e-Mobility vagyonkezelt részvénykosara

 

Az Alibaba és a koronavírus

Az Alibaba Pictures kínai tech-óriás-az Alibaba tőzsdén jegyzett filmgyártó leányvállalata-57 millió dollárt fizet a Tianjin Yinhekuyu show műsor gyártó cég többségi részesedésének megszerzéséért. A cég szerint a veszteséges Yinhekuyu felvásárlása elősegíti saját sorozat gyártó csapatának fejlesztését és lehetővé teszi a nagyobb együttműködéseket, ezek közé tartozik a Tao Piao Piao jegyértékesítő és promóciós egység, valamint az Alifish. A Yinhekuyu 20%-át már az Alibaba Youku streaming platformja, 12%-át pedig a Yunfeng, egy magántőke-alap irányítja, amelyhez korábban az Alibaba társalapítója, Jack Ma is társult. Az ügylet magában foglalja a Yinhekuyu vállalat 60%-ának teljes eladását.

Az Alibaba szintén részt vállal a koronavírus elleni küzdelemből. Az Alibaba olyan mesterséges intelligenciát fejlesztett ki, ami másodpercek alatt képes felismerni a koronavírus jeleit. A cég azt állítja, a mesterséges intelligencia 96 százalékos pontossággal dolgozik, és nagyságrendekkel több esetet képes feldolgozni egységnyi idő alatt, mint az ember.

Március 19-én jelent meg a Bloombergen, hogy az Alibaba Group Európának nagy sebességű egészségügy által használt rendszerekben is jól működő felhőalapú, koronavírust diagnosztizáló eszközöket kínál fel használatra. Az Alibaba állítása szerint ezt a vuhani kórházakban sikeresen alkalmazott. A társasság úgy véli, hogy sikeresen használhatja ezt az eszközt megvásárló Olaszország és Franciaország. Jack Ma vállalata az elsők között volt a koronavírus elleni harcban, hisz az Alibaba Group már a vuhani megbetegedések első pár hetében elkezdték a mesterséges intelligenciát felhasználni a betegség szűrésében. Az Alibaba és más magánvállalatok is bekerültek a kínai kormány hosszú távú tervei közé, ezek a cégek lesznek a kínai államfő szerint, amelyek Európának az egyik legfontosabb segítséget adhatják a virológiai küzdelemben.

Az Alibaba vállalat részvényei ezen a héten 0,93%-ot erősödtek. Az eltelt hetek lépéseivel az Alibaba megerősítette szerepét a gazdasági piacon, kiterjesztve kereskedelmi tevékenységét más, életmentő feladatokban, így hosszú távon a cég részvényei alkalmasak lehetnek befektetésre.

 

Az Alphabet és a projekt

A Google anyavállalata, az Alphabet az Other Bets nevű csoportosuláson belül kezeli azokat a kísérleti fázisban lévő projekteket, amelyek mondhatni csak a vállalat pénzét használja és bevételeket alig-alig generálnak. Ennek ellenére a cég az ilyen projektektől reméli, hogy egyszer megtérülnek és jelentős részét képzik majd a vállalat portfóliójának. A fejlesztéseket általában az Alphabet-Google által felvásárolt startup-ok viszik tovább: ilyen az autonóm járművekkel foglalkozó Waymo, az egészségügyi és biotechnológiai vonalon tevékenykedő Verily vagy a mesterséges intelligenciában utazó DeepMind. A csoport egyetlen, pénzügyileg is sikeresnek mondható tagja sokáig az otthoni IoT technológiákban utazó Nest volt, amely azonban 2018 óta már nem tartozik a dollármilliárdos veszteségeket halmozó Other Bets alá. Az Alphabet ezért több projektjét is elengedte, mint például most, a lebegő szélturbinákat fejlesztő Makani Power-t, mely anyagi problémái mellett még technológiailag sem bizonyult alkalmasnak a mai piacra. Jelenleg a szakértők dollármilliókról számolnak be a veszteség terén.

Az Alpahabet vállalat részvényei ezen a héten 0,99%-ot estek, viszont a JP.Morgan elemzése szerint a vállalatnak a részvényei a jövőben hosszútávra biztos nyereséget jelenthetnek. A JP.Morgan elemzői az év második felében emelkedést várnak az amerikai és európai gazdaságban is.

