Egyedi részvények

Az E.ON vállalata az elektromos autózást támogatja

By 2019.11.18. július 2nd, 2020 No Comments
Az E.ON AG egy düsseldorfi székhelyű holding, a világ egyik legnagyobb nem állami tulajdonú áram– és gáztársasága.

A cégcsoport elsősorban a földgáz és a villamosenergia iparágakban tevékenykedik. A konszerntársaság fő tevékenysége a földgáz és a villamosenergia értékesítése végfelhasználók, közvetlenül ipari és háztartási fogyasztók, valamint helyi elosztótársaságok számára. A cég villamos energiáját részben saját erőműveiben állítja elő, részben az energiapiacon szerzi be. A földgáziparban az E.ON a földgáz-kitermeléstől, a szállításon át egészen a végfogyasztói értékesítésig minden szegmensben tevékenykedik.

Az E.ON társaság alapítását 1999. szeptember 27-ei sajtókonferencián jelentették be két jelentős német energiaipari társaság a VEBA és a Viag cég egyesülésének köszönhetően.

A bejelentést követően a vállalat az E.ON Ag nevet kapta, amelynek egyik leányvállalata az E.ON Energie Ag lett, amely kimondottan nyereséges lett az első időszakban. Az E.ON megalakulása óta több olyan részesedésétől megvált, melyek nem kapcsolódtak a földgáz és áram üzletághoz. A társaság jogi formája 2012 novemberében megváltozott, a korábbi részvénytársasági forma helyette az európai részvénytárságként folytatja tevékenységét. 2011-ig folyamatos felvásárlásokba kezdett a német nagyvállalat. Majd 2013 végére az E.ON 15 milliárd euró bevételt szeretett volna realizálni,így eladásokba is kezdett. Az eladások között szerepelt pl. a Gazprom orosz gáztársaságban lévő részesedés eladása, az olaszországi és németországi földgázhálózat értékesítése, a teljes E.ON Bulgária elnevezésű leányvállalat eladása. 2013-ban az E.ON azt is bejelentette, hogy a munkatársak egy részét el kellett bocsátania és fontos németországi E.ON társaságokat is fel kellett teljesen számolnia. Ezen felszámolás mellett Törökországban, Brazíliában és Indiában új projekteket indított el. 2015-ig bezárólag világszerte 11.000 munkahely megszüntetését irányozta elő a társaságcsoport.

2016. január 1-vel az E.ON kettéválasztja az energiatermeléssel foglalkozó portfólióját és két külön ágazatba szervezi energiatermelő tevékenységét. A társaság egy része megtartotta az E.On  nevet, de szűkítette piacát.

E.ON-ból második ágként létrejött az UNIPER. A jövőben az UNIPER vállalat (melynek jogelődje az E.ON) foglalkozik a nem megújuló/fosszilis (kőolaj, pakura, földgáz, szén erőművek) energia termelő tevékenységekkel. Ezzel egyidejűleg az E.ON támogatni kezdte az elektromos autózást. Az energiacég kiemelten foglalkozik elektromos töltőállomások telepítésével, elektromos autóflotta-szolgáltatás biztosításával és az e-mobilitáshoz kapcsolódó termékekkel, szolgáltatásokkal. 2019 júniusában megjelent az E.ON első saját villámgyors elektromosautó-töltő állomása, amelyet a tervek szerint továbbiak is követnek majd a jövőben. A geiselwindi állomás töltőoszlopai bármilyen elektromos autómodellt ki tudnak szolgálni, a lehető legnagyobb teljesítményükkel a jövőbeni igények kielégítésére is alkalmasak.

Augusztusban jelent meg az E.ON második negyedéves jelentése, az árbevétel éves alapon közel 6%-ot esett, így a második negyedévben 7,1 milliárd eurót ért el. 542 millió euró lett a második negyedéves operatív eredmény (EBIT), mely 2,7%-kal haladja meg a Refinitv által összeállított elemzői konszenzust.

A kiskereskedelmi divízió profitabilitása azonban 75%-kal esett, melynek legfőbb oka a brit ársapka bevezetése, mely erős nyomás alatt tartja az E.ON kiskereskedelmi részlegének a marzsait. Az egység működési eredménye 21 millió euróra csökkent a negyedévben. Ráadásul nem éppen a legjobbkor, de az E.ON még a rivális RWE-vel történt eszközcsere megállapodás kapcsán folyamatosan veszi át az Innogy kiskereskedelmi és hálózatüzemeltetési részlegét, amely várhatóan szeptemberre zárulhat majd le. Az ügylet csak növeli az E.ON kitettségét a brit piacon, ahol a helyzet már így is több, mint kihívásokkal teli.

Az E.ON részvényeinek árfolyama jelenleg 9,16 euró, az elmúlt héten 2,91%-ot emelkedett a cég árfolyama. Az E.ON részvénye kiváló megoldás lehet egy jól diverzifikált részvényportfolióban.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá