkentéssel is, viszont a készlethiány visszafogta a vállalat eredményeit. Ez a legkevesebb havi szállítás július óta, amikor a Tesla sanghaji üzemében a legtöbb termelést felfüggesztették a gyártósorok frissítése miatt.

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 8,63%-ot esett. A Tesla részvényei 12%-os csökkenéssel zártak kedden, egy nappal azután, hogy az elektromos autógyártó bejelentette a negyedik negyedéves járműgyártási és szállítási számokat 2022-re vonatkozóan. A számok rekordot jelentettek az Elon Musk vezette vállalat számára, és 40%-os növekedést jelentettek a kiszállítások terén az előző évhez képest, de elmaradtak az elemzői várakozásoktól. Egyes Wall Street-i elemzők szerint a Tesla kiszállítások elmaradása bajokat jelent az elektromos járműgyártó számára, mások viszont vételi lehetőséget látnak a vállalat számára 2023-ban

 

Az Xpeng ismét felpörgött

Az XPeng folytatja fellendülését az értékesítési volumen tekintetében, és 2022 utolsó hónapjában öt számjegyű eredményre tért vissza. A kínai elektromos autógyártó jelentése szerint decemberben 11.292 járművet szállítottak le. Ez a legjobb eredmény július óta, viszont így is 29 százalékkal alacsonyabb, mint 2021 decemberében. A negyedik negyedévben az Xpeng 22.000 elektromos autót szállítottak le, ami 47%-os csökkenés éves szinten. 2022-ben az XPeng autóeladásai meghaladták a 120.000 darabot, ami észrevehető javulás 2021-hez képest, amikor 98.000 darabot szállítottak le. 

Az XPeng részvényárfolyama ezen a héten 1,71%-ot emelkedett. Az XPeng decemberben novemberhez képest erőteljes járműszállítás-növekedésről számolt be.A vállalat túlteljesítette a negyedik negyedévre vonatkozó járműszállítási előrejelzést.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

Az Amgen lendületesen kezdte az új évet

A cég egyesítette erőit Synaffix-szel, és beleegyezett, hogy akár 2 milliárd dollárt is kifizet a Synaffix egyik legígéretesebb termékének licenszéért. A holland biotechnológia vállalat csütörtökön közölte, hogy licencszerződést kötött az Amgen-nel új ADC-k (antitest termékek) fejlesztésére. Az Amgen fenntartja a lehetőséget, hogy egy későbbi időpontban további négy program kizárólagos licencét is megvásárolja a cégtől főként az antitestek fejlesztése miatt.

Az Amgen részvényárfolyama 4,73%-ot menetelt ezen a héten előre. Az Amgen valamivel több, mint 26 milliárd dollárért, azaz részvényenként 116,50 dollárért vásárolja fel a Horizon Therapeuticsot. A Horizonnak két fő gyógyszere van, a Tepezza és a Krystexxa, egy pajzsmirigy szemészeti betegséget és egy krónikus köszvényt kezelő készítmény-mindkettő infúzió. Az üzlet segít az Amgen bevételének kiegyenlítésében, mivel két gyógyszerének szabadalma lassan lejár.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

Az Apple ismét megsértette a GDPR-t?

A francia adatvédelmi felügyelet, a CNIL bejelentette, hogy 8 millió eurós szankciót szabott ki az Apple-re, amiért nem szerezte meg a helyi mobilfelhasználók beleegyezését, mielőtt hirdetésazonosítókat helyeztek el eszközeiken. Ez egyértelműen a helyi adatvédelmi törvény megsértése a szakértők szerint. A szankciós határozatot december 29-én adták ki, és a CNIL az Európai Unió elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelve alapján jár el az ügyben. Az Apple nem nyilatkozott még az üggyel kapcsolatban. 

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 0,24%-ot korrigált. Warren Buffett Berkshire Hathaway vállalata hatalmas Apple befektető. A konglomerátum portfóliója legalább 10 negyedév óta erősen koncentrálódik az Apple-ben, 38%-os vagy annál nagyobb arányban.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A Mastercard az ünnepek alatt is a legjobb döntés volt

A Mastercard SpendingPulseTM adatai alapján a cég kiskereskedelmi forgalma az USA területén 7,6%-kal nőtt az előző évhez képest ebben az ünnepi szezonban, november 1. és december 24. között. A Mastercard SpendingPulse a bolti és online kiskereskedelmi eladásokat minden fizetési módra méri, és nem korrigálja az infláció. Az előzetes adatok szerint az online értékesítés 10,6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ebben az ünnepi szezonban az e-kereskedelem a teljes kiskereskedelmi forgalom 21,6%-át tette ki.

