E-mobility vagyonkezelt számla

 

A Tesla Németországban tarol

A Tesla Model 3-as sokáig dominálta az eladási listákat szerte a világon. Norvégiában például minden 2. eladott gépjármű Tesla volt az idei év több hónapjában is, lekörözve bármely más elektromos, hibrid vagy hagyományos gépjárművet. Amerikában nem kapott nagy dicséretet Elon Musk járműve a díjátadókon, annak ellenére, hogy az országban több, mint 190.000 darab került eladásra. Európában viszont igen nagy örömmel fogadta minden ország a járművet, köztük Németország, ahol még díjátadón is tarolt a Tesla. A német AUTO BILD az egyik legikonikusabb autós díjátadó az országban. Sokan nem számítottak arra, hogy az idei Aranykormány díjat a Tesla Model 3 viszi majd el, olyan autókat megelőzve, mint a legújabb 3-as BMW vagy az Audi A4. A Tesla-nál hivatalossá vált, hogy Berlin közelében épül a következő Gigafactory. A 2021-re megépülő létesítmény a tervek szerint a Model 3 és Y-okkal fogja ellátni Európát. Ez lesz a vállalat 4. Gigafactory-ja, ami több, mint 10.000 új munkahelyet fog biztosítani a német lakosságnak. 2020-ra ígérte Elon Musk, hogy megérkezik a Tesla Roadster, ami egészen döbbenetes számokat fog produkálni.

A Tesla ezen a héten 4,29%-ot, míg az elmúlt egy hónap alatt 35,15%-ot emelkedett.

A Marvell Technology Group-ot is elérte az 5G láz

A Marvell ezen a héten jelentette be, hogy befejezte az Avera Semiconducto alkalmazás-specifikus integrált áramkör üzletágának felvásárlását. A befektetői tőke kiigazítása után a megközelítőleg 600 millió dollárért fejeződött be az akvizíció. A cég fejlett technológiai platformját az Avera egyedi tervezési képességeivel ötvözve a Marvell most már képes az 5G, az adatközpont, a vállalati és az autóipari alkalmazások integrálására saját portfóliójába. “Az Avera hozzáadásával létrehoztunk rugalmas hálózatot, amely a Marvell-t ideális partnerré teszi a vezetékes és vezeték nélküli OEM-ek értékesítésének területén”-nyilatkozta Matt Murphy, a Marvell elnök-vezérigazgatója. (Az OEM egy olyan termék, melyet a cég az eredeti gyártótól megvesz, majd, mint sajátját adja tovább, gyakran valamilyen nagyobb termék részeként.)

A Marvell részvényei 24,25 eurós értékkel zárták a hetet, ezen a héten 0,06%-ot, míg az elmúlt hónapban 11,26%-ot emelkedtek.

Los Angeles is szeretne BYD Company buszokat

A BYD nemrég bejelentette, hogy a Los Angeles-i Közlekedési Minisztérium 130 darab akkumulátoros, elektromos buszt rendel meg a vállalattól. A megrendelést a „Green new deal” ösztönözte, amely magában foglalja a 2030-ig teljes tömegközlekedési autóbusz-flotta átalakítását null-kibocsátású, azaz elektromos buszokra. Az elektromos járművekhez hasonlóan, az alacsonyabb üzemanyag- és karbantartási költségekkel együtt a K7M gazdaságosabb üzemeltetési költségekkel jár, mint a dízel vagy a CNG-buszok. A BYD sajtóközleményében azt is kihangsúlyozza, hogy akkumulátoruk 12 éves garanciája a leghosszabb az iparban. A tavalyi év közepén a BYD Company bejelentette, hogy 2020-ig akkumulátor gyártást jelentősen szeretné növelni. Stella Li, a BYD vállalat észak-amerikai elnöke úgy nyilatkozott: „A BYD buszok fontos elemei lesznek a város erőfeszítései szempontjából, annak fenntarthatósági céljainak elérése érdekében. Büszkék vagyunk arra, hogy partnerként köszönthetünk egy ilyen ügynökséget, amely közösen megvalósítja zöld álmunkat.”

