Izgalmas kérdés, hogy befektetõi szemszögbõl továbbra melyik esik nagyobb súllyal a latba – a Kormány ösztönzõ programjainak hatása, vagy az MSCI EM indexet követõ alapok átsúlyozása.

A Richter részvény két órás felbontású lineáris skálája

richter november

A részvény árfolyama október végétõl november elejéig oldalazott a 40 000, és a 41 000 forintos árfolyamértékek között. November 2-án született egy együttmûködési megállapodás a Kormány, és a Richter között, amely értelmében a Kormány a rendelkezésére álló eszközökkel támogatja a Richter innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységét, különös tekintettel a biotechnológiai úton elõállítandó készítmények fejlesztésére és hazai gyártására. 

A gyógyszerkassza kiadásainak 60 milliárd forint összegû megnövelése a következõ tételekben nyilvánul meg:

  • 40 milliárd forint összegû emelés a gyógyszertámogatásokban
  • 10 milliárd forint tartalékátcsoportosítás
  • a K+F szabályozások tekintetében a gyógyszergyártók 10 milliárd forinttal csökkenthetik befizetésüket – a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások összegét a levonhatják a befizetéseikbõl. 

Az árfolyam ismét lendületet vett észak felé, és november 9-én 41 350 forinton tetõzött. Az árfolyam technikailag túlvett állapotba került, amit az RSI 70-es értéke szépen jelzett, a záróárfolyam, és a 200 napos mozgóátlag között 4%-os különbség adódott, az MACD-ben november 9-én keresztezte a 9 napos a 26 napos EMA-t.

Az árfolyam letörte az addig támaszként funkcionáló 40 065 forintos szintet. A zászlókkal történõ esés a 40 300-as [Fibo 100%] szintig visszatesztelésre került.

November 15-re egy több mint 3%-os réssel eséssel nyitott a piac, köszönhetõen annak a közleménynek, hogy a papírok kikerülnek az MSCI Magyarország indexbõl, de ebbõl kifolyólag az MSCI Eastern Europe, és az MSCI Emerging Markets tagjainak soraiból is távozik.

Fõként az alapok eladási rohamainak köszönhetõen a részvény árfolyama november 29-re lekerült a 35 218 [Fibo 0,00%] forintos szintre, viszont november 20-tól kezdõdõen az árfolyam, és az MACD között pozitív divergencia alakult ki, amely pozitív üzenetet is jelenthet az árfolyam alakulásra. 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!