A BHP felvásárolta az Oz Minerals-t

A világ vezető bányászati vállalata, a BHP Group a várakozásoknak megfelelően megnyerte a jogokat az Oz Minerals felvásárlására. Az akvizíció teljes összege végül 9,6 milliárd ausztrál dolláron zárult le, mely megközelítőleg megfelel a BHP és az elemzők várakozásainak. Az Oz Minerals részvényenként 26,50 ausztrál dollárért cserébe adta el a bányáit, melyhez párosul még 1,75 ausztrál dollárnyi különleges osztalék is, minden befektető számára. A BHP szerint a megújuló energiára való átállás nem jöhet létre a rézbányák felvásárlása nélkül, melyek elengedhetetlenek például az akkumulátorgyártáshoz. 

A BHP Group részvényárfolyama ezen a héten 0,8%-ot emelkedett. Először is meg kell jegyezni, hogy már széles körben elfogadott tény, hogy a BHP osztalék 2023-as pénzügyi évben szinte biztosan alacsonyabb lesz az előző évhez képest. Végül is a pénzügyi év első felében a bányászati óriáscég időközi osztalékát 40%-kal, 90 amerikai centre csökkentették az alacsonyabb nyersanyagárak és az inflációs nyomás miatt. Örvendetes módon azonban a befektetők nagyobb végleges osztalékot várhatnak a 2023-as pénzügyi évre, köszönhetően a nyersanyagárak közelmúltbeli javulásának. A Goldman Sachs például augusztusban részvényenként 1,20 USD teljes mértékben frankált végleges osztalékot prognosztizál. Ezzel a BHP egész éves osztaléka részvényenként 2,11 USD-re emelkedik, ami a jelenlegi árfolyamon 3,11 ausztrál dollárnak felel meg. A BHP részvények jelenlegi árfolyama alapján ez vonzó, 6,5%-os osztalékhozamot jelent.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!