 

Az Amazon ismét modernizálja a bevásárlást

A világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalat nemrégiben tette közzé, hogy egy teljesen új projektet nyit és az online felület helyet a boltokban kívánja megoldani a vásárlók gondjait. Jeff Bezos cégének új iránya az automatizált kasszák lehetnek. Az Amazon-nál elmondták, hogy a napokban több céggel és bevásárlóközponttal is felvették már a kapcsolatot, hogy a berendezéssel együtt még az idén bekerüljön a forgalomba. Az Amazon Go kassza nélküli üzletek közül az elsőt 2018 elején Seattle-ben nyitották meg, azóta pedig 26 új boltot nyílt Chicagóban, New Yorkban és San Franciscóban. A szakértők szerint az Amazon fejlesztése hatalmas jövő elé néz, mivel az USA-ban a kassza nélküli üzletág több, mint 50 milliárd dollárt fog érni pár éven belül. Ezen felül a megnövekedett kereslet miatt a kiszállítási idő is a többszörösére nőtt az Amazon vásárlók számára mióta a koronavírus járvány tart. Az Amazon Prime tagok továbbra is 1-2 napon belül kapják meg a rendelésüket. A megnövekedett kereslet logisztikai kockázatot jelent a technológiai cégnek, próbálják elkerülni az ellátási lánc kimerülését, úgy, hogy a Kínában lévő üzemek továbbra is zárva tartanak.

Örülhettek a befektetők, hiszen az Amazon vállalat részvényei ezen a héten rekordszintű nyereséget 14,02%-os emelkedést könyvelhettek el a jelenlegi gazdasági helyzetben. A Covid-19 miatt az online vásárlás a cégnél előtérbe került és jelenleg a vállalat megfelelő szolgáltatást tud nyújtani a vásárlóknak, így a befektetőknek is.

 

A Geely saját műholdat épít

A Geely bejelentette, hogy tesz egy újabb lépést az innovatív megoldások terén és új GPS rendszer kialakításába kezd autói számára. A vállalat saját fejlesztésű és gyártású műholdakat szeretne Föld körüli pályára állítani. A társaság ezért úgy döntött, hogy megépíti az ázsiai ország első magántulajdonban lévő műholdgyártó üzemét is. Majd ezért megalapította az új leányvállalatát, amelynek neve Geespace lett. A társaság vezérigazgatója, Sheng Yue Gui kijelentette, hogy a műholdas kapcsolat létfontosságú lehet az autonóm autók fejlesztése területén. Az elképzelések alapján a Geely saját és a tulajdonában lévő más márkájú, mint a Volvo, Polestar, Lotus vagy a Terrafugia járművei már el lesznek látva a szükséges rendszerekkel piacra kerülésükkor. Emellett a vállalat minden fejlesztést, szoftverfrissítést vagy esetleges új funkciókat is be tud vezetni járműveibe, a kocsik visszahívása nélkül. Emellett az autók, ha automatizált üzemmódban közlekednek, navigációs segítséget is kapnának a műholdaktól. A Geely ezzel néhány centiméter pontosságú helyzet meghatározást biztosítana.

A Geely Automobily részvényei ezen a héten 11,16%-ot estek. De a Saxoo Bank és a SoftBank elemzői szerint az alacsony részvényárak kedveznek azon befektetőknek, akik bíznak az elektromos autózásban és egy olyan vállalatban, amely folyamatos felvásárlásba kezdett és a jövő iparágába fektetett.

 

Az Intel visszatért régi partneréhez

Az Intel és az Micron közötti partneri szerződés a tavalyi évben ért véget. A Micron egy számítástechnikai vállalat, mely memória rendszerek kezelésére és fejlesztésére szakosodott. A szakításra 2019 májusban került sor, ami igen váratlanul érte a szakértőket, mivel a két fél közötti kapcsolat mindkét vállalat számára kiemelkedő volt. A partneri felbontás következtében a Micron az összes együtt létrehozott memória gyárat saját tulajdonába vette, míg az Intel csak pénzzel gyarapodott. Az Intel számára a 3D XPoint számított kritikus tényezőnek, amit a vállalat nélkül csak jelentős profitkieséssel tudott pótolni. A napokban viszont új hír került ki, miszerint ismét üzletel a két cég, és a Micron egy rövid haladék keretében ki fogja szolgálni a korábbi partnerét, így a 3D XPoint memóriák továbbra is rendelkezésre fognak állni az Intel számára. Emellett bejelentésre került egy új partneri szerződés, amelynek keretében az Intel továbbra is vásárolhat 3D XPoint memóriákat a Micron-tól. A megállapodás anyagi részletei nem nyilvánosak, de a közös sajtóközlemény szerint több feltétel megváltozott, beleértve az árakat is.

Az Intel vállalat ezen a héten stabilitást mutatott, így a részvényei 0,64% pluszban zártak.