A BYD Company 3,29%-ot korrigált, míg leányvállalata a BYD Electronic részvénye az elmúlt egy hónap alatt 26,56%-ot menetelt.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Abbott Laboratories új vezérigazgatója

Az Abbott Laboratories 23 éves „veteránját” nevezi ki vezérigazgatójának a jelenlegi CEO, Miles White helyére, aki 1999 óta vezette a gyógyszerészeti és orvosi készülékek üzletét. Az Abbott szerda reggel úgy nyilatkozott, hogy Robert Ford, a társaság jelenlegi elnöke március végén veszi át a vezérigazgató szerepét. White 2013-ban az Abbott a gyógyszerüzlet egy részét leválasztotta a cégtől, hogy létrehozza az AbbVie nevezetű kisebb céget. A szétválasztás után az Abbvie megalkotta a világ egyik legkelendőbb gyógyszerét, a Humirat. A szakértők felmérései alapján az Abbott és az AbbVie piaci részesedése a felosztás óta 167%-kal emelkedett. Miles White márciusi lemondása után megmarad, mint alelnök, viszont elmondása alapján a cég jó kezekben lesz. „Ma a társaság a legerősebb éveit éli hivatali időm alatt, és bízom benne, hogy Robert sikeresen vezetni fogja az Abbott-ot a jövőbe”-nyilatkozott a jelenlegi CEO igazgatósága.

Az Abbott Laboratories részvényei 0,3%-kal csökkentek az előzetes kereskedelemben a hír bejelentése után.

Az Ecolab az egyenlőségre épít

A New York-i Női Fórum 2019 egyik legjobb cégének ismerte el az Ecolab-ot, a vállalat nemek közötti egyenlőségért végzett munkája miatt. „Elismerjük a nemek közötti sokszínűséggel foglalkozó testület stratégiai előnyeit és folyamatosan dolgozni fogunk egy sokoldalúbb és befogadóbb munkahely kialakításán”-mondta az Ecolab elnöke és vezérigazgatója, Jr. Douglas M. Baker. Hozzátette, „ha változatos perspektívákat és tapasztalatokat hozunk létre testületünkben és minden csapatunkban, akkor jobb döntéseket hozunk, amelyek nagyobb innovációt, erősebb teljesítményt és gyorsabb növekedést eredményeznek a jövőben.” A sokféleség fokozására az Ecolab igazgatósága irányítja a jövőben a társaság befogadási stratégiáját és negyedévente felülvizsgálja a sokszínűség előrehaladását. Ezenkívül a társaság Ügyvezető Tanácsa és más vezetői havonta felülvizsgálják az üzleti vállalkozások, funkcióik, piacok és régiók terén elért haladást, egyre nagyobb hangsúlyt helyezve a fejlesztések és a csapatok közötti elkötelezettség fokozására irányuló konkrét intézkedések meghozatalára.

Az Ecolab részvénye ezen a héten már meghaladta a 174 eurót, a héten 0,85%, míg ebben az évben 38,14%-ot emelkedett.

Egy Netflix-es sorozat veszélyt jelent a Coloplast egyik termékére?

A Coloplast tisztviselői úgy döntöttek, hogy fenntartják a vállalat intervenciós urológia üzletágát, körülbelül öt hónappal azt követően, hogy megerősítették a szektor felülvizsgálatát és lehetséges sikeres lezárását. Az üzletág 10%-kal növekedett a szeptember 30-án véget ért pénzügyi évben, megelőzve a társaság bármely más divízióját. Viszont sok aggodalmat szült ez a részleg, illetve az urológiával foglalkozó tágabb szekció a vállalat üzleti stratégiáját nézve. A legnagyobb indok a részleg bezárására az Egyesült Államok FDA közleménye az idei év első negyedévében, melyben felszólította a Coloplast-ot és a Boston Scientific-t, hogy hagyja abba műtéti eszközeinek értékesítését az adott szekcióban. Ez többek szerint onnan ered, hogy a cég által kifejlesztett műtéti hálót az elmúlt hónapokban igen nagy kritikák érték a Netflix „The Bleeding Edge” dokumentumfilmje miatt. A film azt állítja, hogy az orvostechnikai eszközök az USA jelenlegi piacán nem esnek át megfelelő felülvizsgálaton. A filmkészítők interjút készítettek olyan orvosokkal és betegekkel, akik ilyen eszközöktől (köztük a Coloplast hüvelyhálójától) sérülést szenvedtek. A gyártók mellett persze szóba került az is, hogy az FDA sem végzi megfelelően a munkáját, mikor ezeket a termékeket ellenőrzi.

