E-mobility vagyonkezelt részvénykosár

A Tesla árcsökkentéssel kezdi az évet

A Tesla immáron 2,06%-os részesedéssel rendelkezik az autópiacon, ezzel továbbra is megtartva domináns szerepét az EV szegmensben. Ennél viszont kiemelkedőbb hír, hogy miután az elektromos járművek vezetője csökkentette az árakat rohamosan megnőtt a kereslet a Model járművekre, míg minden más márka csökkenést jelentett be értékesítés szempontjából. A Tesla az Egyesült Államokban és Kanadában 20%-kal csökkentette járműveinek árát. Emellett a cég autóira továbbra is érvényesek az adókedvezmények. 

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 9,21%-ot emelkedett. Elon Musk kijelentette, hogy célul tűzte ki, hogy a Tesla 2022-re 50%-kal növeli járműszállításait. A vállalat ezt nem egészen érte el, nemrég jelentette be, hogy a teljes kiszállítások száma 40%-kal nőtt 2022-ben, 1,31 millióra.

 

A Lucid felülmúlta az elemzők várakozásait

Az elektromos luxusjárműveket gyártó Lucid Group közlése szerint a cég valamivel több, mint 7100 járművet gyártott 2022-ben. A vállalat augusztusban közölte a befektetőkkel, hogy az egész évben 6000 és 7000 jármű gyártására számítsanak, így senki sem számított arra, hogy a Lucid valóban túllépi ezt az értéket. A cég részvényei közel 5%-ot erősödtek a hír hatására. A Lucid közleménye szerint a negyedik negyedévben 3493 járművet gyártott le arizonai gyárában, és 1932-t szállított le, így a teljes évi termelés 7180-ra nőtt. 

A Lucid Group részvényárfolyama ezen a héten 2,63%-ot korrigált. A Lucid 7500 dolláros kedvezményt kínál az ügyfeleknek egy új Air esetében, ha a járművet a Lucid Financial Services-en keresztül lízingelik. A döntés a Tesla közelmúltbeli lépését követi, amellyel csökkentette járműveinek árait.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

A Medtronic elkötelezett az egyenlőség mellett

A Medtronic elkötelezett az Egyesült Államok egészségügyi rendszereinek segítésén, ahol továbbra is a cég prioritása a betegek minőségi ellátása. Az egészségügyi egyenlőség kezelése kritikus fontosságú a cég számára, mivel a világ lakosságának több, mint fele nem fér hozzá az alapvető egészségügyi ellátáshoz. Az egészségügyi méltányosság iránti elkötelezettségének maximalizálása érdekében a Medtronic csatlakozik a Global Health Equity Network-hez.

A Medtronic részvényárfolyama ezen a héten 0,17%-ot emelkedett. A Medtronic a világ egyik legnagyobb egészségügyi készülékgyártója. A Medtronic átlagon felüli osztalékot kínál.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

Az Oracle és az Azure együttműködése

Az idei Supercloud esemény során az elemzők fókusza főként egyetlen partneri kapcsolatra összpontosult, mely nem más, mint az Oracle Corp. és a Microsoft Corp. közös projektje. A felhőalapú rendszerek fejlesztése kritikus pont lett szinte minden tech cég életében, és a piac hatalmas igényt tart ezen megoldásokra a jelek szerint. Az Oracle ügyesen kihasználta az Azure képességeit, beleértve a biztonságot, az identitáskezelést, valamint a hálózati rendszereket. Ezzel a lépéssel könnyen lehet, hogy az Oracle nemsokára igaz versenytársa lesz az AWS-nek, aki továbbra is vezeti a felhőalapú rendszerek piacát. 

Az Oracle részvényárfolyama ezen a héten 3,42%-ot esett. Az Oracle a következő eredményközlés közeledtével igyekszik majd erőt mutatni. Ezen a napon az Oracle az előrejelzések szerint részvényenként 1,19 dolláros eredményről számol be, ami éves szinten 5,31%-os növekedést jelentene. Eközben a Zacks konszenzusos bevételi becslése 12,39 milliárd dolláros nettó árbevételt prognosztizál, ami 17,9%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

Az Unilever nem kap bírságot az olasz hatóságtól

Az Unilever győzelmet aratott az Európai Unió legfelsőbb bíróságán egy 60 millió eurós bírság felett, amelyet az olasz versenyhatóság szabott ki rá. Az ügy az olasz hatóság 2017-es megállapítására vonatkozott, miszerint az Unilever visszaélt erőfölényével a bárokban, tengerparti üdülőhelyeken és kempingekben lévő fagylaltpiacon az „Algida” márkanéven keresztül. Az Unilever gazdasági tanulmányokat készített annak bizonyítására, hogy a gyakorlat nem zárta ki a versenytársakat, mellyel végül megnyerte a pert. 