 

A Tesla Model Y és a lélegeztető gépek

Bár Európában csak 2021-ben lesz elérhető, mostantól már nincs mit titkolni a Tesla Model Y-on, hiszen szériagyártású modellé lépett elő és még az idén piacra is kerülhet az USA-ban. A vállalat nem szeretne eltérni az eddigiektől, a Tesla először feltölti a piacot a drága típusokkal, így elsőként a Long Range és a Performance változatra leadott előrendeléseket teljesítik. Ezek az elektromos autók 50-61 ezer dollár értékben vásárolhatóak meg a jövőben, amely több autóértékesítő szerint sem túlzóak. Az is kiderült, hogy a 39 ezer dolláros Standard Range változatot durván csak egy év múlva szeretné gyártania Tesla, mivel most kapacitását másfelé kell összpontosítani.

A koronavírus elleni küzdelem a Tesla-t is elérte, pontosabban a vezérigazgató állt elő azzal az ötlettel, hogy segíteni kívánják az államokat a vírus kezelésében. Elon Musk Twitter-en nyilatkozta, hogy a SpaceX és a Tesla egyaránt képes lélegeztetőgépeket gyártani és amint szükség lesz rájuk meg is teszik. Hozzátette viszont, hogy bár relatív egyszerű a lélegeztető gépek legyártása, mégis pár hónapba telik majd mire megfelelő mennyiséget tudnak majd elkészíteni, a különböző engedélyek beszerzése miatt.

A Tesla vállalat árfolyama ezen a héten 413,85 eurón zárt, így a részvények 12,15%-kal kerültek lejjebb, mint egy hete álltak. Viszont egy londoni folyóirat szerint a jövőben, ha megfordul a piac a Tesla ismét piacvezető lehet. Ugyanis szerintük „a Tesla villanyautóinak technológiája porig fogja alázni a riválisokat. Emellett a hagyományos motorok használatával járó teher se nyomja a vállukat, ezzel lehet az egyik legjövedelmezőbb gyártó a világon.”

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Stryker két vezetőjétől is búcsúzik

A Stryker bejelentette, hogy Preston Wells-t kinevezik a befektetői kapcsolatok alelnökévé és 2020. június 1-től Glenn Boehnlein lesz a társaság új pénzügyi igazgatója. Egy nagyon sikeres tizenhárom éves időszak után Katherine Owen, a stratégiai és befektetői kapcsolatok elnöke úgy döntött, hogy visszavonul.

A Stryker vállalat részvényei ezen a héten 2,78%-ot korrigáltak. De elmondható, hogy a vállalat részvényei az esések mellett is jó vételnek bizonyult, hiszen három év alatt 10,59%-os emelkedést hoztak a vállalat részvényei a befektetőknek. A cég részvényei a jövőben egy jó portfólió összeállításban diverzifikált részét képezhetik.

 

A Novo-Nordisk gyógyszer 5 éves sikere

A Novo-Nordisk koreai részlege csütörtökön bejelentette, hogy a Saxenda gyógyszerkészítmény 2019-ben megtartotta az első helyét az elhízás elleni kezelések globális rangsorában, mivel 56,3 százalékos piaci részesedést szerzett a piacon. A Saxenda lett a világ első és egyetlen GLP-1-es túlsúly elleni készítménye. Az IQVIA, a gyógyszerfelmérő ügynökség szerint a Saxenda 884 millió dollárnyi profitot hozott a vállalat számára a globális piacon, amely teljes értéke 1,6 milliár dollár körül zárt 2019 végén. A Saxenda-t 48 országban használják, köztük az Egyesült Államokban (a piaci részesedés 70,6% -a), Szaúd-Arábiában (87%), Dániában (80%) és az Egyesült Arab Emírségekben (77%). A cég 2018-ban kezdte meg értékesítését Koreában és a következő évben a készítmény már piacvezető volt. Jelenleg Amerika az elhízás elleni kezelések globális piacának körülbelül 52,9%-át teszi ki és Saxenda immáron öt éve vezet az Egyesült Államok piacán, mióta 2015-ben a Novo-Nordisk elnyerte az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség jóváhagyását.

A Novo-Nordisk vállalat részvényei ezen a héten 6,42%-ot korrigáltak. A Novo-Nordisk az elmúlt években a vérzéses betegség növekvő piacán egyre több jó eredményt könyvelhetett el. Több dán és német egészségügyi kutató szerint a cég a jövőben hatalmas sikereket könyvelhet el mind, a hemofília, mind a cukorbetegség területén ezért befektetésre ajánlott terület.

