e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla újabb gyár építésébe kezd

A Tesla Gigafactory-k több szempontból is napjaink egyik legjobb gyártóműhelyének számítanak, mivel karbon kibocsátásuk szinte megegyezik a nullával, másrészt Elon Musk stratégiája lehetővé tette, hogy úgy működnek sikeresen a piacon, hogy túltermelés alakulna ki az autógyártás területén. A kínai, majd német Gigafactory után a Model Y és a Cybertruck gyártására egy teljesen új Gigafactory kerül majd felépítésre várhatóan Közép-Amerikában. Továbbá a Los Angeles-ben rendezett Tesla autoshow-n bemutatott modell ára várhatóan 39.000 dollár körül fog mozogni, a Model Y gyártása pedig rohamosan folyik a kínai és kaliforniai gyárban és a tervek szerint pár hónap múlva a piacon már meg is jelenhet.

A Tesla vállalat részvényei az elmúlt heti pozícióváltás, illetve a március 12-ei begyorsult eladási hullám miatt 23,01%-ot esett, viszont a cég hosszútávon, a gazdasági lejtmenetet követően újra jelentős profitra tehet szert. A nagy elemző házak szerint a cég hosszú távon befektetésre javasolt vállalatnak számít.

 

Az Intel nem kívánja kifizetni a fals bírságot

Még 2009-ben az Európai Unió 1,06 milliárd euróra, közel 350 milliárd forintra büntette az Intel-t piaci erőfölénnyel való visszaélést szabályozó trösztellenes törvények megsértése miatt. A büntetést az Intel-nek be kellett fizetnie a jogszabály szerint, viszont azóta is támadják az ítéletet. A szakértők szerint az Intel mérsékelni akarja a büntetés nagyságát, vagy szeretnének az ítéleten enyhíteni. 2017-ben a bizottság megállapította, hogy nem minden Intel által felhozott érvet vettek figyelembe mielőtt az ítéletet meghozták. Napjainkban újabb hírek kerültek ki az ügyről, miszerint az Intel ragaszkodik hozzá, hogy a bizottság a vállalat által biztosított adatok teljes ellenőrzését végezze el. Ez azért lehet előnyös, mivel egy ilyen nagy cég teljes vizsgálata több évbe kerülne, mely alatt az Intel szabadon folytathatná tevékenységeit, bármilyen korlátozás vagy beavatkozás nélkül.

Az Intel részvényárfolyama összességében a héten 10,23%-ot menetelt lefele, a Saxoo Bank szerint lassan vételi lehetőségi pontjára esett vissza, így a későbbiekben a befektetni szándékozóknak érdemes elgondolkodni a vételi lehetőségen, hisz az Intel huzamosabb ideje tudott a piacon jó eredményeket produkálni.

 

Éles kritikák alatt a SoftBank

Keith Rabois egyértelmű véleményt alkotott a SoftBank Csoportról és annak 100 milliárd dolláros Vision Alapjáról: „ez a szilícium-völgyi társaságainak egyértelmű katasztrófája volt.” Rabois, a kockázati tőke-társaság, a Founders Found partnere, a SoftBank egyik leghangosabb kritikájának adott hangot és felvetett bizonyos kérdéseket. Többek között azt, hogy megéri-e hatalmas pénzösszegeket fektetni, egy nemrég létrehozott alapítványba? Véleményét jelenleg igen kevés számú kockázatitőke-befektető és induló alapító tag követi, így lehetőség van arra, hogy több milliárd dolláros értékben indítsanak el egy második Vision Fund alapot. A kritikák ellenére a SoftBank az elmúlt hónapokban több beruházást is folytatott a Szilícium-völgyben működő vállalatokba. A befektetők nagy része támogatja a SoftBank stratégiáját.

Viszont a SoftBank elemzői szerint „látható volt, hogy a határidős piacon (nyitás előtt) már 5-6%-os mínuszok voltak, ezzel sok esetben fontos technikai szinteket átugrottak az árfolyamok és a kereskedési stop-ok egyszerűen nem tudtak aktiválódni. A jó hír, hogy ezek a rések, mindig betöltődnek, azaz emelkedés lesz, mert különben a jövőben is átugornák az árfolyamok ezeket a szinteket.”

