Hírlevelek

18. heti gyorsjelentés- Féléves mélyponton az olaj

By május 8, 2017 No Comments

Csütörtök este még hét órakor is az irodában tartózkodtam. Elhúzódott egy tárgyalás. A tárgyalás után egy pohár narancs juice elfogyasztása mellett a kedvenc amerikai hírportáljaimat néztem át. Olvasás közben meglepődve fogadtam a hírt, amelyet először a Bloomberg és a Reuters írt meg. Az amerikai képviselőház a republikánusok támogatásával (egy újabb szavazás után) elfogadta az Obamacare-t leváltani szándékozó, új egészségügyi törvényt, (217-213 arányban) az American Health Care Act-et. Ez nagy siker az Obamacare leváltásával kampányoló Trump számára, hiszen így növelheti a tervezett adóreform sikerének esélyét is. A szenátus még nem fogadta el a törvényt, de minden republikánus látja, hogy a szenátorok jelentős módosítást akarnak a törvénnyel kapcsolatban.

A hír olvasása után beültem a kocsimba és hazaindultam. Vezetés közben kaptam egy telefont unkaöcsémtől, Csabától, hogy szombaton a családjával Budapestre jönnek. Csaba és párja úgy döntött, hogy Tatabányáról a gyerekeket szeretnék felhozni a hétvégére egy állatkerti kirándulásra. Azért keresett meg az unokatestvérem, hogy szombat este a kirándulás után beugranának hozzám.

A pénteki napon korán reggel már az irodában voltam, mert több telefont kellett elintézni, hiszen több olyan ügyfelem is van, aki érdekelt volt abban, hogy megjelent az Adidas új negyedéves gyorsjelentése. Tájékoztattam őket a megvásárolt részvényük árfolyam emelkedésével kapcsolatban, elmondtam, hogy az Adidas 19%-kal emelkedő bevételről és 30%-os adózott eredmény-növekedésről számolt be. 

Csaba és párja, Tünde este hat órakor érkeztek meg a lakásunkra. Miután a gyerekek elvonultak a lányommal társasozni, két pohár mentás ananász üdítő mellett röviden elmesélték jövetelük igazi célját a családi kapcsolattartáson kívül. Elmondták, hogy jelenleg nyílászárók forgalmazásából élnek Tatabányán, de most gondolkodnak egy mobiltelefonokat értékesítő webshop nyitásán is. Csaba elmesélte, hogy ugyan régebben ő is dolgozott a pénzügyi szakmában, de mégis tőlem kér tanácsot, hisz Tündével rendelkeznek nyolc millió forint szabad bankbetéttel, amit 7-10 évre befektetési alapokba és részvényekbe fektetnének be. Azt is tudják, hogy egy független Bankhoz közvetítek értékpapírokat és a nyereségi cél elérésén kívül a megbízhatóság miatt kerestek meg engem és rajtam keresztül a Partner Bankot. Miután Tünde beszélt még egy kicsit a családjáról és elfogyasztott egy Sydney likőrös brandy kávét, érdeklődött a heti európai gazdasági eseményekről.

Mielőtt Európáról adtam volna tájékoztatót, elmeséltem, hogy ez a hét egy év után ismét az „olaj rossz hete” volt, hiszen féléves mélypont közelébe zuhant a héten a kőolaj jegyzés ára. A Brent piaci ára hordónkénti 48,97 dolláron, míg a WTI 46,12 dolláron zárt. A piac az amerikai palaolaj-termelés növekedése miatt túlkínálattól tart, miközben kételkednek abban, hogy az OPEC-nek sikerül más országokat rávenni a kitermelési kvóták meghosszabbítására. Alexander Novak, orosz energiaügyi miniszter mindenesetre azt jelezte csütörtökön, hogy országa hajlik a termelés további visszafogására.