 

A Becton Dickinson a vérvételen újítana

A Becton-Dickinson már megmutatta, hogy az orvostudomány terén jelentősen ki tudja szélesíteni a portfólióját olyan megoldásokkal és találmányokkal, amikkel az emberek életét meg tudják könnyíteni. A cég egy sokkal kisebb egészségügyi vállalattal, a Babson Diagnostics-szal kezdett együttműködést, hogy a kis mennyiségű vérvizsgálat eredményesnek bizonyuljon. A megállapodás szerint a cég kifejlesztett egy új vérmintavételi eszközt, amelyet gyógyszertárakban és máshol is fel lehet majd használni. Az ezzel vett vérmintákat elemzés céljából elküldik a Babson Clia által tanúsított laboratóriumoknak és az eredményeket egyidejűleg kézbesítik az ügyfélnek és az orvosnak.

A Becton-Dickinson vállalat részvényei ezen a héten 5,86%-ot meneteltek felfelé. Szakértők szerint ez a cég hosszútávon nyereséget termelhet a befektetőinek, hiszen a gyógyszeriparban az elmúlt években is beruházást hajtott végre a cég és kutatásaival megalapozta helyét a gazdasági életben is.

 

 

Telemedia vagyonkezelt vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple variált az árakkal?

A francia versenyhatóság, az Autorité de la Concurrence 374,1 milliárd forintnak megfelelő eurós bírságot szabott ki az Apple számára, mert beavatkoztak a nagykereskedők közötti piaci versenybe az árak befolyásolásával. A Reuters beszámolója szerint a cég mellett két nagykereskedő, a Tech Data és az Ingram Micro nevű cégek is jelentős kifizetéssel tartoznak, mivel közrejátszottak a piac befolyásolásánál. A büntetés még akkor került kiszabásra, mikor az Apple elkezdte lassítani régebbi készülékeit hogy, ezzel „ösztönözze” vásárlóit az új termékek felvásárlására. A vállalat elsőként 2012-ben került a bíróság elé az üggyel. A vád szerint az Apple megállapodást kötött a két kereskedővel, hogy felfüggesztik az ár versenyt egymás közt, ezzel befolyásolva a prémium viszonteladókat, akik így kénytelenek voltak termékeiket olcsóbban eladásra kínálni. Az Apple fellebbezett és a napokban bíróság elé viszi az ügyet.

Az Apple vállalat részvényei ezen a héten 2,68%-ot korrigáltak, viszont a Morgan Stanley elemzői szerint az Apple részvények célára egy lehetséges jó szkennárió esetén 2020 végére ismét 300 euró közelében tartózkodhat, így jelentős emelkedés várható a most 227 eurón tartózkodó részvénynél. A Morgan Stanley szerint jövőre drámai ütemű fellendülés várható az euró gazdaságokban. Például a 2021 második negyedében a cég londoni elemzői 14,1 százalékos negyedéves növekedést valószínűsítenek az euró övezetben. Illetve a jövő év egészére pedig 5,5 százalékos euró övezeti GDP-bővüléssel számolnak.

 

A Fiserv és az innovatív fizetési mód

A Fiserv legutóbbi sajtóközleményében bejelentette egy független szoftvergyártó, a Bypass Mobile felvásárlását. Az Bypass Mobile piacvezetőként működik a készpénzmentes értékesítési pontok területén és célja, hogy a felhasználók számára a gyorsabb és biztonságosabb fizetési módokat fejlesszen ki. A Fiserv által indított akvizíció elősegíti a „Fiserv Omni-kereskedelem új generációs rendszerének fejlesztését, ezzel lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy zökkenőmentes tranzakciókat bonyolítsanak le”. A Bypass Mobile olyan innovatív megoldásokat nyújt majd a társaság számára, melyeket már a sport- és szórakoztató ipar, az élelmiszer-szolgáltatók és az étteremláncok számára nyújtott. A két társaságnak már stratégiai kapcsolata volt egymással és ez az akvizíció erre épül. Több mint 50 stadion már használja a kombinált technológiát, köztük a Milwaukee-i Fiserv Forum; Clover Park a floridai St. Lucie-ban és a Citi Field New York-ban.

A Fiserv vállalat részvényei ezen a héten 10,42%-ot estek. De hosszútávon jót jelenthet a 2019-ben indított First Data Corp felvásárlása. 2021-re a vállalat több elemző szerint ismét az élvonalba fog tartozni az egészségügy különböző területén.