A SoftBank árfolyama a csütörtöki visszaesés miatt 20,36%-ot esett, a jelenlegi helyzetet követően a Bank rendelkezik olyan gazdasági stratégiával, amelyre építkezve a jövőben is tudja segíteni a robotizálást, az elektromos autózást, hisz a jövő már rég elindult ezen az úton. És a jelenlegi helyzet adhat egy újabb lendületet ezen a területen működő iparágnak.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Amgen az élen marad

Az Amgen a világ egyik legnagyobb biotechnológiai vállalata, erős jelenléttel rendelkezik a különféle terápiás területeken, beleértve az onkológiát is. 2019-ben az Amgen erős pénzügyi eredményeket hozott, mikor belépett a bio termékek és a generikus gyógyszerek piacára. A termékértékesítés 5%-kal csökkent az Egyesült Államokban, viszont a világ többi részén pedig 11%-kal növekedett a tavalyi évet tekintve. Az összes működési költség 2%-kal nőtt. Az idei évre tovább erősödik az Amgen, köszönhetően a legfrissebb FDA jóváhagyásoknak, melyben egy teljesen új, női betegségekre specializált készítmény fejlesztésére kaptak engedélyt. Ezen felül a vállalat több gyógyszerrel is szeretné bővíteni az idei portfólióját, amelyek jelentős kereskedelmi potenciált képviselnek. Ezek közé tartozik a súlyos asztma és a krónikus szívelégtelenségekre vonatkozó készítmények bevezetése. Szakértők szerint a vállalat három gyógyszere (Prolia, Xgeva, Blincyto) az idén is az Amgen bevételének jelentős részét fogják képezni és hosszútávon megtartják piacvezető pozíciójukat.

Az Amgen vállalat részvényei a nagy lejtmenet és a tőzsdeesések ellenére is csak 1,39%-ot korrigáltak.

 

A Johnson&Johnson új területeken szeretne tarolni

A Johnson&Johnson Vision 30 millió dolláros értékben bővíti a Jacksonville kontaktlencseüzemének területét a hírek szerint. A város március 10-én engedélyt adott ki a projekt legnagyobb részére: egy 24 millió dolláros, kétszintes, 15.421 négyzetláb méretű épületre. A Johnson&Johnson Vision, korábban Vistak néven volt ismert és a népszerű Acuvue eldobható kontaktlencséket gyártotta. A JAXUSA Partnership és a Johnson&Johnson Vision együttesen a város egyik legnagyobb munkáltatójává nőtte ki magát, 2000 alkalmazottal. Az épület kibővítése több száz új munkahelyet fog biztosítani a város számára, illetve a hírek alapján új termékek fejlesztésére is sor kerülhet majd. A Johnson&Johnson ezzel a bővítéssel együttesen 10.000 embert foglalkoztat immáron 103 országban. Emellett a vállalat bejelentette, hogy partneri kapcsolatba szeretne lépni a Pfizer és a GlaxoSmithKline-nal, egy új HIV gyógyszer kifejlesztése érdekében. A vállalatok jelenleg felmérést végeznek, melyben azt kívánják megállapítani, hogy a betegek számára az injekciós vagy a kapszulás gyógyszer a hatékonyabb a kezeléshez.

A Johnson&Johnson vállalat részvényei ezen a héten attól függetlenül, hogy a vállalat élen halad a koronavírusos gyógyítás és a megelőzéshez kapcsolódó kutatásokban 5,31%-ot korrigált. Viszont a cég tőkéje stabil, hosszú évtizedek óta jelen van a piacon, termékei keresettek és újabb befektetéssel lépett be az egészségügyi területre. Az amerikai befektetési alapok a jelenlegi gazdasági helyzetben vásároltak a cég részvényeiből.

 

A Unitedhealth Group mindenkin próbál segíteni

A UnitedHealth Group, valamint az UnitedHealthcare és az Optum vállalkozásai 150.000 dollárt adományoznak annak érdekében, hogy segítsék a Tennessee-ben sújtott családokat, akik elvesztették lakásaikat a tornádók és a szélsőséges időjárások miatt. Az UnitedHealth Group a pénzt a Közép-Tennessee Vészhelyzeti Alapnak adományozza. „Köszönöm a UnitedHealth Csoportnak ezt a jelentős és érdemi adományt, valamint elkötelezettségét a pusztító viharok által sújtott Közép-Tennessee-közösségek egészségének és helyreállításának támogatása iránt. Illetve mélységesen aggódunk a közelmúltbeli tornádók által érintett több ezer embert illetően, és elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy segítsünk nekik a gyógyulásban és az újjáépítésben”-mondta Keith Payet, a Tennessee UnitedHealthcare Community tervének vezérigazgatója.