A Mastercard részvényárfolyama ezen a héten 5,73%-ot emelkedett. A Mastercard dominál a világ fizetési szolgáltatói között. A vállalat viszonylag rugalmasan működik, ami vonzó befektetéssé teszi.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Pfizer lezárja egyes kutatásait

A Pfizer azt tervezi, hogy lezárja a ritka betegségek kezelésével kapcsolatos korai stádiumú kutatásokat, beleértve az új vírusalapú génterápiák kifejlesztését. A vállalat vezetősége azt mondta, hogy “externalizálja” a legtöbb korai stádiumú ritka betegség-programot, valamint a génterápiás programjait, amelyek még nem zajlanak klinikai vizsgálatokban. Ezzel viszont kérdéses, hogy merre is fog tovább haladni a Durhamben található génterápiás gyártóüzem, mely kutatásaiba a vállalat 2021 decemberében közel 70 millió dollárt fektetett be.

A Pfizer részvényárfolyama 0,62%-ot korrigált. A Pfizer a Wall Street-i recessziók és medvepiacok idején is jól teljesített. A COVID-19 eladásai a vártnál hosszabb ideig magasak maradhatnak. A pandémiás vakcina/antivírus bevételek váratlanul érkező bevételei szuperkonzervatív és likvid helyzetbe hozták a mérlegét. A Pfizer értékelései túl alacsonyak, mivel a hatalmas pénzáramlásokat idén visszaforgatják az akkrétív K+F-be és a felvásárlásokba.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

A Tencent 2022-ben 91 millió részvényt vásárolt vissza

A Tencent Holdings vezette a hongkongi tőzsdén azon cégek listáját, amelyek tavaly visszavásárolták saját részvényeiket. A tavalyi évben a tőzsdén jegyzett cégek visszavásárlásai szinte megháromszorozódnak, ami történelmi csúcs. A Choice pénzügyi adatplatform szerint a hongkongi tőzsdén jegyzett cégek 2022-ben 102,9 milliárd HKD-t (13,2 milliárd USD) költöttek részvény-visszavásárlásra, szemben az előző évi 38,1 milliárd HKD-vel (4,9 milliárd USD). A Tencent több mint 33,7 milliárd HKD-t szerzett, 91 millió részvény visszavásárlása után. 

A Tencent Holdings részvényárfolyama ezen a héten 8,52%-ot emelkedett. A Tencent vegyes harmadik negyedéves eredményekről számolt be, a bevételek már a második egymást követő negyedévben tovább csökkentek, de a nyereség a növekedés jeleit mutatta. A bevételek éves szinten 2%-kal 140,1 milliárd jüanra, azaz 19,7 milliárd dollárra csökkentek, és elmaradtak a 141,6 milliárd jüanos becslésektől. Pozitívum, hogy a nettó nyereség 1%-kal 39,9 milliárd jüanra, azaz mintegy 5,6 milliárd dollárra nőtt az előző évhez képest.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

A Linde új petrokémiai projektje

A gázipari nagyvállalat, a Linde egy új, 4 milliárd dolláros petrolkémiai projekttel bővíti a nitrogénellátási portfólióját Indonéziában. A cég egy csaknem 20 éves szerződést írt alá, melyben a Linde vállalta az új vezetékek kiépítését, birtoklását és üzemeltetését a Cilegon Ipari Parkon keresztül. A vállalat közleménye szerint a vezeték 2024 júniusában kerül üzembe, és minden eddigi gázipari tevékenységet felül fog múlni a cég történelmében. 

A Linde részvényárfolyama ezen a héten 2,98%-ot esett. A Linde jelenleg jó vételi lehetőség. A Linde plc ipari gáz- és gépipari vállalatként működik Észak- és Dél-Amerikában, Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A vállalat légköri gázokat, többek között oxigént, nitrogént, argont és ritka gázokat, valamint technológiai gázokat, például szén-dioxidot, héliumot, hidrogént, elektronikai gázokat, speciális gázokat és acetilént kínál.

 

 

Egyedi részvények:

A Merck&Co közbeszerzése és az alapkezelők mibe is fektetnek be idén

Jamie Dimon fontosabb, mint valaha, a JP.Morgan Bank számára, amelyet 17 éve vezet

Egyedi kötvény:

13,41%-ot hozamot hozhat a magar államkötvény, ami idén novemberben jár le

Arany:

Az arany ebben az évben is kiváló megtakarítási lehetőség lehet

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=ifuItI_V2Rs

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!