 

A Microsoft mindenkinek segít

A Microsoft saját blogposztjában részletezte, milyen eszközökkel segítik majd az oktatók munkáját a kialakult koronavírus járvány alatt. A Microsoft hazai munkatársai a napokban elkezdték szervezni az online oktatás elősegítéséhez szükséges programokat és emellett ingyenes webes tanfolyamokon mutatják be a digitális oktatás lehetőségeit a pedagógusoknak. A Microsoft Office csomagban elérhető Teams és a One Note oktatási változatai minden Windows géppel rendelkező diák és tanár számára elérhetővé válik a bejelentés napján. A cég minden oktatásban résztvevő személy számára díjmentesen biztosítja a szükséges szoftvereket, melyek használata nem igényel többet egy hivatalos diákigazolványnál.  Ezenfelül a vállalat a napokban bejelentette, hogy újít a Windows 10-en és ezzel együtt annak frissítési rendszerén. Több panasz érkezett a cég számára frissítésekkel kapcsolatban, melyek a gépek bekapcsolásakor automatikusan megjelennek, ezzel jelentősen lelassítva a kis teljesítményű számítógépek működését. A Microsoft bejelentette, hogy a tervezett figyelmeztető üzenet a Windows Update-ben fog megjelenni, nem pedig a Windows 10 asztalán.

A napokban jelent meg a hír, hogy a Microsoft összefogott a Google-lal a Linkedin-nel, illetve a Twitter-rel, illetve a Facebook-kal, hogy az álhíreket eltávolítsák hirdetéseikből és megállítsák a koronavírussal kapcsolatos álhírek rohamos terjedését.

A Microsoft vállalat részvényei ezen a héten 0,43%-ot emelkedtek, míg a Twitter részvényei 9,29%-ot estek.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Mastercard a Samsumg-gal üzletel és a koronavírus ellen harcol

A Mastercard a múlt héten bejelentette globális partnerségét a Samsung-gal, annak érdekében, hogy kiterjeszthető Pay on Demand platformon keresztül lehetővé tegye a digitális hozzáférést a feltörekvő piacokon a fogyasztók és a kisvállalkozások számára. A Mastercard Pay on Demand platformjának célja a digitális beilleszkedés felgyorsítása azáltal, hogy összehozza a pénzügyi intézményeket és az eredeti berendezések gyártóit, hogy holisztikusan megoldják a feltörekvő piacokon szereplő, korlátozott eszközfinanszírozással rendelkező vállalatok problémáit. A Mastercard adatszolgáltatási elveivel összhangban a megoldás lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy fizetési mód szerint hozzáférjenek az eszközökhöz. Ezen felül a Mastercard is úgy döntött kiveszi a részét a napjainkban tomboló koronavírus megfékezésében, ezért a vállalat 25 millió dollárt ajánlott fel a vírus elleni gyógyszer kifejlesztésére és gyártására.

A Mastercard vállalat részvényei ezen a héten 9,63%-ot korrigáltak. A korrigálás okához a Mastercard vállalat szóvivője szerint az is közre játszott, hogy több százezer magánszemély álhírek miatt, inkább készpénzfizetést választott a kártyás fizetés helyett, holott a koronavírus miatt egészségügyileg sokkal biztonságosabb használatot jelent a kártya használata. A Mastercard vállalat részvényei viszont hosszútávon továbbra is jó befektetésnek számít, hiszen 2009-től 2020 januárjáig átlagosan több, mint 7%-ot erősödtek éves szinten. Ráadásul a vállalat részvénye 321,5 euróról korrigált vissza a jelenlegi gazdasági helyzetben 202,3 euróra, ami nagy potenciált jelent a jövőben hosszú távú befektetést keresőknek.

 

A Novartis is bekeményít a koronavírus elleni küzdelemben

A Novartis ma a COVID-19 világjárvány globális megfékezése érdekében intézkedések széles körét jelentette be. Ezek az intézkedések magukba foglalják egy globális alap létrehozását a COVID-19 világjárvány által érintett közösségek támogatására. A Novartis COVID-19 Reagálási Alap 20 millió USD támogatást nyújt a közegészségügyi kezdeményezések támogatására, amelynek célja a világjárvány okozta kihívások kezelése. A társaság felgyorsította a globális felülvizsgálati folyamatot, amely lehetővé teszi az 1 millió USD-ig terjedő egyedi támogatások gyors jóváhagyását és folyósítását. Az alap nyitott olyan pályázatok támogatására, amelyeket az országok Novartis leányvállalatain keresztül dolgoznak fel. Az alap pénzügyi támogatást fog nyújtani minden olyan régió számára, ahol az egészségügy kritikusan terhelt és emiatt nagy mértékekben kell erősíteni a járvány megfékezése érdekében. A Novartis új együttműködési kutatási erőfeszítéseket is indított, mint például a COVID-19 Therapeutics Accelerator, amelyet a Bill&Melinda Gates Alapítvány, a Wellcome és a Mastercard is támogat.

A Novartis vállalat részvényei ezen a héten stagnáltak, de hosszútávon a svájci cég részvényei előnyt jelenthetnek, ugyanis a cég stabil tőkével, magas osztalékkal és jó múlttal és kedvező beruházásokkal rendelkezik.