A UnitedHealth Group adománya jelentősen elősegítheti az munkálatokat a hosszú helyreállítási úton-mondta Bill Lee kormányzó. „Arra ösztönzöm a teljes üzleti közösséget, hogy maradjon elkötelezett, amikor együtt kell dolgozni egy tragikus vihar által érintett közösségek újjáépítésén.”

A UnitedHealth Group vállalat részvényei ezen a héten a spekulációk (az olcsó részvényt a kisbefektető eladásra kínálta, míg a nagybefektető élt az azonnali vásárlás lehetőségével) miatt is 10,40%-os csökkenéssel zárt.

 

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

A Microsoft hatalmas csatát nyert

A Microsoft az elmúlt hetekben számolt be arról, hogy kiber támadásnak volt kitéve, ezzel veszélyeztetve több millió Windows felhasználó adatait. A napokban viszont a cég és partnerei egy összehangolt akció keretében 35 országban bénították meg a Necurs doméngeneráló algoritmusát, így nem lehetett a jövőbeli támadásokhoz használható új doméneket regisztrálni. Ezen hálózatra már 2012-ben felfigyeltek a szakértők, viszont egészen idáig semmilyen nagyobb sikert nem tudtak tenni a több, mint 9 millió fertőzött számítógépből álló rendszer ellen. A Microsoft megállapította, hogy egy fertőzött számítógép 58 nap alatt 3,8 millió spamlevelet küldött el más gépek számára, mellyel rohamosan növelte a fertőzések számát. Jelenleg még csak találgatások vannak, milyen célra is lett kifejlesztve a program, viszont sokak szerint egyértelműen egy hacker kémcsoport áll a rendszer mögött. A Microsoft ellenőrzése alá vonta a domainek-et, és azon van, hogy mindenkit értesítsen a további teendőkről a hackerprogram megfékezésével kapcsolatban. Március 13-án, soron kívüli biztonsági frissítést adott ki a Microsoft a Windows 10-hez, miután a márciusi rendes frissítés során egy komoly biztonsági rést fedeztek fel a szakemberek. A cég szeretné elkerülni, hogy egy újabb WannaCry-szerű támadás következzen be.

A Microsoft vállalat részvényei a csütörtöki részvényesésnek köszönhetően 7,53%-al zártak alacsonyabb értéken, mint egy hete. Viszont a cég tőkéje stabil, hosszú évtizedek óta piacvezetőként van jelen a gazdasági életben, termékei keresettek, így várhatóan a koronavírust követően a cég újra a régi emelkedő, jó hozamokat produkálhat. A cég osztaléka jelenleg magas, az amerikai elemzőházak tartásra javasolják a vállalat részvényeit.

 

A SAP az óceánok tisztaságáért küzd

Több amerikai jelentésből kiderült, hogy évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül az óceánba és ez a mennyiség egyre nagyobb ütemben növekszik. Friss kutatások szerint az óceánban összegyűlt műanyag összmennyisége akár több milliószor magasabb lehet, mint azt korábban gondoltuk volna. Több vállalat, mint például a Coca-Cola vagy a Starbucks már részt vett ennek felszámolási kezdeményezéseiben, illetve rendezettek önkéntes programokat a hulladékok felszámolására is. A napokban a német informatikai vállalat, az SAP döntött úgy, hogy kiveszi részét a zöldebb jövő elérése érdekében. A világ tranzakcióinak 77%-a SAP rendszereken keresztül történik és több mint 430.000 vállalat használja szoftvereit. Ez hatalmas lehetőség a vállalat számára, hogy alternatív stratégiákat és megoldásokat biztosítson több ezer felhasználó számára a hatékonyabb hulladékkezelés érdekében.

Az SAP vállalat részvényárfolyama ezen a héten a megemelkedett részvényeladási számok miatt 13,91%-ot esett. Viszont a koronavírust követően is jelentős téma lesz a világon a környezet védelme, így az SAP szoftverei alternatív stratégiákat és megoldásokat tudnak majd biztosítani a hatékonyabb hulladékkezelés érdekében.