Ettől függetlenül a Coloplast részvény értéke 0,05%-t emelkedett ezen a héten.

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba tarolt a Singles’ Day által

Az Alibaba a Singles’ Day első órájában 91 milliárd yuan-t, azaz 13 milliárd dollár bevételre tett szert. Az ünnepséget Taylor Swift és G.E.M sztár fellépők nyitották meg. A 20 perces produkció alatt már 61 milliárd yuan költöttek el a vásárlók. Az Alibaba fél milliárd vásárlóval számolt csak ezen időszak alatt. Az erős nyitás ellenére az Alibaba társalapítója, Jack Ma szerint az akció alulmúlta az elvárásokat. Ezt azzal indokolta, hogy kedvezőtlen volt az időjárás és hogy hétköznapra esett a rendezvény. Viszont a kínai e-kereskedelmi óriás így is 268,4 milliárd jüan, azaz több mint 38,3 milliárd dollár bevételt könyvelhet el, ezzel új rekordot hozva saját piacán. Ezen felül a kínai e-kereskedelmi óriáscsoport szerdán elindította részvényeinek eladását a Hongkong-i tőzsdén. Szakértők szerint a döntés halasztása előnyösebb lett volna a vállalat számára, mivel több, mint öt hónapos utcai tüntetések egyre nagyobb mértéket öltenek a városban. Sokak szerint a Kína-USA közötti kereskedelmi háború is igen jelentős fenyegetésnek számít, viszont az Alibaba elkötelezett a döntésével a jelek szerint.

Az Alibaba ezen a héten jelentette be, hogy 500 millió új részvényt bocsát ki jegyzésre, ebből 12,5 milliót helyben kisbefektetői jegyzésre, 487,5 milliót pedig globális jegyzésre. A kibocsátás a jegyzési érdeklődés függvényében 575 millió részvényig emelkedhet.

Az Alibaba részvény árfolyama az elmúlt egy hónap alatt 5,02%-ot menetelt felfelé.

 

A Walt Disney+ szolgáltatás elindult

A média óriás Walt Disney részvényeinek értéke szerdán jelentősen megugrott és 7,25%-kal zárták a kereskedési napot. A részvény erősödése egyértelműen a vállalat streaming szolgáltatás elindításának köszönhető, mely egyetlen nap alatt már meghaladta a 10 millió előfizetőt. „A szolgáltatás a legegyedibb, amit a jelenlegi piac kínál”-nyilatkozta a Disney. A Disney Plus havi 6,99 dollárba, évente pedig 69,99 dollárba kerül, és magában foglalja a Disney tulajdonában lévő stúdiók 500 filmjét, mint például a Marvel, vagy a Lucasfilm alkotásait, valamint 7500 tévéműsor-epizódot. A szolgáltatás része a társaság stratégiájának, amelynek célja egy közvetlen fogyasztói üzleti modell kialakítása. Továbbá a CJ 4DPLEX a világ vezető mozi-technológiai vállalata és a Walt Disney Studios bejelentette a 20th Century Fox Ford vs Ferrari lenyűgöző 270 fokos, panorámás ScreenX formátumú kiadását. A ScreenX a világ első több vetítős színházi technológiája, amely lehetővé teszi a 270 fokos panorámás filmnézést. A technológia lehetővé teszi a közönség számára, hogy túllépje a hagyományos filmképernyő kereteit, és egy szabadalmaztatott rendszer segítségével kibővíti a középső képernyő képét az oldalfalak mentén. Ez olyan érzést kelt, mintha „a néző magában a filmben lenne”.

A Walt Disney részvényeinek „mesebeli” szárnyalása 2018 február óta tart, ezen a héten 4,87%-ot emelkedett a cég részvénye.

