E-mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla lelassította a termelést

A legfrissebb jelentések szerint heti 4000 Model alá lassult a Tesla Berlin melletti német Gigafactory termelése. A Tesla márciusban elért 5000 darabos gyártási mérföldköve a jelek szerint így csak egy egyszeri alkalom volt. A Tesla júliusban és augusztusban is fokozatosan csökkentette üzemének gyártási célját heti 4300 autóra. Az amerikai márka még áprilisban egy harmadik műszakot is hozzáadott a gyárhoz, hogy megduplázza a termelést.

Két hónappal később azonban Elon Musk bejelentette, hogy csökkenti a szombati műszakokat, és kevesebb ideiglenes munkaerőt vesz fel. A Tesla szerint a termelés még mindig jó úton halad a saját maga által kitűzött célok elérése felé. A Tesla részvényei 234,3 dolláron zárták a hetet.

 

A BYD Dél-Koreában gyárt új akkumulátorokat

A BYD a KG Mobility közreműködésével elektromos járműakkumulátor-gyárat kíván létrehozni Dél-Koreában, hogy 2025-ben meg tudja kezdeni az új egységek gyártását. Ez a lépés várhatóan elősegíti a kínai elektromos jármű óriás piaci jelenlétének megszilárdítását, kihasználva a lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátorok gyártásában szerzett szakértelmét. Az olyan helyi akkumulátorgyártók, mint például az LG Energy Solution és a Samsung SDI, még nem képesek ilyen akkumulátor gyártására.

Ezenkívül a BYD képes lenne akkumulátorokat gyártani az Egyesült Államok törvényének megfelelően, amely előírja, hogy az akkumulátor alkatrészeinek értékének 40%-ának az Egyesült Államokból vagy egy megfelelő szabadkereskedelmi partnertől kell származnia. Ezzel a cég jogosult lenne a 3750 USD adójóváírásra. A BYD részvényei 3%-ot korrigáltak a héten.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Amgen gyógyszere vegyes eredményeket hozott a negyedévben

A 2023. január 31-i bevezetése után az Amjevita, az Amgen terméke hónapokon keresztül a cég egyik legjobban keresett terméke volt az Egyesült Államok egészségügyi piacán. A második negyedévben azonban a gyógyszer csak 19 millió dollár bevételt hozott. A Humira, mely az Amgen termékének legnagyobb riválisa, csaknem 3,4 milliárd dollár nettó bevételt ért el az Egyesült Államokban megjelenése óta. Mindkét gyógyszer azonos betegségek gyógyítására szolgál.  Globálisan az Amjevita értékesítése 29%-kal nőtt az előző évhez képest és a teljes globális értékesítés a második negyedévben 150 millió dollár volt.

Az Egyesült Államokon kívüli értékesítés 131 millió dollár volt 2023 második negyedévében, ami 123%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. Az Amgen eladásai az Egyesült Államokban 63%-kal estek vissza az összes termékre vonatkozóan. A cég részvényei 2,14%-ot korrigáltak a héten.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

A Microsoft már közel jár az Activision felvásárlásához

A Microsoft új ajánlatot tett a Call of Duty-gyártó, az Activision Blizzard megvásárlására, mely a maga nemében a legnagyobb üzlet lenne a játékiparban. Az eredeti 69 milliárd dolláros üzletét a brit szabályozók blokkolták, annak ellenére, hogy minden más ország rábólintott az akvizícióra.  A Microsoft elnöke, Brad Smith azt mondta, hogy az új ajánlat „lényegében eltérő”, ezért jóvá kell hagyni. Lényegében a cég hajlandó lenne egy harmadik fél bevonására az üzletbe, ezzel egyensúlyozva a „kialakulóban lévő monopolhelyzetét”.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete felülvizsgálja az új üzletet, de kijelentette: “Ez nem a legjobb megoldás”. Az ajánlat, ha jóváhagyják, véget vetne a Microsoft zűrzavaros 18 hónapjának. A piacfelügyelet október 18-ig hoz döntést a Microsoft felülvizsgált ajánlatáról, a jóváhagyása nélkül az üzlet nem mehet végbe globálisan. A vállalat részvényei 320,9 dolláron zárták a hetet.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Mastercard a krikett világbajnokság partnere lett

A Nemzetközi Krikett Tanács (ICC) új együttműködésbe kezdett a Mastercarddal, amely a pénzügyi óriást a 2023-as ICC férfi krikett világbajnokság globális partnereként jelölte meg. A tervek szerint 2023. október 5. és november 19. között India krikettpályáit a kártyaóriás kampányaival díszítik. A sportszponzorációban való részvételéről híres Mastercard úgy tervezi, hogy kiterjeszti örökségét azáltal, hogy exkluzív élményeket készít kártyabirtokosai és ügyfelei számára.