 

A Facebook vállalatra ismét büntetést szabhatnak ki

Mark Zuckerberg cége ismét hatalmas kereszttűznek van kitéve. A politikai kampányok mellett még egy régebbi ügy is előkerült a cégnél, ami az eddigi legnagyobb pénzbüntetéssel járhatna. A vállalat majd 50 millió felhasználó adatait nem kezelte megfelelően, így egyes külső személyek (például politikusok) is hozzá tudtak férni szigorított adatokhoz is. Bár Amerikában a tárgyalások már lezajlottak a bírságot érintően, Ausztrália még sincs megelégedve a döntéssel és több, mint 529 milliárd dolláros büntetést szeretne kifizettetni a társasággal. Az óriási pénzbírságot az ausztrál hatóságok szerint az adatvédelmi incidensben érintett, összesen 311 ezer ausztrál felhasználó száma indokolja, valamint a fejenként kalkulált, közel 2 millió dollárra rúgó büntetés összege. A Facebook vállalat egyelőre nem nyilatkozott a bírsággal kapcsolatban. Meglepő módon a bírság összege nagyobb, mint az egész ország teljes éves költségvetése.

A technológiai iparágra jelentős hatással van a járvány, sok vállalat kényszerült arra, hogy lemondja üzletileg fontos rendezvényeit, helyette virtuális események keretében rendezi meg ezen megbeszéléseket, ügyelve a megfertőződés elkerülésére-.

A Facebook vállalat részvényei a héten 8,31%-ot estek, de a Morgan Stanley elemzői szerint hosszútávon (5-7 évre) vásárlásra alkalmas részvény.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Érkezik végre a Starbucks zöldebb pohara

A Starbucks 2020. március 10-én elindította az új, környezetbarát tárolójának kísérleti tesztelését Észak-Amerika és Anglia öt fő piacán. A vállalat már több hónapja bejelentette, hogy megválik egyes termékeitől és helyette a környezetkímélőbb termékek forgalmazását fogja előnyben részesíteni. A hírek alapján ebbe a műanyag szívószálak és poharak csökkentését tűzte ki célul, viszont olyan hírek is napvilágra kerültek, miszerint a vállalat a kávé termelési folyamatán is változtatni kíván. A környezetkímélő csészék polietilén helyett biodegradálható (lebomló) anyagból készülnének, a belső teret pedig újrahasznosíthatóvá és komposztálhatóvá teszik. A tárgyalásokra a termék bevezetéséről New York-ban, San Franciscóban, Seattle-ben, Londonban és Vancouverben kerül sor. A Starbucks jelenleg csak egyetlen technikai probléma miatt aggódik, miszerint az anyag nem tartja olyan jól a hőt, mint a polietilén. Egyelőre több labor is dolgozik ennek a kiküszöbölése érdekében.

A Starbucks vállalat részvényei ezen a héten 10,97%-ot estek, míg pénteken viszont 1,30%-ot emelkedtek.

 

A Mastercard-nál az ügyfelek biztonsága az első

A kibertámadások miatt több cég is már óvintézkedéseket tett, hogy megvédjék felhasználóik személyes adatait. Kiemelkedő ezen a területen a Microsoft, hisz a napokban hatalmas sikert arattak ebben a „harcban”, illetve a Mastercard, akik ismét az ügyfelek érdekeit helyezik az előtérbe. A cég először hoz létre Kibervédelmi Központot Európában, az intézet székhelye, Waterloo lesz. Az Európai Kiberbiztonsági Központ szakemberei többek között az Interpol, az Europol, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség és az Európai Bank kiberbiztonságért felelős szerveivel működnek majd együtt. A központ létrehozásával jelentősen felgyorsítható és biztonságosabbá tehető a kommunikációs folyamatok a Mastercard belső csapatai, az ügyfelek, partnerek és más érintettek között. Így a globális események, természeti katasztrófák, szolgáltatási és biztonsági incidensek esetén sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak reagálni majd az érintettek. Emellett a GDPR globális szintű betartása is jobban ellenőrizhetővé válik a felek számára. A tervek alapján 2021-ben már tejes mértékben üzemképes lesz a központ.

A Mastercard vállalat részvényei ezen a héten 10,97%-ot esett, viszont a jó hír, hogy az utóbbi három év alatt még így is 113%-ot nőtt. A vírus időszakban a kártya használat jelentősen megnövekedett, percenként majd 60.000 fő használja a cég kártyáit, elkerülve ezáltal a készpénz forgalmát.

