e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla riválisa leépítésbe kezdett

A Model szériák továbbra is vezetik az elektromos autózás piacát, ráadásul az újonnan bejelentett árcsökkentések csak tovább erősítették a Tesla jelenlétét a szektorban. A márka riválisai mindent bevetettek, hogy megelőzzék Elon Musk cégét az értékesítésben, viszont a jelek szerint ennek komoly következményei lettek. Az elektromos járműveket gyártó Lucid Group a napokban bejelentette, hogy dolgozói mintegy 18 százalékának elbocsátását tervezi. A cég részvényeinek értéke a bejelentés után 8%-ot esett. 

A Tesla részvényárfolyama ezen a héten 8,29%-ot emelkedett. Garrett Nelson, a CFRA elemzője pénteken „Erős vétel” minősítésre emelte a Tesla részvényeit. Az elemző emellett a cég Tesla árcélját 250-ről 275-re emelte. Nelson elmondta a befektetőknek, hogy a Tesla nagyobb valószínűséggel fogja felülmúlni a konszenzusos szállítási becsléseket, mint amennyire nem. Daniel Ives, a Wedbush elemzője, Daniel Ives, aki régóta Tesla emelkedésében bízik, szerdán azt írta, hogy a Wall Street közelről figyeli, hogy „a kereslet hogyan tartja magát a Tesla vezérigazgatója számára ebben az ingatag makroadatban”. Ives azt mondta a befektetőknek, hogy a Teslának „legalább” 420.000 kiszállítás körül kell elérnie az első negyedévben, „lehetséges felfelé íveléssel, az e heti szállítások körüli logisztikától függően”.

 

A BYD-t nem zavarja az árháború

A Tesla árcsökkentése az egész autóipart megrázta, és sokan rendkívüli költségoptimalizálásba kezdtek a versenyben maradás érdekében. A BYD ennek ellenére továbbra is sikeres a piacon, és a napokban bejelentette a negyedik negyedéves profitjának 11-szeres növekedését. Az erős eredményt annak köszönheti, hogy növelte vezető pozícióját a kínai piacon, bővülő termékválasztékának hála. A társaság 1,06 milliárd dolláros negyedéves nyereséget könyvelt el.

A BYD részvényárfolyama ezen a héten 8,58%-ot emelkedett. A BYD továbbra is gyorsan bővíti EV- és akkumulátorgyártását és 2023-ban további üzemek állnak üzembe Kínában. A BYD egy EV-összeszerelő üzemet épít Thaiföldön és ugyanezt szeretné tenni Brazíliában is. Azt mondja, legalább egy elektromos autóipari-gyára lesz Európában. Várhatóan a következő hónapokban bejelenti egy másik, Kínán kívüli ázsiai EV-gyár terveit, míg egy brazíliai üzem valószínűnek tűnik. De ezek egyike sem lenne 2023-as növekedési hajtóerő. Az EV- és akkumulátor-óriás ellenállt a 2023-as év eleji kínai árháborúnak, és január 1-jén valóban emelt néhány árat. Február végén és március elején azonban a BYD kereskedői kedvezményeket kínáltak különböző modellekre, miközben az autógyártó 2023-as modelleket adott ki alacsonyabb belépőárakkal.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Coloplast napelemparkot épít

A Coloplast bejelentette, hogy legújabb beruházása közvetlenül hozzájárul egy új, nagy napelempark felépítéséhez, mely 2023-tól a Coloplast dániai villamosenergia-fogyasztásának 100%-át fedezi majd a hírek szerint. A Coloplast ezt a Better Energy vállalattal együtt kivitelezi. A megállapodás egy új, több mint 50 hektáros napelempark megépítését biztosítja, és fontos lépést jelent a Coloplast fenntarthatósági programjában. A napelempark várhatóan 2023-ban fog teljes mértékben üzemelni.

A Coloplast részvényárfolyama ezen a héten 5,62%-ot emelkedett. A Coloplast 7%-os szerves növekedést ért el az első negyedévben. A bejelentett bevétel dán koronában kifejezve 18%-kal nőtt. Szerves növekedési ráták üzleti területenként: Seb- és bőrápolás 1%-t valamint az intervenciós urológia 11%-t növekedett. Szilárd kezdés volt tapasztalható a krónikus ellátásban, erős lendület a sztómakezelésben minden régióban, kivéve Kínát. A kontinencia ápolásban a gyűjtőeszközök terén a rendeléshátralék továbbra is csökkentette a növekedést, amit ellensúlyozott az intermittáló katéterek portfóliójának erős növekedése.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

A Meta betilthatja a politikai hirdetéseket

Az Európai Unió bizottsága olyan szabályok bevezetését javasolja, melyek köteleznék az online technológiai csoportokat, hogy hozzák nyilvánosságra a politikai hirdetésekkel összefüggő információkat. Ez kötelezővé tenné a Meta Platforms számára, hogy bejelentse mennyibe kerültek a hirdetések, ki fizette a tartalmat, és mekkora elérést is értek el. A politikai reklámokra vonatkozó új szabályokat megszegő vállalatok akár globális forgalmuk 4 százalékát is elérő bírságot kaphatnak a hírek szerint. A Meta, aki már Amerikában korlátozta a politikai tartalmú hirdetéseket bejelentette, hogy hasonló eljárásokat fog bevezetni Európában. 