 

A McDonald’s is megtette a szükséges lépéseket a koronavírus elleni küzdelemben

A koronavírus-járvány miatt igen sok éttermi lánc döntött úgy, hogy megteszi a szükséges lépéseket a vírus megfékezése érdekében. A napokban a világ jelenleg legnagyobb gyorsétterme is csatlakozott ezen üzletágakhoz és komoly döntést hozott az Egyesült Királyságban: A McDonald’s 2020.03.18-tól nem engedélyezi az ételek elfogyasztását az éttermeken belül, csak az online rendelés és az autós kiszolgálás működhet tovább. Ezzel együtt ideiglenesen be is zárja éttermeit a McDonald’s, legalábbis az éttermi beülős részeit egészen a globális probléma megoldásáig. „Amikor csak lehetséges, nem lesz fizikai kontaktus a vásárlók, az alkalmazottak és a futárok között. Ezekben a nehéz időkben éttermeink addig maradnak nyitva, amíg biztonságos.” Döntésüket azért hozták meg, hogy elkerüljék a koronavírus-fertőzés további terjedését. A globális gyorséttermi óriás arra is figyelmeztette a befektetőket, hogy az eredmények „negatív pénzügyi hatása” jelenleg nem mérhető fel reálisan, mivel nem ismeri üzleti bezárás időtartamát és mértékét.

A McDonald’s részvényei ezen a héten ismét korrigáltak, a hétvére a cég részvényei 8,76%-os mínuszban zártak. De hosszútávon a vállalat részvényei egy jó portfoliót képezhetnek későbbiekben is, hiszen a vállalat jó cash-flow-val rendelkezik, nyereséges volt eddig és magas osztalékai vannak.

 

 

Global High Yield Bonds

 

A Teva vállalat is érintett lehet a koronavírus megelőzésében

Már hetek óta hallani azokat a híreket, hogy már március végén kifogyhatnak a gyártó cégek az alapvető alapanyagokból, ha Kína ezentúl csökkenti a termelését, vagy éppen nem tudja biztosítani a folyamatos ellátást. Olyan létfontosságú gyógyszerek összetevőiről beszélünk, mint a cukorbetegség elleni készítmények, a fájdalomcsillapítók, a HIV vírus elleni szerek és az antibiotikumok alapanyagai–írta a napokban a Financial Times. A Teva vállalatnál is napok, hetek óta leállás van, ami számos problémát fog okozni a jövőben. A Teva szóvivője azt is elismerte, hogy már a járvány kitörésekor azonnal megemelkedtek az alapanyagárak, az esetleges hiánynak pedig még inkább árfelhajtó hatása lehet. A Teva azt is elismeri, hogy a társaság globális vezető szerepet tölt be a generikus és a speciális gyógyszerek piacán, több mint 3500 termékből álló portfoliója van szinte minden terápiás területen.

A napokban az is kiderült, hogy a holland Mylan és az izraeli Teva Pharmaceutical Industries elkötelezték magukat a COVID-19 világjárvány elleni küzdelem mellett és bejelentéseket tettek, hogy hidroxiklorokin-szulfát tablettákat gyártanak, a koronavírus megelőzése érdekében. Viszont a napokban a Mylan cég ellen eljárás kezdődött, hiszen a Plaquenil márkanéven árusított gyógyszer jelenleg nem engedélyezett a COVID-19 kezelésére. Az Egészségügyi Világszervezetnél vizsgált gyógyszerként szerepel a koronavírus elleni hatékonyság szempontjából, de engedélyt még nem kapott rá. Jelenleg a Mylan vállalat azt várja, hogy április közepén elkezdheti a termék kiszállítását. Majd a jelenleg elérhető hatóanyaggal együtt felgyorsíthassa a gyártást, hogy 50 millió tablettát biztosítson a világon azoknak, akik potenciálisan több mint 1,5 millió beteget kezelhetnek. Ehhez a gyártáshoz és forgalmazáshoz a Teva is hozzájárult. A Teva vezetői március 20-án jelentették be, hogy a nagykereskedőkön keresztül több mint hatmillió adagot hidroxiklorokin-szulfát tablettát adományoznak az Egyesült Államok kórházainak, hogy kielégítsék azok gyógyszer iránti sürgős igényüket. Brendan O’Grady, a Teva ügyvezető alelnöke és a Teva North America Commercial elnöke azt nyilatkozta szombaton a Bloombergnek, hogy „elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk a lehető legtöbb tabletta beszerzésében, mivel ennek a kezelésnek a költségei felgyorsulhatnak”.

A Teva vállalat kötvény árfolyama pénteken 5,98%-ot emelkedett. A Teva vállalat kötvénye most még mindig jó vétel a másodlagos piacon, ugyanis a kötvény100%-os árfolyamon jár le. A Teva vállalat évi 1,125% fix kamatot fizet a befektetőinek éves szinten.