A Facebook vállalata diverzifikálásra készül

A Facebook, mely jelenleg a világ egyik legértékesebb és legjövedelmezőbb hirdetési vállalata, komoly erőfeszítéseket tesz a fizetési módok fejlesztésére, hogy egy új stratégiával törjenek be a piacon. Sok szakértő szerint, ha a vállalat el is mélyül a kereskedelemben és a digitális tranzakciók adta lehetőségekben, akkor is a hirdetések fogják adni a jövőben a cég bevételének nagy részét. A társaság tegnap hivatalosan bejelentette a Facebook Pay szolgáltatást, amely egy egységes fizetési rendszer a cég minden platformján, beleértve a WhatsApp-ot, az Instagram-ot és a Messenger alkalmazást. Támogat minden bankkártya fajtát, valamint a PayPal szolgáltatást is egyaránt. A Facebook Pay hagyományos pénzügyi csatornákat használ és elkülönül a Libra cryptocurrency projektjétől, amely még mindig küzd, hogy ki tudjon kerülni a piacra. Mark Zuckerberg szerint ideje diverzifikálni. Az 550 milliárd dolláros szociális hálója tavalyi 56 milliárd dolláros bevételének körülbelül 98%-a a reklámból származott. Példaként a kínai Tencent vállalatot hozta fel, amely szintén egy domináns közösségi hálózatot működtet, viszont jelentős bevételt generál pénzügyi szolgáltatásokból és szerencsejátékokból.

A Facebook részvénye ezen a héten 2,20%-ot emelkedett.

 

Global High Yield Bonds

 

A Teva Pharmaceutical Industries teljesítményei

A TEVA Pharmaceutical Industries Ltd. a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártó vállalata. A Teva Pharmaceutical Industries Limited gyógyszergyártó cégcsoport ezen a héten jelentett be két új vezető kötvény kibocsátását, mindezt euróban denominált senior kötvények formájában, illetve USD-alapú senior kötvényekként. A kötvény kibocsátása magán szolgáltatás lesz, amely a piaci és egyéb feltételek függvényében mentesül a módosított 1933-as értékpapír-törvény követelményei előírásaitól. Ezen felül az izraeli óriásüzem csütörtökön bejelentette, hogy új ügyvezető alelnökévé és pénzügyi vezérigazgatóvá nevezi ki Eli Kalif-ot. Kalif, aki a közelmúltban a Flex amerikai technológiai gyártó pénzügyért felelős alelnöke volt, Mike McClellan utódjává vált. 2019. november 12-én a vállalat részvényei 3%-os nyereséggel zárták a napot és 9,61 dollárral zárta legutóbbi üzletmenetét. A bevétel 4,26 milliárd dollár volt, amely meghaladta a szakértők által becsült 4,24 milliárd dolláros összeget. Az értékesítés azonban 6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A Consus Real Estate szerint a Bethle-szigeten éri meg ingatlanba fektetni

A berlini székhelyű Consus Real Estate AG Németország kilenc legfontosabb városának vezető ingatlanfejlesztője, teljes fejlesztési volumene 2019. március 31-én 9,6 milliárd euró volt. A Consus lakónegyedek és standardizált, földszintes lakások építésére összpontosít és emellett Amerikában is ingatlan eladással foglalkozik.

A Property Shark közzétette azokat az adatokat, amelyek bemutatják, hogyan változtak a lakásárak a kaliforniai öbölvidéken 2014 és 2018 között. A legtöbb szakértő meglepően tapasztalta, hogy a legnagyobb áremelkedés nem San Francisco-ban vagy San Jose-ban történt, hanem a Bethel-szigeten. A Bethel-sziget egy 5,6 négyzet mérföld területű város, közvetlenül Oakley mellett. Ez az öbölvidék egyik legkisebb és zárt közössége. A Bethel-sziget az egyik legolcsóbb befektetési terület volt az egész öbölvidéken. A Trulia ingatlan oldal még azt is megemlítette, hogy 2016-ban a legolcsóbb regionális piaci bérleti díjjal rendelkezett a terület. A Property Shark szerint az átlagos Bethel-sziget ház 2018-ban csupán 499.000 dollár volt. És mégis, ez az a hely, ahol az árak a leggyorsabban szárnyalnak, köszönhető ez annak, hogy 2014 és 2018 között 117%-kal növekedett a vásárlások mértéke a területen.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Az eddigi legnagyobb Starbucks Chicagóban nyílik meg

A Starbucks eddig csak egy kisebb, családbarát kávézót nyitott New York utcáin, viszont a chicagói-i kávéházuknál már nem akarják követni ezt a vonalat és egy 5 emeletes kávéház megnyitását tervezik. A világ legnagyobb kávéházlánca úgy tervezi, hogy egy olyan helyet nyit meg, amely nagyjából megegyezik a Whole Foods Market méreteivel. Ez lesz a Starbucks hatodik és egyben legnagyobb Reserve márkájú kávézója, mely már árusítani fog felsőbb kategóriájú termékeket, valamint új italokat, ételeket és akár koktélokat is. „A chicagói-i Starbucks nemcsak a legnagyobb központunk, de egy innovációs csomópont is lesz mindenki számára”-nyilatkozta Kevin Johnson vezérigazgató. A befektetői szakértők teljesen egyetértenek ezzel a tervel, mivel a vállalat bevétele az idei évben csaknem 30%-kal emelkedett a tavalyi évhez képest.

