e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

A Tesla rekordja az amerikai piacon

Elon Musk cége 2022-ben felpörgette a piacot az új Gigagyárak és a Model Y megjelenésével, ezzel újabb rekordot döntve az elektromos autók világában. A cég tavaly megközelítőleg fél millió tisztán elektromos autót adott el az Egyesült Államokban, ami 41 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Ugyanebben az időszakban a BMW 5,3 százalékos csökkenést produkált az országban, míg a Mercedes eladások szintén csak 290 ezer darab körül stagnáltak. Utóbbi két vállalat riválisaként tekint a Tesla-ra, és szánt szándékuk lekörözni azt az eletromos autozás piacán. 

A Tesla részvényárfolyama1,42%-ot erősödött ezen a héten. A Goldman Sachs fenntartotta vételi besorolását és 200 dolláros célárát, Mark Delaney elemző csütörtökön azt írta, hogy „a Tesla eredményei megerősítette pozitív véleményünket a vállalat hosszú távú versenyhelyzetéről”.

 

Az NVIDIA is árcsökkentésbe kezdett

Miután az Intel is bejelentette, hogy agresszív árcsökkentésbe kezd, az Nvidia is úgy döntött ideje levinni grafikus kártyáinak piaci árát. Az Nvidia termékeinek árai átlagosan 12%-kal csökkentek, viszont ez akár 100-200 dolláros különbséget is eredményezhet. A cég kártyáira továbbra is hatalmas a kereslet, viszont a chip hiány okozta készlethiányok miatt az Nvidia igen nehéz helyzetbe került. Ennek ellenére a cég továbbra is jó döntés a szakértők szerint. 

Az Nvidia részvényárfolyama ezen a héten 9,91%-ot emelkedett. Az Nvidia részvényei meredeken emelkedtek a tőkepiacon, miután a vállalat felső- és alsóvezetése jó eredményekről számolt be, ami az elemzők részéről bika piaci hívások áradatát váltotta ki. Az elemzői hangulatot az Nvidia AI értékesítésének növekedésével kapcsolatos optimizmus és a „fegyelmezett költséggazdálkodás” vezérelte.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

Az UnitedHealth fellebbezést indított

Az UnitedHealth Group tagjai arra kérték a szövetségi bíróságot, hogy vizsgálja felül az UnitedHealth egyik leányvállalata számára hozott korábbi ítéletet, amely szerintük „katasztrofális következményekkel” jár. Az eredeti csoportos keresetben az UnitedHealth-et azzal vádolták, hogy nem adott megfelelő támogatást egyes betegek számára, ehelyett inkább a pénzügyi helyzet alapján döntöttek a kezelésekről.  A cég viszont tagad minden ellene irányuló vádat, és eddigi teljesítményeivel érvel, melyek tagadhatatlanul példaértékűek az egészségügy területén. 

A UnitedHealth Group részvényárfolyama ezen a héten 1,61%-ot emelkedtek. A UnitedHealth Group lezárta az LHC Group otthoni egészségügyi cég 5,4 milliárd dolláros felvásárlását. Az üzletet először márciusban javasolták, és tovább bővíti a UnitedHealth képességét az értékalapú ellátás biztosítására a Medicare betegek számára. A laafayette-i székhelyű LHC mintegy 30.000 embert foglalkoztat, beleértve az első vonalbeli ápolókat, valamint az adminisztratív és támogató személyzetet. Az LHC számos otthoni egészségügyi és hospice-tevékenysége kórházi rendszerekkel partnerségben működik 37 államban és több mint 960 helyszínen.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

Az Amazon Detroitban nyitja meg legújabb központját

Az Amazon megkezdte több, mint 1200 teljes munkaidős állás felvételét a korábbi detroiti állami vásárterületen lévő új teljesítési központjában. A 3,8 millió négyzetméter alapterületű épület építése 2020 végén kezdődött, és az Amazon vezetői akkori hírek szerint abban reménykedtek, hogy az épület 2022 közepére megnyílik, meghozzá az ünnepi szezonban. Az épület kezdeti működése tavaly kezdődött, de a teljesítési központ hivatalos elindítása elmaradt. Az Amazon most a Detroit at Work-kel dolgozik azon, hogy detroiti lakosokat toborozzon teljes munkaidős állásokra a teljesítési központ idei indulása előtt.

Az Amazon részvényárfolyama a héten 7,19%-ot erősödött Az Amazon megállapodást kötött a Better.com online jelzáloghitelezővel, hogy új juttatást kínáljon a munkavállalóknak. A Better.com elindítja a Equity Unlocker nevű programot, amely lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy lakásvásárláskor a megszerzett tőkéjüket előlegfedezetként használják fel. Az Amazon floridai, New York-i és Washington állambeli alkalmazottai lesznek az elsők, akik kipróbálhatják az eszközt. A Better.com szerint a program különlegessége, hogy az alkalmazottaknak lehetőségük lesz finanszírozni a lakásukat anélkül, hogy ténylegesen eladnák a részvényeiket, csak a megszolgált részvénytőkét kell elzálogosítaniuk.. 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A Starbucks magasabb adománya

A Starbucks a napokban egy több, mint 50 millió dolláros beruházást jelentett be annak érdekében, hogy előmozdítsa ambiciózus célját, hogy 2030-ig felére csökkentse víz- és hulladéklábnyomát. A cég elkötelezett amellett, hogy igazságosabb, rugalmasabb és fenntarthatóbb jövőt építsen a közösségek és a bolygó számára. A Starbucks példaértékű tettei, melyek központjában az átgondolt partnerség áll, követendő példa minden cég számára a piacon a szakértők többsége szerint. 

