e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

A Geely 7 új modellt tervez

Kína egyik legsikeresebb EV márkája, a Geely Auto a héten közölte, hogy 7 fajta elektromos modellt kíván piacra dobni egy új prémium márka alatt a következő két évben. A cég közleménye szerint a Geely Galaxy márkához tervezett hét modellből, amelyek saját fejlesztésű akkumulátorrendszerrel rendelkeznek, három tisztán elektromos autó, négy pedig hibrid modell lesz. A Geely az L7 hibrid SUV-t és az L6 hibrid szedánt 2023 második és harmadik negyedévében, míg a tisztán elektromos E8-ast a negyedik negyedévben fogja piacra dobni.

A Geely Automobile részvényárfolyama ezen a héten ismét esett, most 6,17%-kal került lejjebb. A Geely által támogatott elektromos autómárka, a Zeekr hétfőn közölte, hogy a kínai akkumulátor-óriás CATL és mások 750 millió dolláros tőkeemelését követően 13 milliárd dollárra értékelték. A Zeekr még nincs nyilvánosan jegyezve, de a Geely decemberben közölte, hogy a márka bizalmasan benyújtotta a tőzsdei bevezetés iránti kérelmét az Egyesült Államokban. Az új értékeléssel a Zeekr papíron többet ér, mint a Xpeng, amelynek piaci értéke 8,01 milliárd dollár volt a Refinitiv Eikon elérhető adatai szerint.

 

A Lucid felpörgette a gyártást

A Lucid Motors bejelentette, hogy a negyedik negyedévben több, mint 50 százalékkal növelte elektromos luxus járműveinek termelését. Ez főként annak köszönhető, hogy a jobb alkatrész- és anyagellátás lehetővé tette a vállalat számára, hogy kissé túllépje az egész évre kitűzött gyártási célját. Az autógyártó közölte, hogy 2022-ben 7.200 járművet gyártott, ami az első kiemelkedő gyártási év. Az elemzők az előző évre nem számítottak 7000-nél több járműre a cégtől. Az új Lucid kedvezmény miatt a cég az évben nagyobb sikerekre számít. 

A Lucid Group részvényárfolyama ezen a héten 20,59%-ot esett. A Bank of America szintén leminősítette a részvényt semlegesre a vételi besorolásról, a közeljövőre vonatkozó keresleti aggodalmakra hivatkozva. Az elektromos járműveket gyártó Lucidot kizárták a kormány által az elektromos járműveket vásárló fogyasztók számára nyújtott új vásárlási adókedvezményből. A vállalat úgy döntött, hogy tesz valamit ez ellen.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

Zöld utat kaphat az Amgen egyik legnagyobb akvizíciója 

Az Amgen megkezdte a tárgyalásokat a befektetőkkel egy potenciális nagy kötvényügyletről, amely segít finanszírozni a dublini székhelyű Horizon Therapeutics mintegy 28 milliárd dolláros felvásárlását. A biotechnológiai vállalat és a Horizon még decemberben jelentette be közös tervét. Az Amgen 28,5 milliárd dolláros hitelt kapott a Citibanktól és a Bank of America-tól, hogy segítse a tranzakciót. Mindezt annak ellenére, hogy a cég így is hatalmas adósággal rendelkezik. A hivatalos dokumentumokat már mindkét cég benyújtotta az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez.

Az Amgen részvényárfolyama ezen a héten 2,86%-ot esett vissza. Az Amgen részvényárfolyama az elmúlt néhány hónapban jelentős mértékben csökkent. Fenntartja szilárd jövedelmezőségét, és biohasonló készítményekből álló portfóliójával, köztük a HUMIRA-ra adott válaszával rendelkezik. Kiemelni érdemes az osztalékot, a részvény-visszavásárlást az értékelést és más fontos pontokat a vállalattal kapcsolatban.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

A Bechtle továbbra is sikeres

Öt évnyi részvényár-növekedés alatt a Bechtle évi 17%-os összetett egy részvényre jutó nyereség növekedést ért el. Ez az EPS növekedés ráadásul magasabb, mint a részvényárfolyam évi 11%-os átlagos növekedése. A Bechtle tavaly is tovább erősödött, köszönhetően az erős utolsó hónapoknak. A negyedik negyedév volt a cég történetének legsikeresebb negyedéve, melynek köszönhetően a cég eredménye 350 millió euróra emelkedett az év végére.

A Bechtle részvényárfolyama ezen a héten 1,26%-ot korrigált. A Németországban, Ausztriában és Svájcban található 75 rendszerházzal és Európa 14 országában több IT reseller cégével a Bechtle csoport Európa egyik vezető IT kereskedelmi cége. A Bechtle AG-t 1983-ban a németországi Neckarsulm városában alapították, jelenleg a cégcsoport Európa 14 országában több mint 13.000 alkalmazottat foglalkoztat, 2021-es üzleti volumene meghaladta a 6,25 milliárd eurót.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A Stryker új rendszere megkapta az FDA engedélyét

A Stryker orvos technológiai cég engedélyt kapott az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságától a Q Guidance System új verziójának piacra dobására. A Q Guidance System egy tervezési rendszer, mely robusztus képalkotást és útmutatást kínál a sebészek számára a műtétek során. Tavaly szeptemberben a Stryker már elindította a Q Guidance System gerincműtétekre fejlesztett változatát, mely igen sikeresen teljesített a piacon, most viszont kiterjesztik a műszer alkalmasságát a koponyaműtétekre is. 