Egyéves évfordulóját tartja a Milánóban megnyílt a Starbucks. Olaszország 2018 novemberig nem engedte be az amerikai kávézóláncot, nehogy az olasz kávé kultúrára hatással legyen. Most viszont egy év után megnyitja kapuit a második Starbucks kávézó Torino belvárosában is.

A Starbucks részvényei ezen a héten 1,88%-ot, míg ebben az évben 37,91%-ot emelkedtek.

 

A McDonald’s-nál folyamatos sztrájkot hirdettek

A McDonald’s munkavállalói sztrájkot hirdettek az Egyesült Királyságban, magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve. A munkavállalók legalább 15 font órabérért szeretnének kiharcolni a cégtől az Élelmiszeripari Munkavállalók Nemzetközi Szövetsége által szervezett globális akciónapok keretében. Az Egyesült Királyság Kereskedelmi Szakszervezeti Kongresszusa szerint legnagyobb sztrájk volt, a McStrike, amely valaha is megtörtént Nagy-Britanniában, de a szervezők elutasították annak becslését, hogy hány McDonald’s alkalmazott volt jelen. A McDonald’s szóvivője szerint a londoni hat éttermükből nagyon kevés munkavállaló vett részt a tüntetésben. Hozzátette, hogy a vállalat jóval a kormány által kiszabott minimálbérét fizeti meg alkalmazottainak. Az Egyesült Államokban már idén volt egy hasonló sztrájk, 15 dolláros órabérért, ahol végül Seattle, Kalifornia és New York elfogadták a minimálbér megemelését. Ezen a héten zárult le egy alkalmazotti botránya a vállalatnál. Steve Easterbrook elnök-vezérigazgató távozott a cégtől, miután fény derült arra, hogy szerelmi viszonyt folytatott egy alkalmazottjával. Miután az affér kiderült, azonnali hatállyal ki nevezték utódjának Chris Kempczinskit a globális gyorsétterem lánc eddigi USA-beli elnökét. Steve Easterbrook elnök vezetése alatt a társaság 17 egymást követő negyedévben tudott növekedést produkálni.

A McDonald’s részvényei ezen a héten 0,30%-ot korrigáltak, míg az elmúlt egy év alatt 14,35%-ot emelkedtek.

Essilor és Michelin partneri szerződése a láthatóbb jövőért indul

Az EssilorLuxottica és a francia Michelin kétéves együttműködést jelentett be, közúti közlekedés fejlesztések és a funkcionális gumiabroncsok fontosságának tudatosítása érdekében. A partnerség azt tervezi, hogy országos és globális szinten fokozza a figyelemfelkeltő kampányokat szemvizsgálatok és gumiabroncs-ellenőrzések révén az alkalmazottak, az ügyfelek és a nyilvánosság számára. Az Essilor International vezérigazgatója, Laurent Vacherot nyilatkozatában elmondta, hogy úgy gondolják, a Michelin és az EssilorLuxottica közötti partnerség egyedülálló lehetőséget teremhet az emberek látása és biztonsága területén. A kommunikáció egyszerű, de erőteljes: készüljön fel, mielőtt elindul az útra, ellenőrizve látását és gumiabroncsait. A rossz látás és az elhasznált gumiabroncsok a közlekedésbiztonság két kockázati tényezője, melyek a közúti balesetek jelentős részét okozzák. A statisztikák szerint a sofőrök majdnem 20%-a látászavarral rendelkezik, melyre a rendszeres látásvizsgálat lenne az egyetlen megoldás.

Az EssilorLuxottica részvényei ezen a héten 2,88%-ot emelkedtek, míg a francia Michelin részvényei 2,79%-ot estek.

