Egyedi részvények

Több biztosító Bershire Hathaway részvényt vásárol, hiszen Warren Buffet cégei között megtalálható a Posco is.

By 2020.03.09. július 3rd, 2020 No Comments
Többen ismerik a Berkshire Hathaway céget, ami Warren Buffet cége.

Ebben a cégben rengeteg vállalat megtalálható, többek között a Posco vállalata is. Ugyanis a Berkshire Hathaway bevásárolta magát a Posco dél–koreai vas- és acél gyártó cégbe is. A Posco a világ negyedik legnagyobb acélgyártója. 2010-ben magasabb piaci értékkel rendelkezett, mint Európában és Amerikában a többiek, akár a német ThyssenKrupp AG, vagy a brit-holland Corus Group Plc. Így 2010-ben elmondhatta magáról, hogy a világ legnagyobb acélipari gyártó cégévé fejlődött. A Posco cég jelenleg két integrált acélgyárat működtet Dél-Koreában.

A Posco 1996 november 6. óta van jelen a tőzsdén. Jelenleg a piaci értéke részvényeként 58,34 euró darabonként. Induláskor 15,28 euró volt részvényenként.

A Posco cég Szöul egyik jó döntésének köszönhető, ugyanis a 60-as években Dél- Korea nagyon szeretett volna az acél és vasiparban élmezőnyben lenni. Tae-Joon Park vezetésével nyílt meg először a Posco cég elődje a TaeguTec. Majd a kormány és a TaeguTec egyesülésével létrejött a Posco. A vállalat, vagyis a Posco 1972-ben kezdte el értékesíteni a vaslemezes és acélipari „lemez és nehézfém” termékeit. A cég jelenleg ott tart, hogy részvényei után évente kétszer osztalékot fizet. Minden év júniusában a vállalat osztalékot fizet, ezt részvényenként 0,83 euróval, míg decemberben 0,77 euróval fizetett ki. 2005-óta a Posco jelen van Indiában is. Az indiai kormánnyal való megállapodás értelmében a 2005-ben a Posco beruházást tervezett, így 12 milliárd dollárért felépített négy acélkohászatot és épített egy villamos erőművet India különböző tartományaiban. A Posco jelenleg is ellátja a lakosságot acéllal, 2010-ben a Posco cég Indiára eső éves termelési kapacitása meghaladta a 12 millió tonna acélt. 2010-után a cég a pala kitermelést is megkezdte. 2007 elején Warren Buffett a Berkshire Hathaway-n keresztül 4%-os részesedést vásárolt a Posco vállalatból. Ennek egy részét busás haszonnal 2014-ben el is adta.

A Berkshire Hathaway részvényei ezen a héten 1,59%-ot estek, míg a Posco részvényei 3,28%-ot. A Berkshire Hathaway vállalat 9 százalékos részesedést tart a Coca Colában, finanszírozóként beszállt a Kraft Food és a Heinz egyesülésének finanszírozásába, ahogy a Burger King és a Tim Horton egyesülésében is részt vett. A 3G Capital és a Berkshire Hathaway 10 milliárd dollárt fektetett bele az új Kraft Heinz vállalatba.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!