A Stryker részvényárfolyama ezen a héten 0,32%-ot korrigált. A Stryker a volumen által vezérelt felső árbevétel-növekedést ért el a jelentős akvizíció és a kedvező keresleti környezet eredményeként. Tovább javítja termékportfólióját, így jó pozícióban van ahhoz, hogy az iparág releváns szereplője legyen. Ugyanakkor a bruttó árrés alakulása és a szabad cash flow konverziójának lassuló tendenciája alapján lassuló jövedelmezősége kissé kockázatossá teszi a vállalatot.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

A BHP környezetbarát üzemanyagot tesztel

A BHP bejelentette, hogy megkezdte egy egyedi, hidrogénnel kezelt növényi olaj használatát a bányászati járműveiben és berendezéseiben a nyugat-ausztráliai vasércműveletekben. A megújuló dízel jelenleg 3 hónapos próbaidőszakon van, viszont a BHP igen jó eredményekre számít már most. A cég vagyonelnöke, Brandon Craig szerint a BHP üzemi üvegházhatású gázkibocsátásának körülbelül 40 százaléka a dízel üzemanyag használatából származik, így az új üzemanyag bevezetése radikális változásokat hozhat a cég életében, környezetkímélést tekintve. 

A BHP Group részvényárfolyama ezen a héten 9,95%-ot esett vissza. A BHP bányavállalat úgy döntött felgyorsítja a munkát a kanadai Jansen kálium-káliumbányában, mivel a csoport vonzó belépési lehetőséget lát a kínálatba az alacsonyabb kockázatú joghatóságokban a növekvő geopolitikai bizonytalanság közepette. A vállalat, amely korábban 2027-ről 2026 végére előrehozta az első termelést a Jansen 1. szakaszában, kedden megerősítette, hogy a 2. szakasz megvalósíthatósági tanulmányát a korábban tervezettnél egy évvel korábban fejezi be.

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

A Protolabs új platformot indít

A Protolabs elindította a Design for Manufacturability platformját, egy elemzői rendszert az európai ügyfelek számára. A platform lehetővé teszi, hogy a gyártás megkezdése előtt tesztelést hajtsanak végre egy adott terméken, ezzel kiszűrve az esetleges hibákat. A folyamat segítségével a mérnökök gyorsabban kivitelezhetik a megrendeléseket, illetve lecsökkenti annak kockázatát, hogy a termék hibája csak utólagosan, a fogyasztónál derüljön ki. A platformot szükség esetén a Protolabs alkalmazásmérnökei is támogatják.

A Proto Labs részvényárfolyama attól független , hogy a vállalat jó értelemben kiemelkedik a startup cégek közül ezen a héten 6,95%-ot esett vissza az árfolyama. A Proto Labs Inc. február 10-én 115,1 millió dolláros veszteségről számolt be a negyedik negyedévben. A Maple Plain, Minnesota-i székhelyű vállalat részvényenkénti alapon 4,24 dolláros veszteséget jelentett. Az egyszeri költségekkel és részvényopciós költségekkel korrigált eredmény részvényenként 26 cent volt.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

Az UBS Kínában keresi a lehetőségeket

Svájc egyik legnagyobb bankja, az UBS Group AG befektetési alapok engedélyét keresi Kínában. A jelentés szerint a bank informális tárgyalásokat folytat a Kínai Értékpapír-szabályozási Bizottsággal pályázati szándékáról. A UBS volt az első külföldi bank, amely 2018-ban többségi részesedést szerzett egy kínai értékpapír vegyesvállalatban, viszont egy újabb partner/akvizíció lehetővé tenné a svájci vállalat számára, hogy tovább bővüljön a világ második legnagyobb gazdaságában. Az UBS lenyűgöző csapata szakértők szerint további sikereket fog elérni Kína területén. 

A UBS részvényárfolyama ezen a héten 1,03%-ot esett, míg 2023. január 1-től kezdve 16,15%-ot emelkedett a részvényeinek ára. A UBS Group ezen a héten bizonytalan évet jósolt az ukrajnai háború és a megingott ügyfélbizalom miatt, annak ellenére, hogy 7,6 milliárd dolláros nettó nyereségével felülmúlta a 2022-es várakozásokat.Egyedi részvények:

Warren Buffet 354 milliárd dolláros portfóliójának 85%-a mindössze 10 részvénybe van befektetve 1.rész

A PayPal vezérigazgatójának “szokatlan” 200 millió dolláros részvényvásárlása mindenképp pozitív jelzés

Egyedi kötvény:

Éves 5,21%-os hozam, amely tartalmaz 3,75% fix kamatot is a Ralph Laurennél

Arany:

Merre tart az arany ára?

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=Ku3tjcwbc9k&feature=youtu.be

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!