Hatalmas hiba a Stryker-nél

Az amerikai Stryker gyógyszergyártó nemrégiben kiadott egy biztonsági értesítést a STAR boka implantátumáról, amelyben figyelmeztette az egészségügyben dolgozókat és pácienseket a polietilén törés vártnál nagyobb kockázatáról. A Stryker még 2011-ben vásárolta fel a Small Bone Innovations vállalatot és a STAR részlegét. A Stryker tisztviselői szerint az eszköz jóváhagyását követő nyolcéves nyomon követés során 13,79%-os polietilén törési arányt azonosítottak. Ezenkívül több mint 100 polietilén törést találtak az FDA MDR adatbázisában. A Stryker szóvivője szerint a törési problémák aránya lényegesen meghaladta a többi bokapótlási termék arányait. A vállalat egy gyorsközleményt adott ki a jelentésekről, amelyben a kórházak és a sebészek által használt implantátumok visszaszolgáltatását kérte annak beismerésével, hogy tisztában vannak a problémával, amely jelentős fájdalmat, gyulladásos reakciót, lágyszöveti sérülést és hólyagosodást okozhat. Az implantátumok piaci értéke már bőven meghaladta a 46 milliárd dollárt és szakértők szerint 2023-ra 9%-kal fog még növekedni ez az érték. A Stryker jelentős vállalat ezen implantátumok területén is.

A Stryker befektetői örülhettek, hisz többhetes gyengélkedés után 2,5%-ot emelkedtek a vállalat részvényei.

A Mastercard mindenkire gondol

A transzszexualitás az utóbbi pár év talán legmeghatározóbb és legkényesebb témája. A mai marketing nem mindig kedvező a transzszexuális emberek számára, mivel kevés cég foglalkozik az adott közösség identitásával és igényeivel. A legtöbb vállalat csak a Pride napokon célozza meg a transzneműeket, mint célközönséget. Talán az egyik legkiemelkedőbb probléma számukra a bankkártyával való fizetés. Sok olyan bolt van, melynél kötelezően meg kell adni a születési nevünket a kártyás vásárlás során, ami kellemetlen lehet, egy transzszexuális ember részéről. Az ilyen műveletek ellenérzést válthatnak ki a vásárlókból, ami az adott bolt kárára válhat, mert lehet, hogy inkább eltekint a vásárlástól a leendő vevő és helyette a készpénzes fizetést választja. De hamarosan a Mastercard hálózat néhány bankja által kiállított kártyák lehetővé teszik az ügyfelek számára a választott nevek használatát a fizetéseknél. A cég ezen a héten elmondta, hogy a BMO Harris Bank decemberében bevezeti ezeket a funkciókat, True Name néven.

Ezen a héten jelent meg a Mastercard új plasztikkártyája, most a kártyatársaság a prémium ügyfeleket célozza a World Elite nevű plasztikkártyájával. Ezen kártya birtokosai korlátlanul és díjmentesen használhatják a Mastercard váróját, valamint a bécsi reptéren a Jet, Air és Sky várókat. Ezen felül a világ összes LoungeKey prémium reptéri (mintegy 1100) váróiba is beléphetnek, illetve akár száz dolláros díját évente öt alkalommal elengedi az a bank, amely forgalomba helyezi ezeket a kártyákat.

A Mastercard részvényei ezen a héten 2,48%-ot, míg ebben az évben 52,56%-ot emelkedtek.

Az Unilever adja az alapanyagot a húsmentes burgerekhez

A Burger King hétfőn 25 európai országban forgalomba hozta Whopper hamburgerének húsmentes változatát, a holland Unilever által készített pogácsák felhasználásával, erősítve ezáltal pozícióját a hús helyettesítő protein termékek piacán. Az ipari állattenyésztés fokozott veszélyeivel és környezettel kapcsolatos aggodalmak miatt sokkal több cég kezdi preferálni a növényi eredetű fehérjéket. A Beyond Meat-től az Impossible Foods-ig hevesen versenyeznek a gyorséttermi üzletek az alapanyagokért, mivel a növény alapú mánia igen gyorsan terjed Európában és az Egyesült Államokban. Az Unilever húsmentes márkája A Vegetarian Butcher, több mint 2500 üzletben fog biztosítani alapanyagot és a „Rebel Whopper” nevezetű termékbe is biztosít nyersanyagot mind Németországban, mind Spanyolországban, Lengyelországban és Olaszországban egyaránt. Ezek a hamburgerek lesznek a Burger King Európában eddigi legnagyobb számban megjelenő termékei. David Shear, aki több Burger King üzletág vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a növényi alapú termékek iránti kereslet az elmúlt néhány évben megnőtt, és ennek a trendnek a követése elengedhetetlen. Shear egy interjúban kijelentette, hogy ez a kezdeti forgalomba hozatal végül a régió más részeire is kiterjed majd.