A Starbucks részvényárfolyama ezen a héten 2,23%-ot korrigált. A Starbucks elvetette a tulajdonosok által üzemeltetett brit kávézók eladásának tervét és helyette 100 üzlet megnyitását vállalta idén, miután a teljesen franchise üzleti modellre való áttérésre vonatkozó javaslat feldühítette a meglévő franchise partnereket. Duncan Moir, a Starbucks európai, közel-keleti és afrikai (Emea) elnöke egy hete azt mondta, hogy a kávézólánc a „makrogazdasági környezettel kapcsolatos óvatossága” ellenére is nagyobb számú kisebb, digitálisan vezetett üzletet és drive-through helyeket tervez, miután 30 millió font értékű beruházást hajtott végre az Egyesült Királyságban.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

Az Emerson segíti Új-Zélandot egy zöldebb jövő elérésében

A globális technológiai és szoftverpiaci óriás, az Emerson fejlett automatizálási megoldásokat kínál majd Új-Zéland első nagyszabású napelemes energiaprojektje számára. Az Emerson megújuló energiatermelési szakértelme segíteni fogja a napenergia-vállalatot, a Lodestone Energy-t abban, hogy gyorsan és biztonságosan befejezze két, 23 megawattos telephelyét. Ez fontos lépés Új-Zéland ambiciózus céljainak támogatásában, hogy 2050-re elérje a szén-dioxid-semlegességet.

Az Emerson Electric részvényárfolyama 2,83%-ot esett vissza a héten. Jelenleg az ipari óriás Emerson Electric részvénye vonzónak tűnik, ha a hagyományos értékelési mutatókat vizsgáljuk. Jelenleg az Emerson Electric P/E-je 18-szoros körül van, szemben az ötéves átlag közel 21-szeresével. Ez a vállalatot meglehetősen olcsónak tünteti fel.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

Az Alphabet mobilitásban jeleskedik

Az emelkedő infláció és az ingadozó gazdasági feltételek ellenére az Alphabet sikeres 2022-ről számolt be. A cég jelentése alapján egyértelműen megnőtt a fenntartható, alternatív flottalehetőségek iránti kereslet. A vállalat teljes portfóliója csaknem 700.000 jármű található, az éves rendelési mennyiség pedig már meghaladja a 200.000 járművet. A vállalat mobilitásért felelős csoportja már Európa nagy részén és azon kívül is kiépítette szolgáltatásait. Tavaly a vállalat előmozdította globális piaci terjeszkedését azzal, hogy szolgáltatásokat indított a kanadai és finnországi ügyfelek számára, így az Alphabet járművei már 33 országban is elérhetőek. 

Az Alphabet részvényárfolyama ezen a héten 9,8%-ot emelkedett. A Google Cloud jelentős partnerséget kötött a mesterséges intelligenciát fejlesztő Midjourneyvel. A Gmail és a Google Docs mesterséges intelligencia-fejlesztést kap.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

A Geberit részvényeire érdemes odafigyelni a jövőben

A Geberit kétszámjegyű, több mint 10%-os részvényárfolyam-emelkedést ért el az elmúlt néhány hónapban az SWX-en. Igen sok elemző foglalkozik a nagy kapitalizációjú részvényekkel, és a nagy részük úgy véli, hogy az árfolyamérzékeny bejelentések sem voltak képesek jelentősen csökkenteni a Geberit teljesítményét. A Geberit árfolyama meglehetősen stabil, viszont sokan arra számítanak, hogy az árfolyam a jövőben visszaesik egy vonzóbb vételi tartományba.

A Geberit részvényárfolyama ezen a héten 1,01%-ot emelkedett. 2022-ben mintegy 48.000 szakembernek tudtak személyes képzést nyújtani a Geberitnél a termékekről, eszközökről, szoftvereszközökről és telepítési ismeretekről a 30 Geberit Információs Központban, Európában és a tengerentúlon. Ez azt jelenti, hogy a regisztrált résztvevők száma meghaladja a járvány előtti szintet. Ugyanakkor számos piacon, gyakran a nagykereskedőkkel közösen pultnapokat, helyi és digitális rendezvényeket szerveztek a szakmabeliek új termékekkel kapcsolatos képzésére.

 

Egyedi részvények:

A Microsoft Corp. részvényei közel nyolc év óta a legjobb hetet produkálták

Adobe negyedéves számai – avagy miben van potenciál

Egyedi kötvény:

Fix kamatozású 5%-os dollár kötvény megspékelve kis hozammal

Arany:

Az arany ára közel egy éve a legmagasabb szintre emelkedhet

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=hQTsd296oH8

Szólj hozzá