 

A L’Oréal megmutatja, hogyan is lehetünk környezettudatosabbak

A 21. század egyik legnagyobb témája a vállalatok közt, hogyan is lehetne elérni az abszolút fenntartható fejlődést. Ma már igen sok vállalat törekszik az alternatív megoldások használatára, melynek lényege a hulladék kibocsátás minimalizálása, illetve az energiafelhasználás optimalizálása. Ezen téren ismét kirobbanó sikert aratott a francia L’oréal, akik immáron negyedik alkalommal kapta meg az „A”–s, azaz a kiemelkedő vállalat értékelést. Ezt a „vizsgálatot’’ a CDP, egy nemzetközi nonprofit szervezet végzi, akik A-tól D-ig értékelik a vállalatok környezetvédelmi teljesítményét. Az értékelt 8400 vállalat közül a L’oréal egyike annak a hat vállalatnak, amely 2019-ben „A” minősítést szerzett. Ide tartozik a jó vállalati stratégia, környezetvédelmi gyakorlatok vagy az ambíciók. „Nagy örömünkre szolgál, hogy mi vagyunk az egyetlen vállalat, amely négy egymást követő évben is kiváló, „AAA” minősítéssel büszkélkedhet a CDP mindhárom vizsgált területén. Már évek óta azon dolgozunk, hogy vállalatunkat mélyreható átalakítással egy egyre felelősebb és fenntarthatóbb üzleti modell felé tereljük”–nyilatkozta Jean-Paul Agon, a L’oréal elnök-vezérigazgatója.

A L’oreal vállalat részvényei ezen a héten 12,94%-ot esett, de a vállalat törzstőkéje még mindig meghaladja a 123,5 milliárd eurót. A kozmetikai cégek alaptermékeire bármilyen gazdasági környezetben szükség van, így a várhatóan hosszú távon is befektetésre ajánlott.

 

Hatalmas bírságot fizet a Novartis leányvállalata

Az igazságügyi minisztérium hétfőn közölte, hogy a Sandoz-nak, a Novartis leányvállalatának, 195 millió dolláros büntetést kell kifizetnie, mert a vádak szerint nem megfelelő módon kezelték gyógyszereik forgalmazását a versenypiacon. A New Jersey-ben, Princetonban székhellyel rendelkező generikus gyógyszergyártó elfogadta és hivatalosan megerősítette, hogy valóban manipulálta termékeinek árát. Így a vállalat vezetői elmondták, hogy kifizetik a büntetést. Az Igazságügyi Minisztérium számára ez a legnagyobb bírság, amelyet az osztály a belső monopóliumellenes ügyben kiszabott. A tisztviselők szerint a társaság 2013 és 2015 között összeesküvést folytatott más gyógyszergyártókkal és vezetőikkel a kritikus gyógyszerek árainak emelése érdekében, sértve a kiszolgáltatott fogyasztókat, például az idősebbeket. A hírek alapján Hector Armando Kellum, a vállalat volt elnöke is vád alá került az ügy miatt.

A Novartis vállalat részvényeinek kereskedését a hétvége fele fel is függesztették, de a vállalat részvényei így is 80,19 eurón zártak.

 

Az Essilor az ifjabbak látásáért küzd

A Walman Optical bejelentette, hogy megújította partnerségét az Essilor Vision Alapítvánnyal annak érdekében, hogy 2020-ig folytatni tudja „Látás A Gyerekek Számára” programját. Minden olyan digitális felületű lencse eladása után, amelyet speciális technológiával kezeltek 2020. december 31-ig a Walman Optical 5 dolláros „adományt’’ utal a program és a fiatalok részére. 2019-ben a cég 9 államban próbálta ki a programot. Ennek a sikernek köszönhetően a partnergyakorlatok több mint 61.000 dollárt gyűjtöttek adományozás céljából, hogy szemüveget biztosítsanak a rászorulóknak. „A cég szerint a 2020-as év a látás éve, egy olyan év, amikor mindenkinek prioritássá kell tennie a szem egészségét és támogatnia kell Amerikában a becslések szerint 12 millió látássérült gyermeket, akiknek fele nem kapja meg a szükséges ellátást”-jelentette ki Becky Palm az EVF elnöke és ügyvezető igazgatója. „A Walman Optic nagylelkű támogatásával továbbra is segíteni fogunk millió gyermeknek szerte a világon, akiknek nincs megfelelő látásgondozása.”