A partnerség célja, hogy számos új lehetőséget biztosítsanak a rajongóknak. Az exkluzív tartalmakkal a Mastercard célja, hogy felemelje a krikett élményét vásárlói számára. A vállalat részvényei 402,37 dolláron, 2,38%-ot emelkedve zárták a hetet.

 

Best of Dividends vagyonkezelt részvénykosár

 

A Kellogg beperelte a mexikói kormányt

A 2019-es Mexikóban bevezetett irányelv előírja, hogy az egészségtelen élelmiszereket gyártó vállalatok figyelmeztető címkéket helyezzenek el az országban eladott dobozok elején, hogy tájékoztassák a fogyasztókat az olyan dolgokról, mint a túlzott cukor és zsír. A figyelmeztető címkével ellátott élelmiszerek – például a Kellogg’s Fruit Loops vagy Frosted Flakes –, amelyek általában 37 grammnál több hozzáadott cukrot tartalmaznak egy 100 grammos adagban, még saját kabala állatukat sem tűntethetik fel a csomagolásokon.

A Kellogg’s cég emiatt beperelte a mexikói kormányt a címkézési politika miatt és most felpörgeti a marketinget, hogy életben tartsa világhírű kabaláit. A márka emellett a cukrot allulóz édesítőszerre cserélte. A cég részvényei 61,55 dolláros árfolyamon zárták a hetet.

 

Best of Innovations vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tencet hatalmas játékot készül piacra dobni

A Tencent visszahozza a NovaLogic tiszteletreméltó taktikai FPS sorozatát, a Delta Force-t. A shenzeni székhelyű TiMI Studios által létrehozott új Delta Force egy ingyenesen játszható katonai szimulátor, amely elpusztítható térképeket, vezethető járműveket és dinamikus időjárást is tartalmaz. A Tencent által forgalmazott új verzió 2024-ben jelenik meg PC-n, konzolon és mobilon.

Az eredeti Delta Force 1998-ban került a piacra, és elég rajongót vonzott ahhoz, hogy több folytatást is születhessen. A Tencent számára ez hatalmas lehetőség, hogy teret nyerjen az amerikai videójátékpiacon, ahol egyre nagyobb a kereslet a realisztikus katonai szimulátorokra. A cég részvényei 0,68%-ot korrigáltak a héten.

 

Smart and Green vagyonkezelt részvénykosár

 

A Vestas vesztesége csökkenni kezdett

A Vestas szélturbinagyártó a héten beszámolt arról, hogy az év első felében 99 millió eurós nettó veszteséget könyvelt el, ami jelentős csökkenés az előző év azonos időszakában elvesztett 884 millió euróhoz képest. A veszteségek ellenére a Vestas forgalma 8 százalékos növekedést ért el az év első hat hónapjában.  A Vestas elnök-vezérigazgatója, Henrik Andersen kifejtette, hogy ez a forgalomnövekedés a turbinaszállítások magasabb számának és a vállalat szolgáltatási szektorának növekedésének köszönhető.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a szabályozási és engedélyezési bizonytalanság az év első felében jelentősen megnehezítették a cég helyzetét, és az ellátási lánc zavarai várhatóan 2023 végégig kitartanak.  A Vestas részvényei a héten 6%-kal emelkedtek meg.

 


Egyedi részvények:

Rio Tinto részvény: siker a bányászatban

Church & Dwight: ép test és sok pénz

Egyedi kötvény:

Hosszútávra, akár nuygdíjadig tegyél félre Arcellormittal kötvénybe

Arany:

Arany, mint befektetési eszköz legyen a tarsolyodban

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

https://www.youtube.com/watch?v=QxufzrSH2ZY

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!