A Meta Platforms részvényárfolyama ezen a héten 2,91%-ot emelkedett. A Meta részvényei 2023 elején emelkedtek, mivel a befektetők értékelik, hogy a vállalat vezetősége újra a nyereségességre összpontosít. A Meta Platforms „hatékonysági éve” során a közösségi média hirdetési óriás az elmúlt négy hónapban kb.21 ezer munkahelyet (a Meta csúcslétszámának ~25%-át) szüntetett meg [beleértve a 2023. március 14-én bejelentett második elbocsátási kört].

Miközben a digitális hirdetési piac továbbra is nyomás alatt maradt a kihívásokkal teli makrogazdasági környezet közepette, a Meta újonnan megtalált költségvallása csodákat művel a vállalat részvényesei számára. A Meta részvényei 2023-ban eddig idén 76,71%-kal emelkedtek, ami a tavalyi veszteségek nagy részét eltörölte.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Mastercard is bevezeti a Mesterséges Intelligencia használatát

A Mastercard a mesterséges intelligencia segítségével segítette a pénzintézeteket és más vállalkozásokat intelligensebb döntések meghozatalában. A cég most eltervezte, hogy kibővíti kínálatát, hogy személyre szabottabb élményt tudjon nyújtani az ügyfelek számára az AI technológia kiaknázásával. A Mastercard emellett együttműködésbe kezdett a Lusis Payments globális fizetési szolgáltatóval. A csatlakozás célja egy új online tranzakciós modell kiépítése.

A Mastercard részvényárfolyama ezen a héten 3,35%-ot emelkedett. A Mastercard 2022-es pénzügyi adatai lenyűgözőek voltak, a határokon átnyúló forgalom figyelemre méltó növekedést mutatott. A Mastercard hatalmas piacon tevékenykedik, hiszen a digitális fizetések további elterjedésében még rengeteg lehetőség rejlik.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Novartis új terméke átment a teszteken

A Novartis bejelentette, hogy Kisqali emlőrák elleni gyógyszere sikeresen csökkentette a kiújulás kockázatát azoknál a nőknél, akiknél a betegséget még korai szakaszában diagnosztizálták. A svájci cég részvényei 5,8%-kal ugrottak, négyhetes csúcsra miután a független felügyelők testülete is megerősítette a termék sikerét, és javasolták próbaidő előtti forgalomba hozatalát. A Novartis igen pozitív eredményt vár a terméktől, melynek alig van versenytársa a piacon.

A Novartis részvényárfolyama ezen a héten 9,69%-ot emelkedett. A Novartis részvény-visszavásárlási kör elindítására készül, amelynek célja, hogy a következő három évben akár 10 milliárd svájci frank (11 milliárd dollár) értékben vásároljon vissza vállalati részvényeket. A Novartis múlt heti éves közgyűlésén zöld utat kapott új kezdeményezés keretében a svájci gyógyszergyár saját névre szóló részvényeinek legfeljebb 10%-át vásárolja meg.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple 13 éves csatát nyert meg

Az Apple meggyőzte az Egyesült Államok fellebbviteli bíróságát, hogy mellőzze a VirnetX társaság által indított szabadalmi licensz pert, melyben a cég 502 millió dolláros díjat követelt az Apple-től. Az Egyesült Államok szövetségi körzetének fellebbviteli bírósága a napokban megerősítette az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának határozatát, amely érvénytelenítette a VirnetX Holding keresetét. A két cég 13 évig tartó bírósági csatát vívott, amely több tárgyalást és fellebbezést is magában foglalt. 

Az Apple részvényárfolyama ezen a héten 2,9%-ot emelkedett. Warren Buffett 146 milliárd dolláros Apple-befektetését a vezető piaci pozíciók, az erős tőkehozam és a Berkshire Hathaway számára vonzóvá tevő „ésszerű” értékelések indokolhatják. Buffett fő kritériumai jól illeszkednek az Apple részvényekbe történő befektetéshez: érthető üzleti modell, kiváló minőségű menedzsmentcsapat, erős pénzügyi mutatók és az értékalapú befektetés „vásárolj és tartsd” megközelítése.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

 A Linde első hidrogén kompja

A Linde megkezdte a folyékony hidrogén szállítását a világ első, hidrogénüzemű, autók és utasok számára elérhető kompjához Norvégiában. A társaság maga fejlesztette és telepítette ki az üzemanyag-elvezető rendszert a jármű számára, illetve hozzájuk tartozik a fedélzeti tárolótartály és az üzemanyag-feldolgozó berendezés is. A tengeri közlekedés és teherszállítás körülbelül egymilliárd tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelős, mely a globális üvegházhatású gázok csaknem 3 %-a. A kompágazat kibocsátásának nullára való csökkentésével az ipar évi 600.000 tonnával csökkentheti kibocsátást.

A Linde részvényárfolyama ezen a héten 3,1%-ot emelkedett. A Linde bejelentette a következő generációs hidegszórásos gázellátási megoldásának, a LINSPRAY Connectnek a bevezetését, amely jelentősen növeli a repülőgép-ötvözetből készült alkatrészek bevonatolásához használt hidegszórásos eljárás megbízhatóságát és biztonságát. A korszerű ellátási megoldást a német Impact Innovations hidegpermetezési technológiai vezető céggel együttműködve fejlesztették ki.Egyedi részvények:

Túl késő megvenni az Eli Lilly részvényt?

A Nibe Industrier megszünteti érdekeltségét a Fujitsu Generalban

Egyedi kötvény:

3,099% kamat és hozam euróban a Mercedestől

Arany:

Aranyár előrejelzés: A biztonságos menedékek felfelé ívelő trendje folytatódik?

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=l24cTKl3CQI

Szólj hozzá