Az EssilorLuxottica vállalat részvénye ezen a héten 14,55%-ot esett. A vállalat osztalékfizetése igen magas, hiszen 2019 májusában ez éves szinten 2,04%-ra nőtt.

 

Bezár az Unilever egyik legrégebbi telephelye

A társaság januárban jelentette be, hogy áttekintést készít a Crosfields telephelyének jövőjéről, ahol a Persil és a Surf mosóporokat gyártja. A héten meg is született a döntés és megerősítést nyert, hogy a történelmi gyár, több mint 130 év után bezár. Az Unilever vezetője elmondta, hogy mindent meg fognak tenni, hogy a következő hetekben és hónapokban támogassa a telephely 123 fős alkalmazottjait. Még nem adták meg azt az időpontot, amikor az üzem potenciálisan bezárul, bár várhatóan minden alkalmazott elhagyja a posztját az év végéig. Jon Strachan, aki az Egyesült Királyságban és Írországban az Unilever ellátási láncának alelnöke, elmondta: „A felülvizsgálatot követően sajnos nem sikerült azonosítanunk a telep kereskedelmileg fenntartható megoldásait. Ezért sajnálatos módon arra a döntésre jutottunk, hogy bezárjuk a gyárat-tudjuk, hogy ez a hír nehéz lesz alkalmazottaink és a szélesebb közösség számára, és határozottan elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy minden lehetséges módon támogassuk őket.”

Az Unilever vállalat részvényei 12,79%-ot estek, így hétvégére 42,74 euróra csökkent a részvény vétele árfolyama. Viszont a cég tőkéje stabil, hosszú évtizedek óta piacvezetőként van jelen a gazdasági életben, termékei keresettek, így várhatóan a koronavírust követően a cég újra a régi emelkedő, jó hozamokat produkálhat, hisz mindig szükség lesz élelmiszerre és tisztálkodási szerekre.

 

 

Global High Yield Bonds

 

Vajon a La Financiere Atalian cégnél milyen változások várhatók

Az francia La Financiere Atalian kötvények árfolyamai február 20-ig meredeken emelkedtek, viszont a koronavírus okozta befektetői eladások óta meredeken, hasonlóképpen, mint bármely vezető részvény esésnek indultak. A másodlagos piacon a befektetők elkezdték kiegyensúlyozni és csökkenteni ennek a kötvénynek a súlyozását, viszont mivel a vállalatot 1944-ben alapították és stabil minősítést kapott az utóbbi időben, hosszútávon reményt és lehetőséget látnak a vállalatnál.

A British Servest Limited 2018-ban történt megvásárlása után a cégnél több kiszervezett szolgáltatást tapasztalhattunk. Így kiszervezték a kertrendezést, zöldterületek kezelését, karbantartást, multi technikát, a tisztaság megújítását és a biztonsági szolgálatokat is. Elmondható, hogy a La Financiere Atalian jelenleg a saját területén Franciaország bajnoka, amely ráadásul most a szektorának legnagyobb vállalata világszerte is.

A cég csoportjának 2018 évi forgalma körülbelül 3 milliárd euró. A vállalat igazgatótanácsának elnöke Frank Julien, aki ráadásul a családi vállalkozás alapítójának unokája. A cég 125.000 alkalmazottjának köszönhetően 32 országban 4 kontinensen van jelen. A vállalat 32.000 ügyfele közt szerepelnek magán- és közszférában megtalálható intézmények is, többek között, irodák, gyárak, nyilvános terek, helyek stb.

Az Atalian Servest büszkélkedhetett az utolsó tíz évben az 5-ös minőségű osztályzással. De a társaság terhelés nélkül végrehajtott akvizíciós politikájának köszönhetően, mégis jelentősen megnőtt tavaly adósságának szintje, ami arra késztette a Moody’s-t, hogy csökkentse a társaság minősítését. A minősítéseket és az eredmény kimutatásokat azóta a kötvénytulajdonosok gondosan megvizsgálták és arra a megállapításra jutottak, hogy kisebb súlyozással ugyan, de bevásárolnak a minimum 100.000 eurós vállalati kötvénycsomagból. Azóta a Moody’ szerint is elmondható, hogy a menedzsment jól kezeli a költségcsökkentési programot és a beszerzésből származó szinergiákat. Sőt időközben a vállalat bevétele organikus növekedést ért el Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

