Az alig fél évszázados múltra visszatekintõ vállalat, a ma szinte az olajmezõ szolgáltatásokban egyeduralkodó Transocean Ltd. 1953-ban jött létre. Megalakulása jórészt annak köszönhetõ, hogy a geológusok felfedezték az elsõ tengeri olaj-és gázmezõket. Az Alabama állambeli Birmingham volt szülõhelye, és nem sokkal születése után -1954-ben-, már meg is kezdte tevékenységét a Mexikói öbölben.

 A Greenway Plaza, ahol a cég irodái vannak

Nem csak a kezdet, de a folytatás sem volt könnyû. A technológia kiforratlan volt, hiszen nem volt semmilyen elõzménye a mélytengeri fúrásnak. Az eszközöket meg kellett tervezni lehetõleg úgy, hogy a leggazdaságosabban mûködjenek. Ebben az idõben a szerencse is a társaság mellé állt. Mûködése rentábilis volt, ömlött a pénz befelé. A pénz pedig pénzt fial. Számos akvizíció és egyesülés fúzió következett, az ezzel együtt járó névváltozásokkal, míg a vállalat elnyerte mai nevét. Az elsõ – fúróhajó osztályt teremtõ hajótól –

Discoverer Enterprisetól, amelyik 3.000 méter mélységig tudott lefúrni a tengerfenékbe, a ma legkorszerûbb hajókig hosszú út vezetett.

 A vontató hajó mögött a Discoverer Enterprise

A vállalat 2000-ben megszerezte az R&B Falcont. Az üzlet akkori értékét 17700000000 dollárra értékelték. Végsõ nagyságát a cég 2007-ben érte el, amikor egyesült a GlobalSantaFe Corporationnel. Ezzel létrejött a világ legnagyobb fúróeszköz szolgáltató vállalata. Még ebben az évben a társaság Discoverer Spirit nevû hajója új mélységi világrekordot állított fel (10.421m).

Tengeri fúrótorony

A Transocean nem csak a mélytengeri fúrásban, hanem az adó optimalizálásban is jeleskedett. 1999-ben a vállalatot a Kajmán szigeteki nyilvántartásban találjuk, ahonnan 2008-ban a svájci Zug-ba jegyeztette be magát. Ezzel sikerült az adókulcsot 35%-ról 16%-ra csökkenteni. A zugi irodában jelenleg 12 alkalmazott dolgozik.

A cég mûködését számos baleset kísérte. Ezek közül a legemlékezetesebb a Deepwater Horizon balesete 2010. április 21-én. A fúrótornyon elõbb tûz ütött ki, majd felrobbant, megölve 11 munkást és életveszélyesen megsebesítve a 126 tagú legénység 7 tagját. A Mexikói öbölbe ömlõ olaj súlyosan károsította az öböl élõvilágát.

A lángoló Deeppwater Horizon

A vállalat részvénye 2014 májusa óta közel 10%-t emelkedett. Úgy látszik, ez az emelkedés töretlen.

RIG chart 2014.06.17.

Az elemzõk a papírokat túlnyomórészt tartásra ajánlják, azonban ha az iraki konfliktus nem zárul le gyorsan, a vétel is opció lehet. Mindenesetre bíztató, hogy az idei Q1 a vártnál magasabb profitot hozott.

jelenlegi

1 hónapja

3 hónapja

BUY

5

5

5

Túlsúlyos

2.

3.

4.

HOLD

18.

21.

20

Soványság

4.

4.

4.

ELAD

11.

10.

9.

JELENT

TART

TART

TART

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!