Az Unilever részvényei az elmúlt három hónap alatt 1,96%-ot emelkedtek, míg a héten 53,6 eurón zártak.

 

Egyedi részvények

 

Az Intel vállalatnál hatalmas nyereséget láttunk

Az Intel Corporation (röviden Intel) eredetileg amerikai vállalatként indult el, amely mára nemzetközivé nőtte ki magát. Elsősorban mikroprocesszorairól ismert, de ezenkívül gyárt még hálózati kártyákat, alaplapi chipkészleteket, videokártyákat és egyéb számítógépes eszközöket is. A vállalatot 1968-ban Andrew Growe, Gordon E.Moore és Robert Noyce alapította. Kezdetben összesen csak négy alkalmazottal rendelkeztek, beleértve Vadász Lászlót, aki 1975-ben a cég elnökhelyettese volt. 1971-ben a világ első mikroprocesszora az Intel 4004 lett. A cég kezdetben memóriákat gyártott, majd később processzorokat is elkezdtek tömegesen gyártani és forgalmazni. Az 1990-es években az Intel megbízható hardver elemeket készítettek a személyi számítógépekhez. Az Intel nevéhez köthető a PCI Bus, illetve az Universal Serial Bus, vagyis az USB. Az Intel sokat dolgozik együtt a Microsoft-tal, illetve partneri kapcsolatban áll az Nvidia-val is. Az Intel dominanciája az x86 mikroprocesszorok terén a 90-es években kimerítette az úgynevezett „antitröszt-törvényt”. Az antitröszt törvények az összefonódások ellen védték meg Amerikát. A mikroprocesszorok miatt sok eljárás indult ellene, ezek részben a Federal Trade Commission (FTC) vizsgálódásai voltak, részben pedig polgári kezdeményezések. Ma a legnagyobb vetélytárs az Intel számára az AMD. Ugyanis 1976 óta vannak versenyben egymással, de szinte fej-fej mellett csak a 2000-s évek közepétől tudtak elindulni. Az Intel részvénye egyike annak a harminc részvényből álló kosárnak, amelyből a Dow Jones Ipari átlagot számítják. Az Intel előző negyedéves jelentéséből kiderült, hogy az Intel teljes bevétele 16,1 milliárd dollár volt a január-márciusi negyedévben, ami stagnálást jelent az egy évvel korábbi szinthez képest, működési eredménye 6 százalékkal esett, nettó eredménye pedig 3 százalékkal csökkent. Ehhez képest viszont a mostani jelentésből megtudhattuk, hogy a harmadik negyedévben 19,2 milliárd dolláros forgalmat könyvelt el, amely közel 7 százalékkal múlta felül saját korábbi elvárásait. Bevételének összege pedig számszerűen 27 millió dollárral (0,14 százalék) lett magasabb az egy évvel korábbi bevételhez képest. A profitot tekintve már kevésbé volt erős az időszak, a tavalyi 6,4 milliárd helyett ugyanis “csak” 6 milliárd maradt a kasszában, ami 6,4 százalékos mérséklődésnek számít.

Az Intel részvényárfolyama az elmúlt egy hónap alatt 9,79%-ot, az elmúlt héten 0,29%-ot, míg éves szinten 26,14%-ot emelkedtek.

Az E.ON vállalata az elektromos autózást támogatja

Az E.ON AG egy düsseldorfi székhelyű holding, a világ egyik legnagyobb nem állami tulajdonú áram– és gáztársasága. A cégcsoport elsősorban a földgáz és a villamosenergia iparágakban tevékenykedik. A konszerntársaság fő tevékenysége a földgáz és a villamosenergia értékesítése végfelhasználók, közvetlenül ipari és háztartási fogyasztók, valamint helyi elosztótársaságok számára. A cég villamos energiáját részben saját erőműveiben állítja elő, részben az energiapiacon szerzi be. A földgáziparban az E.ON a földgáz-kitermeléstől, a szállításon át egészen a végfogyasztói értékesítésig minden szegmensben tevékenykedik.