A La Fin Atalain a működéséhez 2017-ben kötvényeket bocsájtott ki 625 millió euró értékben. Azóta a kötvények folyamatosan erősödnek. A lejárat 2024.05.15. A kötvények önállóan minimum 100 ezer euróért megvásárolhatóak. A francia cég viszont 2018-tól erősebb lábakon áll a JP. Morgan és a Moodys szerint. A koronavírus megjelenése miatt, akár újabb kötvénykibocsátásra is szükség lehet. A La Fin Atalian a Moody’s szerint az elkövetkezendő időszakban megújulásokon mehet keresztül, köszönhetően a cég dinamikus vezetésesének.

 

A Teva valószínűen eladja egy egységét.

Az izraeli gyógyszeripari vállalat, a Teva a szerbiai Leskovacban található üzemét 2020 végéig tervezi eladni egy stratégiai partnerének. A Teva vezetői ezzel a döntéssel egyik leányvállalatuktól, az Actavis szerb egységétől szeretnének megválni. A stratégiai partner a következő két-három évben ugyan folytatja a Teva portfóliójának egy részének gyártását és forgalmazását, de elkezdte dolgozóit más vállalatokhoz kiszervezni. „Ez a döntés a Teva stratégiai tervén alapul, amelynek célja globális létesítményeinek optimalizálása és javítása a költségek csökkentésével a piaci követelményeknek megfelelően. A vállalatnál semmilyen hiányosság vagy probléma nem volt, sőt az üzleti teljesítmény és minőségi követelmények szempontjából a leányvállalat minden követelménynek eleget tett”-nyilatkozta ezt a napokban egy gyógyszerész az Actavis doo újságírójának.

A Leskovaci gyár 2016-ban az Actavis cég globális megvásárlásával a Teva vagyonának része lett. A gyárban gyártott gyógyszereket mintegy 40 piacra exportálják világszerte.

A Teva 1,125%-os kamatfizetésű kötvénye is megszenvedte a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet, amelyet a Global High Yield Bonds kötvénycsomag is tartalmaz, így a hétvégére a kötvény árfolyama 92,02%-on tartózkodott. A kötvény 2024. október 15-én fizeti ki utolsó kamatát befektetőinek.

 

 

Egyedi kötvények

 

A Dell kötvény lehetséges megoldások egyike rövidtávon

2020-ban a Dell is az 5G-t tesztelte, méghozzá az Orange vállalattal együtt. A két vállalat a közelmúltban fejezte be a Dell első 5G-s Latitude notebookjának éles tesztelését. Az Orange párizsi 5G-hálózatán végzett tesztek igazolták, hogy az ígéretekhez hűen az 5G másodpercenként 900 megabit feletti folyamatos letöltési sebességet tud biztosítani egy nagyvállalati platformon. Ezzel túlszárnyalja a 4G jellemzően másodpercenként 60 megabit alatti sebességeit. 2019-ben a Dell Technologies felgyorsította a digitális átalakulás útját az ügyfelek számára-innovatív és holisztikus termék és megoldás család révén az informatikai infrastruktúra felújításával. A márka által a 2019-ben tett főbb bejelentések révén egész évben stabilitást mutathat a jövőben. A Dell Technologies és a Microsoft Corp. kibővítették partnerségüket az ügyfelek szélesebb körének kielégítése és a digitális átalakítás felgyorsítása érdekében. Ezen együttműködés révén a vállalatok egy teljesen átlátható támogatott és tanúsított VMware felhő infrastruktúrát tárolhatnak a Microsoft Azure-on keresztül, ami az ügyfeleknek egy igazi biztonságot jelenthet.