Pluszban zártak az európai tőzsdék, miután megnyugodtak a befektetők arra a hírre, hogy a francia elnökválasztás második fordulója előtti tévévitán Emmanuel Macron független, centrista politikus meggyőző teljesítményt nyújtott. A francia elnökválasztási vita hatással volt az euróra, amely nagymértékben tudott erősödni a dollárral szemben, a hétvégére 1,10 pont lett a keresztárfolyama. Emellett vállalati gyorsjelentések emelték az európai indexeket. A Dax 30 vezető index 12803 ponton, 1,16%-os pluszban zárt, míg az Euro Stoxx 50 pedig 1,40%-os pluszban. Kimagasló eredményekről számolt be a BMW, amely másnapra 2,06%-os emelkedésében meg is mutatkozott. Az első negyedévben a BMW AG. 31 százalékkal, 2,15 milliárd euróra növelte nyereségét. A cég egész évi nyereségének és forgalmának növekedését vetíti előre több elemző, annak ellenére, hogy a cég új modellek fejlesztésébe invesztált nagy összegeket, illetve az elektromos mobilitást és az autonóm közlekedést helyezték előtérbe. Nagyot erősödött több európai bank illetve biztosító. A BNP Paribas 1,89 milliárd eurós adózott eredményt ért el az első negyedévben, felülmúlva a 1,5 milliárd eurós eredmény várakozást. A jelentés kiadása után pénteken 3,70%-ot menetelt az árfolyama. Az ING csoport 2,66%-os pluszban zárt, míg a Banco Santander 2,2%-ot erősödött. Gyenge volt viszont az E.ON a héten, az árfolyama a hét utolsó napján 1,11%-ot esett. Ugyancsak nagyot esett a hét közepén a Hugo Boss részvényárfolyama, miután a számaiból kiderült, hogy nem jött be az online értékesítési technika. Ugyanis a vállalat szerette volna felfuttatni ezt a vonalat, ugyanakkor a növekedés helyett, 27%-kal esett vissza az értékesítés. A héten kiderült, hogy a horvát lakossági piacon 10% körülire nő az OTP Bank részesedése. Kicsit alulmúló negyedéves jelentéssel jött ki az Erste csoport, 262 millió eurós adózott eredménnyel zárta 2017 első negyedévét.  

Áprilisban az euró övezet szolgáltatóipari beszerzési menedzser-indexe (BMI) 2011 áprilisa óta a legmagasabb szintre, 56,4 pontra emelkedett a márciusi 54 pontról. A héten a font esett Theresa May szavaira, miután bejelentette, hogy csak távolról akarja figyelni a „brexiti” kilépési folyamatokat. A brit parlament feloszlatta az alsóházat, ezzel megkezdődött a június 8-án tartandó, előrehozott parlamenti választás kampány.

Csaba és Tünde a gyerekek hangjára lett figyelmes, akik egyszerre kiabálták, hogy „Bébi úr”. Nem tudták azt, hogy ez mit jelent, majd nevetve elmondtam, hogy ez a Dreamworks egész estés új rajzfilmje, amire javasoltam, hogy vigyék el a gyerekeket holnap. Ez az a film, amely legyőzte a Disney Szépség és szörnyeteg egész estés filmjét kasszasikerekben. Mellesleg megjegyeztem, hogy egyébként is a Walt Disney a tőzsdén csak az utolsó három évben, több mint 40%-ot hozott. Tünde az álmosságra hivatkozva még egy kávét kért, mielőtt az amerikai és ázsiai gazdaságról beszélgetünk.

Amerikában a befektetőknek vegyes hírrel számolt be a Facebook a számaival. Hiába volt több mint 50% feletti éves reklámbővülése a cégnek, de az egyre lassuló fejlődés a magas-, illetve emelkedő költségek miatt a Facebook árfolyama május 2-a óta esett, hétvégére 150,24 dolláron zárt. A Dow Jones 21007 ponton, míg a Nasdaq 100 indexe ismét magasan, 5646 ponton zárt. Jól teljesített az Apple, annak ellenére, hogy csak 50,8 millió iPhone-t adtak el, a tavalyi év hasonló időszakában viszont 51,2 milliót. A közel 1 százalékos esés ellenére az Apple innen származó bevételei enyhén nőttek, mivel a prémium iPhone 7 Plus elég jól fogyott. Esett a héten az IBM (-2,51%), a Nike (-0,95%) és a Visa (-0,57%) árfolyama. Viszont annak ellenére emelkedett hétvégére 4,36%-ot a Tesla árfolyama, hogy nagyon rossz adatok jelentek meg a negyedéves jelentésében. A Tesla eddig soha nem látott szintre, 4 milliárd dollárra duzzasztotta a készpénzállományát, ami ugyan dicséretes, de ezzel szemben az adóssága majdnem 19 milliárd dollárra rúg. Mivel Elon Musk megnyugtatta a piacot arról, hogy az új Model 3 gyártásának előkészítése rendben zajlik és júliusban el is indulhat a terveknek megfelelően, így új vásárlási láz kezdődött.

Tájékoztattam továbbá őket arról is, hogy a héten megjelent az ausztrál kamatdöntő ülés jegyzőkönyve. A jegybank felfelé módosította a növekedési kilátásokat, jövőre 3,75%-os GDP növekedést várnak a korábbi 3,5% helyett.

A beszélgetést követően egy jó ízű vadhús pecsenyével és a Csabáék által hozott Merlot vörösborral zártuk az estét. Mivel a család itt aludt, így másnap közösen mentünk a városba és a tárgyalás befejezését jövő hétvégére beszéltük meg.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!