Az E.ON társaság alapítását 1999. szeptember 27-ei sajtókonferencián jelentették be két jelentős német energiaipari társaság a VEBA és a Viag cég egyesülésének köszönhetően. A bejelentést követően a vállalat az E.ON Ag nevet kapta, amelynek egyik leányvállalata az E.ON Energie Ag lett, amely kimondottan nyereséges lett az első időszakban. Az E.ON megalakulása óta több olyan részesedésétől megvált, melyek nem kapcsolódtak a földgáz és áram üzletághoz. A társaság jogi formája 2012 novemberében megváltozott, a korábbi részvénytársasági forma helyette az európai részvénytárságként folytatja tevékenységét. 2011-ig folyamatos felvásárlásokba kezdett a német nagyvállalat. Majd 2013 végére az E.ON 15 milliárd euró bevételt szeretett volna realizálni,így eladásokba is kezdett. Az eladások között szerepelt pl. a Gazprom orosz gáztársaságban lévő részesedés eladása, az olaszországi és németországi földgázhálózat értékesítése, a teljes E.ON Bulgária elnevezésű leányvállalat eladása. 2013-ban az E.ON azt is bejelentette, hogy a munkatársak egy részét el kellett bocsátania és fontos németországi E.ON társaságokat is fel kellett teljesen számolnia. Ezen felszámolás mellett Törökországban, Brazíliában és Indiában új projekteket indított el. 2015-ig bezárólag világszerte 11.000 munkahely megszüntetését irányozta elő a társaságcsoport. 2016. január 1-vel az E.ON kettéválasztja az energiatermeléssel foglalkozó portfólióját és két külön ágazatba szervezi energiatermelő tevékenységét. A társaság egy része megtartotta az E.On  nevet, de szűkítette piacát. E.ON-ból második ágként létrejött az UNIPER. A jövőben az UNIPER vállalat (melynek jogelődje az E.ON) foglalkozik a nem megújuló/fosszilis (kőolaj, pakura, földgáz, szén erőművek) energia termelő tevékenységekkel. Ezzel egyidejűleg az E.ON támogatni kezdte az elektromos autózást. Az energiacég kiemelten foglalkozik elektromos töltőállomások telepítésével, elektromos autóflotta-szolgáltatás biztosításával és az e-mobilitáshoz kapcsolódó termékekkel, szolgáltatásokkal. 2019 júniusában megjelent az E.ON első saját villámgyors elektromosautó-töltő állomása, amelyet a tervek szerint továbbiak is követnek majd a jövőben. A geiselwindi állomás töltőoszlopai bármilyen elektromos autómodellt ki tudnak szolgálni, a lehető legnagyobb teljesítményükkel a jövőbeni igények kielégítésére is alkalmasak.

Augusztusban jelent meg az E.ON második negyedéves jelentése, az árbevétel éves alapon közel 6%-ot esett, így a második negyedévben 7,1 milliárd eurót ért el. 542 millió euró lett a második negyedéves operatív eredmény (EBIT), mely 2,7%-kal haladja meg a Refinitv által összeállított elemzői konszenzust. A kiskereskedelmi divízió profitabilitása azonban 75%-kal esett, melynek legfőbb oka a brit ársapka bevezetése, mely erős nyomás alatt tartja az E.ON kiskereskedelmi részlegének a marzsait. Az egység működési eredménye 21 millió euróra csökkent a negyedévben. Ráadásul nem éppen a legjobbkor, de az E.ON még a rivális RWE-vel történt eszközcsere megállapodás kapcsán folyamatosan veszi át az Innogy kiskereskedelmi és hálózatüzemeltetési részlegét, amely várhatóan szeptemberre zárulhat majd le. Az ügylet csak növeli az E.ON kitettségét a brit piacon, ahol a helyzet már így is több, mint kihívásokkal teli.

Az E.ON részvényeinek árfolyama jelenleg 9,16 euró, az elmúlt héten 2,91%-ot emelkedett a cég árfolyama. Az E.ON részvénye kiváló megoldás lehet egy jól diverzifikált részvényportfolióban.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!