A Lockheed Corporation-t (eredetileg Loughead Aircraft Manufacturing Company) egy 1912-ben alapított amerikai repülőgépgyártó vállalat, amelyet 1995-ben a Martin Marietta céggel történt fúziója után a Lockheed Martin cég részévé vált.

Az eredeti céget 1912-ben alapította Allan és Malcom Loughead. A céget később átnevezték Loughead Aircraft Manufacturing Company-ra, székhelye a kaliforniai Santa Barbara lett. A vállalat 1929-ben a nagy gazdasági világválság miatt összezsugorodott és a repülőgép gyártási piac miatt szintén csődöt jelentett. A céget 1932-ben egy befektetői csoport állította talpra, alig 40.000 dolláros befektetéssel. A sors fintora, hogy maga Allan Loughead is meg szerette volna vásárolni az általa alapított céget, de “csak” 50.000 dollárnyi tőkét tudott összeszedni, ami viszont szerinte túlságosan alacsony összeg volt ahhoz, hogy komoly ajánlatot tehessen. 1934-től a második világháború végéig több vadászgépet, csatarepülőt és utasszállító gépet terveztek és adtak el.

1956-ban a Lockheed megbízást kapott az UGM–27 Polaris tengeralattjáró-indítású ballisztikus rakéta kifejlesztésére, így a tenger ura lehetett, ami a mai napig tart.

Az 1970-es években a F–117 Nighthawk lopakodó vadászbombázóval beindult a cég hírneve. A Lockheed jelentős veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az 1970-es évek során, mivel számos olyan harci helikoptert és repülőgépet fejlesztett a hidegháborúban, ami többletköltséggel járt. Végül a szenátus és azon belül Spiro Agnew alelnök (Nixon időszaka) mentette meg a céget a bajtól. 1994 márciusában kezdődtek meg a tárgyalások a Lockhed Corporation és Martin Marietta cég között. A sikeres fúzió után több műholdas modellt, rakétákat kezdett gyártani és egy űrhajót, aminek ára 193,1 millió dollár volt. 2001-ben befejezte a Repülési és Elektronikai Rendszerek üzletágának, a BAE Systems részére történő értékesítését 1,67 milliárd dollárért, amelyet 2000 júliusában hirdetett meg. 2010-től sorra vásárolta fel a hadiipari cégeket, ma a világ legnagyobb hadihajó, ballisztikus rakétagyártó és tengeralattjáró, repülőgépgyártó hadipari vállalata a Lockhed Martin. 2017-ben Donald Trump Szaúd-Arábiában több tízmilliárd dollárban írt alá fegyverkezési programot a vállalattal.

A Pentagon és a Lockhed Martin között szorossá vált a kapcsolat.

2019. szeptember 23-án a Lockheed Martin és a NASA 4,6 milliárd dolláros szerződést írt alá hat vagy annál több Orion-kapszula építésére a NASA Artemis programja számára, hogy űrhajósokat küldjenek a Holdra. A napokban jelent meg, hogy a Lockheed cég eladásai 6 százalékkal emelkedtek 2018 harmadik negyedévéhez képest, a 15,17 milliárd dolláros eredmény az elemzői konszenzusnál is magasabb lett. A cég vezetősége ennek megfelelően megemelte az idei évi profit és eladási várakozásait, azonban csökkentették a 2020-ra várt szabad pénzáramot, mindössze 7,2 milliárd dollárt várnak.

A Lockheed Martin 2005. júliusa óta évente átlag 43,76%-ot emelkedik. Szíria és Észak-Koreai politikai helyzetek miatt a JP. Morgan szerint még mindig érdemes ebbe a fegyverkezési részvénybe befektetni, akkor is, ha az elveinkkel ellenkezik, mert a nagybefektetői alapkezelők vásárolnak a részvénycsomagból.

Küldjön üzenetet!