 

A Bombardier vállalatnál is a koronavírus körül forgott minden

A kanadai Bombardier Inc. önálló üzleti repülőgépgyártóként próbálhat szembekerülni a gazdasági bizonytalansággal az új vállalati repülőgépek iránti kereslet fogyatkozása és a recesszió okozta félelmek miatt. Az elemzők szerint a Bombardier „tiszta játék” repülőgép-tervezővé vált a napokban, hiszen semmi megrendelés nem érkezik hozzájuk. Viszont a Bombardier másik részlege a következő évben fejezi be vasúti divíziójának a francia Alstom SA-nak történő eladását és fúzióját. A repülőgép-elemzők azonban a vállalat vezetőségét figyelmeztették, hogy egy egységet képvisel a társaság, amely más üzleti bevételektől mentesen akár nagyobb kockázatot is jelenthet piaci visszaesés esetén.

A vezetők úgy látják, hogy az üzleti repülőgépek iránt enyhül a kereslet. Így azt is tudják, hogy az új és előre elkészített repülőgépeket egyetlen egy légitársaság sem fogja megvásárolni a napokban és a következő hetekben.

Brian Proctor, a Dallas székhelyű magánrepülőgép-tanácsadója, a Mente Group elnöke elmondta, hogy az elmúlt két hétben négy üzletre mondták vissza a megrendelést és az épülő munkálatokat kellett visszavonni.

A Bombardier részvényei március 18-án közel 8%-ot emelkedtek annak a hírére, hogy úgy néz ki, hogy magánszemélyek viszont rendelni szeretnének a kanadai vállalattól, több milliárd dollár értékben. Ez pont jó hír lett a vállalatnak, mert március 17-én a Bombardier részvényei elérték a 32 éves mélypontot.

A 14,4 milliárd dolláros lemaradás ellenére a Bombardier az elkövetkező hetekben eldönti, vajon szükség van-e a termelés kiigazítására- mondta az ügyet ismerő ipari forrás szóvivője egy BBC interjúban.

A Bombardier vállalat 2014-ben bocsátotta ki a 6%-os kötvényét, amely 2022-ben jár le. Majd 2015-ben ismét a befektetők felé fordult kötvénykibocsátással 7,5%-os kamatra, 2025-ös lejárattal.

 

 

Egyedi kötvények

 

Az Apache Corporation 2023-ig több, mint 14% felett fizet befektetőinek

Az Apache Corporation szénhidrogének feltárásával és értékesítésével foglalkozó vállalat. A céget Delaware-ben alapították, székhelye Houstonban található. Jelenleg a társaság a Fortune 500-ban a 438. helyen tartózkodik.

A vállalatot 1954-ben Truman Anderson, Raymond Plank és Charles Arnao alapította, akkor még Apache Oil Corporation néven Minneapolisban (Minnesota) és Delawere-ben, 250.000 dolláros finanszírozással. 1955-ben már megjelentek az első fúrt kutak a Cushing mezőn, Tulsa és Oklahoma City között. 1960-ban a társaság érdekeltséget szertett a Minneapolis helységben a Foshay torony területén. Mad itt közreműködött a Washingtoni emlékmű 32 emeletes utánzata elkészítésében, ami azóta is a vállalat szimbóluma. 1960-as évektől 1984-ig az Apache vállalat ide helyezte át központját. 1967-ben a Fagerness nevezetű olajkutat elkezdték megfúrni, ahol a szénhidrogének területén a cég első nagy felfedezését eredményezte. 1969-ben a társaság nyilvános részvénytársasággá vált. Majd 1971-ben a társaság megalapította az Apache Exploration Company-t (később Apexco) olaj- és gázüzemű társaságként. 1987-ben a cég átköltözette székhelyét Minneapolisi Denverbe. 1995-ben a társaság 315 olaj és gázmezőt vásárolt meg a Perzsa medencében, illetve a Texas-Loisiana öbölben, Nyugat-Oklahomában, Kelet-Texasban, a Sziklás-hegységben és a Mexikói-öbölben. Mindezt a Texaco-tól és egyéb nagy cégektől vásárolta fel. 1999-ben a cég megszerezte mezők és bérleti jogát a Mexikói-öbölben a Royal Dutch Shell-től 715 millió dollár készpénzzel és plusz 1 millió részvény állománnyal. 2010 júliusában a társaság 7 milliárd dollár értékben szerzett eszközöket a BP-től Texasban, Új-Mexikó délkeleti részén, illetve Kanada nyugati részén és Egyiptomban. 2013. június 1-jén viszont a társaságnál észlelték, hogy egy kanadai észak-Albertában található ApaChe-csővezeték elszakadt és 60.000 hordó (9,5 millió liter) mérgező hulladék ömlött rá az országra, aminek súlyos következményét lassan sikerült megfékezni. Észak-Amerikában a közelmúlt történelmének egyik legnagyobb ilyen katasztrófájának nevezték el azóta ezt a károkozást, mind a befektetők és mind az átlagpolgárok. 2016-ban a társaság eladta részesedését a skót térségben található gázelvezető csővezetékben. 2017-ben a vállalat 459,5 millió dollárért eladta kanadai eszközeit a Paramount Resources részére.

