A réz novemberi árfolyammozgását makrogazdasági hírek és kilátások, a felhalmozott készletek alakulása és a görög adósságrendezés körüli bizonytalanság határozta meg. Hónap elején kedvezõtlen európai növekedési prognózis látott napvilágot, melynek jövõbeni következménye a termelés és ehhez kapcsolódóan a réz iránti kereslet csökkenése. November közepére eluralkodott a pesszimizmus a befektetési alapok zömén, többségük a réz esésére kezdett játszani. New York, London és Shanghai árukészletei a májusi csúcsot közelítették. Franciaország gazdaságának lassulása pár napos esést eredményezett. A hónap végét döntõen a görög adósságrendezés körüli problémák árnyékolták be. Végül a sikeres tárgyalásokra számító spekuláns kör túlereje húzta meg és juttatta havi csúcsára a réz árfolyamát.

 

réz november 

Már október vége felé elkezdett épülni a lilával kiemelt fordított váll-fej-váll. Ebbõl a nevezetes technikai alakzatból a Fibonacci-szintek meghúzásával számolhattuk ki az elsõdlegesen elvárható célárat. A lila nyíl végében ez pompásan teljesült. A nyakvonalat masszív forgalommal és egy termetes fehér gyertyával szúrta át, ami tovább erõsítette a longoknak kedvezõ összképet. Külön érdekes, hogy egy csapásra leküzdött három exponenciális mozgóátlagot; az 50, 120 és 20 naposakat. A mostani szinteken erõs ellenállásra számíthatunk, hiszen korrekciós szintet értünk, sõt a korábbi elemzésben bemutatott csökkenõ háromszög vízszintes szára is éppen ebben a magasságban húzódott. További emelkedés esetén a másodlagos Fibonacci-célárra vessük vigyázó szemünket, másképp fogalmazva az õszi csúcspontok környékére. Az esést a mozgóátlagok és a váll-fej-váll nyakvonala támaszthatják együttes erõvel.

Az MACD mozgóátlag hónap közepén adott egy megbízhatóan erõs vételi jelzést, mely azóta is rendületlenül kitart. A teljes hónapban erõs forgalmat tapasztalhattunk, különösen megélénkült a kereskedés a görög tárgyalásokra spekulálva.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!