A meglepően erős amerikai foglalkoztatási helyzet miatt a Federal Reserve szeptemberben vélhetően nem fog elfordulni az agresszív szigorítási ciklusától, ami az elemzők szerint rövid távon ártani fog az aranynak.

A jövő héten a hangsúly a várva várt inflációs adatokon lesz. Az arany 1%-ot veszített arra reagálva, hogy az amerikai gazdaság júliusban 528 ezer új munkahelyet teremtett, ami jelentősen meghaladta a 250 ezres várakozást. Még a múlt héten nagy volt a bizalom a piacon, hogy a FED a lassuló gazdaság miatt hamarabb elfordulhat a túlméretezett kamatemelésektől.

Mindez azonban a héten megváltozott, különösen az erős foglalkoztatási jelentéssel, mondta Edward Moya, az OANDA vezető piaci elemzője. Rámutatott, hogy a piacok a FED várakozásait a jelentősebb kamatemelések irányába árazzák át, ami kihívást jelent az arany számára. Ez különösen igaz azután, hogy az arany a héten megpróbált 1800 dollár fölé emelkedni, de nem sikerült. Ugyanakkor az arany kismértékű visszalépése nem jelent jelentős eladást vissza az unciánkénti 1.700 dollárig -tette hozzá. „Az 1750-1770 dolláros zóna jó támaszszint az arany számára”-mondta Moya.

A jövő héten a legtöbb figyelmet az USA júliusi inflációs jelentése kapja, a közgazdászok előrejelzése szerint az éves fogyasztói árindex 8,7% lesz, miután júniusban 9,1%-ra gyorsult. A várakozásokat meghaladó bármilyen meglepetés negatívan hatna az aranyra. Elemzők arra figyelmeztettek, hogy ha az infláció a vártnál magasabb lesz, akkor a piacok 75 bázispontos emelésre számítanak szeptemberben, sőt 100 bázispontos lépést is elkezdenek beárazni. Viszont hosszabbtávon emelkedésre számít az elemző. Az arany árfolyama szerinte 2023 év végére ismét 2000 dollár felett is lehet.

Az arany árfolyama ezen a héten 1773,8 dolláron zárt. Viszont az arany mellett szól az a hír is, hogy India az évek során több milliárd dollárnyi devizát szeretne megtakarítani, mivel a világ legnagyobb aranyvásárlója évente jelentős mennyiségű aranyat importál egy külön erre a célra létrehozott aranyrúd tőzsdén keresztül, amely Narendra Modi miniszterelnök szerint segíthet abban, hogy az ország a fém passzív árfelvevőjéből a fém jogos piacszerzőjévé váljon. A JP Morgan előrejelzése szerint az arany az idei harmadik negyedévben 1800 dollár/uncia közelében marad.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!