A West-Texas Intermediate olaj chartja némileg eltér a Brenttõl, de lényegében ezt is ugyanazok a hírek mozgatták. A képre kattintva nagyban láthatjuk a részleteket. A fontosabb hírek és jelentések az alábbiak voltak: a görög megszorító csomag körül kialakult bizonytalanság, a tátongó amerikai költségvetési szakadékkal szembeni félelmek, kedvezõ USA makrogazdasági adatok, az izraeli-palesztin konfliktus kiélezõdése és áttételesen az egész közel-keleti térség tûzfészekké válása, valamint az amerikai olajtartalékok csökkenése. Magától értetõdik, hogy az egyes hírek másképp hatnak az amerikai olajra, mint az európaira, ebben is rejlik a chartbeli különbség.

 

 

crude olaj november

Technikai alakzatok után kutatva szembetûnõ az októberi ékelõdés, mely az akkoriban felvázolt Elliott-ciklus „A-B”pontjai között épült ki. Novemberben a sárgával kiemelt, tankönyvi szépségû zászló formáció fejlõdött ki. A novemberi alj és a szeptemberi csúcs közé behúzható 0% és 100% Fibonacci-szintek alapján a november végi lokális csúcs, pontosan a 38,2%-is ideális korrekciós szintnél húzódik. Alsó szárának letörése esetén akár 70 dolláros szintek környékére is zuhanhat a WTI olaj árfolyama.

Az 50 napos exonenciális mozgóátlagnak és 120 napos párjának is akadt dolga, de mindkettõ sikeresen mûködött ellenállásként, meg tudta akasztani az emelkedést. Felette egy komolyabb rally esetén még a 200 napossal is számolnunk kell. Támasz egyedül a zászló alsó egyenesénél látszik, alatta már csak a korábbi nevezetesebb aljak és csúcsok lehetnek segítségünkre.
A Stochastic indikátor november végén adta ki az eladási jelzést, éppen idõben. Azóta is érvényben van, de érdemes lesz figyelni, mikor metszik egymást újra a piros és kék görbék. Ez esetben megkaphatjuk a vételi szignált.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!