„2020 karrierem legnagyobb kihívást jelentő és jövedelmező éve volt.” – nyilatkozta a Seeking Alpha egyik elemzője, Avi Gilburt, aki az év végén úgy döntött, összeszedi meglátásait a tavalyi évre. A 2020-as év vége sokak számára megnyugvást jelentett, mindenki reménykedve néz most 2021-re, mint a jövő nagy lehetőségére. Most viszont tekintsünk vissza, milyen is volt 2020 Mr. Gilburt szemében.

Az év azzal kezdődött, hogy az elemzők kapkodni kezdték a fejüket, hogy mit csináljanak az SPX-szel, amikor olyan magasra emelkedett, mint a 3400SPX szintje. Avi Gilburt és az elemzők nagy része ekkor arra számított, hogy a piac az SPX 3000/3100-as szinthez hasonló értékeket fogja elérni. De amikor a piac meghaladta ezt a pontot, az IWM (iShares Russell 2000 ETF), az EEM (iShares MSCI Emerging Markets ETF) és sok más egyéni elemző már nem volt képes előre jelezni az esetleges változásokat.

A legtöbb elemző a Seeking Alpha-nál nem tudott közös nevezőre jutni piaci elemzések szempontjából. Avi Gilburt úgy döntött, hogy rövidtávú befektetést hajt végre az EEM-ben még február elején. Az SPX-szel körülbelül 300 pontot vesztett emiatt, viszont a rövid lejáratú kereskedelem később elképesztő vásárlási lehetőséget kínált számára a piaci mélypont közelében.

SPX 2020 (www.valuetrend.ca)

SPX 2020 (www.valuetrend.ca)

„Hogy brutálisan őszinte legyek, a március és április közötti időszak volt a legnehezebb a karrieremben, és nem az elemzés miatt. Valójában az elemzés meglehetősen egyenesen haladt előre, mivel arra számítottunk, hogy egy nagyobb 4. és 5. hullám érkezik, mely az SPX 4000 régióba sodor minket. ” – emlékezett vissza Avi Gilburt.

Elmondása szerint az elemzés ekorra hatalmas félelmet generált a Seeking Alpha elemzői számára, mivel több, mint 50.000 követő várta a megoldást a társaságtól a járványhelyzet alatt kialakult helyzetre. Márciusban a piac már 2400 SPX alatti értékekhez közeledett, sokan úgy gondolták ekkor, hogy az 1800-as szintet is elérik.

A tavasz végén a piac szinte megállíthatatlan volt. A nyár folyamán az elemzők már olyan piaci görbéket jósoltak, amelyek legalább a 3440SPX szintjére mutattak. Később egy második visszaesés következett be, amiről viszont jóval pozitívabb fogadtatással számoltak be az elemzők, tekintve, hogy 550 helyett csak 400 ponttal esett a piac az SPX3588-as állapotról.

A nyár végén az elemzésekből az derült ki, hogy a márciusban mért mélypontok után a részvények, melyekbe befektetett a társaság, csaknem 70%-kal emelkedtek meg. Ezután szeptemberben ismét kiadtak egy SW300 listát, amely felvázolta a legjobb lehetőségeket a szeptemberi és az októberi időszakra. A részvények közül sokan 10% fölötti emelkedést realizáltak november elejére.

Képek és információk forrása
www.seekingalpha.com
www.pexels.com

 

Szólj hozzá