Az Unilever Plc. részvényárfolyama a héten 0,96%-ot esett vissza. Az Unilever egy dologgal rendelkezik jelenleg: a márka erejével. Az olyan erős márkák, mint a Dove, a Domestos és a Hellmann’s lehetővé tették, hogy emelje árait és ellensúlyozza az inflációt. A harmadik negyedévben például a csoport éves szinten 12,5%-kal emelte árait.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A Siemens digitalizációra törekszik

A Siemens bemutatta, hogy a gyártási adatok folyamatos elemzésének köszönhetően hogyan lehet a szerszámgépeket gyorsabban és hatékonyabban kezelni, vagy karbantartani. A Siemens Xcelerator nyílt digitális üzleti platformmal a vállalat bemutatta, hogyan kapcsolható össze a fizikai világ a digitális világgal. Egy ilyen portfólió felgyorsítja a digitális átalakulást, és rugalmas és fenntartható működési formát tesz lehetővé mind a szerszámgépek gyártása, mind a használat során.

A Siemens részvényárfolyama ezen a héten 0,39%-ot korrigált. A Siemens 1200 darab 9000 lóerős (HP) mozdonyra kapott megrendelést az indiai vasúttól, ami a Siemens Mobility történetének legnagyobb mozdonyrendelése és a Siemens történetének legnagyobb megrendelése Indiában, áll egy vállalati közleményében.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

Az Nvidia Eye Contact sokakat megrémiszt

A múlt héten az Nvidia piacra dobta az Nvidia Broadcast új verzióját, egy mesterséges intelligencia által vezérelt szoftvert, amely képes zajelnyomásra, háttér eltávolításra/cserére, kamera keretezésére, illetve rendelkezik az Eye Contact funkcióval. Ez utóbbi jelenleg béta állapotban van, és sokak szerint szükségtelen a fejlesztése. Az Eye Contact lényege egyszerű: ha a felhasználó egy webkamerás meeting-en elnéz egy másik irányba (csak szemeit használva), akkor a szoftver automatikusan korrigálja a képet, mintha az illető el sem tekintene. Sajnos az újítás nem igazán sikerült reálisra, inkább komikusra a szakértők szerint. 

Az Nvidia részvényárfolyama a héten 5,56%-ot emelkedett. Az Arm-alapú szerverprocesszorok növekvő elterjedése 2023-tól hátszelet ad az Nvidia számára. A félvezető-specialista szépen beindulhat a szerverprocesszorok piacán, ha Grace chipjei olyan versenyképesek lesznek, mint állítja. Az Nvidia adatközponti üzletága újabb fantasztikus növekedési évnek néz elébe.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

Működésbe lépett a Vestas eddigi legnagyobb turbinája

A Vestas befejezte óriási V236-15,0 MW-os tengeri szélturbinája prototípusának telepítését a dániai National tesztközpontban. Miután a prototípus megtermelte az első kWh villamos energiát, kiterjedt tesztelési és ellenőrzési programnak vetik alá a megbízhatóságát, mielőtt a teljes típustanúsítvány és a sorozatgyártás megkezdődik. Ezzel a szélturbinával a cég új mércét állított fel a technológiai innováció, az iparosítás és a megújuló energia skálája terén.

A Vestas Wind Systems részvényárfolyama ezen a héten 4,8%-ot korrigáltak. A Vestas Wind Systems A/S egy dán vállalat, amely világszerte található szélturbinákat tervez, gyárt, telepít és felel azok karbantartásáért. A vállalat felelős a dániai szélturbinák karbantartásáért is.

 

Egyedi részvények:

Yum! Brands Ínycsiklandozónak tűnik 2023-ban

A Biersdorf a legnépszerűbb a magáncégek körében, akik a részvények 57%-át birtokolják, az intézmények 22%-ot tartanak

Egyedi kötvény:

Kiugróan magas kamat dollárban a Yum! Brands kötvényénél

Arany:

Miért emelkedhet tovább az arany ára 2023-ban?

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=UEu7_w-loQQ

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!