A Dell Technologies egy amerikai multinacionális technológiai vállalat, amelynek székhelye a Round Rock városa Texas államban. A Dell Technologies és az EMC Corporation (amely később Dell EMC lett) 2016. szeptemberi egyesülésének eredményeként jött létre. A Dell vállalat történelme sokkal régebbre nyúlik vissza, viszont 2011-ben a Dell vállalatnak szüksége volt nagyobb összegre, ezért vállalati kötvényeket bocsájtott ki 4,625%-os dollár kamatra, összesen 400 millió dollár értékben. Ezen kötvények a másodlagos piacon még mindig elérhetőek, ráadásul árfolyama jelenleg 99,02%-on tartózkodik, így jelenleg a vállalati kötvény hozama 5,61%-os. A mostani időszakban egy jó lehetőség akár a Morgan Stanley, akár a Seeking Alpha elemzői szerint is. Ugyanis egy év múlva, vagyis 2021 áprilisában egy stabil kamatot kaphatunk érte. A Dell termékei közé jelenleg személyi számítógépek, szerverek és okos telefonok, szoftverek és számítógépes, biztonsági és hálózati valamint információbiztonsági szolgáltatások tartoznak. A Dell Technologies 2018-ban a teljes bevétele alapján a Fortune 500 rangsorában a 35. helyezést érte el.

A Dell Technologies 4,625%-os kötvény féléves kamatozású, ami stabilan április és október 1-én fizeti kamatát a befektetőinek.

 

A Goodyear akár 6,94%-ot is fizet befektetőinek

Több befektető, még mindig keresi a pénzének a helyét. Pedig van lehetőség, igaz magas, vagy nagyon magas kockázattal, de vannak lehetőségek fix kamatozású papírokban még mindig. Ilyen a Goodyear kötvénye is, amelyet a Seeking Alpha elemzői jó vételnek tartják. A vállalati kötvény értékelése igen magas, fix 5%-os kamatot fizet, méghozzá dollárban egészen a futamidő végéig, vagyis 2026.05.31-ig. Mit jelent az igen magas kockázat? A hozam mozdulhat felfelé vagy lefelé is, akár napi szinten is és ha a vállalattal hosszú távon probléma merülne fel, akkor a befektetett tőke jelentős veszteségekhez vezethet, főleg ha nem tartjuk meg futamidő végéig. Ezen kötvényekre különösen figyel a Partner Bank, probléma felmerülése esetén jelzéssel él a befektető felé. A befektetés értéke és a hozam emelkedhet vagy eshet a devizák ingadozása miatt.

A Goodyear Tire&Rubber Company a világ egyik legnagyobb gumiabroncs gyártója. Az 1898-ban alapított vállalat gumiabroncsokat fejleszt, gyárt, forgalmaz és értékesít a legtöbb alkalmazás számára. A Goodyear gumiabroncsokat is felújít könnyű haszongépjárművekhez, repülőgépekhez és nehézgépekhez. A cég termékeit és szolgáltatásait világszerte kínálja és körülbelül 1100 gumiabroncs- és autószerviz-központot tart fenn. A márkaportfólió öt különböző gumiabroncs márkát tartalmaz. A két prémiummárka, a Goodyear és a Dunlop a folyamatos fejlesztés alatt áll. A Fulda márka jó ár-érték arányáról ismert. A Sava és a Debica elsősorban az ártudatos vevők számára vonzó. Ráadásul a napokban a fejlesztenek ki gumiabroncsokat az elektromos autóknak számára. „A Goodyear élen jár az elektromos autók abroncsainak fejlesztésében. Az európai autóipar számára előállított első szerelésű abroncsaink fele elektromos és hibrid járművekre készül. Komoly tapasztalatokkal vágunk bele az ETCR-be, hiszen már számos abroncsot fejlesztettünk elektromos autókhoz. A nagy teljesítményű elektromos járművek teljesen más követelményeket támasztanak, mint benzines vagy dízelmotoros társaik: nehezebbek, nyomatékuk pedig nagyobb, ráadásul azonnal rendelkezésre áll. A Goodyear a hatótávolság és hatékonyság növelése érdekében kifejlesztette azt az abroncsot, amely képes mindezzel megbirkózni, ráadásul kiváló tapadást, húzóerőt biztosít és a gördülési ellenállása is alacsony”-nyilatkozta Mike Rytokoski, a Goodyear Europe alelnöke és marketingvezetője. Ráadásul a napokban derült ki, hogy a Goodyear vezetése egy új gumiabroncs fejlesztésébe fogott bele, így megalkotta a reCharge koncepciót, amely tulajdonképpen nem más, mint egy önjavító gumiabroncs. Az nem biztos, hogy a termék ebben a formátumban bármikor is értékesítésre lesz bocsájtva, de annál biztosabb, hogy később vissza fog köszönni egy új fejlesztésű innovációban a technológia bizonyos elemei.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!