Az Apache Corporation társaság 2012-ben bocsájtotta ki kötvényét, ami 2023-ig 14,62% felett fizet, dolláros hozamot fizet.

Az Apache a hónap elején mintegy 650 millió dollárral csökkentette 2020-as kiadási terveit és az egyéves tőkebefektetés 1 milliárd és 1,2 milliárd dollár között mozgott. Az Apache már korábban csökkentette kiadási terveit, miután úgy döntött, hogy felhagyja a tevékenységeket a texasi Alpesi High- területén.

A legutóbbi beszámoló szerint a társaság 6,32 milliárd dollár bevételt realizált 2019-ben, szemben a 2018-as 7,42 milliárd dollárral. Ez az Alpine High és az egyéb eszközök egész évben nyilvántartott közel 2,95 milliárd dolláros értékvesztése mellett 3,55 milliárd dolláros nettó veszteséget okozott az Apache számára 2019-ben.

 

Ismét 3,75%-os dollár értékben fizet a Ralph Lauren kamatot kötvényei után

Több befektető kezdett kiábrándulni a napokban az amerikai és európai részvényekből és fordult a vállalati kötvények felé. Elsődleges szempont a biztonság és a kamat. A napokban lettek ezek a befektetők arra figyelmesek, hogy a Ralph Lauren vállalat kötvénye ismét jó vételnek tűnik, hiszen a vállalati kötvény árfolyama ismét kibocsátás körüli árfolyam körüli árfolyamra érkezett meg. A Ralph Lauren kötvénye ezen a héten 100,15 pontos árfolyamon tartózkodott. Ami azt jelenti, hogy aki 5 évre szeretne, fix kamatot biztonsággal azoknak igen megfelelő lehet az időpont a vásárlásra.

Ralph Lauren egy amerikai divattervező és üzleti ügyvezető igazgató a ma is ismert a Ralph Lauren Corporation-nél. Lauren 2015 szeptemberében lemondott a cég vezérigazgatói posztjáról, de továbbra is ügyvezető elnöke és kreatív vezérigazgatója. 2019-től a Forbes becslése szerint vagyona 6,3 milliárd dollár, ami Ralph Lauren-t Amerika 102. leggazdagabb emberévé teszi. 1962-től 1964-ig Lauren az Egyesült Államok hadseregében szolgált, majd rövid ideig a Brooks Brothersnél dolgozott, mint értékesítési asszisztens, mielőtt nyakkendő eladó lett. Ralph Lauren 1967-ben alapította meg vállalatát korábbi kapcsolatai révén, ekkor 28 éves volt. Ralph Lauren 1986-ban nyitotta meg első nagyobb üzletét a Rhinelander kastélyban, a Madison Avenue-n és a New York City 72. utcájában. Majd 1992-ben bevezette nagy márkáját a Polo Sport sorozatot. 1997. június 12-én a társaság nyilvános részvénytársasággá vált a New York-i Értéktőzsdén. 1999 márciusában nyílt meg Chicagóban, egy újonnan épített épületben a legnagyobb Ralph Lauren üzlet és étterem, mivel vendéglátásba is belekezdett. Ezt 2015-ben további két további étterem megnyitása követte. A társaság 2000-ben elindította hivatalos weboldalát és online üzletét az RL Media polo.com címen 2015. szeptember 29-én a cég bejelentette, hogy Stefan Larsson helyettesíti a társaság alapítóját, Ralph Lauren megmarad kreatív és ügyvezető igazgatónak. A Ralph Lauren vállalat 2018. szeptember 8-án ünnepelte márkájának 50. évfordulóját egy nagyszabású divatbemutatón a Central Parkban. A bemutatón többek közt Hillary Clinton, Robert DeNiro, Oprah Winfrey és Kanye West is fellépett.

Ugyanekkor ebben az évben bővítésre és felújításra kötvényeket bocsátott ki 2025 szeptemberi lejárattal, ami ügyfeleik és a befektetők számára évi 3,75%-os fix kamatot fizet dollárban a Ralph Lauren vállalata.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!