Egyedi részvények

Az Intel vállalatnál hatalmas nyereséget láttunk

By 2019.11.18. július 2nd, 2020 No Comments
Az Intel Corporation (röviden Intel) eredetileg amerikai vállalatként indult el, amely mára nemzetközivé nőtte ki magát.

Elsősorban mikroprocesszorairól ismert, de ezenkívül gyárt még hálózati kártyákat, alaplapi chipkészleteket, videokártyákat és egyéb számítógépes eszközöket is. A vállalatot 1968-ban Andrew Growe, Gordon E.Moore és Robert Noyce alapította. Kezdetben összesen csak négy alkalmazottal rendelkeztek, beleértve Vadász Lászlót, aki 1975-ben a cég elnökhelyettese volt. 1971-ben a világ első mikroprocesszora az Intel 4004 lett. A cég kezdetben memóriákat gyártott, majd később processzorokat is elkezdtek tömegesen gyártani és forgalmazni.

Az 1990-es években az Intel megbízható hardver elemeket készítettek a személyi számítógépekhez.

Az Intel nevéhez köthető a PCI Bus, illetve az Universal Serial Bus, vagyis az USB. Az Intel sokat dolgozik együtt a Microsoft-tal, illetve partneri kapcsolatban áll az Nvidia-val is. Az Intel dominanciája az x86 mikroprocesszorok terén a 90-es években kimerítette az úgynevezett „antitröszt-törvényt”. Az antitröszt törvények az összefonódások ellen védték meg Amerikát. A mikroprocesszorok miatt sok eljárás indult ellene, ezek részben a Federal Trade Commission (FTC) vizsgálódásai voltak, részben pedig polgári kezdeményezések. Ma a legnagyobb vetélytárs az Intel számára az AMD. Ugyanis 1976 óta vannak versenyben egymással, de szinte fej-fej mellett csak a 2000-s évek közepétől tudtak elindulni.

Az Intel részvénye egyike annak a harminc részvényből álló kosárnak, amelyből a Dow Jones Ipari átlagot számítják.

Az Intel előző negyedéves jelentéséből kiderült, hogy az Intel teljes bevétele 16,1 milliárd dollár volt a január-márciusi negyedévben, ami stagnálást jelent az egy évvel korábbi szinthez képest, működési eredménye 6 százalékkal esett, nettó eredménye pedig 3 százalékkal csökkent. Ehhez képest viszont a mostani jelentésből megtudhattuk, hogy a harmadik negyedévben 19,2 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el, amely közel 7 százalékkal múlta felül saját korábbi elvárásait. Bevételének összege pedig számszerűen 27 millió dollárral (0,14 százalék) lett magasabb az egy évvel korábbi bevételhez képest. A profitot tekintve már kevésbé volt erős az időszak, a tavalyi 6,4 milliárd helyett ugyanis „csak” 6 milliárd maradt a kasszában, ami 6,4 százalékos mérséklődésnek számít.

Az Intel részvényárfolyama az elmúlt egy hónap alatt 9,79%-ot, az elmúlt héten 0,29%-ot, míg éves szinten 26,14%-ot emelkedtek.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá