Egyedi részvények

A Bayer valószínűleg túl van a mély pontján

By szeptember 3, 2019 július 2nd, 2020 No Comments
1954-ben a Bayer AG és a Monsanto megállapodást kötött egy közös vállalat létrehozásáról, amelyet Mobay-nak neveztek el.

Kezdetben a Mobay székhelye St. Louis volt, majd Pittsburgh, Pennsylvania. 1958-ban költözött a jelenlegi helyére. Majd 1970-ben a Mobay részvényeivel kezdődött a felvásárlás, később a teljes spanyol Monsanto vállalat részvényeit felvásárolta a német Bayer cég.

A Bayer egy 150 éves múlttal rendelkező, a világ több mint 150 országában jelen lévő vegyipari konszern. A Bayer AG egészségügyi és mezőgazdasági termékeket, valamint polimereket gyárt. Termékei között megtalálható az aszpirin, antibiotikum, fertőzés elleni szerek és szívgyógyszerek, onkológiás és központi idegrendszerre ható szerek, recept nélkül kapható gyógyszerek, ezen kívül tevékenykednek a diagnosztika területén, az állategészség és növényvédelem területén, valamint műanyagok és poliuretán előállítása is a profiljuk részét képezi. Jelenleg a Bayer elmondhatja magáról, hogy a világ harmadik legnagyobb bevételű gyógyszergyára, miután júniusban már többségi tulajdonnal rendelkeztek a Monsanto vegyipari cégben.

A cég már 2008-ban 48 milliárd dollár bevételt ért el.

Viszont az utóbbi időben a Monsanto által okozott 70-es évekbeli vegyszer perek miatt nagyon sok kártérítésre ítélték a céget. Konkrétan több, mint 8000 per indult el a Monstanto ellen káros glizofát tartalmú gyomirtó szere miatt. A glizofát ezekben az esetben nyelőcső és tüdőrákot, illetve egyéb megbetegedést okozhatott a felhasználói körében. Viszont a Bayer is viszont perelt. A Bayer korábban 5200 ilyen pert indított a Monsanto-val szemben, hiszen még júniusban 63 milliárd dolláros ügylet során többségi tulajdont szerzett.

A Bayer részvényei több mint 10 százalékot veszítettek augusztus elején, mivel a Monsantót augusztus 10-én 289 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték az Egyesült Államokban. Ráadásul 2018 novemberében a Bayer cég vezetése úgy döntött, hogy a konszern megválik az állategészségügyi üzletágától és a továbbiakban gyógyszeripari, valamint mezőgazdasági üzletágaira összpontosít. A szerkezeti átalakítás következtében világszerte 12 ezer munkavállaló veszítette el állását, a többségük Németországban. De a teljes átalakítás akkor még nem fejeződött be. Ugyanis az állatgyógyászati részlegét idén szeretné eladni a Bayer, ami 7,56 milliárd dollárért az amerikai Elanco kezébe kerülne. Az amerikai cég 5,3 milliárd dollárt készpénzben fizet ki a Bayernek, a maradék összeget pedig részvények formájában adja át.

Most viszont azt látni, hogy átalakítások vannak a vállalatnál, költségcsökkentés és fejlesztés terén is. Idén végre a Bayer elkezdheti az adósság csökkentését, amit a Monsanto átvételekor halmozott fel. Június végén a cég még 39 milliárd eurós (12.753 milliárd forintos) fizetési kötelezettséget tartott nyilván, ami több mint a háromszorosa annak, amit adózás előtti eredményként várt. Év végére az adósságnak legalább 35 milliárd euróra kell csökkennie a tervek szerint. A cég a közelmúltban több olyan tranzakciót is kezdeményezett, melyekkel az adósság 30 milliárd euró alá szorítható. Néhány nappal ezelőtt a Bayer eladta többségi részesedését a Currentában, amivel 1,3 milliárd euróhoz jutott, ezelőtt pedig két olyan gyógyászati részleget hirdetett meg, melyek nem vényköteles termékeket készítenek.

A Bayer vállalat részvényei az utóbbi egy hónapban 18,53%-ot emelkedtek.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!